Burj Khalifa – najviša zgrada na svijetu sa 7 svjetskih rekorda

Najviša zgrada na svijetu naziva se Burj Khalifa ili u prijevodu s arapskog jezika Toranj Khalifa, a prvo mjesto na prestižnoj ljestvici najviših građevina na svijetu otela je kineskom Shanghai Toweru i to za vrlo veliku razliku od gotovo tri stotine metara. 

Ovaj toranj svoje je ime dobio po predsjedniku Ujedinjenih Arapskih Emirata Khalifu bin Zayedu koji je preminuo 2022. godine, a koji je dao izdašan novac za izgradnju ovog fantastičnog nebodera u ključnom trenutku, kada se činilo da se zgrada neće moći izgraditi.

najviša zgrada na svijetu
FOTO: UNSPLASH

Burj Khalifa nalazi se u Dubaiju, jednom od sedam emirata Ujedinjenih Arapskih Emiratima, ujedno i najnaseljenijim od svih emirata. Dubai je također i ime najvećeg grada u tom emiratu stoga se ova dva pojma nerijetko miješaju. 

Dubai je uistinu poseban grad i u njemu živi više od tri četvrtine stanovnika čitavog emirata. Zbog toga je grad postao politički, kulturni i privredni centar cijelog područja. Poznat je i po spektakularnoj arhitekturi stoga nije čudno da se najviša zgrada na svijetu nalazi upravo u ovom gradu. 

Dubai je poznat po velikom bogatstvu njegovih stanovnika stoga se uz njega vrlo često koristi prefiks „naj“: on je najbolji, najluksuzniji i najatraktivniji arapski grad. Zbog toga nikog nije iznenadila činjenica da se upravo u ovom gradu gradi najviši neboder na svijetu.

Tko je izgradio Burj Khalifu?

Iako se najviša zgrada na svijetu nalazi u arapskoj zemlji, za njen su izgled i projekt bili angažirani vrhunski američki arhitekti i projektanti koji su napravili izuzetan posao, o čemu najbolje govori činjenica da je Burj Khalifa oborila čak sedam svjetskih rekorda. Investitor koji je financirao gradnju ove veličanstvene zgrade vladar je Dubaija, Mohamed bin Rašid Al Maktum, a kasnije je u zgradu investirao i sam predsjednik. 

Gradnja je trajala šest godina, od 2004. godine do 2010. godine kada je bilo veliko otvorenje, a zbog ogromnog obima posla na njemu su bile angažirane mnoge građevinske tvrtke, ponajbolje u svom poslu. Najpoznatije korejske, belgijske i američke tvrtke radile su na ovom projektu koji doslovno oduzima dah, a činile su to dugi niz godina. 

No, gradnja Burj Khalife nije u potpunosti tekla po planu. Završna faza gradnje zgrade, koja se u početku zvala Burj Dubai, poklopila se s krizom koja je graditelje ostavila bez sredstava za nastavak gradnje.  U pomoć im je priskočio šeik Khalifa koji je pružio izdašnu pomoć u iznosu od čak milijardu dolara i kome je u čast ova zgrada preimenovana: Burj Dubai postao je Burj Khalifa. 

Kako bi zgrada prilikom otvorenja izazvala još veći spektakl većina se važnih činjenica o njoj skrivalo od javnosti. Nije bila poznata niti visina niti ostale značajne karakteristike koje bi umanjile senzacionalnost samog otvaranja. Upravo je zato njeno otvorenje bilo jedinstveno i senzacionalno u svim segmentima.

Burj Khalifa – 20 fantastičnih činjenica

Najviša zgrada na svijetu zaista je fantastičan primjer gradnje i o njoj se može reći mnogo toga. U nastavku pročitajte 10 zanimljivosti kojima se može pohvaliti najviša zgrada na svijetu. Ipak, ako ni ovo nije dovoljno egzotično za vas, imamo i druge preporuke.

 1. Burj Khalifa visoka je 828 metara, što se lakše može predočiti ako se usporedi s visinom tri Eiffelova tornja. Također, kad usporedimo Empire State Building s ovom zgradom, Burj Khalifa je dvostruko viša.
 2. Najviša zgrada na svijetu ujedno ima i najviše katova, čak 163 kata.
 3. Zgrada također ima najviši korišteni kat i najviši vanjski vidikovac, koji se nalazi na 124 katu.
 4. Burj Khalifa ima lift koji prelazi najduži put od svih na svijetu, sve do 140 kata.
 5. Ovaj lift također je i najbrži lift na svijetu i kreće se brzinom od 64 kilometara na sat. Tako se do vidikovca može doći za jednu minutu. 
 6. Vrh Burj Khalife se može vidjeti i ako ste od nje udaljeni stotinu kilometara.
 7. U zgradu je ugrađeno više od 100 tisuća tona betona i 500 tisuća tona željeza.
 8. Najviša zgrada na svijetu izgrađena je po paprenoj cijeni od 1,5 milijardi dolara, ali je istovremeno rekorder po brzini povrata ulaganja. Ove je novce povratila već u prvoj godini poslovanja i time je srušila još jedan rekord.
 9. Na parkiralište zgrade stane 3 tisuće automobila, na dvije podzemne etaže.
 10. Burj Khalifa ima posebnu opremu za grijanje i hlađenje koja podržava jedinstvenu aromu zraka namijenjenu isključivo za ovu zgradu.
 11. Staklo je izgrađeno od posebnog materijala pa se na njega manje lijepe čestice prašine.
 12. Beton koji se koristio za gradnju izrađen je po posebnoj formuli pa može izdržati visoke temperature, čak do 50 stupnjeva Celzijevih. U njega su ugrađene i velike kocke posebnog leda.
 13. U Burj Khalifi nema automata za piće ili grickalice već samo automata za kupnju zlata. U predvorju zgrade automati prodaju poluge teške od 2,5 grama pa sve do 30 grama, namijenjen ljudima dubokog džepa. Poluge su posebne jer se na njima nalazi žig Burj Khalife. 
 14. Najviša zgrada na svijetu usmjerena je i na održivost pa se svake godine 15 milijuna galona vode sakupi za zalijevanje biljaka, opskrbe fontana i slično.
 15. U jednom trenutku na zgradi je radilo čak 12 tisuća radnika u istovremeno. 
 16. Ukupni rad na zgradi iznosi 22 milijuna radnih sati.
 17. Izgled zgrade nastao je prema motivu cvijeta imena Hymenocallis, tropski cvijet također poznat i kao Spider Lily. 
 18. Na 76. katu zgrade nalazi se drugi najveći bazen na svijetu.
 19. Čišćenje prozora na Burj Khalifi traje čak 90 dana.
 20. Najviša zgrada na svijetu omogućuje svojim posjetiteljima da dva puta uživaju u zalasku sunca, jedanput iz prizemlja, a drugi put s vidikovca na 124. katu. 
burj khalifa
FOTO: UNSPLASH

Top 10 najviših zgrada na svijetu

Burj Khalifa za sada čvrsto drži 1. mjesto kao najviša zgrada na svijetu, ali bi bilo šteta propustiti spomenuti i ostala arhitektonska čudesa koja su se vinula u nebo. Slijedi popis 10 najviših zgrada na svijetu.

shangai tower
FOTO: UNSPLASH
 1. Burj Khalifa, UAE – 828 m
 2. Shanghai Tower, Kina – 631 m
 3. Makkah Royal Clock Tower, Saudijska Arabija – 601 m
 4. Ping An, Kina – 599 m
 5. Golden Finance 117, Kina – 596 m
 6. Lotte World Tower Seoul, Koreja – 554 m
 7. World Trade Center NY, SAD – 541 m
 8. Guangzhou CTF, Kina – 531 m
 9. Tianjin CTF, Kina – 530 m
 10. CITIC Tower Beijing, Kina – 527 m