pravila šaha
Shutterstock.com

Kako se igra šah? (6 pravila šaha)

Šah je jedna od najstarijih društvenih igara ikada. Igra se stoljećima, ali posljednjih godina mu je porasla popularnost s mnoštvom novih igrača koji žele naučiti pravila šaha. Od 2020. zanimanje za šah je naglo poraslo, potaknuto ljudima koji su htjeli igrati online tijekom pandemije i popularnošću Netflixove serije The Queen’s Gambit. Nakon što je fotografija Lionela Messija i Cristiana Ronalda kako igraju šah postala viralna, Chess.com je postigao rekordnu posjećenost.

Šah doživljava renesansu, ali ako ste novi u igri, učenje šahovskih pravila i različitih strategija može Vam se činiti malo teškim. Tu stupa naš vodič. Objasnit ćemo Vam osnovna pravila, uključujući kako pomicati figure, kao i bitne poteze za pobjedu, poput en passant i rokade.

Pravila šaha za početnike

Bez obzira jeste li ponovno ušli u šahovski svijet ili prvi put sjedate igrati, sastavili smo ovaj vodič za početnike o tome kako igrati. Ovaj vodič uključuje sve osnove koje trebate znati kada učite šah, od toga na koje polje staviti damu tijekom postavljanja do toga kada zvati “mat” i tražiti pobjedu.

Iako ćete u nastavku pronaći sve što Vam je potrebno za ležernu partiju šaha, nismo išli toliko u dubinu naprednih elemenata kao što su određena otvaranja, pozicije na ploči ili pravila turnira. Ovo su čiste osnove koje će Vam omogućiti da igrate što je brže moguće, bez brige o tempiranju poteza ili obrani od određenih otvaranja. Nakon što naučite osnove igranja, možete naučiti nove strategije, taktike i produbiti svoje razumijevanje igre dok igrate, postupno usavršavajući svoju vještinu i iskustvo. Tko zna, možda je ovo prvi korak na Vašem putu da postanete sljedeći velemajstor…

Kako postaviti šahovsku ploču?

Šah igraju dva igrača na šahovskoj ploči veličine osam puta osam polja. U 64 kvadrata izmjenjuju se svijetle i tamne boje – tradicionalno crna i bijela. Kada je pravilno postavljen, bijeli kvadrat bi trebao biti krajnji desni kvadrat uz rub koji je najbliži svakom igraču. Figurice igrača postavljene su u dva vodoravna reda najbliža svakom igraču. Drugi red iz perspektive igrača, sastoji se od linije od osam pješaka, svaki postavljen na jedno polje.

Bliži poredak je gotovo simetričan, s topovima postavljenim na dva krajnja lijeva i krajnja desna kutna polja, nakon kojih slijede skakači na unutarnjem prostoru pokraj njih, zatim lovci. Dva središnja polja reda zauzimaju kralj i dama. Dama se postavlja na polje koje odgovara njezinoj boji (na primjer, crna dama na crno polje), dok kralj zauzima preostalo polje suprotne boje. To znači da su kralj i dama svake boje okrenuti jedan prema drugome, čineći ispravnu postavu simetričnom između dva igrača.

Bijeli igrač ima prvi potez, a igrači se izmjenjuju pojedinačno sve dok igrač ne bude poražen matom ili ne odustane. Može se dogovoriti i remi. Ako igrate s dodatnim mjeračem vremena, kao na turnirima, prvi igrač kojem ponestane vremena gubi igru.

pravila šaha
Pixabay

Koja su osnovna pravila igranja šaha?

U šahu, igrači se izmjenjuju u potezima. Igrači ne mogu odlučiti preskočiti potez – moraju pomaknuti figuru. Svaka šahovska figura kreće se na određeni način i mora se pomicati u skladu sa svojim dopuštenim kretanjem. Osim skakača, koji može preskakati figure, figure se ne mogu kretati kroz figure bilo koje boje bez zaustavljanja (u istoj figure iste boje) ili njihovog hvatanja (u slučaju figure suprotne boje).

Kako uhvatiti protivničke figure?

Ako figura legalno dođe na polje protivničke figure, ta se figura uzima i uklanja s ploče. Figurice se ne mogu postaviti na isto polje kao figurice iste boje. Kada figura uhvati protivničku figuru, mora završiti svoj trenutni potez i završiti igračev potez.

Kako pomicati šahovske figure?

Pješak

Pješaci se kreću jedno polje naprijed u ravnoj liniji. Ne mogu se kretati vodoravno, dijagonalno ili unatrag. Iznimka od ovoga je ako se pješak tek treba pomaknuti tijekom igre. Ako se pješak još nije pomaknuo, može se pomaknuti dva polja naprijed kao jedan potez. Oba kvadrata moraju biti prazna. Igrač također može odabrati pomicanje figure za jedno polje.

Jedini put kada se pješak može pomaknuti dijagonalno je kada zauzme protivničku figuru. Pješaci mogu uhvatiti protivničku figuru na bilo kojem dijagonalnom prostoru lijevo ili desno ispred figure. Kao dio uzimanja figure, pješak će se pomaknuti dijagonalno kako bi zamijenio osvojenu figuru. Pješak ne može uhvatiti susjednu figuru na bilo kojem drugom polju, niti se kretati dijagonalno bez hvatanja.

Top

Top se može pomicati za bilo koji broj polja vodoravno duž svog trenutnog retka ili stupca. Ne može proći kroz figurice iste boje, a može uhvatiti figurice suprotne boje pomicanjem na okupirani prostor. Ne može se kretati dijagonalno iz bilo kojeg razloga.

Skakač

Skakači su jedine šahovske figure koje se mogu pomicati “kroz” druge figure “preskakanjem” preko njih. Hvata figure kao i obično slijetanjem na prostor koji zauzima figura suprotne boje i ne može se pomaknuti na polje koje zauzima figura iste boje, ali se može pomaknuti preko figura bilo koje boje tijekom svog poteza. Skakači se kreću prema fiksnom “L” obrascu – dva polja naprijed, natrag, lijevo ili desno, zatim jedno polje vodoravno ili okomito. Ili obrnuto – jedno polje naprijed, natrag, lijevo ili desno, nakon čega slijede dva polja vodoravno ili okomito za završetak oblika slova “L”.

To znači da se skakač uvijek može pomaknuti na najbliže polje koje nije u njegovom trenutnom retku, stupcu ili izravno susjedno dijagonalno. Skakač se mora pomaknuti na cijelu udaljenost – ne može se pomaknuti samo dva polja u ravnoj liniji bez pomicanja jednog u stranu, na primjer.

Lovac

Lovac se može dijagonalno pomicati za bilo koji broj polja. To znači da se uvijek pomiče duž dijagonalne linije polja koja odgovara trenutnoj boji njegovog polja. To znači da svaki igrač započinje igru s jednim lovcem koji se može kretati na svakoj boji. Lovac se iz bilo kojeg razloga ne može kretati vodoravno ili okomito. Ne može se kretati kroz figure iste boje, a hvata figuru suprotne boje pomicanjem na svoje polje.

Dama

Dama se može pomaknuti za bilo koji broj polja vodoravno, okomito ili dijagonalno. Ti se pokreti moraju izvoditi u jednoj ravnoj liniji tijekom jednog poteza (drugim riječima, ne možete pomaknuti tri polja dijagonalno, nakon čega slijede tri polja okomito). Dama se ne može kretati kroz figure iste boje i zauzima figuru suprotne boje pomicanjem na njeno polje.

Kralj

Kralj se pomiče za jedno polje vodoravno, okomito ili dijagonalno. Kralj se ne može pomaknuti u prostor koji bi dao šah ili mat protivničkom igraču. Kao iznimka od svih ostalih šahovskih figura, kralj se nikad ne hvata. Igrač gubi meč kada je kralj postavljen u mat, što bi dovelo do neizbježnog uzimanja protivnika na sljedećem potezu.

Pixabay

Što je šah i mat?

Kada se figura pomakne na način koji bi omogućio igraču da uhvati protivničkoga kralja na svom sljedećem potezu, napadački igrač obično objavljuje “šah”. Igrač stavljen u “šah” mora pomaknuti svoga kralja ili pomaknuti drugu figuru kako bi zaustavio napad protivnika, bilo blokiranjem poteza ili hvatanjem napadačke figure.

Ako igrač stvori situaciju u kojoj njegov protivnik ne može spriječiti da njegov kralj bude zarobljen na sljedećem potezu, igrač koji napada objavljuje “mat” i odmah pobjeđuje u igri. Kralj ne može biti zarobljen – partija šaha se dobiva kada se objavi uspješan “mat”.

Igrač također može odlučiti odustati, dopuštajući svom protivniku pobjedu. Mečevi također mogu završiti dogovorenim remijem. Na primjer, kao rezultat pat pozicije ostavljajući igrača bez ikakvih ispravnih poteza ili ako nijedan igrač ne može pobijediti koristeći dostupne ispravne poteze, dolazi do situacije koja je poznata kao “mrtva pozicija”. Jedan primjer mrtve pozicije je kada oba igrača ostanu sa svojim kraljem kao jedinom preostalom figurom na ploči.

Neriješeno se također može dogoditi kao rezultat tipičnih pravila koja se koriste na profesionalnim turnirima, uključujući identične pozicije na ploči koje se pojavljuju tri ili pet puta – pravila poznata kao trostruko ponavljanje i peterostruko ponavljanje. Ona zabranjuju hvatanja ili poteze pješaka unutar posljednjih 50 ili 75 poteza. Točna pravila koja se koriste mogu ovisiti o turniru i dogovoru između igrača.

Napredna pravila šaha

Postoji niz naprednih pravila koja se mogu koristiti u šahu, zajedno sa specifičnim otvaranjima i pozicijama na ploči poznatim pod raznim imenima, od otvaranja dvostrukog kraljevog pješaka do poznatog kraljevoga gambita i daminoga gambita. Napredna pravila mogu uključivati specifične varijante koje mijenjaju temeljna pravila igre, zajedno s okolnim zahtjevima koji se često koriste u postavkama turnira, kao što je mjerenje vremena i pravilo dodira i poteza koje kaže da kada igrač dotakne figuru, mora učiniti legalan potez.

Budući da je ovo vodič za početnike u učenju šaha, ovdje ćemo pokriti samo neka od važnih naprednih pravila – pravila koja bi se uvijek trebala koristiti zajedno s osnovnim pravilima za pomicanje i uzimanje figura, kao i standardnim postavkama i pravilima za proglašenje šah-mata. Nakon što naučite osnove igranja šaha, na raspolaganju su Vam stotine knjiga i drugih resursa koji će Vam pomoći otkriti duboku strategiju i gotovo beskonačne varijacije koje su moguće tijekom partija. Kao i lokalni turniri koji Vam mogu pomoći da poboljšate svoju igru i taktiku…

Kako promovirati pješaka?

Ako pješak dosegne suprotni rub ploče, najudaljeniji red od kontrolirajućeg igrača, promiče se u drugu figuru: topa, skakača, lovca ili damu. Nova figura zamjenjuje pješaka na trenutnom polju i slijedi pravila kretanja za odgovarajuću figuru. Dok većina povremenih igrača koristi uhvaćene figure za predstavljanje unaprijeđenih figura, pješak se legalno može unaprijediti u bilo koju figuru bez obzira na to je li uhvaćen. Na primjer, igrač može imati više dama kao rezultat promicanja pješaka ili više lovaca koji se mogu kretati duž dijagonalnih linija iste boje, ovisno o polju na kojem je pješak promaknut. Ne postoji ograničenje broja pješaka koji se mogu promovirati.

Što je En passant?

En passant (francuski za “u prolazu”) jedan je od najpoznatijih poteza u šahu. En passant se događa kada se pješak pomakne dva polja naprijed kao rezultat njegovog opcionalnog početnog poteza. Ako bi protivnički pješak bio u mogućnosti uhvatiti pješaka u pokretu da se pomaknuo samo jedno polje umjesto dva, protivnik može proglasiti en passant na svom sljedećem potezu i pomaknuti svog pješaka dijagonalno na polje kroz koje je pješak prošao.

En passant mora biti proglašen i napravljen kao protivnikov sljedeći potez da bi bio ispravan. U suprotnom, igrač koji ima priliku uhvatiti pješaka gubi priliku.

Što je Rokada?

Rokada (ili rošada) je možda najsloženije osnovno pravilo u šahu i pravilo koje mnogi početnici zbog toga često zanemaruju. Rokada je dopuštena kada se igračeva kraljeva figura i top još nisu pomaknuli tijekom igre. Rokada se može izvesti s bilo kojim topom, sve dok se nije pomaknuo.

Rokada uključuje igrača koji pomiče kraljevu figuru za dva polja prema topu s kojim rokada, prije nego što premjesti top na polje kroz koje je kralj prošao. Ovo učinkovito pravilo postavlja top s druge strane kralja, dok se kralj pomiče za dva polja prema prostoru u kojem je top započeo igru. Bez obzira izvodi li se rokada s topom bliže kralju (kraljevska strana) ili jedno polje dalje (dama), kralj se pomiče samo za dva polja.

Kralj se ne može upotrijebiti u rokadi ako je trenutno u šahu, ali top se može upotrijebiti u rokadi čak i ako je pod prijetnjom protivničke figure. Drugim riječima, ako ga se može uhvatiti u protivnikovom sljedećem potezu, ili na bilo kojem od polja kroz koje prolazi tijekom izvođenja poteza. Kao i obično, rokada se ne može koristiti za pomicanje kralja ako bi kralj bio stavljen pod “šah”. Rokada se također ne može koristiti ako postoje figure između kralja i topa – polja između moraju biti čista.

Često postavljana pitanja o šahu

Poboljšava li šah IQ?

Tijekom godina provedeno je mnogo studija koje su proučavale dobrobiti šaha, a istraživači su tvrdili da bi šah mogao pomoći u borbi protiv demencije i poboljšati radnu memoriju.
Ali što je s IQ-om? Hoće li Vam igranje šaha pomoći da postanete pametniji? Robert Ferguson iz Američke šahovske škole citirao je studij koji je proveden s više od 4.000 školske djece. Većina analiziranih učenika pokazala je “značajno” poboljšanje svojih IQ rezultata nakon učenja šaha najmanje četiri i pol mjeseca. Druge studije također su tvrdile da igranje šaha može pomoći u poboljšanju IQ-a i kognitivnih sposobnosti djece.

Može li se šah dobiti u 2 poteza?

Šah se može dobiti u samo dva poteza koristeći Fool’s Mate (Budalin mat). Ovo donosi mat s damom u najmanje mogućih poteza. To se može učiniti samo ako imate kontrolu nad crnim figuricama i ako igrač s bijelim čini velike taktičke pogreške.
Prvo, igrač s bijelim figurama bi započeo partiju pomicanjem pješaka na polje f3 ili f4 na ploči. Igrač s crnim tada bi trebao pomaknuti pješaka na e6. Ako bijeli tada pomakne pješaka na g4, može se dogoditi mat. Crni samo treba pomaknuti damu u prostor h4 i to je šah-mat. Kralj bijelog igrača je zarobljen i nema načina da pobjegne.

Mogu li se pješaci kretati unatrag?

Pješaci se nikada ne mogu pomaknuti unatrag. U svom prvom potezu, pješaci se mogu pomaknuti naprijed za jedno ili dva polja, ali nakon toga njihovo kretanje je ograničeno na samo jedno polje naprijed. Za razliku od drugih šahovskih figura, način hvatanja pješaka razlikuje se od njegovoga kretanja. Pješaci hvataju druge figure pomicanjem dijagonalno. A kada pješak dođe do kraja ploče, promiče se u damu, lovca, topa ili skakača – igrač čiji je to pješak može odabrati. Te se figurice tada mogu pomicati i naprijed i natrag.