Što je Perpetuum Lab i postoji li alternativa u 2022. godini?
shutterstock.jpg

Što je Perpetuum Lab?

Ima li štogod bolje od studentskog portala/društvene mreže koji se, uz mnoge skripte i materijal za učenje, smatra sustavom za online učenje? Upravo je takav bio Perpetuum Lab, specijaliziran za studente medicine, biomedicinskih znanosti i svih srodnih smjerova. Zamislite samo koliko je studiranje zapravo lakše kad možeš pronaći sve potrebne skripte na jednom mjestu, sve moguće primjere ispita i sve ostalo što ti je potrebno za dobro studiranje. U nastavku možete pročitati više o ovom sada već ugašenom studentskom portalu.

Perpetuum Lab
Perpetuum Lab

Što je bio Perpetuum Lab?

Kao to smo već objasnili u uvodu članka, Perpetuum Lab bio je javno dostupan portal studenata medicine, biomedicinskih znanosti, ali i za sve ljude koji su zainteresirani za biomedicinske znanosti. Sastojao se od dvije glavne sekcije – od foruma na kojem su korisnici razmjenjivali poruke i pitanja i od sustava za online učenje. Na starim stranicama ovog portala bilo je rečeno da se na njemu nalazio čitav udžbenik iz anatomije. Osim toga, korisnici i članovi mogli su se također uključiti u uređivanje si nadodavanje sadržaja u sustav učenja. Tako se zapravo stvorio naprosto genijalan sustav razmjene edukativnih sredstava, na što su se studenti oslanjalai godinama.

Nastao je 2008. godine, a kreirali su ga, razvili i vodili studenti Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Perpetuum Lab godinama je bio najpoznatija platforma za razmjenu informacija i znanja među studentima medicine ne samo iz Hrvatske, već i iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Slovenije i drugih zemalja ovog govornog područja.

Perpetuum Lab svoj je utjecaj proširio i na neke društvene mreže, tako je 2009. godine pokrenuo svoje profil stranice na Facebooku i Twitteru, na kojima su se također vrtjele sve bitne obavijesti, pozivi na radionice i predavanja, kao i pozivi na neke medicinske eventove.

Što se nalazilo na Perpetuum Labu?

Na Perpetuum Labu studenti medicine zajedno su stvorili sustav učenja na kojem su se nalazile skripte, PowerPoint prezentacije, testovi za provjeru znanja, pitanja za ispite i sve što bi svaki student poželio za svoje studiranje. Od sveg tog materijala, samo uredništvo ovog studentskog portala filtriralo je one najkvalitetnije te se na temelju njih, nadopunom iz stručne literature, stvarao sadržaj za ovu posebni i naprosto domišljat sustav e-učenja.

Zbog svog je utjecaja Perpetuum Lab 2007. godine bio pobjednik Carnetovog Web Festivala, kao inovativno i kreativno wiki sjedište. Dakle, tema tog natjecanja je bila wiki, a nagrade su dodjeljivane u tri kategorije: Wiki Labos (znanost i obrazovanje), Wiki Atelje (umjetnost) i Wiki (Re)Publika (društvene teme). Zbog manjeg broja prijavljenih stranica u ovom relativno nepoznatom alatu, nagrade su dodijeljene nevezano na kategorije.

Što je uopće Webfestival?

Webfestival je natjecanje web sadržaja i prateće događanje CARNetove korisničke konferencije – CUC. Cilj natjecanja je autorima sadržaja na webu pružiti priliku da prezentiraju svoja postignuća i usporede ih s postignućima drugih te ocijene svoj doprinos online zajednici.

Webfestival

Kraj Perpetuum Laba i stvaranje novih varijacija

Perpetuum Lab u svojem je obliku s radom zaključno prestao na kraju 2019. godine, odlukom posljednjeg administratora, čije je korisničko ime bilo Dr.Ago. S obzirom na to da su se studenti medicine uvelike oslanjali na skripte koje su godinama vrtjeli studenti medicine i srodnih znanosti, kraj ovog portala bio je poveći gubitak, a neki su uspjeli čak i spremiti mnoge skripte.

Ipak, danas također postoji jedna zanimljiva mobilna aplikacija – EduHub – gdje se također nalazi baza sa skriptama i knjigama. Osim toga, EduHub pruža i neke druge značajke poput foruma, simulacija ispita pri čemu dobijete i detaljne postupke rješavanja pojedinog zadatka. Njihov je krajnji cilj stvaranje novog oblika priprema, čime bi se stvorio i novi LinkedIn za medicinare sa svim akademskim uspjesima tijekom studiranja. Dakle, može se reći da je u pitanju potpuna zamjena za Perpetuum Lab koja doslovno spašava studentske živote.

EduHub
EduHub-GooglePlay