Kako napisati dobar e-mail za posao u 6 koraka?
unsplash

Kako napisati dobar e-mail za posao u 6 koraka?

Vjerojatno je većina nas barem jednom do sad trebala napisati e-mail za posao. Naravno, dok se prijave za posao često podnose putem interneta na web-mjestima tvrtki ili stranicama za posao, često će se od vas tražiti da svoju prijavu pošaljete e-poštom. Kada se prijavljujete za radno mjesto putem e-pošte, važno je sastaviti profesionalno i sažeto prijavno pismo kako biste bili sigurni da će vas potencijalni poslodavci primijetiti.

U ovom članku raspravljamo o tome kada biste trebali poslati prijavu putem e-maila, što uključiti u svoju prijavu koju provodite putem e-maila i kako sastaviti privlačno i rječito pismo za prijavu putem e-maila kako biste privukli pozornost poslodavca.

Shutterstock

Što biste sve trebali uključiti u svoj e-mail za posao?

Važno je uvijek slijediti upute za prijavu koje se vjerojatno nalaze u oglasu za posao – pošaljite životopis i popratno pismo samo e-poštom ako to poslodavac zahtijeva. Sljedeće su komponente koje treba uključiti u svoju aplikaciju e-pošte:

 • vaše puno ime i kontakt informacije
 • razlog zašto se prijavljujete
 • točan naziv radnog mjesta za koje se prijavljujete
 • kvalifikacije koje vas čine prikladnim za poziciju
 • vaš životopis
 • vaše popratno pismo
 • dodatni dokumenti koje je popis poslova posebno tražio

Ako svoj e-mail za posao odlučite napisati kao popratno pismo, svojoj aplikaciji za e-poštu ne morate priložiti dodatno popratno pismo.

Kako poslati e-mail za posao?

Evo koje biste korake trebati poduzeti prilikom sastavljanja i slanja prijave za posao putem e-pošte:

1. Pripremite sve potrebne dokumente

Prvi korak u sastavljanju e-maila za posao jest pripremiti dokumente koje ćete uključiti u svoju prijavu za posao. To će vjerojatno uključivati ​​vaš životopis i popratno pismo, kao i neke dodatne dokumente koji se traže za radno mjesto, a to mogu biti primjeri vašeg rada, odnosno portfolio.

Svoje biste dokumente trebali poslati kao PDF kako biste bili sigurni da ih primatelj može otvoriti i pregledati. U naslov svakog dokumenta uključite svoje puno ime i prezime kako bi poslodavac lako mogao vidjeti kome dokumenti pripadaju.

2. Sastavite svoju prijavnu e-poštu

Sljedeći korak je sastavljanje samog sadržaja e-maila za posao koji ćete poslati zajedno s dokumentima za prijavu. Kao što smo spomenuli, možete upotrijebiti e-poštu kao popratno pismo ili uz e-poštu uključiti kopiju poopratnog pisma.

Obavezno prvo napišite pozdrav kojim se obraćate primatelju, jedan ili dva odlomka koji opisuju zašto se prijavljujete i vaše kvalifikacije te završni odlomak koji uključuje vaše podatke za kontakt i zahvalu na vremenu koje vam je primatelj posvetio.

Također biste trebali navesti dokumente priložene e-poruci. Dodatne informacije koje treba staviti u e-poruku su kako ste čuli za otvaranje radnog mjesta.

3. Odaberite sažet i jasan predmet

Predmet vaše prijave također je vrlo važan jer menadžerima za zapošljavanje omogućuje da imaju pregledniji popis e-pošte te da vide što e-pošta uključuje. Budući da menadžeri za zapošljavanje primaju mnogo e-mailova za posao, ako predmet e-maila napišete što jasnijim i konciznijim, time si povećavate šansu da ćete privući pozornost gledatelja.

Možda najbolji catchy predmet je onaj najjednostavniji. Na primjer, “Vaše ime – pozicija za koju se prijavljujete” ili nešto slično kako biste osigurali da primatelj točno zna o čemu se radi u vašem e-mailu za posao.

4. Završite e-poštu svojim potpisom

Na kraju svoje e-pošte uključite potpis koji se sastoji od vašeg punog imena i podataka za kontakt, kao što su vaš telefonski broj, e-pošta mrežni portfolio ako ga imate, ali i svih profila na društvenim mrežama koje želite podijeliti s poslodavcem.

Shutterstock

5. Uključite svoje priloge

Priložite svoj životopis, popratno pismo i sve dodatne dokumente e-poruci i prije slanja provjerite je li sve u privitku e-maila.

6. Pregledajte, lektorirajte i pošaljite svoj e-mail za posao

Prije nego što pritisnete gumbić za slanje, važno je da pregledate i lektorirate svoju e-poštu kako biste osigurali točnost, profesionalnost i ispravnu gramatiku i pravopis. To možete na brz način provjeriti i putem online alata ispravi.me, ali svakako i sami provjerite smislenost svih rečenica i sadržaja koji ste napisali.

Ako vam je lakše, svojim prijateljima ili obitelji, odnosno bilo kojoj osobi od povjerenja pošaljite probni mail kako bi i oni pogledali kako se e-mail za posao čini na prvu i dali vam možda neki dobar savjet. Nakon što ste sigurni da je vaša prijava savršena, mail možete poslati poslodavcu.

Savjeti za pisanje prijave

Možda smo neke od njih već spomenuli, ali evo nekoliko bitnih savjeta koje trebate imati na umu kada šaljete molbu za posao e-poštom i koji su zapravo bitni kod bilo kakve komunikacije s osobom koja ima ovlast da procjenjuje vašu prijavu za bilo što.

 • U red predmeta e-pošte obavezno uključite svoje ime i prezime te naziv posla za koji se prijavljujete.
 • Uključite ime primatelja u pozdrav kad god je to moguće.
 • Uključite detalje o tome kako ste pronašli popis poslova i poziciju, uključujući datum i web mjesto na kojem ste ga pronašli.
 • Ne ponavljajte točne izraze korištene u svom životopisu u e-poruci za prijavu.
 • Obavezno navedite ako vas je netko preporučio.
 • Pošaljite svoje dokumente kao PDF datoteke kako biste bili sigurni da ih primatelj može otvoriti.

Predložak e-maila za posao

Sada slijedi predložak koji možete koristiti kao vodič pri strukturiranju e-pošte za prijavu za posao.

[Predmet: Vaše ime – Naziv radnog mjesta, referentni broj za popis poslova ako je primjenjivo]

[Pozdrav: pozdravite primatelja s “Poštovani [ime i prezime menadžera za zapošljavanje]” ili jednostavno “Poštovani voditelju” ako uopće ne poznajete primatelja. Izbjegavajte rodno određene naslove kao što su g. i gospođo, osim ako znate njihov spol.]

[Prvi odlomak: Predstavite sebe, kao i radno mjesto za koje se prijavljujete i gdje ste pronašli posao. Uključite ako vas je netko preporučio kao i zašto ste zainteresirani za poziciju.]

Shutterstock

[Drugi odlomak: Uključite specifične kvalifikacije koje vas čine sposobnim za posao. Navedite svoje obrazovanje i iskustvo ako je to primjenjivo, kao i jednu ili dvije vještine koje su relevantne za radno mjesto.]

[Treći odlomak: Spomenite priložene dokumente i recite primatelju da ćete rado pružiti dodatne informacije ako budu potrebne.]

[Završni odlomak: Zahvalite primatelju na vremenu i pažnji i uključite ljubazan završni pozdrav, kao što je “S poštovanjem,” i uključite svoj potpis i podatke za kontakt.]

Nadamo se da će vam ovi savjeti olakšati sve vaše buduće prijave za posao i poslužiti kao dobar primjer prijavnog e-maila. Sretno!