Pucanje noktiju: 13 skrivenih razloga

Kada govorimo o zdravlju i ljepoti noktiju, jedan od čestih problema s kojim se mnogi suočavaju jest pucanje noktiju. Ovo ne samo da utječe na estetski izgled ruku, već može biti i pokazatelj određenih zdravstvenih problema. 

Pucanje nokta može biti posljedica niza faktora, uključujući vanjske utjecaje poput izloženosti kemikalijama i vremenskim uvjetima, kao i unutarnje faktore poput prehrane i zdravstvenog stanja. 

pucanje noktiju
FOTO: SHUTTERSTOCK

U ovom članku istražujemo uzroke pucanja noktiju, njihove posljedice, te nudimo korisne savjete kako ojačati nokte i spriječiti daljnje pucanje nokta. 

S pravim pristupom i brigom, zdravi i jaki nokti nisu samo mogućnost, već i stvarnost koju možete postići.

13 skrivenih razloga za pucanje noktiju

Zdravi i njegovani nokti su više od estetskog dodatka – oni su ogledalo našeg općeg zdravlja. Međutim, suočavanje s problemom pucanja noktiju može biti frustrirajuće i zbunjujuće, pogotovo kada uobičajene metode njege ne donose rezultate. Često, uzroci ovog problema leže dublje nego što mislimo.

1. Kronična izloženost vodi

Kronična izloženost vodi predstavlja jedan od čestih faktora koji dovode do problema pucanja noktiju. Ovo stanje, često zanemareno ili pogrešno shvaćeno, zaslužuje detaljniju pažnju, posebice kada razmatramo koliko je voda prisutna u našim svakodnevnim aktivnostima. 

Od kućanskih poslova do osobne higijene, česte su situacije u kojima su naši nokti izloženi vodi, a upravo ta izloženost može biti razlog zašto se suočavamo s problemom krhkih noktiju.

Kada govorimo o pucanju noktiju, važno je razumjeti kako voda utječe na strukturu nokta. Nokti su sastavljeni od slojeva keratina, proteina koji im daje snagu i fleksibilnost. Međutim, kada su nokti često izloženi vodi, keratin apsorbira vodu i nabubri. Iako se to možda ne čini problematičnim na prvi pogled, dugotrajno nabubrenje mijenja prirodnu strukturu i snagu nokta. Nakon što se nokti osuše, oni se skupljaju, što može dovesti do njihovog slabljenja, lomljenja i na kraju do pucanja noktiju.

Ovaj ciklus stalnog nabubrivanja i sušenja noktiju dovodi do toga da nokti postaju manje otporni i skloniji pucanju. Uobičajene aktivnosti poput pranja suđa, čišćenja ili čak dugih kupki mogu nehotice doprinijeti ovom problemu. Krhki nokti koji pucaju nisu samo estetski problem, već mogu biti i izvor nelagode ili boli.

Rješavanje problema pucanja noktiju zbog kronične izloženosti vodi zahtijeva svjesnost i preventivne mjere. Korištenje rukavica tijekom rada s vodom može biti jednostavno, ali učinkovito rješenje. Također, važno je osigurati adekvatnu hidrataciju noktiju i kože oko njih. Primjena hidratantnih krema ili ulja na nokte nakon izlaganja vodi može pomoći u održavanju njihove hidratacije i elastičnosti.

2. Kemijska izloženost

Izloženost kemikalijama je još jedan značajan faktor koji doprinosi problemu pucanja noktiju. Ovaj aspekt brige o noktima često se previdi, no njegov utjecaj može biti dugotrajan i duboko utječe na zdravlje i strukturu noktiju. Razmotrimo kako različite kemikalije s kojima se susrećemo u svakodnevnom životu mogu doprinijeti pucanju noktiju.

Primjerice, aceton, koji se često koristi za uklanjanje laka za nokte, može dehidrirati nokat i kutikulu, uklanjajući prirodna ulja koja pomažu u održavanju fleksibilnosti noktiju.

Pucanje noktiju može se pojaviti i kao posljedica izloženosti domaćim čistilima koja sadrže jake kemikalije poput amonijaka, izbjeljivača ili deterdženata. Ove kemikalije ne samo da isušuju nokte, već mogu oštetiti zaštitni gornji sloj nokta, ostavljajući ih ranjivima na lomljenje i pucanje.

Za zaštitu noktiju od štetnog utjecaja kemikalija, preporučuje se korištenje zaštitnih rukavica prilikom rada s agresivnim sredstvima. Osim toga, važno je ograničiti upotrebu proizvoda poput aceton temeljenih skidača laka, birajući nježnije, bezacetonske alternative.

Nadalje, održavanje hidratacije noktiju ključno je u borbi protiv pucanja noktiju. Redovita upotreba hidratantnih krema i ulja za nokte pomoći će u obnavljanju i održavanju prirodne vlage i elastičnosti noktiju. Također, važno je voditi računa o prehrani koja podržava zdravlje noktiju, uključujući adekvatan unos vitamina i minerala koji su ključni za održavanje čvrstoće noktiju.

3. Traumatske ozljede

Traumatske ozljede predstavljaju značajan faktor u problemu pucanja noktiju. Traumatska oštećenja noktiju nisu samo bolna, već mogu dovesti do dugoročnih problema, uključujući pucanje noktiju.

Jedan od najčešćih oblika traumatske ozljede nokta je fizički udarac. To može biti posljedica nečeg jednostavnog, poput neopreznog udaranja prsta u tvrdu površinu, ili može biti rezultat aktivnosti kao što su sportski događaji. Takve ozljede mogu uzrokovati ne samo trenutnu bol, već i stvaranje podljeva pod noktom, što može dovesti do slabljenja i eventualnog pucanja noktiju.

Osim udaraca, kronično pritiskanje noktiju također može pridonijeti njihovom pucanju. To može biti rezultat dugotrajnog tipkanja ili sviranja određenih glazbenih instrumenata. Pritisak koji se stvara pri ovim aktivnostima može postupno oslabiti nokte, čineći ih sklonijima pucanju.

Prevencija traumatskih ozljeda noktiju zahtijeva pažljivost i svijest o okolišu. Nošenje odgovarajuće zaštitne opreme tijekom sportskih aktivnosti ili rada s teškim predmetima može pomoći u smanjenju rizika od ozljeda. Osim toga, važno je voditi računa o tehnikama korištenja ruku u svakodnevnim aktivnostima kako bi se smanjio nepotrebni pritisak na nokte.

U slučaju ozljede, važno je pravilno njegovati oštećeni nokat. To može uključivati upotrebu antiseptičkih krema ili obloga kako bi se smanjio rizik od infekcije. Također, u slučaju ozbiljnijih ozljeda, preporučuje se konzultacija s liječnikom ili dermatologom za adekvatnu njegu i liječenje.

4. Prekomjerna upotreba manikure i umjetnih noktiju

Prekomjerna upotreba manikure i umjetnih noktiju predstavlja značajan faktor koji može doprinijeti pucanju noktiju. 

Manikura, posebno kada se radi o čestim tretmanima kao što su gel i akrilni nokti, može biti prilično zahtjevna za prirodne nokte. Proces uklanjanja ovih umjetnih premaza često uključuje grubo turpijanje i korištenje jakih kemikalija, što može oslabiti gornji sloj nokta. Ovo slabljenje može dovesti do toga da ionako krhki nokti postanu tanji, lomljiviji i skloniji pucanju.

Osim fizičkog oštećenja koje nastaje uklanjanjem umjetnih noktiju, sama upotreba ovih proizvoda može uzrokovati probleme. Na primjer, akrilni i gel nokti stvaraju barijeru koja sprječava prirodnu promjenu zraka i vlage između nokta i okoline. Ovaj nedostatak “disanja” može dovesti do suhoće i krhkosti prirodnih noktiju, što ih čini podložnima pucanju.

Osim toga, ljepila koji se koriste za pričvršćivanje umjetnih noktiju mogu sadržavati agresivne kemikalije koje iritiraju nokat i kutikulu. Redovita upotreba ovih proizvoda može dovesti do trajnog oštećenja noktiju, što ih čini slabijima i sklonima pucanju.

Za očuvanje zdravlja noktiju važno je ograničiti čestu upotrebu umjetnih noktiju i intenzivnih manikura. Kada se odlučite za manikuru, preporučuje se odabir nježnijih metoda i proizvoda koji su manje agresivni za nokte. Također je važno redovito davati noktima “pauzu” od umjetnih premaza, omogućavajući im da se oporave i ojačaju.

Nakon uklanjanja umjetnih noktiju, preporučuje se njega prirodnih noktiju korištenjem hranjivih ulja i krema koje pomažu u obnavljanju prirodne vlage i elastičnosti. Redovita upotreba ovih proizvoda može značajno pomoći u smanjenju pucanja noktiju i održavanju njihovog zdravlja.

5. Nedostatak vitamina i minerala

Nedostatak vitamina i minerala igra ključnu ulogu u zdravlju noktiju, a njegov utjecaj se često manifestira kroz pucanje noktiju. Vitamini i minerali su esencijalni za održavanje zdravlja i snage noktiju, a njihov nedostatak može dovesti do niza problema, uključujući krhke i lako lomljive nokte.

Jedan od ključnih nutrijenata za zdravlje noktiju je biotin, poznat i kao vitamin B7. Biotin igra vitalnu ulogu u rastu noktiju i u održavanju njihove čvrstoće. Nedostatak biotina može dovesti do slabljenja noktiju, što ih čini sklonijima pucanju. Uključivanje biotina kroz prehranu ili suplementaciju može pomoći u jačanju noktiju i smanjenju pucanja.

Osim biotina, drugi važni vitamini i minerali uključuju željezo, cink, kalcij, i vitamine A, C, i E. Nedostatak željeza, na primjer, može dovesti do anemije, stanja koje se često manifestira kroz blijede i krhke nokte. Cink je još jedan esencijalni mineral koji pomaže u održavanju integriteta i zdravlja noktiju, dok kalcij doprinosi njihovoj čvrstoći.

briga o noktima
FOTO: SHUTTERSTOCK

Vitamin A je važan za rast noktiju, dok su vitamini C i E ključni za održavanje kolagena, proteina koji pruža strukturalnu podršku noktima. Nedostatak ovih vitamina može dovesti do smanjene snage i elastičnosti noktiju, čineći ih sklonima pucanju.

Da bi se spriječilo pucanje noktiju uzrokovano nedostatkom vitamina i minerala, preporučuje se uravnotežena prehrana bogata ovim nutrijentima. Uključivanje raznovrsnog voća, povrća, cjelovitih žitarica, orašastih plodova, mliječnih proizvoda i mesa može pomoći u osiguravanju dovoljne količine svih potrebnih vitamina i minerala. U nekim slučajevima, može biti korisno uzimati i dodatke prehrani, posebno ako postoji dijagnosticiran nedostatak određenih nutrijenata.

6. Dugotrajna upotreba određenih lijekova

Dugotrajna upotreba određenih lijekova može imati iznenađujuće, a ponekad i značajne posljedice na zdravlje noktiju, posebno manifestirane kroz pucanje noktiju. Lijekovi, dok su neophodni za liječenje raznih zdravstvenih stanja, mogu nuspojavama utjecati na različite aspekte tjelesnog funkcioniranja, uključujući i stanje noktiju.

Jedan od primjera kako lijekovi mogu utjecati na nokte je njihov učinak na brzinu rasta i regeneraciju noktiju. Neki lijekovi, posebice oni koji se koriste u kemoterapiji za liječenje raka, mogu značajno usporiti ili promijeniti rast noktiju. To može dovesti do povećane krhkosti i pucanja noktiju. Kemoterapijski lijekovi mogu čak uzrokovati promjene u boji i teksturi noktiju.

Također, lijekovi koji utječu na cirkulaciju krvi ili hormonsku ravnotežu mogu imati indirektan utjecaj na zdravlje noktiju. Na primjer, neki lijekovi za krvni tlak ili antikoagulansi mogu utjecati na protok krvi do ekstremiteta, uključujući i nokte, što može smanjiti opskrbu hranjivima i kisikom potrebnim za zdrav rast noktiju. Hormonski lijekovi, uključujući oralne kontraceptive ili hormonske nadomjesne terapije, mogu promijeniti rast noktiju, ponekad dovodeći do njihovog slabljenja i pucanja.

Retinoidi, koji se često koriste u liječenju akni i drugih kožnih stanja, također mogu negativno utjecati na zdravlje noktiju. Njihova dugotrajna upotreba može dovesti do suhoće i krhkosti noktiju, čineći ih sklonijima pucanju.

Važno je naglasiti da bi bilo kakve zabrinutosti vezane za nuspojave lijekova trebalo raspraviti s liječnikom. U nekim slučajevima, moguće je prilagoditi terapiju ili dodati tretmane koji mogu pomoći u očuvanju zdravlja noktiju tijekom liječenja.

7. Zdravstvena stanja

Zdravstvena stanja mogu imati značajan utjecaj na zdravlje noktiju, a jedan od uočljivih simptoma takvih stanja je pucanje noktiju. Nokti su često odraz općeg zdravstvenog stanja tijela, stoga promjene u njihovom izgledu, teksturi ili snazi mogu ukazivati na različite zdravstvene probleme.

Jedno od čestih zdravstvenih stanja koje utječe na nokte je anemija, posebno ona uzrokovana nedostatkom željeza. Anemija može dovesti do slabljenja noktiju, čineći ih lomljivim i sklonim pucanju. Također, već ionako krhki nokti mogu postati blijedi ili razviti žlijezde, što je dodatni simptom anemije.

Psorijaza, kožno stanje karakterizirano crvenim, ljuskavim mrljama, također može utjecati na nokte. Osobe s psorijazom mogu primijetiti promjene u noktima, uključujući pitting (udubljenja na noktima), promjene u boji, zadebljanje ili odvajanje nokta od ležišta. Ovi simptomi mogu pridonijeti slabljenju noktiju i povećati sklonost pucanju.

Hipotireoza, stanje uzrokovano smanjenom aktivnošću štitnjače, također može utjecati na zdravlje noktiju. Osobe s hipotireozom često imaju suhe, krhke nokte koji su skloni pucanju. Slično, hipertireoza ili prekomjerna aktivnost štitnjače može dovesti do lomljivosti i pucanja noktiju.

Gljivične infekcije noktiju također mogu uzrokovati promjene u strukturi i izgledu noktiju. Infekcije obično dovode do zadebljanja, promjene boje i krhkosti noktiju, pa dolazi do pojave pucanje nokta. Kronične bolesti poput dijabetesa mogu utjecati na cirkulaciju i opskrbu krvlju ekstremiteta, uključujući i nokte. Slabija cirkulacija može dovesti do smanjenog oporavka i regeneracije noktiju, čineći ih sklonijim pucanju.

Prevencija i liječenje pucanja noktiju uzrokovanog zdravstvenim stanjima uključuje pravilno upravljanje osnovnim stanjem. Redovito praćenje s liječnikom, uzimanje propisanih lijekova i pridržavanje preporučenog plana liječenja ključni su za kontrolu osnovnog zdravstvenog stanja, što može pozitivno utjecati na zdravlje noktiju. Također, pravilna njega noktiju, uključujući hidrataciju i zaštitu, može pomoći u očuvanju njihove snage i smanjiti rizik od pucanja.

8. Starenje

Starenje je prirodan proces koji utječe na mnoge aspekte ljudskog zdravlja i dobrobiti, uključujući i zdravlje noktiju. S godinama, krhki nokti često postaju skloniji pucanju, a promjene koje nastaju kao dio starenja mogu biti kako estetske tako i strukturalne prirode.

Jedna od ključnih promjena koje dolaze sa starenjem je smanjenje brzine rasta noktiju. Kako starimo, nokti rastu sporije, što može doprinijeti njihovoj većoj suhoći i krhkosti. Također, smanjena je proizvodnja prirodnih ulja i masti, što rezultira suhoćom kože i noktiju, čineći ih lomljivijima i sklonijima pucanju.

Osim toga, stariji nokti mogu postati deblji i tvrđi, što ih čini manje fleksibilnima i više sklonima lomljenju pod pritiskom ili udarcem. Promjene u teksturi i boji također su česte; nokti koji pucaju mogu postati mutni, žuti ili razviti vertikalne brazde, što dodatno pridonosi njihovoj krhkosti.

Starenje može biti povezano i s raznim zdravstvenim problemima koji dodatno utječu na stanje noktiju. Na primjer, bolesti kao što su dijabetes, cirkulatorni problemi, artritis, ili kožne bolesti poput ekcema i psorijaze, koje su češće u starijih osoba, mogu utjecati na zdravlje noktiju.

Prevencija i tretman pucanja noktiju u starijih osoba zahtijeva poseban pristup. Važno je održavati nokte hidratiziranim, koristeći hidratantne kreme i ulja za nokte. Redovito podrezivanje noktiju i njihovo nježno oblikovanje može pomoći u smanjenju rizika od pucanja. Osim toga, pravilna prehrana, bogata esencijalnim vitaminima i mineralima, ključna je za održavanje zdravlja noktiju.

nokti i njega
FOTO: SHUTTERSTOCK

Uzimajući u obzir da starenje donosi promjene koje mogu utjecati na nokte, važno je prilagoditi rutinu njege noktiju kako bi odgovarala promijenjenim potrebama. Redoviti pregledi kod dermatologa mogu biti korisni za upravljanje bilo kakvim specifičnim problemima noktiju koji se javljaju s godinama.

9. Dehidracija

Dehidracija, stanje koje nastaje kada tijelo ne dobiva dovoljno tekućine, može imati značajan utjecaj na zdravlje noktiju, uključujući pucanje nokta. Voda je ključna komponenta za održavanje zdravlja cijelog tijela, uključujući kožu, kosu i nokte. Bez adekvatne hidratacije, nokti mogu postati suhi, krhki i skloni lomljenju.

Kada tijelo doživljava dehidraciju, to može dovesti do smanjenja elastičnosti kože, uključujući i kožu oko noktiju. Ovo može imati direktan utjecaj na zdravlje noktiju jer nokti koji pucaju gube svoju prirodnu fleksibilnost, što ih čini sklonijima pucanju. Dehidracija također utječe na sposobnost tijela da učinkovito apsorbira hranjive tvari, što može dovesti do smanjene prehrane noktiju i njihovog daljnjeg slabljenja.

Simptomi dehidracije u noktima uključuju suhoću, pojavu bijelih mrlja ili pruga, zadebljanje, lomljenje i lako pucanje. Osim toga, dehidracija može dovesti do usporenog rasta noktiju i povećane krhkosti.

Prevencija pucanja noktiju zbog dehidracije uključuje osiguravanje dovoljne količine tekućine svakodnevno. Preporučuje se piti dovoljno vode i drugih tekućina, posebno u toplim vremenskim uvjetima ili tijekom vježbanja. Osim toga, važno je uključiti u prehranu namirnice koje su bogate vodom, kao što su voće i povrće, koje mogu pomoći u održavanju opće hidratacije tijela. Uz adekvatan unos tekućine, važno je i vanjsko hidratiziranje noktiju i okolne kože. 

10. Ekstremni vremenski uvjeti

Ekstremni vremenski uvjeti, kao što su intenzivna hladnoća ili prekomjerna vrućina, mogu imati značajan utjecaj na zdravlje noktiju, uključujući i pucanje noktiju. Nokti koji pucaju su posebno osjetljivi na promjene u vanjskom okruženju, a ekstremni vremenski uvjeti mogu utjecati na njihovu hidrataciju, fleksibilnost i opću snagu.

Tijekom hladnih mjeseci, niske temperature i suh zrak mogu dovesti do isušivanja noktiju i kože oko njih. Ovo može rezultirati smanjenom elastičnošću i povećanom krhkošću noktiju, što ih čini sklonijima pucanju. Hladnoća također može uzrokovati smanjenje cirkulacije krvi u ekstremitetima, što dalje smanjuje opskrbu noktiju hranjivim tvarima i kisikom potrebnim za njihov zdrav rast i snagu.

S druge strane, tijekom ljetnih mjeseci, prekomjerna vrućina i izloženost suncu mogu također negativno utjecati na nokte. UV zračenje od sunca može oštetiti keratin u noktima, čineći ih slabijima i sklonijima pucanju. Klorirana voda u bazenima i slana voda mora također mogu isušiti nokte, slično kao i zrak klimatiziranih prostorija.

Zaštita noktiju od ekstremnih vremenskih uvjeta uključuje nekoliko ključnih koraka. Tijekom zimskih mjeseci, važno je redovito koristiti hidratantne kreme i ulja za nokte i ruke kako bi se održala potrebna razina vlage. Nošenje rukavica može pružiti dodatnu zaštitu od hladnoće i spriječiti isušivanje.

Tijekom ljetnih mjeseci, preporučuje se zaštita noktiju od prekomjernog izlaganja suncu i korištenje hidratantnih krema nakon kupanja u bazenu ili moru. Nokti koji pucaju se mogu zaštititi i primjenom kreme sa zaštitnim faktorom, posebice ako se provodi mnogo vremena na otvorenom.

Osim toga, redovita njega, uključujući nježno turpijanje i oblikovanje noktiju, pomaže u očuvanju njihove snage i sprječava pucanje. Uključivanje hranjivih namirnica bogatih vitaminima i mineralima u prehranu također pridonosi zdravlju noktiju.

11. Upotreba nepropusnih rukavica

Upotreba nepropusnih rukavica, iako može biti korisna u zaštiti ruku od raznih vanjskih utjecaja, također može imati nuspojave koje vode do pucanja noktiju. Ovaj aspekt njege ruku i noktiju često se zanemaruje, ali može biti ključan u očuvanju zdravlja noktiju.

Nepropusne rukavice, posebno one izrađene od materijala poput lateksa ili nitrila, ograničavaju protok zraka do kože i noktiju. Ovo može stvoriti vlažno okruženje unutar rukavice, što je pogodno za razvoj bakterija i gljivica. Dugotrajna izloženost takvom okruženju može dovesti do omekšavanja noktiju i njihove veće sklonosti pucanju.

Osim toga, znojenje ruku unutar nepropusnih rukavica dodatno pridonosi problemu. Znoj sam po sebi može isušiti kožu i nokte kad se evaporira, ostavljajući nokte suhima i lomljivima. Ova suhoća može dovesti do smanjene fleksibilnosti noktiju, čineći ih krhkijima i sklonijima pucanju.

Ako su nokti koji pucaju nastali zbog upotrebe nepropusnih rukavica, preporučuje se poduzimanje nekoliko koraka. Prvo, važno je ograničiti vrijeme nošenja nepropusnih rukavica. Kada je moguće, odaberite prozračne materijale koji omogućuju koži da diše. Ako je upotreba nepropusnih rukavica neophodna, preporučuje se njihovo nošenje u što kraćem trajanju.

Nakon skidanja rukavica, važno je temeljito oprati i osušiti ruke, te primijeniti hidratantnu kremu kako bi se obnovila vlaga u koži i noktima. Ovo pomaže u očuvanju elastičnosti i snage noktiju.

Također, korisno je koristiti pamučne rukavice ispod nepropusnih rukavica, ako je to moguće. Pamuk može apsorbirati znoj i smanjiti izravan kontakt između kože i nepropusnog materijala, smanjujući time rizik od stvaranja vlage.

12. Hormonske promjene

Hormonske promjene, koje se javljaju iz raznih razloga tijekom života, mogu imati značajan utjecaj na zdravlje noktiju, uključujući pucanje noktiju. Hormoni igraju ključnu ulogu u regulaciji različitih tjelesnih funkcija, uključujući rast i regeneraciju tkiva, pa tako i zdravlje noktiju.

Jedan od najčešćih perioda kada hormonske promjene utječu na nokte je trudnoća. Tijekom trudnoće, povećanje određenih hormona može dovesti do bržeg rasta noktiju. Međutim, ove promjene također mogu rezultirati većom krhkošću noktiju ili njihovim pucanjem, posebice nakon porođaja kada se hormonske razine vraćaju u normalu.

Menopauza je još jedan period značajnih hormonskih promjena koje mogu utjecati na nokte. Smanjenje razine estrogena može dovesti do smanjene proizvodnje kolagena, ključnog proteina koji održava snagu i fleksibilnost noktiju. Ovo može rezultirati suhim, lomljivim noktima koji su skloni pucanju.

Također, hormonski poremećaji kao što su hipotireoza ili hipertireoza (poremećaji štitnjače) mogu utjecati na zdravlje noktiju. Kod hipotireoze, primjerice, smanjena aktivnost štitnjače može dovesti do suhih, krhkih noktiju koji lako pucaju. S druge strane, hipertireoza može uzrokovati prekomjernu mekoću noktiju i njihovo pucanje.

Da bi se smanjio utjecaj hormonskih promjena na pucanje noktiju, važno je održavati uravnoteženu prehranu bogatu vitaminima i mineralima koji podržavaju zdravlje noktiju. Suplementi kao što su biotin i omega-3 masne kiseline mogu biti korisni u jačanju noktiju.

Osim toga, redovita i nježna njega noktiju može pomoći u očuvanju njihove snage i smanjenju rizika od pucanja. To uključuje hidrataciju noktiju i kutikula te izbjegavanje agresivnih kemijskih tretmana koji mogu dodatno oslabiti nokte.

U slučajevima hormonskih poremećaja, konzultacije s liječnikom i odgovarajuće medicinsko liječenje mogu pomoći u regulaciji hormonskih razina, čime se indirektno poboljšava zdravlje noktiju.

13. Nedostatak proteina

Nedostatak proteina u prehrani može značajno utjecati na zdravlje noktiju, uključujući njihovo pucanje. Proteini su osnovni gradivni blokovi tijela i ključni su za održavanje strukture, snage i rasta noktiju. Nokti su primarno sastavljeni od keratina, vrste proteina, pa je njegov adekvatan unos kroz prehranu presudan za održavanje zdravlja noktiju.

Kada tijelo ne dobiva dovoljno proteina, može doći do niza promjena u strukturi noktiju. Ovi simptomi uključuju slabljenje noktiju, što ih čini lomljivijima i sklonijima pucanju. Nedostatak proteina također može uzrokovati promjene u boji noktiju, pojavu bijelih mrlja ili pruga, a može i usporiti njihov rast.

Zdravlje noktiju ovisi o redovitom i kontinuiranom opskrbljivanju tijela proteinima. Važno je konzumirati uravnoteženu prehranu koja sadrži dovoljno proteina, uključujući meso, ribu, mliječne proizvode, jaja, te biljne izvore poput mahunarki, orašastih plodova i cjelovitih žitarica. Ovi izvori proteina ne samo da će podržati zdravlje noktiju, već i opće dobrobiti organizma.

Pored adekvatnog unosa proteina, važno je osigurati i dovoljnu količinu drugih hranjivih tvari koje podržavaju zdravlje noktiju, poput vitamina A, C, D, E, B-kompleksa, te minerala kao što su željezo, cink i biotin. Ovi vitamini i minerali igraju važnu ulogu u metabolizmu proteina i održavanju strukture noktiju.

U slučajevima gdje je nedostatak proteina uzrokovan zdravstvenim stanjem ili specifičnim prehrambenim ograničenjima, kao što je vegetarijanstvo ili veganstvo, može biti potrebno konzultirati se s nutricionistom ili liječnikom. Oni mogu pomoći u izradi plana prehrane koji osigurava adekvatan unos proteina i drugih ključnih nutrijenata.