Studentski problemi u Beogradu: Studentima život postao skuplji
shutterstock

Studentski problemi u Beogradu: Studentima život postao skuplji

Za beogradske studente život postaje skuplji u gotovo svim aspektima studiranja. Od 1. listopada poskupjeli su studentski domovi, ručak u menzama, pa čak i lokalni međugradski prijevoz.

Novi početak akademske godine studentima je beogradskog Sveučilišta ostavio gorčinu. Naime, tamošnja vlast, u suradnji s vodstvom Sveučilišta, donijela je niz odluka o raznim poskupljenjima koja su direktno vezana uz studente i njihov život, saznajemo prema Studentskom.hr.

Izdavanje diploma po završetku studija u Beogradu poskupjet će za 2 tisuće dinara (128 kn) te će studenti zahtjev za izdavanje iste od sada plaćati 7 tisuća dinara, što je približno 450 kuna.

Shutterstock

Osim toga, za beogradske studente život postaje skuplji u gotovo svim aspektima studiranja. Od 1. listopada poskupjeli su studentski domovi, ručak u menzama, ali i lokalni međugradski prijevoz. Soba u studentskim domovima najviše kategorije, ako je preračunamo u hrvatsku valutu, poskupjela je za 60 kuna. Dnevni meni u beogradskim menzama od sada će koštati 7.70 kuna (120 dinara), što je, usporedbe radi, skuplje u odnosu na cijene u hrvatskim menzama za jednu kunu i 20 lipa. Najznačajnije poskupljenje bilježi međugradski prijevoz na relaciji Pančevo-Beograd. Iskazano u kunama, studenti iz Pančeva (grad udaljen 15 kilometara od Beograda), od sada će za mjesečno kartu morati izdvojiti 353 kune, što je znatno veći cifra u odnosu na staru cijenu pokaza koja je ranijih godina iznosila 151 kunu.

Iz hrvatske perspektive, ovakva poskupljenja možda ne izgledaju drastično, no valja uzeti u obzir da je studentski rad u Srbiji znatno manje plaćen u odnosu na Hrvatsku. Prosječna satnica za rad preko Omladinske zadruge (što je srpska verzija student servisa) iznosi 300 dinara, odnosno 19.28 kuna.