električni automobili hibridni automobili
Shutterstock

Hibridni i električni automobili – koje su bitne razlike?

Poput električnih automobila, hibridni automobili nude alternativu konvencionalnim automobilima na plin koji smanjuju operativne troškove i emisije. Posjedovanje hibrida ima određene prednosti u odnosu na potpuno električno vozilo i obrnuto. Hibridni automobili imaju značajke konvencionalnih automobila, a slični su i noviji električni automobili, s mnogim prednostima, ali i nedostacima. U nastavku doznajte glavne razlike između hibridnih automobila i električnih automobila.

Što su hibridni automobili?

Kao što im ime govori, hibridni automobili su kombinacija dviju vrsta vozila – električnih automobila i tradicionalnih automobila na benzinski pogon, također poznatih kao vozila s motorom s unutarnjim izgaranjem. Hibridni automobili imaju motore s izgaranjem koji rade na benzin i električni motor s priloženim paketom punjivih baterija za vožnju na električni pogon. Hibridi mogu koristiti oba motora u isto vrijeme za povećanje snage ili se oslanjati na jedan, ovisno o vrsti vožnje.

Kako funkcioniraju hibridni automobili?

Način rada hibridnog automobila ovisi o njegovom dizajnu i načinu na koji dobiva energiju. Postoje dvije vrste hibridnih automobila: standardni hibridi i plug-in hibridi (PHEV). Standardni hibridi koriste regenerativno kočenje i motor s unutarnjim izgaranjem za punjenje baterije, osiguravajući dodatnu električnu energiju. Ne mogu se puniti na stanici za punjenje električnih automobila, za razliku od PHEV vozila. To čini PHEV vozila sličnijima potpuno električnim vozilima. PHEV općenito imaju veće električne baterije od standardnih hibrida, s mogućnošću vožnje samo na električnu energiju.

Tipično, hibridi imaju manji raspon baterija od potpuno električnih vozila, a električni kapacitet dizajniran je više da nadopuni vožnju na benzin i da pomogne u maksimalnoj učinkovitosti goriva. Neki hibridi nude samo električni način vožnje, koji može biti dostupan samo za male brzine i(li) kratke domete. Mnogi hibridi automatski crpe snagu samo iz elektromotora ispod određenih brzina, zbog čega su često puno učinkovitiji u gradskim uvjetima vožnje. Hibridi se ponekad smatraju posredničkom opcijom u prijelazu s fosilnih goriva na više obnovljivih izvora energije.

Jesu li hibridni automobili stvoreni za Vas?

Hibrid može biti izvrsna investicija, ovisno o Vašim potrebama i životnom stilu. Važna napomena o hibridima koju treba zapamtiti je da, iako imaju električnu bateriju, ona je manja od baterije u potpuno električnom vozilu i može podržati samo ograničeni domet električne vožnje. Dakle, ako putujete na kraće relacije ili planirate koristiti svoj automobil za uglavnom brža putovanja, možda ćete moći voziti na struju većinu vremena vožnje. Ako je to slučaj, hibrid može imati smisla, jer ne biste morali često koristiti motor s unutarnjim izgaranjem i trošiti novac na benzin.

Suprotno tome, ako je Vaše putovanje na posao dugo i želite voziti svoje vozilo na duža putovanja, hibrid možda neće imati smisla. Budući da ušteda hibrida dolazi od toga što se ne morate zaustavljati na benzinskoj crpki tako često kao s konvencionalnim vozilima s motorom s unutarnjim izgaranjem, vožnja na dugim udaljenostima koja premašuje kapacitet dometa baterije u Vašem hibridu natjerat će Vas da vodite računa ima li putem mjesta za punjenje. Hibridno vozilo najučinkovitije je što se tiče uštede novca ako je Vaše putovanje na posao kratko, a možete se osloniti na malu električnu bateriju tijekom većine vremena vožnje.

Hibridni automobili vs električni automobili – troškovi

Najznačajnije razlike između hibridnih i električnih automobila su način na koji se automobil napaja, cijena tijekom životnog vijeka vozila i koliko su električni automobili ekološki prihvatljivi u odnosu na bilo koji motor s unutarnjim izgaranjem. I hibridni automobili i potpuno električni automobili sadrže baterije i mogu raditi učinkovitije od konvencionalnih vozila na plin. Međutim, postoje neke razlike u cijeni između ove dvije ekološke opcije.

Hibridni automobili vs električni automobili – troškovi goriva

Glavna razlika između hibridnih i električnih vozila je vrsta goriva. Obje vrste vozila imaju bateriju koja se može puniti električnom energijom. Električna energija dolazi iz mnogih izvora, od izgaranja fosilnih goriva do obnovljivih izvora poput Sunca, vjetra i hidroenergije.

Međutim, hibridi imaju fleksibilnost u pogledu goriva – mogu raditi i na benzin. Ovisno o Vašim vozačkim navikama, neki hibridi mogu se automatski prebacivati između vožnje na električni i benzinski pogon. Ovo može biti izvrsna opcija, budući da motor s benzinskim pogonom eliminira dio stresa koji dolazi s ograničenim dometom električnog vozila. Puno je vjerojatnije da će Vam ponestati punjenje u električnom vozilu nego da ostanete bez kombiniranog punjenja i benzina u hibridu, budući da su benzinske postaje mnogo češće od stanica za punjenje električnih vozila.

Kada je riječ o troškovima goriva, potpuno električna vozila čine manje štete na Vašem bankovnom računu. Umjesto da plaćate puni spremnik benzina, ovako povećavate svoj kućni račun za struju. Općenito, cijene električne energije niže su od cijena benzina i imaju tendenciju manjih oscilacija.

Hibridni automobili vs električni automobili – troškovi održavanja

Osim plaćanja goriva, postoje i drugi troškovi povezani s posjedovanjem vozila. Osobito su troškovi održavanja značajan udarac na novčanik za svakog vlasnika automobila. Nažalost, hibridi nailaze na mnoge tipične probleme s održavanjem s kojima se susreću i vozila s motorom s unutarnjim izgaranjem (ICE). Zamjene motornog ulja, rashladne tekućine i remena mogu dovesti do većih troškova tijekom životnog vijeka hibrida, iako manje od ICE-a koji ovisi isključivo o svom motoru s unutarnjim izgaranjem.

Električna vozila izbjegavaju troškove povezane s motorima s unutarnjim izgaranjem. Međutim, oni još uvijek imaju troškove održavanja u obliku univerzalnih problema s automobilom kao što su izmjene guma, osiguranje i strukturna oštećenja. Budući da se hibridi mogu osloniti na svoj električni motor kako bi smanjili opterećenje motora s unutarnjim izgaranjem, njihovo održavanje možda neće koštati toliko mnogo kao tradicionalni ICE, ali će ipak na kraju biti skuplje za održavanje od električnog vozila.

I potpuno električna vozila i hibridi su u opasnosti od degradacije baterije. Ako ste još uvijek unutar jamstvenog roka za bateriju Vašeg automobila i baterija se razgradi nakon zajamčene točke, nećete se morati brinuti o plaćanju zamjenske baterije. Međutim, ako Vam je isteklo jamstvo, zamjena složene električne baterije mogla bi koštati značajnu količinu novca. Većina vlasnika električnih / hibridnih vozila neće morati brinuti o plaćanju zamjene akumulatora u automobilu, ali to je rizik povezan s posjedovanjem električnog vozila ili hibrida.

Hibridni automobili vs električni automobili – popusti i poticaji

Jedan od razloga za odabir električnog ili hibridnog vozila su državni poticaji koji dolaze s njim. Ovi popusti pomažu u nadoknadi obično viših troškova vozila bez motora s unutarnjim izgaranjem i čine električni ili hibridni pogon pristupačnijim. Popusti i poticaji za električna vozila i hibride stalno se mijenjaju i važno je znati koje su vrste poticaja dostupne, a koje nisu.

I električna vozila i hibridi imaju poticaje povezane s njima kako bi se smanjili troškovi prelaska na električna vozila. Poticaji se stalno mijenjaju i razlikuju se od države do države, stoga je uvijek važno saznati trenutačne opcije koje su Vam dostupne za kupnju električnog ili hibridnog vozila.

Često postavljena pitanja

Koji su bolji: električni automobili ili hibridni automobili?

Ovisi o korištenju. Za vozače koji obično idu na kraća putovanja, električno vozilo može biti bolja opcija. No, za one s duljim putovanjem na faks ili posao, plug-in hibrid mogao bi biti mudriji izbor.

Koji su nedostaci hibridnih automobila?

Hibridni automobili još uvijek imaju motor s unutarnjim izgaranjem, koji se oslanja na benzin. S druge strane, plug-in hibridi mogu se suočiti s mehaničkim problemima koji se vide i kod električnih vozila i kod njihovih parnjaka s unutarnjim izgaranjem, iako rjeđe ako se motor ne koristi toliko puno.

Koja je razlika između hibridnih automobila i električnih automobila?

Električni automobili se za napajanje oslanjaju isključivo na električnu energiju, bilo iz električne mreže, solarnog sustava ili kinetičke energije od kočenja. Plug-in hibridi se oslanjaju na te stvari kao i na benzin, dok se standardni hibridi oslanjaju na kinetičku energiju i benzin.

Jednostavna definicija hibridnih automobila…

Hibridni automobili su svojevrsni most između konvencionalnih vozila s unutarnjim izgaranjem i potpuno električnih automobila. Ovi se automobili za napajanje oslanjaju na energiju iz raznih izvora, kao i na benzin.

Mogu li se hibridni automobili pokretati isključivo pomoću električne energije?

Da, plug-in hibridi mogu raditi bez ikakvog korištenja motora. Standardni hibridi, iako mogu imati gumb za tu opciju, obično se ne mogu pokretati samo uz pomoć električne energije zbog veličine baterije. Jače ubrzanje, poput vožnje na autocesti, uzrokovat će onemogućavanje značajke i pokretanje benzinskog motora.