Treba vam lova? Ovo su najbolji poslovi za studente
unsplash.jpg

Poslovi za studente: Bitni čimbenici i 10 najboljih opcija

S obzirom na to da uskoro počinje novi studentski start, mnogi od vas vjerojatno će tražiti neki zanimljivi studentski posao koji će biti nježan prema vašem statusu studenta, slobodnom vremenu, ali vam osigurati i dovoljan priljev novca. Neki od vas su možda izbirljiviji i traže nešto specifično, neki samo traže bilo koji posao koji će ih financijski osigurati dovoljno kako bi vodili svoj studentski život, a ovo u nastavku su najbolji poslovi za studente.

Ipak, prije svega, bitno je znati neke najbitnije i osnovne čimbenike koje morate uzeti u obzir ako tražite studentski posao.

Fleksibilnost

Prvo i osnovno, uvijek u obzir uzmite fleksibilnost. Na faksu se vaša nastava obično raspoređuje sporadično, nekih dana predavanja počinju i završavaju ranije od drugih. Osim toga, povremeno vam može trebati dodatno vrijeme i za učenje prije ispita. Iz tih je razloga ključno pronaći posao koji nudi fleksibilno radno vrijeme i mogućnost rada po rasporedu tečaja.

Stres

Važno je da vas posao ne ometa u učenju. Zato su najbolji poslovi za studente često oni s niskim stresom koje ne zahtijevaju da se posvetite prekomjernom radu ili provodite vrijeme konstantno provjeravajući e-poštu.

Razvoj vještina

Vrlo ćete vjerojatno u svoj životopis kada se prijavljujete za posao nakon što diplomirate uključiti i posao/poslove koje ste obavljali na fakultetu. Ako je moguće, potražite pozicije koje vam omogućuju da izgradite vještine i iskustvo koje ćete trebati u karijeri. Na primjer, ako idete u školu za modni merchandising, možda biste trebali razmisliti o traženju posla u maloprodaji.

U nastavku se nalaze najbolji poslovi za studente koji vam mogu donijeti dobru zaradu.

Najbolji poslovi za studente

Studentski brend ambasador

Rad u PR-u savršena je opcija ako ste otvorena, entuzijastična i društvena osoba. Mnogi brendovi zainteresirani su za angažiranje studentskih ambasadora (ili, kako ih još zovu, studentskih brend menadžera) da ih promoviraju na internetu.

A vi kao student imate nešto potpuno neprocjenjivo za robne marke: pristup studentskom tržištu.

Brand ambassador
Shutterstock

Što radi studentski brand ambasador?

Često će brendovi od vas tražiti da o njima objavljujete na svojim računima društvenih medija kako biste potaknuli zanimanje svojih prijatelja ili će vas jednostavno zamoliti da proširite vijest u zamjenu za malu proviziju.

Obavljanje PR sadržaja za klubove i studentske večeri također je popularna opcija za studente, a to može biti jednostavno poput kreiranja Facebook događaja i pozivanja ljudi.

Iako može izgledati kao laka zarada, promocija događaja za klubove je ‘kasnonoćni’ posao, pa je važno ne dopustiti da vas ometa u dolasku na predavanja sljedeći dan.

Većina tvrtki, kada se prijavite, tražit će da vidi vaše profile na društvenim mrežama jer PR znači poznavanje određenih ljudi. Ako možete, najbolje je da počnete raditi na svom popisu prijatelja i online praćenju bitnih ljudi.

Ovakav rad posebno je koristan studentima koji su zainteresirani za karijeru u marketingu i izvrstan je način za izgradnju kontakata.

Ali, naravno, trebate biti oprezni jer tvrtke koje zapošljavaju studentske ambasadore često će obećavati besplatne poklone, nagrade i prodavati posao kao “vrijedno iskustvo” umjesto da vam isplate stvarnu plaću.

Započeti možete tako da pokušate googlati ove pozicije ili pogledajte izravno na web-mjestima svojih omiljenih brendova da vidite žele li aktivno zaposliti brand ambasadore.

Osobni učitelj ili instruktor

Roditelji će većinom platiti velik novac kako bi pomogli svojoj djeci da dobiju pristojne ocjene, a ako ste sigurni u svoje znanje, taj bi se novac mogao naći ravno u vašem džepu.

Privatno podučavanje ne samo da je dobra zarada, već je i idealan posao koji možete obavljati i online jer možete podučavati putem videopoziva.

Privatni učitelj/instruktor
Shutterstock

Koje vještine su vam potrebne da biste bili instruktor?

Ovaj posao za studente zahtijeva neke vještine. Da biste bili zaista dobar osobni učitelj trebat će vam vrhunske ocjene, strpljenje i prilična količina samopouzdanja u radu s mladim ljudima.

Rad kao instruktor jezika fantastičan je način da obogatite svoj životopis, a također vam otvara vrata za ljetno podučavanje u inozemstvu.

Ako ste u školi na engleskom uvijek bili najbolji, upotrijebite svoje vještine da zaradite novac i steknete osjećaj za podučavanje drugih.

Dodatna pogodnost je da će vam neki roditelji možda čak dati i bonus ako njihovo dijete dobije ocjene koje žele.

Stalni asistent

Ako živite u studentskim domovima i ne volite ideju iseljavanja, postati stalni asistent (RA) za vas bi mogao biti savršen posao za studente.

Što rade stalni asistenti?

RA uloge u osnovi uključuju nadzor nad zgradom – vi ćete biti osoba kojoj će studenti doći ako imaju kvar na struji, ako su pronašli osinje gnijezdo kraj svog prozora ili nešto slično

Ali, naravno, nećete morati sami rješavati te probleme. Stalni asistenti jednostavno djeluju kao posrednici između studentskih stambenih tvrtki i studenata, kako bi ih spasili od svakodnevnog bombardiranja e-poštom.

Iako tehnički za ovu poziciju ne dobivate plaću, u dvoranama ćete moći živjeti besplatno (ili po sniženoj cijeni) – a budući da troškovi stanovanja zauzimaju veliki dio studentskih kredita za održavanje, ovo će vam sigurno uštedjeti novac.

Kao RA, možda ćete također morati izvoditi neke vježbe za team-building, kao što su filmske večeri i obilasci pubova.

Ako vas ovo interesira, obratite se svom sveučilišnom pružatelju smještaja kako biste vidjeli ima li slobodnih mjesta za RA.

Dadilja

Mnogim zaposlenim roditeljima treba netko tko će pokupiti njihovu djecu iz škole ili vrtića i zabavljati ih sve dok ne dođu kući, a tu im jako dobro mogu doći fleksibilni rasporedi.

Ako ste dobri s djecom, ovo je za vas odlična opcija, a i novac je obično prilično pristojan.

Dadilja
Shutterstock

Koje vještine i iskustvo su vam potrebne da biste bili dadilja?

Ovaj posao za studente zahtijeva neke vještine. Posjedovanje vozačke dozvole obično je prednost (ali nipošto nije ključna stavka), a možete se i zadržati na pružanju usluga noću, što doduše uključuje manje posla jer ćete većinu svoje smjene provesti gledajući televiziju dok klinci spavaju.

Čuvanje kućnih ljubimaca

Ako volite kućne ljubimce, vjerojatno vam ne bi teško palo da budete plaćeni ako ih čuvate. Budući da sami možete odrediti svoje radno vrijeme, lako je uskladiti ovaj posao za studente s nastavom na sveučilištu. Vlasnici su vrlo vjerojatno na putu, a vaša je odgovornost da se pobrinete da njihov ljubimac dobije šetnju, hranu, vodu i igru. Ovaj posao za studente možete pronaći oglašavanjem na društvenim mrežama.

Animator

Bilo turistički animatori ili animatori na dječjim rođendanima, oboje je vrlo lako pronaći. Iako se ove dvije vrste animatora posve razlikuju, neki od studenata ovdje pronađu svoj životni poziv. Što se tiče turističkih animatora, najčešće su traženi tijekom sezone, a radne uloge im se dodjeljuju prema osobnim afinitetima. Ovaj posao za studente možete pronaći ako se raspitate po hotelima, kampovima i ljetovalištima, ali često će oglas objaviti i na student servisu.

Programeri

Možemo reći da je programerstvo jedan od cijenjenih poslova, što znači da je i zarada prilično dobra. Bilo bi dobro spomenuti da je ovaj posao za studente pogodan za digitalni nomading, što je danas vrlo traženo.

Freelance

Freelance fotograf, freelance novinar, pisanje, programiranje, dizajn, sve to spada u ovu kategoriju, a jedni su od najcjenjenijih poslova. Također spada i u područje digitalnog nomadinga jer ove poslove možete raditi online putujući po svijetu. Ove poslove možete pronaći na specijaliziranim servisima poput Upwork.com

Freelance
Shutterstock

Poslovi prevođenja

Često možete naići i na neke prevoditeljske poslove koji su dostupni online. Često su pogodni za ljude koji su višejezični ili su dobro upućeni u više od samo jednog jezika. Takve se tvrtke kreću na globalnoj razini, a ovakvi poslovi za studente često uključuju prevođenje dokumenata, filmskih titlova, lekturu i tako dalje.

Rad u pozivnom centru

Budući da je misija mnogih tvrtki natjerati svoje klijente da se jave na telefon, većina od zaposlenika zahtijeva da imaju slobodne večeri i vikende, raspored kojem se većina studenata lako može posvetiti. Iako bi ovaj posao za studente mogao dobro pristajati svakom studentu koji jasno govori i ne boji se prodavati, tvrtke često traže kandidate koji govore dvojezično ili imaju prethodno iskustvo u prodaji.

Nadamo se da vam je ovaj popis barem malo pomogao u stvaranju ideje posla kojeg želite raditi kao student. Naposljetku su poslovi za studente, osim za ostvarivanje zarade, bitan i za stjecanje iskustva.