Poker
Foto: Shutterstock

Kako se igra poker? 3 osnovna pravila

Poker je najpopularnija kartaška igra na svijetu, a kada se igra pravilno, jako je zabavna i zanimljiva. Danas ima milijune svojih igrača diljem svijeta koji je igraju kao hobi ili pak u pokušajima zarade. U nekim dijelovima svijeta, poker je više od samo igre jer je postao dio kulture, način života i izvor prihoda za mnoge.

U ovom ćemo članku reći nešto više o njemu, točnije koja pravila pokera morate znati. Vrijedi napomenuti da će verzija pokera o kojoj ćemo govoriti biti Texas Hold ‘Em poker jer je to ujedno najpopularnija verzija pokera danas.

1. Koliko igrača može igrati odjednom?

U Texas Hold’em pokeru, za jednim stolom može igrati od dva do deset igrača. Međutim, najčešći broj igrača za jednim stolom je od šest do devet igrača. Taj broj ovisi o veličini stola i odluci organizatora ili casina. Naravno, nemoguće je igrati s manje od dva igrača, kao što nije moguće i optimalno igrati s nekim velikim brojem igrača za istim stolom.

Svaki igrač u početnoj fazi dobiva po dvije karte, a na stolu se ukupno okreće pet, no o tome ćemo više u nastavku teksta.

2. Snaga karata i ruku

Foto: Shutterstock

U špilu karata za poker ima ukupno 52 karte koje su podijeljene u četiri boje. Svaka boja ima ukupno 13 različitih karata, a po snazi su to: 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, J, Q, K i A.

S obzirom na to da svaki igrač dobiva po dvije karte koje su samo njegove, a na stolu se otvara ukupno pet karata koje su zajedničke, igrač traži najjaču moguću kombinaciju od ukupno pet karata i kako bi pobijedio u jednoj rundi, ona mora biti jača od kombinacija svih ostalih igrača za stolom. Pogledajmo sada koje su sve kombinacije karata u Texas Hold ‘Em pokeru od najslabije do najjače:

 1. Najjača karta – ako nijedan igrač nema neku od ostalih kombinacija, pobjeđuje igrač s jednom najjačom kartom. Ovo je najslabija moguća kombinacija u Texas Hold’em pokeru. Ako igrači imaju jednaku najjaču kartu, sljedeća najjača karta u njihovoj ruci određuje pobjednika. Ako su sve karte koje imaju jednake vrijednosti, podijelit će dobitak.
 2. Par – ovo je kombinacija s dvije karte iste vrijednosti. Ako igrači imaju par, pobjeđuje igrač s najjačim parom. Ako igrači imaju jednaki par, sljedeća najjača karta u njihovoj ruci određuje pobjednika. Ako su sve karte koje imaju jednake vrijednosti, podijelit će dobitak.
 3. Dva para – ovo je kombinacija s dva različita para. Ako igrači imaju dva para, pobjeđuje igrač koji ima najjači par. Ako igrači imaju jednake parove, sljedeća najjača karta u njihovoj ruci određuje pobjednika. Ako su sve karte koje imaju jednake vrijednosti, podijelit će dobitak.
 4. Tris – ovo je kombinacija s tri karte iste vrijednosti. Ako igrači imaju tris, pobjeđuje igrač s najjačim trisom. Nije moguće da dva ili više igrača ima isti tris jer postoji samo četiri karte iste vrijednosti u špilu.
 5. Skala – ovo je kombinacija pet karata u nizu po jačini, bez obzira na boju. Ako igrači imaju skalu, pobjeđuje igrač čija skala je viša. Ako su skale koje igrači imaju jednake vrijednosti, podijelit će dobitak, budući da je za skalu potrebna kombinacija od pet karata.
 6. Boja – ovo je kombinacija pet karata iste boje. Ako igrači imaju boju, pobjeđuje igrač s najvišom kartom u boji. Ako su boje koje igrači imaju jednake vrijednosti, podijelit će dobitak, budući da je za boju potrebna kombinacija od pet karata.
 7. Full House – ovo je kombinacija s trisom i parom. Ako igrači imaju ful, pobjeđuje igrač s najjačim trisom.
 8. Poker – ovo je kombinacija s četiri karte iste vrijednosti. Ako igrači imaju poker, pobjeđuje igrač s najvišim pokerom. Nije moguće imati dva pokera iste jačine, budući da su za poker potrebne sve četiri karte iste vrijednosti.
 9. Skala u boji – ovo je kombinacija pet karata u nizu iste boje. Ako igrači imaju skalu u boji, pobjeđuje igrač čija je skala viša. Ako su skale u boji iste po jačini, igrači će podijeliti dobitak.
 10. Royal Flush – ovo je najjača moguća kombinacija u Texas Hold’em pokeru. Ovo je kombinacija pet karata u skali od 10 do asa, a da su pritom sve iste boje. Ako dva igrača kojim slučajem imaju Royal Flush, podijelit će dobitak.

3. Tijek ruke

Jedna runda u Texas Hold ‘Em pokeru ima više dijelova u kojima igrači mogu ulagati, podizati ulog, pratiti ili odustati. Ovo su ti dijelovi:

 1. Prije flopa – svaki igrač dobiva po dvije karte koje vidi samo on.
 2. Flop – tri zajedničke otvorene karte se otvaraju na sredini stola.
 3. Nakon flopa – prva runda ulaganja započinje s igračem koji sjedi lijevo od dealera. Svaki igrač ima četiri mogućnosti: nastaviti bez akcije ako nitko nije uložio ili podigao ulog, uložiti, podići ulog ako je netko prethodno uložio ili odustati.
 4. Turn – nakon prve runde ulaganja, četvrta zajednička karta otvara se na sredini stola.
 5. Nakon turna – druga runda ulaganja započinje po istom principu kao i prethodna.
 6. River – nakon druge runde ulaganja, peta i posljednja zajednička karta se otvara na sredini stola.
 7. Nakon rivera – treća i posljednja runda ulaganja koja se odvija na način kao i prethodne dvije. Nakon što je ulaganje završeno, odlučuje se pobjednik.

Zaključak

Texas Hold ‘Em poker će imati nešto kompliciranija pravila za one koji ga nikada nisu gledali ili igrali, ali moguće ih je svladati u kratkom roku. Kombinacija karata i pravila tijeka ruke su najkompliciranija pravila koja je potrebno znati, a nakon toga, igra će teći poprilično lako.

Za Texas Hold ‘Em poker može se reći i da je zanimljiva igra u kojoj konstantno možete napredovati sa svojom vještinom, tako da učenje definitivno ne završava kada svladate pravila. Tada se tek možete početi fokusirati na svoj stil igre i kako ga popraviti da budete što bolji igrači.