Botoks za kosu
Foto: Pixabay

Što je botoks za kosu i je li uistinu učinkovit?

Botoks je neupitno jedan od najučinkovitijih proizvoda za uklanjanje bora, ali i njihovu prevenciju. Posljednjih desetak godina postao je iznimno popularan ne samo zbog svoje kozmetičke, već i medicinske svrhe te je njegova dostupnost uvelike utjecala na pristupačnost botoksa svima, a ne samo iznimno bogatima. Znajući to, mnogi bi se mogli zapitati što je onda botoks za kosu.

Botoks je botulinum toksin, to jest neurotoksični protein kojeg proizvodi bakterija Clostridium botulinum. No, na što se referiramo kada govorimo o botoksu za kosu? Radi li se o istom spoju? Sadrži li Botoks za kosu Botox? Ono što je fascinantno da iako u svom nazivu sadrži riječ „botox“ takozvani botox za kosu uopće ne sadrži spomenut neurotoksični protein to jest glavni sastojak popularnog Botoxa. Ovaj tretman dobio je svoj naziv jer ima isto djelovanje kao botoks: Botox za kosu zaglađuje i obnavlja oštećenu i ispucalu kosu. 

Što je botoks za kosu?

Kao odličan regeneracijski tretman za kosu, botoks za kosu oblaže vlakna kose kako bi se obnovila ispucala i tanka područja kose na svakom pramenu. Ovakva kosa izgleda punije, sjajnije i zdravije te rezultati mogu trajati i do četiri mjeseca. 

Sastojci mogu varirati, neki proizvodi sadrže Intra Cylane dok drugi sadrže ulja kavijara, peptide, vitamin B-5, vitamine E i kolagen. Ovisno o koncentracijama i kvaliteti sastojaka rezultati mogu varirati, no kada se obavlja u salonima rezultati su bolji. 

Botoks za kosu ne smije se pomiješati s keratin tretmanom koji koristi jake kemikalije, uključujući formaldehid, kako bi se kosa obnovila. 

Ovaj tretman preporučuje se osobama se ne mogu riješiti ispucalih vrhova i oštećene kose, tanke kose bez sjaja i volumena, a dobro je rješenje i za kovrčavu kosu. 

Kako se koristi botoks za kosu?

Botoks za kosu
Foto: Pixabay

Za razliku od normalnog botoksa, ovaj tretman ne koristi nikakve injekcije, to jest ništa se ne ubrizgava u tijelo. 

Postupak je zapravo jednostavan: tretman započinje dubokim šamponiranjem koje priprema kosu i otvara kutikule te se regenerator zatim nanosi na tjeme i masira prvo kod korijena kose te zatim do vrhova. Osoba s ovakvom mokrom kosom punom proizvoda čeka 20-90 minuta (preporuka je pričekati što dulje). Ovisno o vašem frizeru, on može odlučiti isprati proizvode prije sušenja i ravnanja, ili ostaviti proizvod tijekom ovog procesa da proizvod uđe dublje u kosu. 

Tretman se može raditi i kod kuće jer je zapravo naglasak prvobitno na proizvodima, a tek onda na samoj izvedbi. Dakle, ako ste spremni kupiti skuplje proizvode koji se inače koriste u salonu i napraviti botoks za kosu kod kuće, rezultati bi trebali biti jednaki, a sam posao pravljenja botoksa ne bi trebao biti pretežak. 

Pozitivni učinci botoksa za kosu

Već smo spomenuli da proizvodi mogu sadržavati brojna ulja, antioksidanse, vitamine i slično. Ovisno o sastojcima i njihovoj kvaliteti, botoks za kosu može imati puno dobrih učinaka. Ulje kavijara, koje se često koristi u botoksu za kosu, sadrži brojne vitamine koje se bore protiv slobodnih radikala koji mogu napadati kosu i uzrokovati oksidativni stres što rezultira u starenju kose. Antioksidansi i brojni vitamini poput vitamina E i B5 također se bore protiv slobodnih radikala. 

Jedan od potencijalnih sastojaka je također kolagen, protein koji popravlja oštećenu kosu te je ključan za tretiranje slabe i suhe kose koja se promijenila zbog agresivnih kemijskih tretmana ili pretjeranom upotrebom topline. Ono što botoks za kosu također radi jest hidratizira kosu kako bi ostala zdrava i elastična. Ovo će kosi vratiti njezinu mekoću i sjaj te će kosa biti glatka, a kod osoba koje imaju kovrče one će biti lijepo formirane.