racquetball
Shutterstock.com

Što je racquetball i zašto je od 80-ih sve popularniji?

Racquetball je popularan sport u kojem igrači koriste posebno dizajnirani reket za igru sa šupljom gumenom lopticom u dvorani ili na otvorenom. Vrlo sličan irskom rukometu i britanskom racketballu, izvrstan je izbor za kardio vaskularni trening. Posljednjih desetljeća “eksplodirao” je u popularnosti, zajedno s pickleballom. Pravila sporta prilično je lako slijediti što ga čini vrlo zanimljivim. U racquetballu, nakon što jedan igrač servira, oba igrača moraju naizmjenično udarati lopticu o zid koristeći svoje rekete bez ometanja protivnika. Igrač dobiva bod kada protivnik promaši udarac i na taj način igrač koji prvi postigne traženi rezultat pobjeđuje u meču. Za razliku od skvoša, ovdje samo onaj koji servira može osvojiti bod.

U nastavku ćemo usporediti racquetball s britanskim racketballom i skvošem.

Racquetball i britanski racketball

 • Racquetball se igra u većem dijelu svijeta, dok se racketball igra pretežito samo u Velikoj Britaniji
 • Loptica je veća u racquetballu u odnosu na racketball
 • Igralište za racquetball je duže, ali manje široko od terena za racketball
 • Strop se smije pogoditi u racquetballu, ali ne i u slučaju racketballu

Racquetball i skvoš

 • Reket za racquetball je manji od reketa za skvoš
 • Loptica za racquetball je veća od one za skvoš
 • U skvošu postoji više različitih udaraca nego u racquetball
 • Teren za skvoš je manji od terena za racquetball
 • U skvošu igrač ne smije pogoditi strop, ali to nije slučaj s racquetballom

Povijest racquetballa

Racquetball je nastao u Sjedinjenim Američkim Državama. Joe Sobek smatra se izumiteljem ovog sporta. Budući da mu je dosadio nedostatak dovoljnog broja dvoranskih sportova, potražio je neki sport koji će biti lagan za naučiti, a ujedno i dinamičan. Za njega je dizajnirao prvi žičani reket. Imajući uzore u skvošu, galskom rukometu i paddleballu, osmislio je skup pravila za racquetball.

Sobek je osnovao National Paddle Rackets Association u veljači 1952. i polako je sport brzo stekao popularnost uz Sobekovu stalnu promociju. Do 1969. godine, zaslužan za njegovu veliku popularnost, Robert Kendler osnovao je International Racquetball Association (IRA) i time promijenio ime sporta u racquetball. Godine 1974., IRA je organizirala prvi profesionalni turnir i postala član osnivač Međunarodne federacije za racquetball (IRF). U 1980-ima, racquetball je postao najbrže rastući sport u SAD-u. Ženska profesionalna udruga racquetballa osnovana je 1980. godine. Sjedinjene Američke Države organizirale su prvo Svjetsko prvenstvo godinu kasnije.

Prednosti racquetballa

Uglavnom ljudi igraju reket kao kardio-vaskularnu aktivnost. Međutim, ovaj intenzivan brzi sport nije samo tjelesna aktivnost. Igrači moraju upotrijebiti svoju fizičku i mentalnu snagu kako bi briljirali u ovom sportu. Čak i diljem svijeta, zemlje poznate po skvošu također vole igrati racquetball jer postoji mnogo sličnosti između ova dva sporta.

Oprema

Nekoliko dijelova opreme koristi se u racquetballu. Reket je lagan i jeftin. Oprema koja se koristi u racquetballu vrlo je slična onoj u skvošu…

Reket

Reketi koji se koriste u racquetballu vrlo su slični reketima za skvoš. Dužina reketa je 55 cm. Reketi koji su se u početku koristili bili su izrađeni od drveta s kožnim rukohvatom. Okviri reketa tada su se polako mijenjali u legure, a potom su izrađivani od stakloplastike, a sada se koriste okviri od grafita. Polako su reketi s ovalnim okvirom zamijenili stare rekete s malim okvirom. U racquetballu se uglavnom koriste dvije vrste reketa, a to su balansirani i teški. Teški reketi omogućuju igračima da koriste više snage. Reketi koji se danas koriste uglavnom su izrađeni od grafita i titanija.

Loptica

Loptice koje se koriste u racquetballu izrađene su od gume i imaju promjer od 5,7 cm. U racquetballu se koriste različite boje, a to su plava, zelena, ljubičasta, crna, crvena i ružičasta. Sve boje koriste se za posebne namjene. Plava lopta je prosječne brzine i preciznosti i zato se najčešće koristi.

Tenisice

Igrači koriste posebno dizajnirane tenisice s velikim prijanjanjem. Bolje prijanjanje potrebno je za brze promjene smjera. U slučaju unutarnjih terena, tenisice koje se koriste imaju gumeni potplat koji pruža vrhunsku trakciju budući da su podovi unutarnjih terena napravljeni od drveta i skliskiji su. Tenisice su dizajnirane za bočnu stabilnost i amortizaciju prednjeg stopala.

Naočale

Naočale su neophodne za sve igrače racquetballa zbog sigurnosnih problema jer loptica koja se koristi u ovom sportu leti brzinom većom od 150 km/h tijekom meča, povećavajući rizik od udarca u oči.

Rukavice

Korištenje rukavica u racquetballu nije obavezno. Igrači nose rukavicu na ruci u kojoj drže reket radi boljeg prijanjanja i kontrole. Također pomažu u sprječavanju žuljeva na rukama.

Teren za racquetball

racquetball
Shutterstock.com

Igralište za racquetball je pravokutni zatvoreni prostor koji može biti unutarnji ili vanjski. Standardna duljina terena za racquetball je 12,2 m dug, 6,1 m širok i 6,1 m dug sa stražnjim zidovima visokim najmanje 3,7 m.

Na terenima za racquetball postoje različite vrste oznaka terena, a one su…

 • Kratka linija − Kratka linija je srednja linija između prednjeg i stražnjeg zida
 • Servisna linija − Servisna linija je 1,5 m ispred kratke linije i nalazi se između kratke linije i prednjeg zida
 • Zona servisa − Zona servisa je pravokutno područje 1,5 m x 6 m zatvoreno između kratke linije, linije servisa i bočnih zidova
 • Prihvatna linija − Prihvatna linija je linija koja je povučena 1,5 m iza kratke linije i postavljena je paralelno sa stražnjim zidom i između kratke linije i stražnjeg zida
 • Sigurnosna zona − Sigurnosna zona je pravokutno područje veličine 1,5 m x 6 m zatvoreno između kratke linije, prihvatne linije i dva bočna zida
 • Servisne linije − To su linije od 0,9 m povučene paralelno s bočnim zidovima i unutar servisne zone
 • Servisne linije za parove − To je skup linija od 45 cm povučenih paralelno s bočnim zidovima i unutar područja servisa

U slučaju mečeva parova, partner u parovima koji ne servira stoji između prostora omeđenog bočnim zidom i dvostrukih servisnih linija unutar servisne zone, koja se također naziva “prostor za parove”. Server ne smije ući u područje zatvoreno između linije servisa i bočnih zidova unutar zone za servis, tijekom udarca servisa između njega i najbližeg bočnog zida. Vrlo je sličan terenu za skvoš. Jedina je razlika u tome što se strop također smatra valjanom površinom, dok se u slučaju skvošu samo četiri zida koja okružuju prostoriju, uključujući tlo, smatraju valjanom površinom za odigravanjem poena.

Pravila

Meč počinje servisom. Igrač koji će servirati odlučuje se okretanjem reketa ili novčića. Igrač koji servira mora jednom odbiti loptu o tlo prije nego što je udari izravno u prednji zid. Nakon udarca u prednji zid, lopta mora pasti izvan kratke linije. Inače će morati ponavljati servis. Tijekom servisa, nakon udarca u prednji zid, loptica može udariti u bilo koji bočni zid prije nego što dodirne tlo, ali ne može udariti u oba bočna zida prije nego što dotakne tlo. Dodirivanje dviju bočnih stijenki nakon odbijanja s prednjeg zida naziva se “servisom s tri strane” i smatra se nedopuštenim potezom.

Također tijekom servisa, nakon udarca u prednji zid, ako loptica izravno udari u stražnji zid bez dodirivanja tla niti jednom, smatra se “dugim servisom” i nedopuštenim potezom. Čak i nakon udarca u prednji zid, ako lopta izravno dodirne strop, to se smatra također nedopuštenim potezom. Čak i serviranje prije nego što je protivnički igrač spreman također se smatra nedopuštenim potezom.

Tijekom servisa, igrač treba barem jednu nogu staviti unutar servisnog polja. Ako obje njegove noge prijeđu servisni prostor tijekom servisa ili nakon servisa prije nego što je lopta prošla kratku liniju, to se smatra nedopuštenim potezom. Čak i udaranje loptice o bilo koju površinu osim prednjeg zida smatra se pogreškom i server gubi servis. Obično server ima dvije prilike za serviranje, poznate kao prvi servis i drugi servis (isto kao u tenisu). U slučaju većih natjecanja server uglavnom dobiva jednu priliku da ispravno servira loptu. Protivničkom igraču dopušteno je uzvratiti nakon što loptica prijeđe liniju servisa ili padne iza linije.

Kada je servis obavljen, protivnički igrač pokušava vratiti lopticu i na taj način igrači naizmjenično udaraju lopticu u prednji zid. Protivnički igrač može odlučiti vratiti lopticu nakon jednog odbijanja o tlo ili izravno iz zraka. Nakon što je servis vraćen, igrač uvijek mora udariti lopticu u prednji zid prije nego što loptica udari o pod. Za razliku od servisa, nakon što je servis vraćen, igrači mogu udarati lopticu u bilo koji zid pod uvjetom da dotakne prednji zid prije nego što udari o pod.

Ostvarivanje poena

Poen se sastoji od niza udaraca između dva igrača i počinje servisom, a završava kada jedan od igrača pogriješi ili ne uspije vratiti lopticu na prednji zid. Ako server pobijedi u nadigravanju, osvaja jedan bod. Inače, ako protivnik osvoji nadigravanje, on preuzima servis, ali ne osvaja poen. Međutim, ako server napravi dvostruku grešku tijekom servisa, protivnik dobiva bod. Nakon što server udari lopticu o prednji zid i protivnički igrač se sprema da je vrati, on je mora vratiti prije nego što se dvaput odbije o tlo, a dozvoljen je najviše jedan odskok od tla, inače server dobiva bod. Naravno, nošenje loptice na reketu se ne dopušta.

Bodovanje

Prema pravilima američkog racquetball saveza, svaki meč sastoji se maksimalno od tri seta, a pobjeđuje onaj igrač koji prvi osvoji dva seta. Prva dva seta igraju se do 15 poena, dok se treći, odlučujući, igra do 11 poena.