Egzotične destinacije
Foto: Pixabay

Egzotične destinacije koje postaju sve popularnije

Mnogo je lijepih i atraktivnih destinacija na svijetu, i vjerujemo da će vas svaka jednako oduševiti, ali mi smo za vas pripremili izbor lokacija koje će oduševiti vas, a često i vaš novčanik. Mnoge egzotične destinacije imaju dugu prošlost, pa se osim ljenčarenja svašta može vidjeti ili naučiti.

Ako ste zainteresirani za aktivniji odmor, u kojem ćete otkriti sve čari mjesta kojeg posjećujete slobodno izaberite jednu od sljedećih lokacija i nećete pogriješiti.

Ove su destinacije zaista sve popularnije, a na vama je da se odlučite hoćete li provjeriti zašto.

Egzotične destinacije
Foto: Pixabay – Egzotične destinacije

1. Meksiko – rajske plaže, začinjena hrana i drevna povijest

Meksiko je država poznata po svojim lijepim plažama i jako zanimljivoj kulturi pa zasigurno nećete pogriješiti ako ćete posjetiti ovu zemlju.

Prvo što ćemo spomenuti je meksička plaža Tulum, jedna od najljepših plaža na čitavom svijetu. Na ovom se području nalaze i predivne krške jame i jezera, eko-turistički park XEL-Ha koji je ujedno i najveći svjetski akvarij te rezervat biosfere Sian Ka’an. 

Prekrasne plaže ima i otok Cozumel koji je omiljena destinacija za ljude koji rone zbog svoje čiste vode.

Prilikom posjeta Chiapasu osjetit ćete koliko je veliki dio Meksika njegova prošlost. Ovdje se nalaze ruševine Maya, predivna priroda i šume te domorodačko pleme Chiapas.

Svakako ne bi smjeli propustiti posjet plaži Cabo San Lucas, malu uvalu s posebno oblikovanim stijenama, s kojih ćete s užitkom promatrati prirodu i igru morskih lavova i tuljana.

Na UNESCO-vom popisu svjetske baštine nalazi se i grad Oaxaca, koji je bogat kolonijalnom arhitekturom i tragovima povijesti na svakom koraku. Na istom popisu se nalazi i Chichen Itza, impozantna građevina iz doba Maya, koja je velika oko 6 četvornih kilometara i oduzima dah. Slično ćete se osjećati i u Teotihuacanu, arheološkom nalazištu iz vremena Maya u kojem se nalaze dvije najveće meksičke piramide.

Vrlo je popularno turističko odredište i Cancun koji obiluje lijepim plažama, a odlikuje ga topla tropska klima, no mi ćemo ipak posebno izdvojiti impresivni vodopad Cola de Caballo koji se nalazi u planinama sjevernog Meksika i kojeg bi bilo šteta ne vidjeti.

2. Kolumbija – zemlja plesa i mirisne kave

Iako je prva asocijacija na ovu zemlju kokain (serija „Narcos“ je ovdje imala veliki utjecaj), Kolumbija spada u egzotične destinacije jer se radi o divnoj karipskoj zemlji koja je prikladna za svaki džep, nema GMO hrane, a priroda je predivna.

U prošlosti je bila dio Španjolske što se vidi kroz jezik i arhitekturu. Ovo je posebno očito u kolumbijskom glavnom gradu Bogoti gdje možete razgledati fascinantnu staru četvrt El Chico. U gradu se nalazi i Muzej zlata u kojem je smještena najveća zbirka zlatnih predmeta iz doba prije Kolumba. 

Obavezno trebate posjetiti i Cartagenu, predivan obalni grad napravljen u kolonijalističkom stilu i predivnim bojama zgrada i kuća.

Ako ste ljubitelj plesa uputite se u svjetski grad salse – Cali. U četvrti Juanchito salsa se pleše svaki dan do jutra. Ako se uputite u rujnu stići ćete uživati i u World Salsa festivalu.

Ako želite posjetiti dom narkobosa Pabla Escobara svratite i u Medellin, grad s najboljim noćnim životom u čitavoj zemlji. Njegova se hacijenda nalazi oko sto i pedeset kilometara dalje od Medellina, a u njemu se danas nalazi tematski park.

3. Butan – zemlja u kojoj se bogatstvo mjeri bruto nacionalnom srećom

Kraljevina Butan je uistinu neobična zemlja, a mnogima ne bi pala na pamet kada su u pitanju egzotične destinacije. Može se reći da se bogatstvo u Butanu mjeri srećom njegovih stanovnika. Smješteno u nebeskim visinama Himalaje ovo je kraljevstvo potpuno otvoreno za turiste, ali nema ih puno iako je riječ o destinaciji iz snova. Zašto turisti onda ne hrle u Butan?

Zato što su butanske vlasti odlučile sačuvati svoju zelenu oazu od masovnog turizma uvođenjem Minimalnog dnevnog paketa u iznosu od 200 – 250 dolara, ovisno o mjesecu. To znači da svaki dan morate potrošiti minimalno toliko ako želite ostati u ovoj zemlji. U cijenu je uračunat smještaj u hotelu, hrana, vodič i prijevoz, te 65 dolara koji dajete državi i na taj način financirate besplatno zdravstvo i školstvo.

Da je riječ o vrlo neobičnoj zemlji govore mnogi njihovi običaji i navike. Na velikim prostranstvima zemlje raste jako puno marihuane, ali oni njome hrane svinje. U Butanu je zabranjen uzgoj i proizvodnja duhana te sama njegova konzumacija. 

Glavni grad Thimphu jedinstven je u svijetu jer nema niti jedan semafor, a na nekim zidovima kuća se nalazi slika penisa što je kod njih način tjeranja zlih duhova. Na njegovom vrhu nalazi se visoka skulptura Bude koji sjedi, s visinom od skoro 60 metara.

Prekrasna netaknuta priroda, raznolikost flore i faune te prašuma, raj su za svakog planinara, ali i za svakog budistu jer se u tim prekrasnim prirodnim prostorima nalaze posebno lijepi samostani, kao što je Tigrovo gnijezdo ili Taktsang.

Ne smijete propustiti niti Dochula Pass, put na kojem se nalazi 108 budističkih stupova s pogledom na Himalaje. 

4. Mongolija – putovanje u pustinju

Ako želite uživati u potpuno novom iskustvu koji nose egzotične destinacije, trebali bi posjetiti Mongoliju, zemlju nomadskih stočara i pustinjskih dina.

Nakon obilaska glavnog grada Ulaanbaatara vodiči će vas odvesti na posebno putovanje u pustinju Gobi gdje ćete svoj smještaj naći u tradicionalnim šatorima od platna, uobičajenim kod nomadskih stočara. Tamo ćete doživjeti nezaboravno iskustvo jahanja konja ili deva po vrućem pustinjskom pijesku, a možete pratiti i fosile dinosaura. 

Ako se u zemlji nađete za vrijeme trajanja festivala pod nazivom Naadamski festival moći ćete gledati spektakularno natjecanje u streličarstvu, hrvanju i jahanju. 

5. Island – zemlja polarne svjetlosti i vilenjaka

Čudesni Island zemlja je koju nitko ne bi smio zaobići na svojim putovanjima, ne samo zbog spektakularne prirode već i vrhunske hrane te pitke vode, bez obzira iz kojeg je izvora uzeli.

Krajolik Islanda definitivno spada u egzotične destinacije, a nastao je pod utjecajem ledenjaka i vulkana, sa zaljevima i fjordovima kao stvorenima za ljubitelje fotografija. Izlet na kojem se odlazi gledati kitove najveća je islandska atrakcija koja svima trajno ostaje u pamćenju.

Uživanje u termalnim bazenima također je posebno iskustvo koje će vas zasigurno oduševiti. 

Island je također vrlo posebno mjesto po svojim stanovnicima, od kojih većina vjeruje u vilenjake, patuljke i trolove; 10 % njih će izdati neku knjigu za vrijeme života; veliki su zaljubljenici u filmove i Coca Colu.