Studenti postavili rekord: Do 100 km/h za manje od sekunde
Shutterstock

Studenti postavili rekord: Do 100 km/h za manje od sekunde

Prvi puta je jedno električno vozilo od 0 do 100 km/h ubrzalo za manje od sekunde. Za to su zaslužni članovi tima AMZ iz Švicarske i njihov novi bolid “mythen”

Iako prema službenim podacima za serijske električne automobile i općenito tvornička vozila, Rimčeva Nevera trenutačno drži cijeli niz brzinskih rekorda, jedan od njih, onaj apsolutni, teško da će nadmašiti. Naime, skupina švicarskih studenata svojim je bolidom iz klase Formula Student postavila novi – gotovo nevjerojatni – rekord kad je ubrzanje iz mjesta u pitanju, saznajemo prema portalu Autonet.

Studenti tehničkog sveučilišta ETH Zürich i Sveučilišta za primijenjene znanosti i umjetnost iz Luzerna, okupljeni u tim Academic Motorsports Club Zurich (AMZ), zajedničkim su snagama stvorili 140 kilograma težak bolid, nazvan “mythen”. Njegova izvedba imala je samo jedan cilj: postaviti najbrže cestovno ubrzanje od 0 do 100 km/h ikada za jedno električno vozilo. Njihovo postignuće potvrdili su i iz Guinnessove knjige rekorda.

Bolid ove je ekipe, naime, iz mjesta do 100 km/h ubrzao za samo 0,956 sekundi, a za to mu je trebalo tek 12,3 metara. Za volanom je sjedila vozačica Kate Maggetti. Novi je rekord za oko pola sekunde, tj. za oko trećinu, bolji od prethodnoga, koji su postavili studenti iz Njemačke u listopadu prošle godine (iznosio je 1,461 sekundi). Prije njih, Švicarci su imali vrijeme od 1,513 sekundi – pa je ovo njihova svojevrsna osveta konkurentima.

Bolid je opremljen s četiri “hub” elektromotora, smještenih u samim kotačima, ukupne snage 326 KS. No, budući da je ovdje riječ o ubrzanjima većima od onoga gravitacijskoga (oko čak 2,9 G), snaga i masa vozila nisu ključne, već je glavni faktor trakcija, odnosno prianjanje guma i efikasni prijenos snage na cestu. Idealni su uvjeti postignuti kako aerodinamikom, tako i “usisavačem” postavljenim ispod vozila, koji aktivno izvlači zrak i drži kotače priljubljenima uz podlogu.