pravila Una
Shutterstock.com

Kako se igra Uno? (4 osnovna pravila Una)

Uno je jedna od najpoznatijih i najomiljenijih kartaških igara svih vremena. Kreirao ga je davne 1971. godine poduzetni američki frizer po imenu Merle Robbins i od tada je prodan u više od 150 milijuna primjeraka. Ali, prije nego što je postala svjetski hit i jedna od najboljih obiteljskih društvenih igara, Uno je imao skromne početke, kada su pravila Una znali rijetki. Bila je to igra osmišljena nakon što se Merle posvađao sa svojim sinom o pravilima stare kartaške igre, Crazy Eights.

Nakon što je s obitelji smislio igru, Merle je založio svoj dom kako bi stvorio dovoljno kapitala da proda prvih 5.000 primjeraka, a ostalo je, kako kažu, povijest. Desetljećima nakon što je prvi put stvoren za stolom obitelji Robbins, Uno je sada glavna obiteljska igra (preporučuje se igračima od sedam godina i više), popularnija od Čovječe, ne ljuti se. Bilo da ste iskusan igrač ili tek počinjete igrati društvene igre, lako je igrati s jednostavnim pravilima koja se mogu brzo shvatiti. I dok su pravila jednostavna, ona dolaze s puno taktike i strategije.

pravila Una
Pixabay

Kako igrati Uno?

Bilo da prvi put igrate Uno ili ste ga igrali prije mnogo godina kao dijete, naš vodič prilagođen je početnicima i sadrži sve što trebate znati da biste započeli. Imamo pojedinosti o osnovnim pravilima koja će Vam pomoći odmah na početku.

Također smo duboko zaronili u značenje svake posebne karte, navodeći pravila Una za svaku akcijsku i zamjensku kartu kako se ne biste izgubili ako Vam se jedna od njih pojavi u ruci ili čak na početku runde. Naš vodič također ima odgovore na škakljivija pitanja, kao i potpunu analizu sustava bodovanja.

1. Kako započeti igru Uno?

Uno se može igrati sa samo dva igrača ili s najviše deset. Svaki špil dolazi sa 112 karata, ali tri od njih su prazne, prilagodljive karte – na njih možete napisati pravila koja god želite. Nakon što odlučite o pravilima za prilagodljive karte, promiješajte ih i podijelite sedam karata svakom igraču. Nakon što ste završili s dijeljenjem, uzmite jednu kartu s vrha špila i stavite je licem prema gore na stol. Ovo je početak hrpe gdje ćete stavljati iskorištene (odbačene) karte. Stavite ostatak promiješanog špila (koji je poznat kao hrpa za izvlačenje) pokraj njega.

2. Koja su osnovna pravila Una?

Cilj svake runde igre Uno je biti prvi igrač koji će se riješiti svih svojih karata. Osoba s lijeve strane djelitelja počinje i svaki igrač mora staviti jednu kartu iz svoje ruke na hrpu odbačenih, ali samo ako ima odgovarajuću boju, broj ili simbol. Ako se karta ne može odigrati, taj igrač mora uzeti novu kartu s hrpe s koje se izvlači i zatim preskočiti ostatak kruga. Osoba od njih u smjeru kazaljke na satu je sljedeća, s ovim uzorkom koji se nastavlja sve dok se igrač ne riješi svih karata u svojoj ruci.

3. Kako pobijediti u igri Uno?

Kada igrač odbaci svoju pretposljednju kartu, mora viknuti “Uno”. Ovo drugim igračima daje do znanja da je nekome ostala jedna karta i da je blizu pobjede u toj rundi. Ovo se mora viknuti prije nego što drugi igrač počne svoj red. Ako to nije učinjeno, igrač mora izvući dvije karte kao kaznu. Stoga svakako viknite “Uno” dok spuštate svoju pretposljednju kartu ili neposredno prije. Prvi igrač koji se riješi svih karata u ruci osvaja rundu.

Na kraju svake runde bodovi se zbrajaju. Bodovi se daju samo pobjedniku te runde, a bodovi se dodjeljuju na temelju karata koje su ostale u rukama poraženih igrača. Svaka karta predstavlja različiti broj bodova i prva osoba koja osvoji ukupno 500 bodova pobjeđuje u igri Uno. Ako se to ne postigne u jednoj rundi, ponovno promiješajte karte i prenesite bodove u sljedeći krug.

Evo kako se dodjeljuju bodovi:

  • Sve numerirane karte – nominalna vrijednost
  • Karta s oznakom +2 (Wild Draw 2) – 20 bodova
  • Karta za okretanje smjera igre (Reverse card) – 20 bodova
  • Karta za preskakanje igrača (Skip card) – 20 bodova
  • Karta za promjenu boje (Wild card) – 50 bodova
  • Karta s oznakom +4 (Wild Draw 4) – 50 bodova
  • Wild Shuffle Hands card – 40 bodova [NOVO]
  • Wild Customizable card – 40 bodova [NOVO]

4. Koje su posebne karte u Unu?

Pixabay

Svaki Uno špil dolazi sa 76 numeriranih karata u plavoj, žutoj, zelenoj i crvenoj boji. Ovo su najčešće karte, a za svaku shemu boja postoji 19 karata numeriranih od nula do devet. Osim toga, tu je i izbor rjeđih akcijskih i “wild karata” koje imaju posebne karakteristike koje mogu okrenuti tijek igre u Vašu korist.

Karta za okretanje smjera (Reverse card)

Jedna od najpoznatijih akcijskih karata u Unu je karta za okretanje smjera. Kada igrate ovu kartu redoslijed poteza je obrnut. Obično je sljedeći igrač osoba od Vas u smjeru kazaljke na satu. Kada se igra obrnuta karta, redoslijed ide suprotno od kazaljke na satu. Obrnute karte su obojene i mogu se staviti na hrpu na kojoj su odbačene karte samo ako je karta na vrhu iste boje ili je druga obrnuta karta. Ako se obrnuta karta pojavi licem prema gore na početku runde, djelitelj ide prvi, s redoslijedom igranja u smjeru suprotnom od kazaljke na satu umjesto u smjeru kazaljke na satu.

Karta za preskakanje igrača (Skip card)

Karta za preskakanje igrača prisiljava igrača koji bi bio sljedeći da propusti svoj red. Kao i s kartama za okretanje smjera, kartu preskoka možete odigrati samo ako je karta iste boje ili druga karta preskoka na vrhu hrpe odbačenih karata. Ako se “Skip card” pojavi licem prema gore na početku runde, tada igrač s lijeve strane djelitelja mora propustiti svoj red.

Karta s oznakom +2 (Wild Draw 2)

Kada igrate kartu s oznakom +2, sljedeći igrač mora izvući dvije karte i propustiti svoj red. Kao i s drugim akcijskim kartama, ovo se može igrati samo ako postoji karta iste boje na vrhu hrpe odbačenih ili druga karta s +2. Ako se ova karta pojavi na početku runde, igrač koji je prvi na redu mora izvući dvije karte i propustiti ostatak na redu. U svakom Uno paketu pronaći ćete osam obrnutih karata, osam karata za preskakanje i osam karata s oznakom +2. Stoga, nećete prečesto naići na ove karte. Ali, postoji nešto još rjeđe i moćnije…

Karta za promjenu boje (Wild card)

Poput akcijskih karata, karte za promjenu boje mogu se pohvaliti posebnim karakteristikama koje mogu preokrenuti rundu igre Uno naopačke. Kada se igraju, ove karte omogućuju igraču da odabere bilo koju boju za nastavak igre. Postoje četiri standardne “Wild” karte u svakom paketu. Ako se karta za promjenu boje pojavi na početku runde, osoba s lijeve strane djelitelja odabire boju kojom počinje igra.

Karta s oznakom +4 (Wild Draw 4)

Pixabay

Karta s oznakom +4 prisiljava sljedećeg igrača da izvuče četiri karte. Karti možete dodati bilo koju boju, ali ne možete igrati kartu s oznakom +4 ako u ruci imate kartu iste boje kao karta na vrhu hrpe odbačenih karata. Ako protivnički igrač misli da je karta nepravilno odigrana, može je osporiti.

Ako se karta s oznakom +4 pojavi licem prema gore na početku runde, mora se vratiti u špil. U svakom paketu nalaze se četiri takve karte.

Karta Wild Shuffle Hands

Postoji samo jedna karta Wild Shuffle Hands u svakom Uno špilu. Ova se karta može staviti na vrh bilo koje karte u boji na hrpi za odbacivanje i može joj se dodati bilo koja boja kako bi se odlučilo kako će se igra nastaviti. Nakon igranja karte, sakupite sve karte u ruke svakog igrača i promiješajte ih zajedno. Zatim podijelite te karte počevši od igrača lijevo od osobe koja ih je igrala. Ako se karta pojavi licem prema gore na početku runde, tada osoba s lijeve strane djelitelja mora odabrati boju kojom počinje igra.

Ako ne možete pronaći ovu kartu u svom špilu, vjerojatno imate stariju kopiju igre. U 2018., Uno je dodao nekoliko novih karata u set, uključujući karticu Wild Shuffle Hands.

Wild Customizable card

Wild Customizable card je potpuno prazna karta gdje igrači odlučuju koje će joj pravilo priložiti. Bilo koje pravilo može biti priloženo sve dok se svi igrači slažu i to se odlučuje prije početka kruga. Kao i kod drugih “Wild” karata, osoba koja ih igra odlučuje koja će boja nastaviti igru. Tri Wild Customizable karte nalaze se u svakom Uno špilu. Igrači mogu odabrati koliko ovih karata žele koristiti. Ako se pojavi kao prva karta okrenuta prema gore, osoba s lijeve strane djelitelja odlučuje koju će boju prvu upotrijebiti.

Kao i s gornjom karticom Wild Shuffle Hands, Wild Customizable karte također su nedavni dodatak igri, tako da ako koristite set prije 2018., vjerojatno nećete imati ni ove karte.

Često postavljena pitanja

Možete li staviti +4 na +2?

Ako ste godinama stavljali +4 na +2 ili obrnuto, tada ste pogrešno igrali Uno. Još 2019., službeni Uno Twitter račun potvrdio je da ne možete slagati +2 i +4 karte jedne na druge. Dakle, ne možete staviti +2 na +4 kako biste pokušali natjerati igrača da izvuče šest, a nezakonito je staviti +4 na drugi +4 da bi netko izvukao osam. To je po standardnim pravilima. Ako stvarno želite koristiti ovo pravilo, možete ga uvesti pomoću kartice Wild Customizable.

Što je pravilo 7 u Unu?

Pravilo 7-0 je predloženo pravilo koje možete uvesti kako biste prodrmali standardna Uno pravila. S ovim kućnim pravilom, kada netko igra brojčanu kartu sa sedam na njoj, može zamijeniti karte s igračem po svom izboru. Također, kad god se igra nula karta, svi igrači moraju zamijeniti karte s osobom koja je sljedeća po redu. Ovo nije standardno Uno pravilo pa ga ne morate igrati ako zvuči previše kaotično.

Možete li baciti tri karte u nizu?

U standardnim Uno pravilima ne možete igrati više karata odjednom. U svakom potezu možete odbaciti samo jednu po jednu kartu. Ipak, jedna od prednosti Una jest da je to prilagodljiva igra, sa špilovima s praznim kartama koje mogu uvesti nova pravila. Također možete usvojiti vlastita kućna pravila ako želite prilagoditi pravila.

Kako se igra Uno online?

Postoji nekoliko načina na koje možete igrati Uno online. Jedan od najboljih načina je preuzimanje službene i besplatne Uno iOS igre i Uno Android igre za Vaš pametni telefon. Ova igra Vam omogućuje da igrate online s igračima širom svijeta, a također Vas pomaže voditi kroz sva pravila igre Uno. Ovo je sjajan način za igranje igre Uno dok ste u pokretu ili kada imate malo vremena i tražite nešto zabavno. Alternativno, postoji i verzija igre Uno koju možete igrati kada ste na Facebooku. Ova igra slična je kao verzija za pametni telefon.

Uno Flip i drugi spin-off

Osim klasične verzije Una, postoji mnogo drugih dodataka koje možete isprobati ako želite nešto malo drugačije. Jedna od najpopularnijih alternativa standardnoj verziji igre Uno je Uno Flip, koja mijenja klasičnu igru Uno s dvostranim špilom i još strožim kaznama. Varljive nove karte poput izvlačenja pet karata i preskakanja svih također su dodane u Uno Flip. Ostala izdanja uključuju Uno All Wild (gdje je svaka pojedinačna karta u špilu “Wild” karta), Uno Extreme (koji dolazi s gadgetom koji izbacuje nasumične karte) i Dos – koji je nazvan “nastavkom” Una.