Djelatnici sveučilišta u Velikoj Britaniji u studenom će organizirati 'najveći štrajk ikada'
Photo of Cambridge / Unsplash.com

Djelatnici sveučilišta u Velikoj Britaniji u studenom će organizirati ‘najveći štrajk ikada’

Djelatnici na 150 britanskih sveučilišta ovog će mjeseca štrajkati zbog plaća i mirovina, što će, kako su sindikati upozorili, biti najveća ikada koordinirana industrijska akcija koja će pogoditi visoko obrazovanje.

Sindikat sveučilišta i visokih škola u utorak je najavio da će više od 70.000 zaposlenika napustiti posao 24., 25. i 30. studenog, osim ako poslodavci ne daju “brze i poboljšane ponude”.

Ovaj je štrajk najnoviji sukob u dugotrajnoj borbi oko stagnirajućih plaća, nesigurnih ugovora i smanjenja mirovina na britanskim sveučilištima. To je također dio vala nacionalnih izlazaka jer rastuća inflacija smanjuje životni standard radnika u brojnim sektorima od zdravstva do transporta.

Unsplash

Učitelji i ravnatelji engleskih škola trenutačno glasaju o tome hoće li izaći ili ne, a rezultat se očekuje u siječnju. Sindikat škotskih učitelja ovaj će tjedan objaviti vlastite rezultate glasovanja.

Sveučilišna mirovinska shema nagovijestila je da bi ekonomske promjene, u kombinaciji s nedavnim promjenama sheme, mogle omogućiti poboljšanja mirovina kada se u ožujku održi nova procjena.

Sveučilišta UK, koja predstavljaju poslodavce u visokom obrazovanju, rekla su da “vrlo nestabilna gospodarska klima” znači da trenutno poništavanje odluke o mirovinama nije moguće.

Rečeno je da će nastaviti izlaziti u susret sindikatu kad će tijekom štrajkova uvesti “mjere za zaštitu obrazovanja učenika”.