Od siječnja raste minimalna satnica za studente za čak nekoliko kuna
shutterstock

Od siječnja raste minimalna studentska satnica za čak nekoliko kuna

Minimalna studentska satnica sljedeće će godine opet porasti, objavilo je Ministarstvo znanosti i obrazovanja. U Odluci o iznosu minimalne naknade za obavljanje studentskih poslova za godinu 2023. Ministarstvo navodi da će minimalna satnica iznositi 4.38 eura neto.

Za rad nedjeljom, blagdanom i za noćni rad između 22 i 6 sati ujutro satnica će biti uvećana za čak 50 posto. Za te dane studenti će dobiti satnicu od 6.57 eura. Preračunato u kune, studenti će za redovan rad po satu dobivati 33 kune i 49.50 kuna za rad nedjeljom, blagdanom i noću.

Shutterstock

Odluka stupa na snagu 1. siječnja. A podsjećamo da je od siječnja 2022. godine minimalna satnica za studente iznosila 29.30 kuna. Studentska se satnica povećala nakon što je određeno da će minimalna plaća u Hrvatskoj za sljedeću godinu iznositi 4219,32 kune. Preračunato u eure, to je 560 eura neto plaće. U bruto verziji, to je iznos od 700 eura, odnosno 5274,15 kuna.

Minimalna studentska satnica izračunava se tako da se iznos minimalne bruto plaće, sukladno posebnome propisu, podijeli sa 160, što je propisano prema Zakonu o obavljanju studentskih poslova.