Bitni savjeti za obranu na ulici: 20 lekcija

Posjedovanje osnovnih znanja i vještina samoobrane danas postaje sve važnije, a savjeti za orbanu na ulici igraju ključnu ulogu među mladim ženama. Obrana na ulici nije samo fizička spretnost; to je također mentalna priprema i strateško razmišljanje. 

U ovom članku otkrit ćemo vam koji su dobri savjeti za obranu na ulici, pružajući čitateljima praktične i efikasne strategije koje mogu povećati njihovu sigurnost u svakodnevnim situacijama. Ovaj članak je namijenjen svima koji žele osnažiti svoje sposobnosti da se zaštite i osjećaju sigurnije kada su u javnosti.

savjeti za obranu na ulici
FOTO: SHUTTERSTOCK

Savjeti za obranu na ulici 20 lekcija

1. Svjesnost o okolini

Ovaj element samoobrane je posebno važan za žene, koje se često suočavaju s specifičnim rizicima poput uličnog uznemiravanja ili napada. Razvijanje svjesnosti o okolini znači biti kontinuirano svjestan svoje okoline, primjećujući sumnjive osobe ili ponašanja i prepoznajući potencijalne opasnosti, osobito za napad na ulici. 

Biti svjestan okoline uključuje procjenu situacija i okruženja, kao što su slabo osvijetljene ili manje prometne ulice, te prepoznavanje kada je potrebno poduzeti korake poput promjene rute ili traženja pomoći. 

Važno je naglasiti da svjesnost o okolini ne znači živjeti u strahu, već biti oprezan i pripravan, omogućujući inteligentno kretanje kroz različite situacije, dok se istovremeno održava osjećaj normalnosti.

Svjesnost o okolini kao savjet za obranu na ulici omogućava prepoznavanje i izbjegavanje potencijalnih opasnosti prije nego što postanu stvarni problem, te priprema za brzu i učinkovitu reakciju u slučaju suočavanja s prijetnjom. 

2. Tehnike samoobrane

Kad su u pitanju savjeti za obranu na ulici važno je napomenuti da je jedan od najvažnijih samoobrana. Ove tehnike pružaju ne samo fizičke vještine potrebne za suočavanje s potencijalnim prijetnjama, već i mentalnu spremnost koja je ključna za očuvanje osobne sigurnosti.

Učenje tehnika samoobrane može uključivati različite borilačke vještine ili obrambene tehnike prilagođene svakodnevnim situacijama. Ove tehnike su posebno važne za žene, koje se mogu suočiti s određenim vrstama napada. Tehnike samoobrane za žene često se fokusiraju na oslobađanje iz hvatanja, zaštitu od napada s leđa, i korištenje snage napadača protiv njega.

Osnovne tehnike uključuju udarce dlanom, udarce koljenom, osnovne tehnike bacanja i kako se obraniti kada ste na tlu. Također, učenje kako pravilno blokirati udarce i kako se osloboditi iz čvrstog hvatanja može biti ključno za samoobranu.

Osim fizičkih tehnika, važno je i razvijanje svijesti o vlastitim granicama i mogućnostima. Razumijevanje kako i kada primijeniti tehnike samoobrane pomaže u izbjegavanju nepotrebnog nasilja i omogućava korištenje samoobrane na siguran i odgovoran način.

Važan aspekt tehnika samoobrane je i mentalna priprema. To uključuje razvijanje samopouzdanja, odlučnosti i sposobnosti da ostanete smireni u stresnim situacijama. Mentalna priprema također uključuje razumijevanje važnosti prevencije i izbjegavanja opasnih situacija kad god je to moguće.

3. Kako izbjeći konflikt

Izbjegavanje konflikta ključna je komponenta kad je u pitanju obrana od napadača na ulici. Ova strategija nije samo o fizičkom izbjegavanju sukoba, već i o razumijevanju kako se verbalno i neverbalno postaviti kako bismo smanjili šanse za eskalaciju situacije. U kontekstu samoobrane, posebno za žene, izbjegavanje konflikta može biti najučinkovitiji način za očuvanje sigurnosti.

Prvi korak u izbjegavanju konflikta je razvijanje svijesti o okolini. To uključuje prepoznavanje potencijalno opasnih situacija ili osoba te izbjegavanje mjesta gdje bi moglo doći do sukoba. Na primjer, hodanje po dobro osvijetljenim i prometnim ulicama, izbjegavanje interakcije s agresivnim osobama ili grupama te promjena rute ako primijetite sumnjive pojedince.

Komunikacijske vještine također igraju ključnu ulogu u izbjegavanju konflikta. Koristeći smiren i jasan govor tijela te izbjegavanje provokativnog ili agresivnog jezika, moguće je deeskalirati situaciju prije nego što preraste u fizički sukob. Ovo je posebno važno za žene, koje se često suočavaju s verbalnim uznemiravanjem koje može eskalirati u fizički napad.

Osim toga, važno je razumjeti kada se povući. U nekim situacijama, najbolji način za izbjegavanje konflikta je jednostavno napustiti mjesto. Ovo može uključivati ulazak u trgovinu ili javno mjesto, traženje pomoći od prolaznika ili službenika sigurnosti, ili korištenje mobilnog telefona za pozivanje pomoći.

Izbjegavanje konflikta također može uključivati promjene u vlastitom ponašanju. Na primjer, nošenje slušalica dok hodate može vas učiniti manje svjesnim okoline, što povećava rizik kad je u pitanju napad na ulici. 

4. Korištenje glasa za odvraćanje napadača

Korištenje glasa za odvraćanje napadača je važna taktika u samoobrani i predstavlja važan savjet za obranu na ulici. Jasno i glasno izražavanje može poslužiti kao snažno sredstvo za sprječavanje napada, posebno u situacijama kada se žena suočava s potencijalnom prijetnjom.

Podizanje glasa i jasno izricanje riječi poput “Stop!” ili “Ne!” može iznenaditi ili zbuniti napadača, dajući vam vremena da se udaljite od prijetnje. Također, glasan vrisak ili poziv u pomoć može privući pažnju prolaznika i službenika sigurnosti, što može odvratiti napadača od daljnjeg djelovanja.

Važno je vježbati korištenje glasa u samoobrani, kako biste bili spremni koristiti ga u stresnim situacijama. Ova tehnika nije samo o fizičkoj glasnoći, već i o uvjerenosti i autoritativnosti u vašem glasu, što može biti ključno u odvraćanju napadača.

5. Osnovni pokreti samoobrane

Osnovni pokreti samoobrane su temeljne vještine koje svatko treba poznavati kao dio strategije obrane od napadača na ulici. Ovi pokreti su dizajnirani da budu intuitivni i efikasni, omogućujući pojedincima, uključujući i žene, da se brane u potencijalno opasnim situacijama.

Jedan od osnovnih pokreta je udarac dlanom u nos ili bradu napadača, koji može biti efikasan način da se stvori prostor i vrijeme za bijeg. Također, udarci koljenom u prepone su posebno učinkoviti u situacijama kada je napadač blizu.

Još jedan osnovni pokret samoobrane uključuje korištenje lakta, što može biti korisno ako su vam ruke zadržane ili ste u tijesnom prostoru. Lakat može ciljati na područje poput rebara, glave ili lica napadača.

također, važno je znati tehnike za oslobađanje iz različitih hvatova. Na primjer, ako vas netko uhvati za zapešće, rotiranje zapešća prema najslabijem dijelu hvatačevog stiska može omogućiti bijeg.

zaštita na ulici
FOTO: SHUTTERSTOCK

Svaki od ovih osnovnih pokreta samoobrane trebao bi biti praćen odlučnim pokušajem bijega. Cilj samoobrane nije borba, već stvaranje dovoljno prostora i vremena da se sigurno udaljite od prijetnje. 

6. Važnost govora tijela

Kad su u pitanju savjeti za obranu na ulici , govor tijela je također važan. Govor tijela ne samo da može komunicirati samopouzdanje i odlučnost, čime se potencijalno odvraća napadač, već može biti i ključan u procjeni i reakciji na prijetnju. Pogotovo za žene, koje se često suočavaju s određenim vrstama uličnih prijetnji, svjesno korištenje govora tijela može biti efektivan alat za obranu.

Jasno i odlučno držanje tijela može poslati poruku da ste svjesni svoje okoline i da niste laka meta. Održavanje glave podignute, ramena povučena unatrag, i direktnog očnog kontakta može odražavati samopouzdanje. Takav stav može odvratiti napadača, jer oni često traže laku metu – nekoga tko izgleda prestrašeno ili neoprezno.

Također, važno je biti svjestan svojih neverbalnih signala u potencijalno opasnim situacijama. Na primjer, izbjegavanje očnog kontakta ili skrivanje lica može ukazivati na slabost ili strah. Nasuprot tome, preagresivan stav može nepotrebno eskalirati situaciju. Pronalaženje prave ravnoteže u govoru tijela može biti ključno u samoobrani.

U situacijama gdje je verbalna komunikacija potrebna, način na koji koristite svoje tijelo može pojačati vašu poruku. Na primjer, držanje ruku otvorenim i ispred tijela može pokazati da ne želite sukob, ali ste spremni braniti se ako je potrebno.

7. Tehnike disanja pod stresom

Pravilno disanje može pomoći u održavanju smirenosti, smanjenju tjeskobe i povećanju fizičke spremnosti, što je ključno u trenucima kada je brza reakcija neophodna. 

Jedna od osnovnih tehnika disanja pod stresom je duboko dijafragmalno disanje. Ova tehnika uključuje duboko i svjesno disanje koje počinje u dijafragmi, a ne u gornjem dijelu pluća. Duboko disanje pomaže u aktiviranju parasimpatičkog živčanog sustava, koji služi kao protuteža stresu i pomaže u smirivanju tijela i uma.

Druga korisna tehnika je tzv. ‘4-7-8’ disanje. Ova metoda uključuje udisaj kroz nos tijekom četiri sekunde, zadržavanje daha tijekom sedam sekundi, te izdisanje kroz usta tijekom osam sekundi. Ovaj ritam disanja može pomoći u smanjenju stresa i povećanju fokusiranosti, što je ključno za donošenje brzih odluka u situacijama samoobrane.

Važno je i razumijevanje da tehnike disanja treba prakticirati redovito, a ne samo u trenucima opasnosti. Usvajanje ovih tehnika kao dijela svakodnevne rutine može pomoći u razvijanju otpornosti na stres, što može biti od velike koristi u situacijama suočavanja s napadačem, osobito kad je u pitanju napad na ulici. 

8. Kako brzo procijeniti situaciju

Brza procjena situacije bitna je vještina kad je u pitanju obrana od napadača na ulici.  U mogućim opasnim situacijama, brzo i efikasno procjenjivanje okolnosti može biti razlika između sigurnog izbjegavanja sukoba i suočavanja s ozbiljnim prijetnjama. Ova sposobnost je posebno važna za žene, koje se mogu naći u situacijama gdje je brza reakcija neophodna za njihovu sigurnost.

Prvi korak u brzoj procjeni situacije je razvijanje visokog stupnja svjesnosti o okolini. To uključuje kontinuirano skeniranje okruženja za potencijalne prijetnje, prepoznavanje neobičnog ili sumnjivog ponašanja i primjećivanje promjena u dinamici okoline.

Nadalje, važno je razumjeti tjelesni jezik i znakove koji mogu ukazivati na prijetnju. Agresivno ponašanje, nervozni pokreti, ili netko tko se čini da vas prati, su signali koje treba shvatiti ozbiljno. Brza procjena ovih znakova može pomoći u odlučivanju o najboljem tečaju djelovanja.

Slušanje intuicije je također od velike važnosti. Često, naš instinktivni osjećaj može brzo identificirati opasnost prije nego što je možemo logički obraditi. Ako situacija “ne djeluje ispravno”, važno je povjerovati tom osjećaju i poduzeti mjere opreza.

U situacijama gdje je brza procjena potrebna, važno je ostati smiren. Panika može otežati jasno razmišljanje i donošenje odluka. Korištenje tehnika disanja ili kratki trenuci mentalnog usredotočenja mogu pomoći u očuvanju smirenosti.

9. Upotreba predmeta za samoobranu

Savjeti za obranu na ulici uključuju i upotrebu predmeta za samoobranu. Upotreba predmeta za samoobranu predstavlja važan aspekt kad je u pitanju obrana od napadača na ulici. U nekim situacijama, kada su tradicionalne metode samoobrane ograničene ili nedostupne, predmeti koji su nam pri ruci mogu poslužiti kao efektivna sredstva za zaštitu. 

Jedan od osnovnih predmeta koji se često preporučuju za samoobranu je sprej za samoobranu, poput paprenog spreja. Ovaj sprej može privremeno onesposobiti napadača, omogućujući vam vremena za bijeg. Važno je napomenuti da upotreba ovakvih predmeta zahtijeva prethodno znanje i razumijevanje pravila i zakona koji reguliraju njihovu upotrebu.

Također, ključevi ili olovka mogu poslužiti kao improvizirano oružje. Držeći ključeve između prstiju šake, mogu se koristiti za udaranje u samoobrani. Olovka ili sličan oštar predmet mogu se koristiti za udarac ako ste dovedeni u tijesnu situaciju.

Svjetiljka, osobito taktička svjetiljka, može biti korisna ne samo za osvjetljavanje putanja noću, već i za privremeno zasljepljivanje napadača. Snažna svjetlost može dezorijentirati napadača, dajući vam priliku da pobjegnete.

10. Osnove borilačkih vještina

Osnove borilačkih vještina su esencijalne u kontekstu samoobrane i odličan savjet kad je u pitanju obrana od napadača na ulici. Učenje osnovnih tehnika iz borilačkih vještina, kao što su karate, judo, boks ili krav maga, pruža ne samo fizičke vještine potrebne za samoobranu, već i mentalnu spremnost i samopouzdanje. Za žene, ove vještine mogu biti posebno korisne, jer osim fizičke obrane, pružaju i osjećaj sigurnosti i osnaženja. 

Osnovni elementi borilačkih vještina uključuju pravilno stajanje i ravnotežu, osnovne udarce i blokove, te tehnike hvatanja i rušenja, koje mogu biti efikasne u različitim scenarijima suočavanja s napadačem. Učenje i prakticiranje ovih osnova može biti presudno u situacijama kada je potrebno brzo reagirati kako bi se zaštitili od fizičkog napada i stoga su važni savjeti za obranu na ulici.

11. Pravna pitanja vezana uz samoobranu

Pravna pitanja vezana uz samoobranu su ključan aspekt koji se mora uzeti u obzir prilikom obrane od napadača na ulici. Razumijevanje zakonskih okvira samoobrane je bitno kako bi se osiguralo da su vaše akcije u situacijama samoobrane zakonite i opravdane. Kad su u pitanju savjeti za obranu na ulici, osobito za žene, važno je biti svjestan pravnih granica kako bi se izbjegle moguće pravne komplikacije nakon incidenta.

Prvo, bitno je razumjeti koncept “razmjernosti sile”. To znači da razina sile koju koristite u samoobrani treba biti proporcionalna prijetnji koju doživljavate. Prekomjerna upotreba sile može rezultirati pravnim posljedicama, čak i ako ste prvotno bili žrtva napada.

Također, važno je razlikovati samoobranu od napada. Pravna zaštita samoobrane obično se primjenjuje samo kada osoba nema mogućnost izbjegavanja situacije i kada je upotreba sile nužna za zaštitu od neposredne opasnosti.

Svjesnost o lokalnim zakonima i regulativama o samoobrani je stoga neophodna. Poznavanje i poštivanje pravnih granica samoobrane ključno je za osiguravanje da se u slučaju obrane od napadača na ulici ne prekrše zakoni, te da se očuva vlastita pravna zaštita. Bilo da se vraćaš doma iz kluba ili od prijatelja, ovi savjeti mogu biti od velike pomoći.

12. Obrana od više napadača

Savjeti za obranu na ulici uključuju i obranu od više napadača, što predstavlja složeniji i zahtjevniji aspekt samoobrane. Kada se suočavate s više napadača na ulici, ključno je održati smirenost i koristiti strategije koje maksimiziraju vaše šanse za siguran izlaz iz situacije. Osnovni principi obrane uključuju održavanje svjesnosti o svim napadačima i njihovim pozicijama, izbjegavanje da vas okruže, i pokušaj da uvijek imate slobodan put za bijeg.

Važno je koristiti okolinu u svoju korist, pozicionirajući se tako da vas napadači ne mogu lako opkoliti. Ako je moguće, pokušajte manevrirati tako da se napadači nalaze jedan iza drugog, čime smanjujemo broj istovremenih prijetnji.

Korištenje glasa za privlačenje pažnje i traženje pomoći također je ključno. Glasno vikanje ili korištenje osobnog alarma može privući pažnju prolaznika ili sigurnosnih snaga.

U fizičkom smislu, važno je biti svjestan svojih sposobnosti i ograničenja. Ako se odlučite za fizičku obranu, fokusirajte se na brze i efikasne tehnike usmjerene na najbližeg napadača, kako biste stvorili prostor i priliku za bijeg.

kako se obraniti
FOTO: SHUTTERSTOCK

13. Prepoznavanje prijetnji

Prepoznavanje prijetnji uključuje pažljivo promatranje ponašanja ljudi oko vas i identificiranje znakova koji bi mogli ukazivati na agresivne ili sumnjive namjere. To može uključivati neuobičajeno približavanje, fiksiranje pogleda, verbalno uznemiravanje, ili prikazivanje agresivnog tjelesnog jezika.

Također je bitno biti svjestan okolnosti koje mogu povećati rizik od napada, kao što su slabo osvijetljena područja, usamljene ulice ili situacije gdje ste izolirani od drugih ljudi. Obratite pažnju na situacije koje se čine odstupajuće od normalnog ili ugodnog okruženja.

Slušanje vlastite intuicije također je ključno u prepoznavanju prijetnji. Često, naš instinktivni osjećaj može biti prvi koji upozori na potencijalnu opasnost. Ako se nešto čini neobično ili neugodno, važno je vjerovati tom osjećaju i postupiti u skladu s njim.

14. Vježbanje svjesnog hodanja

Vježbanje svjesnog hodanja uključuje hodanje s punom pažnjom i svjesnošću o okolini, što je iznimno važno za osobnu sigurnost, osobito kad je u pitanju obrana od napadača na ulici. Svjesno hodanje podrazumijeva konstantno skeniranje okoline, izbjegavanje distrakcija poput korištenja mobilnih telefona, te održavanje svijesti o osobama i situacijama oko sebe. 

Ova praksa pomaže u prepoznavanju i izbjegavanju potencijalnih prijetnji, povećavajući sposobnost brzog reagiranja u slučaju opasnosti.

Iako vam se čini da su ovi savjeti za obranu na ulici manje važni, situacije iz stvarnog života govore suprotno. 

15. Kako reagirati na fizički napad

Reagiranje na fizički napad zahtijeva brzu i odlučnu akciju kako bi se zaštitili i, ako je moguće, izbjegli ozljede. U slučaju da ste suočeni s fizičkim napadom, prvo je ključno pokušati ostati smireni i fokusirani, što vam omogućava da brže donosite odluke i efikasnije se branite.

Ako je moguće, uvijek je bolje izbjeći fizički sukob. Tražite načine bijega ili privlačenja pažnje drugih ljudi, poput glasnog vikanja ili korištenja osobnog alarma. U situacijama gdje bijeg nije moguć, važno je koristiti efektivne samoobrambene tehnike kako biste se zaštitili.

Upotrijebite ciljane udarce na ranjive dijelove tijela napadača, poput očiju, nosa, grla ili prepone. Ovi udarci trebaju biti brzi i snažni, s ciljem stvaranja prilike za bijeg. Ako ste obučeni u borilačkim vještinama, primijenite naučene tehnike, ali imajte na umu važnost razmjernosti sile.

Ako padnete na tlo, pokušajte zaštititi svoje vitalne organe i glavu. Koristite noge za udaranje i stvaranje prostora između vas i napadača, te tražite priliku za ustajanje i bijeg.

Nakon napada, važno je što prije potražiti sigurno mjesto, obavijestiti policiju i, ako je potrebno, zatražiti medicinsku pomoć. Također, razmislite o traženju profesionalne psihološke podrške kako biste se nosili s traumom koju može izazvati fizički napad.

16. Sigurnosni savjeti za noćne izlaske

Kada planirate izlazak noću, važno je poduzeti određene mjere predostrožnosti jer je riječ o dobu dana kada su prijetnje povećane. 

Redovito provjeravajte svoje okruženje i budite svjesni ljudi oko sebe. Izbjegavajte usamljene i slabo osvijetljene ulice.

Izaći s prijateljima može biti sigurnije nego biti sami. Postoji sigurnost u brojevima, a prijatelji mogu pomoći u situacijama kada se osjećate neugodno ili ugroženo.

Dogovorite kako ćete doći kući prije nego što izađete. Razmislite o korištenju pouzdane usluge prijevoza ili hodajte kući s prijateljem.

Dobri savjeti za obranu na ulici kažu i da uvijek pazite na svoje piće kako biste izbjegli rizik od drogiranja pića te da nosite torbe preko tijela i držite mobitel, ključeve i novčanik na sigurnom mjestu.

Odličan savjet za obranu na ulici je i da obavijestite nekoga kamo idete i kada planirate vratiti se kući.

Ako se nešto čini sumnjivo ili se ne osjećate sigurno, vjerujte svojim instinktima i odmaknite se od situacije.

17. Sigurnost u javnom prijevozu

Sigurnost u javnom prijevozu je važan aspekt kad su u pitanju savjeti za obranu na ulici. Za žene, koje se mogu suočiti s posebnim izazovima i opasnostima u javnom prijevozu, važno je poduzeti određene mjere opreza kako bi se osigurala njihova sigurnost.

Jedan od ključnih savjeta za sigurnost u javnom prijevozu je izbor sjedala ili mjesta koja omogućuju dobru vidljivost i laku pristupačnost izlazima. Izbjegavajte sjedenje u osamljenim dijelovima vozila i, ako je moguće, sjednite blizu vozača ili u drugim vidljivim i prometnijim područjima.

Budite svjesni svoje okoline i ljudi oko vas. Izbjegavajte koristiti slušalice ili se previše zatvarati u svoj telefon, jer to može smanjiti vašu svijest o potencijalnim prijetnjama ili sumnjivim osobama.

Ako se osjećate ugroženo ili neugodno zbog nečijeg ponašanja, ne ustručavajte se promijeniti mjesto ili, ako je potrebno, izaći na sljedećoj stanici. Također, uvijek budite spremni upotrijebiti svoj glas za privlačenje pažnje ili traženje pomoći.

Imajte plan u slučaju nužde, koji uključuje znanje o ruti, rasporedu i lokacijama gdje možete potražiti pomoć ako je potrebno. Također, uvijek imajte pri ruci kontakt brojeve za hitne slučajeve.

18. Tehnike bijega

Tehnike bijega su ključan element samoobrane, posebno kada se radi o situacijama obrana od napadača na ulici. Ove tehnike usmjerene su na stvaranje prilike za brzo i sigurno udaljavanje od potencijalne prijetnje. 

Jedna od osnovnih tehnika bijega uključuje učenje kako se brzo i efikasno osloboditi iz hvatova. Na primjer, ako vas netko uhvati za ruku, koristite rotacijski pokret da oslabite hvat i oslobodite se.

Važno je i koristiti okolinu u svoju korist. Ako ste u gužvi, koristite gužvu kao zaštitu i bijeg. Ako se nalazite u zatvorenom prostoru, tražite najbliže izlaze ili prozore kao potencijalne puteve bijega.

Ako vas napadač prati, promijenite pravac ili ubrzajte korak. U situacijama gdje su bijeg ili promjena pravca nemogući, razmislite o korištenju predmeta iz okoline, poput torbe ili ključeva, kako biste stvorili prostor za bijeg.

Uvijek budite svjesni svojih najbližih izlaza i ruta kada ste u javnosti. Poznavanje više mogućih puteva bijega može povećati vaše šanse za sigurno udaljavanje u hitnim situacijama.

19. Kako se obraniti bez upotrebe sile

Obrana bez upotrebe sile ključna je vještina u samoobrani, posebno u situacijama gdje bi primjena fizičke sile mogla dodatno eskalirati situaciju ili gdje fizička konfrontacija nije opcija. Ova vrsta obrane može biti posebno važna za žene, koje se mogu suočiti s fizički dominantnim napadačima.

Korištenje umirujuće i asertivne verbalne komunikacije može biti efikasno u deeskalaciji situacije. Jasan govor koji pokazuje odlučnost, ali ne i agresiju, može odvratiti napadača.

Očuvanje otvorenog, ali čvrstog govora tijela može poslati poruku samopouzdanja i odlučnosti. Izbjegavanje agresivnih ili podređenih držanja može spriječiti daljnju eskalaciju.

Korištenje okoline u svoju korist, poput pozicioniranja blizu izlaza ili u blizini drugih ljudi, može pomoći u izbjegavanju fizičkog konflikta.

Stavljanje prepreka između sebe i napadača, poput stolova, stolica ili drugih objekata, može pomoći u održavanju sigurne udaljenosti.

Upotreba distrakcija, kao što su glasno vikanje za pomoć ili aktiviranje osobnog alarma, može privući pažnju drugih ljudi i odvratiti napadača.

U nekim situacijama, najbolja obrana može biti jednostavno izbjegavanje konflikta kroz brzi bijeg ili promjenu smjera.

Korištenje psiholoških taktika, kao što su prekidanje obrasca napadačevog ponašanja ili razgovaranje kako biste stvorili emocionalnu vezu, može spriječiti napad.

20. Korištenje mobilnog telefona za sigurnost

Korištenje mobilnog telefona za sigurnost je važan aspekt u modernoj samoobrani, osobito ako je u pitanju obrana od napadača na ulici. Mobilni telefoni mogu poslužiti kao snažno sredstvo za povećanje osobne sigurnosti na različite načine:

U slučaju opasnosti, mobilni telefon omogućava brz poziv hitnim službama. Imati brojeve hitnih službi spremljene u telefonu može ubrzati proces traženja pomoći.

Postoje brojne aplikacije dizajnirane za poboljšanje sigurnosti korisnika. Neki od primjera uključuju aplikacije koje omogućuju dijeljenje vaše lokacije s pouzdanim kontaktima, slanje hitnih obavijesti ili praćenje vašeg putovanja kući.

Ako se osjećate ugroženo, snimanje audio zapisa ili fotografiranje sumnjivih osoba ili vozila može poslužiti kao odvraćanje i pružiti dokaze u slučaju napada.

Većina mobilnih telefona ima ugrađenu svjetiljku koja može biti korisna u situacijama kada trebate osvijetliti tamno područje ili signalizirati za pomoć.

Neke aplikacije omogućuju korištenje telefona kao osobnog alarma, emitirajući glasan zvuk koji može privući pažnju ili odvratiti napadača.

Korištenje GPS-a za dijeljenje vaše trenutne lokacije s prijateljima ili obitelji može biti korisno, osobito ako se nalazite u nepoznatom području ili se osjećate nesigurno.

Važno je napomenuti da, iako mobilni telefoni mogu biti korisni alati za sigurnost, oni također mogu skrenuti pažnju. Stoga je bitno ostati svjestan okoline i ne dopustiti da telefon postane distrakcija koja smanjuje vašu svijest o potencijalnim prijetnjama.