Poker
Foto: Shutterstock

5 zanimljivosti koje niste znali o pokeru

Poker je jedna od najdražih igara mnogima. Iako se ne može baš ubrojati u društvene igre, sasvim sigurno je popularna solucija u društvu prijatelja koji se žele zabaviti. Radi se također o igri koja ima vrlo dugu i zanimljivu povijest. Upravo se kroz tu povijest puno toga vezanog uz poker dogodilo, a vrlo vjerojatno ne znate sve zanimljivosti vezane uz ovu kartašku igru.

Nabrojimo stoga pet zanimljivosti vezanih u poker!

Poker se prvobitno igrao s 20 karata

Poker
Foto: Pixabay

Poker je igra koja se dugo razvijala. Sasvim je jasno da u svojim počecima nije bila identična pokeru koji danas znamo. Štoviše, danas znamo velik broj varijanti ove igre, a sve su one ponikle iz prve verzije pokera. Ono što je zanimljivo je da se ta prva verzija igrala sa samo 20 karata. Tada nije moglo istovremeno igrati više od četiri igrača, a igra je funkcionirala tako da svaki igrač dobije pet karata te je pobjednik onaj koji ima najjače.

Prvi zapis koji govori o pokeru i igranju sa standardnim špilom od 52 karte dolazi iz 1834. godine.

Poker nije američka igra

Ako donedavno niste bili baš preveliki zaljubljenici u poker ili jednostavno niste imali prilike susresti se s njime, to ste vjerojatno učinili gledajući neka velika natjecanja koja su se prikazivala na televiziji. Njih su uglavnom prenosile američke televizije i one su najzaslužnije za ogromnu razinu popularnosti koju je poker stekao zadnjih godina. Uskoro je poker postalo moguće igrati na raznim mjestima na Internetu, bilo da se igralo besplatno iz zabave ili za prave novce.

Netko bi stoga mogao pomisliti da poker potječe iz Sjedinjenih Američkih Država, no prevario bi se. Poker je u SAD-u postao popularan prvobitno u Louisiani, a tamo su ga sa sobom donijeli doseljenici mahom iz Francuske.

Žetoni nisu oduvijek bili sredstvo ulaganja

U počecima pokera igrači nisu koristili žetone, ili kako se popularno može reći chipove. Tada su ulagali gotovo sve što ima neku vrijednost kao grumenje zlata, prave novčiće, pa čak i neke predmete kao oružje, alat i slično. Naravno, s obzirom na to da je netko za ulog imao, primjerice, samo grumen zlata, a netko alat, moralo se doći do univerzalnog sredstva za ulaganje.

Tada su kreirani žetoni, a bilo je više vrsta istih. Svaka vrsta predstavljala je neku vrijednost pa se tako moglo zamijeniti svoj predmet za žetone. Problemi koji su tada nastali bile su varalice koje su kopirale te žetone praveći se da su pravi. Tek je početkom 20. stoljeća jedna tvrtka masovno počela proizvoditi žetone koje je bilo gotovo nemoguće kopirati.

Najduža partija pokera trajala je više od osam godina

1881. godine, održan je jedan turnir u pokeru na kojem su mogli sudjelovati samo igrači koji su platili 1000 dolara. Taj turnir održao se u Bird Cage Theatreu, a oni i danas tvrde kako je kod njih odigrana najduža partija pokera ikada. Ona je navodno trajala čak osam godina, pet mjeseci i tri dana.

Ako pogledamo današnji poker, tako što je nemoguće budući da postoje pravila u kojima igrači moraju uložiti dio svojih žetona čak i prije nego što dijeljenje počne. Tako se osigurava da će partija pokera ili turnir zapravo jednom i biti završeni.

Poker je sport

Često prilikom spomena sporta pomislimo na izuzetno fizički spremne sportaše koji se natječu u nekim fizički zahtjevnim natjecanjima. Međutim, sport ne mora uvijek imati neki velik fizički značaj. On može od sportaša zahtijevati napredne načine razmišljanja i vještinu koja ne mora zahtijevati puno fizičkog truda. Upravo zato se poker smatra sportom. Još jedan sport koji je po tim značajkama sličan pokeru je i šah.

Također, kada gledamo izvan okvira i nekih stereotipa toga što je sport, shvatit ćemo da poker također zahtijeva neke slične stvari. Igrači moraju provesti jako puno vremena vježbajući, njihovo psihičko stanje mora biti na vrhuncu, a razina kompetitivnosti je gotovo identična bilo kojem drugom sportu.