kako je nastao nogomet

Kako je nastao nogomet?

Ne kaže se uzalud da je nogomet “najvažnija sporedna stvar na svijetu”. Često izaziva najsnažnije emocije čak i kod onih koji su hladniji, koji rijetko kad iskazuju osjećaje. Za razliku od same igre, povijest nogometa nije uvijek bila tako lijepa. Nogomet, koji danas igra više od 250 milijuna ljudi, izgledao je puno drugačije prije samo nekoliko stotina godina. Nogometna igra stalno se mijenja i razvija s uvođenjem novih pravila koja oblikuju modernu igru kakvu poznajemo. Nekome tko površno prati nogomet cilj je jednostavan – šutnuti loptu u protivničku mrežu više puta nego što to učini protivnik. Međutim, timska igra puno je kompliciranija od toga. Otputovat ćemo u prošlost kako bismo saznali kako je nastao nogomet. U davna vremena, kada je gubitak utakmice ponekad mogao imati vrlo strašne posljedice…

Azteci i drevni Kinezi

Dakle, kako je nastao nogomet? Povijest nogometa seže unatrag više od 2.000 godina. Malo je nejasno kada je nogomet izmišljen. Međutim, Azteci su možda izmislili najraniju verziju igre. Aztečka nogometna igra bila je poznata kao “Tchatali”, gdje je cilj bio provući loptu kroz kameni obruč, i to bez korištenja ruku. Igra loptom imala je duboke vjerske i političke veze, a nogometna lopta je simbolizirala sunce. Vjeruje se da bi kapetan poraženog tima često bio žrtvovan bogovima.

Druga verzija igre dokumentirana je još 206. godine prije Krista, za vrijeme dinastije Han u Kini. Ova se igra zvala “Cuju” ili “Tsu Chu” i igrala se kako bi se kineska vojska održala u formi. Ovaj drevni oblik nogometa uključivao je jedan set bambusovih vratnica podignutih na sredini terena. Lopta je bila napravljena od gume i punjena krznom ili perjem. Cilj je bio provući ovu loptu kroz mali otvor na mreži. Opet, bez korištenja ruku. Timovi su se često sastojali od 12 do 16 igrača, a ponekad su bile uključene i žene.

kako je nastao nogomet

Lopta se prvi put zakotrljala u Hrvatskoj?

Zanimljivo, postoji jedna teorija kako je nastao nogomet. Naime, kolijevka nogometa mogla bi biti u – Hrvatskoj. Točnije, u Cetinskoj krajini. Da budemo maksimalno precizni – u Tiluriju, legijskom logoru koji je to bio za vrijeme Rimljana. Zahvaljujući istraživanju sinjskog nogometnog entuzijasta, Bepa Britvića u 20. stoljeću, čak je i FIFA (Svjetska nogometna organizacija) u svojem biltenu broj 71 iz 1969. godine objavila rezultate istraživanja potvrdivši da se nogomet u Tiluriju igrao prije 2.000 godina!

Rane verzije nogometa koje datiraju iz antičkih vremena zabilježene su diljem svijeta. Arheološki ostaci upućuju na to da su stari Grci igrali “Episkyros”, a slična igra bila je popularna među Aboridžinima u Australiji. Čini se da je već tada nogomet doista bio globalna igra. Nogomet (poznat i kao narodni nogomet) počeo se razvijati u modernoj Europi tijekom srednjeg vijeka. Oko devetog stoljeća svinjski mjehur šutao bi se engleskim ulicama. U nekim razdobljima britanske povijesti, igra s loptom čak je smatrana smetnjom i zabranjena je.

Moderna nogometna igra rođena u parku Cambridgea

Moderna povijest nogometa započela je u 19. stoljeću kada je igra postala popularna na sveučilištima i u školama. Tada je igra s loptom donekle bila mješavina ragbija i nogometa i jednostavno se nazivala “football“. Bila je kaotična zbog varijacija u pravilima kojih su se pridržavali različiti timovi. Značajna razlika bila je u tome što su neke škole dopuštale igračima da nose loptu, dok su druge prvenstveno koristile noge. Jednoj skupini učenika brzo je dojadilo ludilo koje je nastajalo kad god bi pokušali odigrati međuškolsku utakmicu, a ono što su sljedeće odlučili učiniti promijenilo je povijest nogometa zauvijek. Nastojali su formalizirati niz pravila.

Godine 1848., osam studenata iz četiriju javnih škola okupilo se u Cambridgeu kako bi izradili pravila koja bi svi mogli slijediti. Složili su se oko skupa od 11 pravila koja su zatim pribili na stablo u Parker’s Pieceu (velika zelena površina na kojoj bi se timovi sastajali i igrali). Ovih 11 zakona postalo je poznato kao Cambridgeova pravila.

Jedno značajno pravilo koje se danas prenijelo u modernu igru bilo je da je nošenje lopte uglavnom nedopušteno. Ovo je pravilo vjerojatno ono što je započelo razdvajanje nogometa i ragbija koji su na kraju postali zasebni sportovi.

Prvi nogometni klub na svijetu

Za studente Sveučilišta u Oxfordu kažu da su odgovorni za skovanje riječi “nogomet”. Oni su koristili žargonsku riječ “rugger” da bi opisali oblik nogometa koji se uglavnom koristio rukama, koji je na kraju postao poznat kao ragbi. “Assoccer” je bio sleng za organizirani nogomet koji su koristili za definiranje igre koja se uglavnom igrala nogama. Taj je izraz s vremenom skraćen na samo “soccer“, koji se sada često koristi, osobito u Sjedinjenim Američkim Državama.

Nekoliko godina kasnije, 1855., u gradu Sheffieldu u Ujedinjenom Kraljevstvu, u pozadini se tiho kuhalo stvaranje prvoga amaterskoga nogometnoga kluba. Odgajani iz ljubavi prema sportu i uz volju da ostanu u formi tijekom zimskih mjeseci, članovi kriket kluba Sheffield počeli su organizirati prijateljske utakmice. U tim prijateljskim utakmicama najčešće bi se suprotstavljali oženjeni igrači protiv samaca ili profesionalci protiv ostalih. Sheffield FC službeno je priznat kao klub 1857. godine. Sheffield FC je sada priznat kao najstariji nogometni klub na svijetu. I još uvijek postoji!

Godinu dana kasnije, 1858., klub je stvorio skup pravila koja su razlikovala pravila igre u Sheffieldu i služila kao vodič za ostale momčadi. Bila su to prva pravila koja je uspostavio nogometni klub i brzo su se proširila. Sheffieldska pravila ubrzo su postala najpopularniji oblik moderne igre u sjevernoj Engleskoj.

Borba Sheffielda i Londona

Pet godina kasnije, 1863., u Londonu je osnovan prvi nogometni savez. Opet se pokušalo unificirati pravila igre. Ovaj novoproglašeni nogometni savez (danas FA) koristio je Cambridgeova pravila kao osnovu za svoj skup pravila – na veliku frustraciju Sheffielda. Novi skup zakona postao je poznat kao “Londonska pravila”. U britanskoj prijestolnici borili su se da steknu uporište nad igrom koja je vladala Sheffieldom.

Igra u Sheffieldu u početku je bila nemilosrdnija od one građanske verzije igre sa sjedištem u Londonu. Dopušteno je guranje, ali je rušenje ipak bilo zabranjeno. Godine 1867. prvi turnir, Youdan Cup, odigran je prema pravilima Sheffielda. Između 1863. i 1877., nogometni savez (FA) i zakoni Sheffielda koegzistirali su. Međutim, timovi sa sjedištem u Londonu rado su usvojili FA pravila, dok su sjevernjački timovi igrali po pravilima Sheffielda.

Godinama je postojala napetost između dviju organizacija. Konačno, 1877. Sheffield je na kraju popustio kada je Londonski nogometni savez odbio prihvatiti Sheffieldove momčadi osim ako oni ne prihvate “Londonska pravila”. U to su vrijeme, međutim, dvije verzije nogometa već postale prilično slične.

Prva utakmica pod reflektorima

Spajanje pravila i inovativne promjene nastavile su se tijekom 70-ih godina 19. stoljeća. Kao rezultat toga, pravila Cambridgea i Sheffielda odigrala su ključnu ulogu u povijesti nogometa. Pravila Sheffielda, na primjer, uvela su koncept kornera, slobodnih udaraca nakon prekršaja i udarca glavom.

Sheffield je nastavio svoj niz nogometnih inovacija kada je 1878. godine održao prvu utakmicu osvijetljenu reflektorima na Bramall Laneu. Više od 12.000 ljudi platilo je po šest penija kako bi gledalo “Modre” kako igraju protiv “Crvenih” u značajnom događaju koji je zauvijek upisan u Sheffieldovu povijest nogometa. Kapetani su bili braća, Charles i William Clegg. Williamov tim pobijedio je u egzibicijskoj utakmici te večeri, ali Charles Clegg postao je istaknutije ime u povijesti nogometa.

Charles je igrao za Sheffield FC zaigravši u prvoj međunarodnoj nogometnoj utakmici za Englesku protiv Škotske 1872. godine. Godinama nakon što je objesio kopačke o klin, postao je prvi predsjednik Nogometnog saveza (FA). Godine 1923. postao je i predsjednik udruge, obnašajući obje titule do svoje smrti 1937. godine. Charles Clegg ostaje istaknuta figura u povijesti nogometa. Godine 1927. postao je prvi nogometaš koji je dobio titulu viteza za svoje zasluge u igri s loptom.

Ono što se sve događalo u 20. i 21. stoljeću više-manje nam je svima poznato. U ovom pregledu dotaknuli smo se one starije, nepoznatije povijesti bez koje ne bi bilo ovog sporta, najpopularnijeg naše ere.