najskuplji auto na svijetu
Pixabay

Koji je najskuplji auto na svijetu? Donosimo Top 7 listu

Jeste li milijarder u potrazi za sljedećim skupim automobilom? Ili samo dokoni putnik u “zemlju snova”? Bilo kako bilo, htjet ćete provjeriti naš popis i saznati koji je najskuplji auto na svijetu. Velika većina ljudi može samo sanjati o posjedovanju skupih superautomobila ili luksuznih modela. Prosječna cijena novog automobila u 2022. godini raste i preko 200.000 kuna. Tim iznosom vjerojatno ne biste mogli kupiti niti novi retrovizor za najskuplje automobile na svijetu koji su na ovom popisu.

Ovi nevjerojatno skupi automobili izlaze iz okvira sportskih automobila i superautomobila te ih je najbolje opisati kao “hiperautomobile” ili “megaautomobile”. Svi su oni iznimno neobični, nevjerojatno snažni i jako uzbudljivi modeli s najvećim brzinama većim od 350 km/h. Neki od njih nalaze se i na popisu najbržih automobila na svijetu. Mnogi od najskupljih automobila na svijetu iznimno su malobrojni, izrađeni u potpunosti po narudžbi i naručeni za imućne vlasnike. Zasigurno ćete biti zamijećeni ako se u takvom jednom vozite ulicama. Ali, mnogi su, vjerujemo, skriveni u privatnim garažama vlasnika kako bi bili zaštićeni od znatiželjnih pogleda.

Očekujte da će vrijednosti najskupljih automobila na svijetu nastaviti rasti. Imamo modele Paganija, Aston Martina i Rolls-Roycea, a više od polovice automobila na ovoj listi najskupljih su Bugattiji. Ograničili smo ovaj popis na automobile proizvedene i prodane privatnim vlasnicima u posljednjih pet godina. Na putu do saznanja koji je najskuplji auto na svijetu, krećemo sa sedmim najskupljim automobilom…

7. Aston Martin Valkyrie AMR Pro – 4 milijuna eura

Screenshot Shmee150 YT

Nevjerojatni Aston Martin Valkyrie inspiriran Formulom 1 jedan je od najekstremnijih i najskupljih automobila na svijetu. Međutim, nekima to nekako nije dovoljno, zbog čega postoji Valkyrie AMR Pro stvoren samo za trkaću stazu.

Aston Martin Valkyrie AMR Pro u sebi sadrži V12 motor s malo karbonske karoserije koja ga okružuje. Ali, to nije običan V12 motor, to je “čudovište” koje je razvio Cosworth i pokreće ga više od 1000 KS (11.000 okretaja u minuti). Najveća brzina je 355 km/h. Kako biste svoju običnu Valkyrie pretvorili u AMR Pro, Aston Martin smanjuje težinu s još više ugljika u ovjesu, uklanjanjem hibridnog sustava regularne Valkyrie i prozora od akrilnog stakla (Perspex). Također dobiva duži međuosovinski razmak te vrlo dramatična krila i spojlere za dvostruko veću potisnu silu od standardne Valkyrie.

Bit će proizvedeno 75 primjeraka Aston Martin Valkyrie, a neki od njih su AMR Pro modeli. Prve isporuke već su počele.

6. Pagani Huayra Roadster BC – 4,2 milijuna eura

Screenshot Shmee150 YT

Ova zadivljujuća kreacija, nazvana Pagani Huayra Roadster BC, još je brža i ekskluzivnija verzija već brzog i ekskluzivnog hiperautomobila.

Kada je obična Pagani Huayra lansirana, koštala je “tričavih” 900 tisuća eura. No, uz sva zvona, Huayra Roadster BC gotovo je pet puta skuplja u ovom trenutku. Zašto? Užasno se puno toga promijenilo od trenutka kada je standardna Huayra stigla prije više od deset godina. Uz uklonjivi krov i poboljšanu karoseriju, dobiva potpuno novu, snažniju verziju 6,0-litrenog twin-turbo V12 motora, koji povećava snagu na 791 konja. Imajte na umu da Huayra ima stražnji pogon i podosta je lakša od konkurencije, s karoserijom od posebnog karbonskog kompozita koja smanjuje težinu na 1.250 kg.

Uz impresivne brojke krutosti karoserije i ogromnu količinu potisne sile, bit će proizvedeno 40 primjeraka Pagani Huayra Roadstera BC sa složenim detaljima.

5. Bugatti Bolide – 4,6 milijuna eura

Screenshot Shmee150 YT

Za razliku od ostalih na ovom popisu, Bugatti Bolide stvoren je samo za stazu.

Zamislite da ste platili sav taj novac i da ga nikada ne smijete izvesti na otvorene ceste… Izvorno prikazan kao koncept, Bugatti je odlučio izgraditi 40 primjeraka Bolide za prodaju kupcima. Najbrži je od svih Bugattija koje ćete vidjeti na ovoj listi i jedan je od najbržih automobila koji se mogu kupiti novcem. Njegov W16 motor pojačan je na nevjerojatnih 1.825 KS, iako je ta brojka postignuta na trkaćem gorivu od 110 oktana. U proizvodnom obliku daje istih 1.600 KS kao Bugatti Chiron Super Sport i Centodieci. No, nećemo Vam previše otkrivati…

Trkaće specifikacije jasne su iz pogleda na Bolide, s njegovim intenzivnim aero-isklesanim oblikom, nižom linijom krova, golemim krilom s dva elementa i ludim difuzorom.

4. Bugatti Divo – 5,5 milijuna eura

najskuplji auto na svijetu
Screenshot

Hijerarhija posebnih Bugattija sasvim je jasna – što su skuplji, to su rjeđi. Divo košta 5,5 milijuna eura te je, stoga, proizvedeno samo 40 primjeraka.

Bugatti Divo temelji se na Chironu i ponovno koristi W16 motor. No, dizajniran je više kao sportski automobil usmjeren na stazu nego kao “obični smrtnik” poput 99 posto automobila koji “glavinjaju” cestama. Sadrži potpuno novu karoseriju od ugljičnih vlakana koja smanjuje težinu, ima veću potisnu silu i smanjenu najveću brzinu – na “samo” 370 km/h.

Standardni Chiron ići će još brže sa svojim posebnim načinom rada, do 410 km/h. Međutim, Bugatti Divo puno je kvalitetniji u zavojima. Također, dobiva prijeteći izgled kako bi se istaknuo te sadrži obilje mogućnosti personalizacije.

3. Bugatti Centodieci – 10,3 milijuna eura

najskuplji auto na svijetu
Screenshot

Bugatti je izradio desetak primjeraka hiperautomobila Centodieci, a jedan od njih kupio je nogometaš Cristiano Ronaldo.

Prepoznajete li neke detalje Centodiecija? To bi možda moglo biti zato što Vam je poznat posljednji Bugatti kojeg je proizveo francuski proizvođač prije nego što je uzet pod okrilje Volkswagena. Nazvan EB110, bio je konkurent McLarenu F1 sa šasijom od karbonskih vlakana, aktivnom aerodinamikom i 3,5-litrenim quad-turbo V12 motorom od 550 konja. Bugatti Centodieci posuđuje isti agresivni prednji kraj i koristi slično mehanički podesivo stražnje krilo kao EB110 Super Sport.

Automobil je proslavio 110. godišnjicu marke, što govori samo ime. Cijenu ste već vidjeli – gotovo 10,5 milijuna eura uključujući porez…

2. Bugatti La Voiture Noire – 13 milijuna eura

najskuplji auto na svijetu
Screenshot RoCars YT

Riječ je o pravom unikatu i drugom najskupljem automobilu na svijetu.

Temelji se na Chironu te je hommage posebnom modelu Type 57 Atlantic iz 1940. kojeg je osmislio sin osnivača Bugattija Ettorea, Jean Bugatti. Navodno je poznati modni dizajner i kolekcionar rijetkih automobila, Ralph Lauren, jednom prilikom odbio ponudu od 100 milijuna dolara za jedan od svoja dva Type 57 Atlantica.

U svakom slučaju, Bugatti La Voiture Noire je 450 mm dulji od standardnog Chirona i prilagođen je da bude više kao grand tourer. Unatoč tome, još uvijek koristi isti quad-turbo 8,0-litreni W16 motor koji daje nešto manje od 1500 KS. Ostaje za vidjeti može li Bugatti pronaći nekoga dovoljno bogatog da naruči svoj primjerak.

1. Rolls-Royce Boat Tail – 28,5 milijuna eura

najskuplji auto na svijetu
Screenshot Rolls-Royce Motor Cars YT

Da, evo ga. Rolls-Royce Boat Tail. Ako Vam sam dizajn nije oduzeo dah, onda cijena sigurno hoće.

Istina, bilo je posebnih klasičnih automobila koji su se na dražbi prodavali skuplje, ali kao potpuno novi automobil ništa nije ni blizu Rolls-Royce Boat Taila. Također je jedinstven u ovoj tvrtki jer je riječ o luksuznome modelu, a ne automobilu koji nudi nevjerojatnu brzinu i fokusirano upravljanje. Lagano povezan s V12 motorom Rolls-Royce Phantom ispod karoserije, Boat Tail je inspiriran ultra-luksuznim jahtama (prepoznaje se po imenu) iz 1920-ih.

Ukupno su napravljena tri Rolls-Royce Boat Taila, prilagođena od temelja njihovim imućnim vlasnicima. Tko zna, možda je jedan od njih i James Bond. Naravno, ako odluči odbaciti toliko voljeni Aston Martin…