ARTeFACT: Klub riječkih studenata povijesti umjetnosti
ARTeFACT

ARTeFACT: Klub riječkih studenata povijesti umjetnosti

Umjetnost je subjektivna. Možda neki od vas imaju tu sposobnost cijeniti sve vrste umjetničkih djela bez obzira na to je li to radi li se o vašem stilu ili ne. Razumijete vještine potrebne za stvaranje djela i prošli ste kroz razne umjetničke borbe. Upravo su takvi borci studenti povijesti umjetnosti na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Rijeci, koji su nekad djelovali pod nazivom ARTeFACT.

ARTeFACT

„Potaknuti željom za stjecanje novih iskustava, prakse i znanja te željom za upoznavanje svoje buduće struke, ali i željom za druženjem sa svima koji vole umjetnost, okupljamo se u Klub studenata povijesti umjetnosti ARTeFACT pod okriljem Društva povjesničara umjetnosti Rijeke“, pisalo je nekad na njihovim službenim internetskim stranicama.

Dakle, ARTeFACT je, ni više ni manje, bio Klub studenata koji je zapravo nastao na temeljima prethodne udruge studenata SPUM preuzevši njihov projekt Dan povijesti umjetnosti.

„Naime, godine 2014. kao inicijativa organizirali smo Dan povijesti umjetnosti. U jesen smo odlučili da inicijativa treba dobiti kravatu i pristojan šešir. Nadjenuli smo si ime, dobili iskaznice i usmjerili volju te zavrnuli rukave. Još uvijek su zavrnuti i bit će, nadamo se, još dugo“, također je pisalo na stranicama ARTeFACTa. Kao što su i sami tvrdili, uvijek su bili otvoreni za nove članove, prijedloge i ideje. Osim službene stranice, imali su i Facebook stranicu, gdje možete pogledati njihove prijašnje objave.

Projekti

Klub je djelovao pod nekoliko projekata. Prvi projekt bio je jubilarni Dan povijesti umjetnosti, kojih je bilo sveukupno desetak. Djelovali su i pod projektom LaboARTorij, što je bio projekt zamišljen kao skup radionica na kojima se „eksperimentiralo“ s likovnim tehnikama. Provodili su Šalicu razgovora, gdje su studenti provodili intervjue s mnogim umjetnicima i kreativcima. Još jedan projekt zvao se Abecedna povijest umjetnosti. To je bila neka vrsta rječnika na njihovoj službenoj stranici, gdje su se jednostavno objašnjavali umjetnički termini.

ARTeFACT

Dan povijesti umjetnosti

Prvi Dan povijesti umjetnosti bio je organiziran u travnju 2011. godine i to na inicijativu profesorice Vicelje-Matijašić s Odsjeka za povijesti umjetnosti i voditeljice Centra za ikonografske studije. Projekt je pokrenut sa željom da se široj publici i građanima Rijeke približe spomeničke i umjetničke vrijednosti kroz niz predavanja, vođenja po izložbama i vođenja po dijelovima grada.

Druge obljetnice ovog projekta ticali su se teme mozaika, fotografije, teme suvremene umjetnosti u javnom prostoru, pričalo se o muzejima i njihovoj komunikaciji s publikom što se provađalo raznim tribinama, predavanjima, radionicama, izlaganjima, natječajima i slično.

Zadnji Dan povijesti umjetnosti održao se 2021. godine pod nazivom Kulturna baština kao zajednički nazivnik. Ta se godina ujedno vodi i kao pad same stranice Kluba ARTeFACT

LaboARTorij

Drugi projekt bio je jubilarni LaboARTorij, koji se prvi puta održao 2015. godine u periodu od 16. studenog do 1. prosinca. Cilj projekta bila je suradnja studenata povijesti umjetnosti s Akademijom primijenjenih umjetnosti, o projektu Šalica razgovora, gdje su studenti provodili intervjue s umjetnicima, profesorima i kulturnjacima. Pokušat ćemo objasniti svaki od njih.  Na samom prvom LaboARToriju održavale su se radionice grafike, čiji je cilj zainteresirane upoznati s osnovama grafike i usvajanje principa tehnika dubokog i visokog tiska, litografije i sitotiska. Ulaz je bio slobodan, a voditelji radionica bile su Tihana Karlović i Dajana Radoš, asistentice na Odjelu za grafiku APURI.

ARTeFACT

Šalica razgovora

Kao jedan vrlo interesantan projekt, Šalica razgovora zapravo je ugošćavala mnoge umjetnike, profesore, kulturnjake i kreativce koje su intervjuirali sami studenti. Neka od gošće bili su Nika Rukavina, Iva Pavlek, Dijana Lukić, Georgette Yvette Ponte, kao i mnogi drugi. Prilikom intervjua, studenti su ih ispitivali pitanja o njihovom stvaralaštvu i o tajnama njihovih genijalnih radova.

Studentski časopis

Još jedno zanimljivo ostvarenje studenata povijesti umjetnosti upravo jest Puriteka. Naime, Puriteka je (bila) studentski časopis, odnosno e-knjiga, koja je sadržavala sintezu i analizu Dana povijesti umjetnosti. Osim toga, Puriteka je služila kao medij publiciranja studentskih radova i aktivnosti u službi promocije vizualnih umjetnosti, povijesti umjetnosti i spomeničke baštine općenito.

ARTeFACT

ARTeFACT i potpora projekta

Prema neslužbenim izvorima, službene stranice ARTeFACTa ugašene su 2021. godine prema nama nepoznatim razlozima. Njihovi su suradnici bili Filozofski fakultet u Rijeci, Centar za ikonografske studije i Akademija primijenjenih umjetnosti. Financijska potpora bili su sam Grad Rijeka i tamošnji Studentski kulturni centar.