Pramenovi bez blajha? (10 zdravijih opcija)

Svjedoci smo neprestanih inovacija i novih tehnika koje obećavaju sjaj i ljepotu bez kompromitiranja zdravlja kose. Jedan od najnovijih trendova koji osvaja frizerske salone diljem svijeta je metoda dobivanja pramenova bez upotrebe klasičnog blajha. Ovaj pristup ne samo da otvara vrata prema raznolikosti stilova i boja, već je i znatno nježniji za kosu. 

U ovom članku istražujemo različite tehnike i proizvode koji omogućuju da se stvore pramenovi bez blajha, istovremeno čuvajući zdravlje i vitalnost kose. Od prirodnih boja baziranih na biljnim ekstraktima do inovativnih tehnika koje minimiziraju štetu, otkrivamo kako postići željenu promjenu izgleda bez žrtvovanja zdravlja vaše kose.

pramenovi bez blajha
FOTO: SHUTTERSTOCK

Jesu li pramenovi bez blajha mogući?

Moguće je imati pramenove bez korištenja blajha. Postoje različite tehnike i proizvodi koji omogućavaju posvjetljivanje kose ili dodavanje pramenova bez upotrebe klasičnog blajha. 

Ipak, važno je imati na umu da ove metode možda neće postići tako dramatične rezultate kao blajhanje, pogotovo na tamnoj kosi. Također, preporuča se konzultacija s frizerom ili stručnjakom za kosu prije pokušaja promjene boje kose, posebno ako se koriste prirodni ili kućni tretmani.

Ove metode obično koriste manje agresivne sastojke i mogu biti pogodnije za osobe s osjetljivom kosom ili onima koji žele izbjeći oštećenje kose. U nastavku pročitajte koje su vaše opcije kad je u pitanju prirodno blajhanje.

1. Bojenje kose biljnim bojama

Bojenje kose biljnim bojama je postupak koji postaje sve popularniji zbog svoje blagosti i prirodnih sastojaka. Za razliku od tradicionalnih kemijskih boja, biljne boje ne sadrže amonijak, peroksid ili druge agresivne kemikalije koje mogu oštetiti kosu i vlasište. Biljne boje se sastoje od prirodnih sastojaka poput henne, kamilice i rabarbare, koje ne samo da boje kosu već i njeguju vlasište te jačaju samu dlaku.

Jedna od glavnih prednosti biljnog bojenja kose je mogućnost da se naprave pramenovi bez blajha. Tradicionalno, za postizanje svjetlijih pramenova koristi se blajh koji može biti prilično agresivan za kosu. 

S druge strane, biljne boje omogućuju prirodno blajhanje, odnosno svjetljenje kose na nježniji način. Na primjer, kamilica je poznata po svojoj sposobnosti prirodnog posvjetljivanja kose, dok hena može pružiti tople, crvenkaste tonove.

Prirodni pramenovi bez blajha, dobiveni biljnim bojama,  često izgledaju suptilnije i harmoničnije u odnosu na ostatak kose. To je zato što biljne boje ne prodiru duboko u strukturu kose kao hemijske boje, već se više vežu za površinu vlasi, stvarajući bogate, prirodne nijanse koje se postepeno ispiru, a time i smanjuju oštećenja.

Pored estetskih prednosti, biljne boje su i ekološki prihvatljivije. Kako se sastoje od prirodnih sastojaka, manje su štetne za okoliš u odnosu na umjetne boje koje sadrže toksične sastojke. Dapače, sve više ljudi bira i preventivu, odnosno botoks za kosu.

2. Korištenje glinenih maski za posvjetljivanje

Korištenje glinenih maski za posvjetljivanje kose predstavlja jedan od prirodnih načina za postizanje svjetlijih nijansi bez upotrebe agresivnih kemijskih sredstava. Glina, bogata mineralima i prirodnim elementima, može nježno utjecati na ton kose, pružajući postepeno posvjetljivanje i poboljšanje kvalitete kose.

Glina sadrži razne minerale poput silicija, kalcija, magnezija i željeza, koji su korisni za vlasište i kosu. Kad se nanese na kosu, glina ne samo da pomaže u uklanjanju nečistoća i viška ulja, već može i nježno djelovati na pigment kose, pružajući suptilno posvjetljivanje.

Postoje različite vrste gline, a svaka od njih ima specifične karakteristike. Na primjer, bijela glina je poznata po svom blagom posvjetljujućem učinku, dok zelena glina može pomoći u detoksikaciji i čišćenju vlasišta. Važno je odabrati glinu koja najbolje odgovara tipu kose i željenom rezultatu.

Za pripremu maske, glina se obično miješa s vodom ili biljnim hidrolatima do konzistencije paste. Ova pasta se zatim nanosi na vlažnu kosu, ostavljajući je da djeluje određeno vrijeme prije ispiranja. Vrijeme djelovanja može varirati, ali obično se preporučuje držanje maske na kosi od 20 do 30 minuta.

Osim posvjetljivanja, glinene maske pružaju i druge prednosti za kosu. One mogu pomoći u reguliranju proizvodnje sebuma, smanjenju peruti, te jačanju kose. Redovita upotreba glinenih maski može rezultirati sjajnijom, zdravijom i jakom kosom.

Korištenje glinenih maski za posvjetljivanje kose je prirodna i blaga metoda koja ne samo da nudi estetske promjene, već i poboljšava zdravlje kose i vlasišta. 

Dok rezultati možda nisu trenutni ili dramatični kao kod kemijskog bojenja, glinene maske pružaju postepeno posvjetljivanje uz dodatnu njegu, čineći ih idealnim izborom za one koji teže zdravijem pristupu njezi kose.

3. Korištenje meda i cimeta za prirodno blajhanje

Korištenje meda i cimeta za prirodno blajhanje kose je metoda koja kombinira ove dvije sastojke zbog njihovih blagotvornih svojstava. Ova metoda je popularna jer je potpuno prirodna, neinvazivna i ne sadrži agresivne kemikalije koje bi mogle oštetiti kosu.

Med je prirodni humektant, što znači da privlači i zadržava vlagu, što je izuzetno korisno za održavanje zdravlja kose. Osim toga, med sadrži male količine peroksida koji djeluju kao blagi izbjeljivač, omogućujući da nastanu pramenovi bez blajha.

Cimet, s druge strane, poznat je po svojim toplim, začinskim svojstvima i koristi se u raznim tretmanima. Kada se koristi u kombinaciji s medom, cimet može potaknuti njegov blagi izbjeljivački učinak, rezultirajući postepenim posvjetljivanjem kose.

Za pripremu maske, pomiješa se jednaka količina meda i cimeta s malo tople vode ili balzama za kosu kako bi se dobila pasta koja se lako nanosi. Ova smjesa se zatim nanosi na vlažnu ili suhu kosu, ovisno o preferenciji. Važno je ravnomjerno rasporediti smjesu po kosi, posebno ako se želi postići ujednačen efekt posvjetljivanja.

Maska bi trebala ostati na kosi najmanje sat vremena, ali za bolje rezultate preporučuje se ostaviti je na kosi i duže, čak i preko noći. Nakon djelovanja, maska se ispire toplom vodom, a zatim se kosa pere kao i obično.

pramenovi na kosi
FOTO: SHUTTERSTOCK

Osim posvjetljivanja, ova kombinacija ima i druge prednosti za kosu. Med djeluje kao prirodni ovlaživač, dok cimet može potaknuti cirkulaciju u vlasištu, potičući zdrav rast kose.

Korištenje meda i cimeta za prirodno blajhanje kose je jednostavan i prirodan način za postizanje svijetlih nijansi. 

4. Korištenje limunovog soka za postepeno posvjetljivanje

Korištenje limunovog soka za postepeno posvjetljivanje kose je još jedan popularan i prirodan način za dobivanje svjetlijih pramenova. 

Limunov sok, poznat po svom visokom sadržaju kiseline, može delikatno utjecati na boju kose, čime se omogućuje da nastanu pramenovi bez blajha. Ova metoda prirodnog blajhanja je posebno privlačna onima koji žele izbjeći kemijsko oštećenje kose, nudeći alternativu za postizanje prirodnih pramenova.

Limunov sok sadrži citronsku kiselinu koja može blago posvijetliti kosu kada je izložena suncu. Ova kiselina lagano razgrađuje pigment u kosi, omogućavajući postepeno posvjetljivanje. Upravo zato, limunov sok je odličan za postizanje prirodnih pramenova, posebno tijekom ljetnih mjeseci.

Za korištenje, limunov sok se može nanijeti direktno na kosu ili razrijediti s malo vode kako bi se smanjila njegova jakost. Za ciljano posvjetljivanje, poput pramenova bez blajha, sok se može nanijeti na odabrane dijelove kose. Nakon nanošenja, preporučuje se izlaganje kose suncu kako bi se pojačao efekt posvjetljivanja.

Vrijeme koje je potrebno da limunov sok djeluje na kosu ovisi o željenom stupnju posvjetljivanja. Obično, nekoliko sati sunčanja s limunovim sokom u kosi može dati vidljive rezultate. Nakon toga, kosu je potrebno temeljito isprati i oprati šamponom kako bi se uklonio limunov sok.

Iako je limunov sok prirodan proizvod, važno je biti oprezan zbog moguće iritacije kože ili isušivanja kose. Preporučuje se koristiti hidratantni regenerator ili masku za kosu nakon tretmana limunovim sokom.

Limunov sok predstavlja jednostavan i prirodan način za postepeno posvjetljivanje kose, omogućavajući postizanje pramenova bez blajha. 

5. Primjena šampona i regeneratora s prirodnim posvjetljujućim sastojcima

Primjena šampona i regeneratora s prirodnim posvjetljujućim sastojcima je jedan od najjednostavnijih i najpraktičnijih načina da se stvore pramenovi bez blajha. Ovi proizvodi su dizajnirani da postepeno posvjetljuju kosu uz redovnu upotrebu, nudeći blagi oblik prirodnog blajhanja. Oni su posebno korisni za održavanje i pojačavanje efekta prirodnih pramenova, a njihova primjena je jednostavna i uklapa se u svakodnevnu rutinu njege kose.

Šamponi i regeneratori za posvjetljivanje često sadrže sastojke poput kamilice, limunovog soka, meda, i rabarbare. Kamilica je poznata po svojoj sposobnosti da nježno posvjetljuje kosu, dok limunov sok pruža blagi efekt izbjeljivanja. Med, sa svojim prirodnim peroksidima, i rabarbara, sa svojim svijetlim pigmentima, također doprinose postupnom posvjetljivanju.

Korištenje ovih proizvoda je jednostavno: prilikom svakog pranja kose, koristi šampon za posvjetljivanje, a zatim nanosi regenerator iste linije. Redovita upotreba ovih proizvoda može postepeno posvijetliti kosu, pružajući prirodne pramenove i nježno posvjetljivanje.

Osim što posvjetljuju, šamponi i regeneratori s ovakvim sastojcima obično su i manje agresivni od standardnih proizvoda. Često su obogaćeni hidratantnim i hranjivim sastojcima koji pomažu u održavanju zdravlja kose. Također, za razliku od kemijskih tretmana, šamponi i regeneratori za posvjetljivanje ne uzrokuju dramatične promjene u boji kose, što ih čini idealnim za postizanje suptilnih i prirodnih efekata.

Pri izboru ovakvih proizvoda, važno je obratiti pažnju na sastojke kako bi se osiguralo da su uistinu prirodni i blagi. Također, treba imati na umu da rezultati neće biti odmah vidljivi kao kod hemijskog bojenja, već će se postepeno razvijati s vremenom.

Šamponi i regeneratori s prirodnim posvjetljujućim sastojcima su odličan izbor za one koji traže jednostavan i zdrav način da se postignu pramenovi bez blajha. Ovakvo prirodno blajhanje omogućava postepeno i kontrolirano posvjetljivanje, održavajući pri tom zdravlje i sjaj kose. Redovnom uporabom ovih proizvoda, mogući su lijepi prirodni pramenovi bez rizika od oštećenja kose.

6. Korištenje eteričnih ulja za sjaj i naglašavanje pramenova

Korištenje eteričnih ulja za sjaj i naglašavanje pramenova je efikasna i prirodna metoda koja može poboljšati izgled i zdravlje kose. Eterična ulja, poznata po svojim aromaterapijskim i terapeutskim svojstvima, mogu se koristiti ne samo za poboljšanje sjaja kose, već i za isticanje prirodnih pramenova, kao što su pramenovi bez blajha.

– Lavanda: Nudi umirujuća svojstva i pomaže u sjaju kose.

– Ružmarin: Stimulira folikule dlake, potičući rast kose i dodajući sjaj.

– Kamilica: Posebno dobra za svijetlu kosu, može pojačati prirodne zlatne tonove.

– Geranij: Pomaže u hidrataciji i vraćanju sjaja suhoj kosi.

Kako koristiti eterična ulja:

  • Dodajte nekoliko kapi eteričnog ulja u šampon ili regenerator. Ovo će ne samo poboljšati miris proizvoda već i dodati terapeutsku vrijednost svakom pranju kose.
  • Razrijedite eterično ulje s nekim drugim uljem, poput kokosovog ili jojobinog ulja, i nanesite na kosu. Posebno se fokusirajte na krajeve i područja gdje želite naglasiti pramenove.
  • Možete kreirati vlastite maske za kosu dodajući eterična ulja u baze poput jogurta, meda ili avokada.
  • Testirajte malu količinu na koži prije široke primjene kako biste osigurali da nema alergijske reakcije.

Eterična ulja pružaju prirodnu i aromatičnu metodu za poboljšanje izgleda i zdravlja kose. Redovnom upotrebom, ne samo da možete dodati sjaj i vitalnost svojoj kosi, već i istaknuti prirodne pramenove, nudeći blagi i zdravi način da se postignu pramenovi bez blajha. Ova metoda prirodnog blajhanja je idealna za one koji teže zdravoj i sjajnoj kosi na kojoj su naglašeni prirodni pramenovi.

7. Korištenje kave ili čaja za postizanje tamnijih nijansi pramenova

Korištenje kave ili čaja za postizanje tamnijih nijansi pramenova je prirodna alternativa konvencionalnom bojenju kose, pogodna za one koji žele naglasiti ili malo potamniti svoje prirodne pramenove bez upotrebe agresivnih kemikalija. 

Ova metoda prirodnog blajhanja omogućava postizanje tamnijih nijansi na blag i postepen način, pružajući pramenovima bez blajha bogatiji i topliji ton.

pramenovi
FOTO: SHUTTERSTOCK

KAVA:

Kava je odličan izbor za one koji žele postići tamnije, bogatije nijanse smeđe u svojoj kosi. Kofein u kavi može pomoći i u jačanju kose i poticanju rasta kose.

1. Priprema: Skuhajte jako crnu kavu, pustite da se ohladi, a zatim je pomiješajte s balzamom za kosu ili jednostavno koristite samu kavu.

2. Primjena: Nanesite smjesu na čistu, vlažnu kosu. Možete usmjeriti primjenu na određene pramenove ili nanijeti na cijelu kosu.

3. Vrijeme djelovanja: Ostavite smjesu na kosi najmanje sat vremena. Za intenzivnije rezultate, kosa se može omotati plastičnom folijom i ostaviti duže.

4. Ispiranje: Nakon djelovanja, temeljito isperite kosu vodom.

ČAJ:

Crni i tamni čajevi, poput Earl grey čaja, mogu se koristiti za postizanje tamnijih nijansi, posebno na svjetlijim pramenovima.

1. Priprema: Skuhajte jako koncentrirani čaj i ostavite ga da se ohladi.

2. Primjena: Nanesite ohlađeni čaj na kosu ili ga pomiješajte s balzamom za dodatnu njegu.

3. Vrijeme djelovanja: Kao i kod kave, ostavite smjesu na kosi barem sat vremena ili duže za jači efekt.

4. Ispiranje: Isperite kosu toplom vodom.

Korištenjem kave i čaja za postizanje tamnijih nijansi pramenova, možete uživati u blagom i prirodnom načinu promjene boje kose, te ljepoti koju stvaraju vaši novi pramenovi bez blajha.

8. Balayage tehnika s prirodnim bojama

Balayage tehnika s prirodnim bojama je inovativan pristup bojanju kose koji spaja klasičnu balayage tehniku s korištenjem prirodnih boja. 

Ovaj pristup omogućava postizanje pramenova bez blajha, čime se ostvaruje prirodno blajhanje i stvaraju prirodni pramenovi bez blajha, ali na znatno nježniji i zdraviji način za kosu.

Balayage je tehnika bojenja kose koja podrazumijeva ručno nanošenje boje na površinske slojeve kose, stvarajući prirodan, sunčan izgled s mekim prijelazima. Za razliku od tradicionalnog bojanja, balayage pruža više dimenzije i dubine, stvarajući prirodne svjetlosne efekte na kosi.

Koriste se prirodne boje poput henne, indiga, kamilice i rabarbare. Ove boje pružaju različite nijanse, od zlatno-plavih do bogatih crvenih i smeđih tonova.

Prirodne boje se miješaju prema uputama, često s toplom vodom ili biljnim infuzijama, kako bi se formirala pasta.

Umjesto četke za bojenje, kod balayage tehnike često se koristi slobodniji način nanošenja boje, poput korištenja spužve ili čak prstiju. Boja se nanosi tako da se usmjerava na krajeve i sredinu pramena, izbjegavajući korijenje, čime se stvara prirodan izgled ‘izrasle’ boje.

Ovisno o željenoj intenziteti boje, smjesa se može ostaviti na kosi od pola sata do nekoliko sati.

Nakon djelovanja, boja se ispire toplom vodom bez upotrebe šampona, kako bi se sačuvao intenzitet boje.

Ova tehnika stvara suptilne, prirodne pramenove koji se lijepo stapaju s osnovnom bojom kose. Balayage pramenovi bez blajha rastu prirodnije, što znači manje učestale posjete frizeru za održavanje boje.

Balayage tehnika s prirodnim bojama je izvanredna opcija za one koji traže suptilan, prirodan izgled pramenova bez blajha. Ova metoda prirodnog blajhanja ne samo da pruža prekrasne vizualne rezultate, već također poštuje zdravlje i integritet kose, pri čemu do izražaja dolaze lijepi prirodni pramenovi, uz minimalno oštećenje.

9. Korištenje sokova voća i povrća za blago toniranje i sjaj pramenova

Korištenje sokova voća i povrća za blago toniranje i sjaj pramenova predstavlja jednostavan, prirodan i ekološki prihvatljiv način za postizanje suptilnih promjena u boji kose. 

Ova tehnika se može koristiti za postizanje pramenova bez blajha, omogućavajući prirodno blajhanje i dajući kosi zdrav sjaj. Sokovi određenog voća i povrća mogu pružiti lagane promjene u tonu, istovremeno njegujući kosu i pojačavajući njezin prirodni sjaj.

– Cikla: Cikla može dati ružičaste do crvenkaste tonove, posebno na svjetlijim pramenovima.

– Mrkva: Sok od mrkve može pružiti nježne zlatne i bakrene tonove, idealno za pojačavanje sjaja u smeđoj kosi.

– Limun: Kao što je ranije spomenuto, limunov sok može posvijetliti pramenove i dodati sjaj.

– Crni ribiz: Za tamnije tonove, sok od crnog ribiza može pružiti nježne ljubičaste ili burgundac nijanse.

Kako koristiti sokove za toniranje kose:

  • Iscijedite svježi sok od odabranog voća ili povrća. Za jači učinak, sok se može koncentrirati kuhanjem.
  • Nanesite sok na čistu, vlažnu kosu. Možete koristiti četku za bojenje ili jednostavno umasirati sok u kosu.
  • Ostavite sok na kosi od 30 minuta do nekoliko sati, ovisno o željenoj intenziteti boje.
  • Isperite kosu hladnom vodom. Za dugotrajniji efekt, kosu možete isprati octom koji će pomoći zatvoriti kutikulu kose i zadržati boju.

Korištenje sokova voća i povrća za blago toniranje i sjaj pramenova je odličan način za eksperimentiranje s bojom kose na zdrav i prirodan način. Ova metoda prirodnog blajhanja omogućava postizanje pramenova bez blajha s dodatnom dozom sjaja i vitalnosti.

10. Primjena kane za prirodno toniranje pramenova.

Primjena henna boje ili kane za prirodno toniranje pramenova predstavlja popularan i tradicionalan način bojenja kose koji je cijenjen zbog svojih prirodnih svojstava i dugotrajnih rezultata. Henna, dobivena iz lišća biljke Lawsonia inermis, koristi se za postizanje bogatih, toplih nijansi, često u rasponu od crvene do smeđe. Ova metoda se može koristiti za prirodno blajhanje, pružajući pramenovima bez blajha duboku boju i sjaj.

1. Priprema: Henna prah se miješa s toplom vodom, čajem ili sokom od limuna kako bi se formirala gusta pasta. Neki dodaju i druge prirodne sastojke poput jogurta ili jaja za dodatnu njegu.

2. Nanošenje: Pasta se nanosi na čistu, suhu kosu. Za ciljano toniranje pramenova, možete koristiti četku za bojenje ili rukavice kako biste precizno primijenili boju.

3. Vrijeme djelovanja: Henna treba ostati na kosi nekoliko sati (često 4-6 sati) kako bi boja postigla svoj puni intenzitet. Za postizanje pramenova bez blajha, možete skratiti vrijeme djelovanja.

4. Ispiranje henne: Nakon djelovanja, kana se ispire toplom vodom. Šamponiranje se preporučuje tek nakon 24-48 sati kako bi se boja u potpunosti razvila.

Henna pruža prirodne, tople tonove koji mogu varirati od nježne bakrene do intenzivne crvene ili bogate smeđe. Osim bojenja, henna također njeguje kosu, dajući joj volumen i sjaj. Boja henne traje duže od mnogih konvencionalnih boja za kosu, smanjujući potrebu za čestim bojanjem.

Ipak, imajte na umu da, iako je rijetko, neki ljudi mogu biti alergični na hennu. Preporučuje se testiranje na malom dijelu kože prije primjene.

Također je važno znati da jednom kada se henna nanese, teško je ukloniti boju ili je promijeniti.

Korištenjem henne za toniranje pramenova, možete postići prirodne, bogate nijanse s dodatnim benefitima njegovanja kose. Ovaj prirodni tretman idealan je za one koji kojima su cilj dugotrajni pramenovi bez blajha s minimalnim oštećenjem kose.