Kako se igra Čovječe ne ljuti se? (Pravila igre)
Shutterstock

Kako se igra Čovječe ne ljuti se? (Pravila igre)

Čovječe ne ljuti se varijanta je društvene igre Ludo, koja je pojednostavljena verzija tradicionalne indijske igre Pachisi. Glavna razlika između Luda i Čovječe ne ljuti se je činjenica da se igraju na pločama s drugačijim rasporedom. Ploča na kojoj se igra Čovječe ne ljuti se sastoji se od staze od kružnih polja u obliku križa, gdje je svaki krak podijeljen u tri stupca. Srednji stupci sastoje se od obojenih polja, koja se nazivaju ciljna polja i pripadaju igraču iste boje.

Čovječe ne ljuti se
Shutterstock

Cilj i pravila igre Čovječe ne ljuti se

Cilj igre je prvi unijeti sve 4 figure u ciljno područje (svoju kuću). Morate obići stazu oko svih meta i započeti polja sa svojim igraćim figurama.

Veći obojeni krugovi u četiri kuta ploče su domovi odgovarajućih igrača. Pojedinačna obojena polja na stazi početna su polja odgovarajućeg igrača.

Igru Čovječe ne ljuti se mogu igrati dva do četiri igrača, a temelji se na bacanju jedne kocke. Cilj igre je premjestiti sve četiri figure u smjeru kazaljke na satu od početnog polja do ciljnih polja prema rezultatu na kockici. Pobjeđuje prvi igrač koji je premjestio sve četiri figure u svoja ciljna polja.

Čovječe ne ljuti se
Shutterstock

Svaki igrač bira crvenu, zelenu, žutu ili plavu boju i stavlja svoja četiri komada u odgovarajućoj boji blizu odgovarajućeg doma. Svaki igrač tada baca jednu kockicu i igrač s najboljim bacanjem započinje igru. Igrači se izmjenjuju u smjeru kazaljke na satu. Ako se kockica okrene na 6, to uvijek daje još jedan potez. Ako nijedan ispravan potez nije moguć, kocka se prosljeđuje sljedećem igraču.

Dijelovi se po stazi pomiču u smjeru kazaljke na satu prema rezultatu na kockici. Figurice se ne mogu pomicati na domaćim poljima druge boje. Kad baci broj 6, igrač mora premjestiti jednu figuru iz svog doma na početno polje. Ako druga figura iste boje već blokira početno polje, mora se maknuti. Općenito, kad god ima figura kod kuće, odgovarajuće početno polje mora se očistiti što je prije moguće.

Čovječe ne ljuti se
Shutterstock

Figurice mogu preskakati druge figure, osim ako nisu postavljene na domaća polja. Ako se figura pomakne na polje koje zauzima figura druge boje, potonja se uklanja sa staze i postavlja na odgovarajuću početno polje. Ako se više od jedne figure na stazi može legalno kretati, igrač može slobodno odlučiti koju će uzeti.

Postoje i različite vrste igrača s različitim strategijama. Postoje vrlo agresivni igrači, koji uklanjaju figure drugih igrača kad god je to moguće. Drugi bi mogli biti vrlo oprezni igrači, koji bi figure drugih igrača uklonili samo ako ne bi imali drugog izbora. Također može postojati igrač koji uvijek pomiče figuru koja je najbliža ciljnim poljima, kako bi ona tamo stigla što je brže moguće. Drugi bi uvijek mogao pomaknuti figuru koja je najdalje od ciljnih polja kako bi se sve figure pomaknule na kompaktan način.

Postoje mnoge varijante igre, a možete je pretvoriti i u drinking game i svoj Čovječe ne ljuti se učiniti mnogo znimljivijim.