Iadera Horror Hub - Studenti otkrivali tajne poruke i istraživali strašnu prošlost Zadra
Shuttesrtock/Ilustracija

Iadera Horror Hub – Studenti otkrivali tajne poruke i istraživali strašnu prošlost Zadra

Koji su naši najdublji strahovi i bojimo li se više vampira i vukodlaka ili neobičnih situacija u kojima se nalazimo i ne možemo objasniti zašto se loše osjećamo? Većina nas će se vjerojatno više bojati tih neuobičajenih situacija, iako možda nismo svjesni da iza stvaranja horor filmova, knjiga i videoigara stoje izrazito kreativni pojedinci. Oni nas vode kroz iskustvo straha koje je istovremeno i zastrašujuće i uzbudljivo.

O tome kako se postiže taj osjećaj straha mogli su saznati studenti i svi zainteresirani pojedinci koji su se pridružili ovogodišnjem projektu nastavnika i studenata anglistike pod nazivom “Iadera Horror Hub.” Ovaj događaj odvijao se tijekom četvrtka i petka na različitim sveučilišnim i javnim prostorima, saznajemo prema Zadarski tjednik.

Sve je počelo u četvrtak poslijepodne s Treasure Huntom, u kojem su timovi tragali za omotnicama s uputama, putujući od prostora u Starom kampusu do konačnog odredišta u parku Kapetanski. Na tom putu su se susreli s različitim izazovima koji su uključivali korištenje mobilnih telefona, skeniranje QR kodova, rješavanje online zagonetki, pa čak i simulaciju kako proći kroz osiguranje u parku Kapetanski.

Docent dr. sc. Zlatko Bukač, koji je bio jedan od sudionika, objasnio je kako su natjecatelji bili uronjeni u specifičan ambijent koji je izazivao određene emocije, bilo da se radilo o referadi, deset godina zanemarenim studentskim evidencijama, svečanim dvoranama ili drugim prostorima. U taj ambijent su se umetnule strašne priče, legende i povijesni događaji ovog područja, kao što su giljotina na Kalelargi, priče o Sfingi, uklete kuće na otoku Ugljanu i sudbina svete Stošije. Ove priče su promijenile percepciju prostora u kojem su se natjecatelji nalazili i pokazale koliko se može postići gamifikacijom.

Na Iadera Horror Hubu su također prikazani primjeri iz iznimno uspješnih računalnih igara poput Resident Evil Biohazard ili Everybody’s Gone to the Rapture, gdje nema iznenadnih preokreta, već igrači postupno otkrivaju tajne ili bježe od bića kojima se ne mogu suprotstaviti.

Bukač je također predviđao da će buduće igre moći pratiti reakcije igrača putem njihovog daha ili pogleda, prepoznavati emocije i prilagođavati scenarije kako bi pojačali osjećaj užasa.

Iadera Horror Hub je okupio istomišljenike, istraživače i zaljubljenike u horor žanr, pružajući im priliku za dubinsko razmatranje različitih aspekata ovog žanra, uključujući povijest, estetiku i psihologiju straha, među mnogim drugim zanimljivim temama. Posjetiteljima je omogućeno razmjenu ideja i iskustava, kako bi bolje razumjeli što čini horor žanr tako privlačnim i snažnim.

Ovaj događaj nije samo jednokratna manifestacija, već se planira kao platforma za buduće događaje, uključujući konferencije, izložbe fotografija, književne natječaje i možda čak snimanje horor filma, prema riječima jednog od pokretača Iadera Horror Huba, prorektora za međuinstitucijsku suradnju i internacionalizaciju Sveučilišta u Zadru, prof. dr. sc. Marka Lukića. Iadera Horror Hub završava večeras u novom studentskom domu okruglim stolom pod nazivom “Horror i cenzura,” na kojem će sudjelovati Mario Vrbančić, Marko Vučetić, Ivica Perinović i Marko Lukić, s početkom u 19 sati.