Najpopularniji sportovi
Pixabay

Koji su najpopularniji sportovi na svijetu?

Određivanje najpopularnijih sportova na svijetu nije nimalo lagan posao. Ne postoji potpuno ispravan način da se točno izmjeri popularnost nečega tako sveprisutnog kao što je sport. Ipak, s kombinacijom podataka iz anketa i statistike gledanosti događaja, možemo dati široku sliku o tome koliko je određeni sport popularan. To je upravo ono što smo učinili kako bismo rangirali sportove po popularnosti na globalnoj razini. Također, dotaknut ćemo se pitanja koji su ljetni, a koji zimski najpopularniji… Ovi sportovi okupljaju najveću publiku i obično donose najviše novca kako igračima, tako i klubovima. Međutim, važno je naglasiti da se ne radi samo o novcu. Te su aktivnosti postale najpopularniji sportovi na svijetu jer ih je, jednostavno, zabavno igrati.

Općenito najpopularniji sportovi na svijetu

1. Nogomet

Najpopularniji sportovi
Pixabay

Na vrhu iznenađenja nema. S oko četiri milijarde obožavatelja diljem svijeta, nogomet je na vrhu rubrike “najpopularniji sportovi”. No, nije samo među najpopularnijim sportovima – također je među najdostupnijima i najgledanijima. Na primjer, 3,6 milijardi gledatelja pratilo je Svjetsko nogometno prvenstvo 2018. u Rusiji gdje je Hrvatska igrala finale, što ga čini daleko najistaknutijim sportskim natjecanjem s najboljom statistikom gledanosti u povijesti! Klađenje na nogomet također je najpopularnije od svih sportova među ljubiteljima sportskih kladionica.

Svjetska nogometna federacija, FIFA, najveće je upravno tijelo sporta i ima oko 211 pridruženih saveza. Trenutačni oblik ovog sporta potječe iz Engleske (iako neki izvori tvrde da je kolijevka nogometa Cetinska krajina!). Poznat je kao vrhunski sport u Europi, a gotovo svi najbolji igrači borave na “Starom kontinentu”.

Budući da je nogomet toliko popularan, nije ni čudo da su nogometaši također među najbogatijim sportašima na svijetu. Na primjer, godišnja plaća Lionela Messija u 2021. bila je 41 milijun dolara, ali on godišnje zarađuje oko 130 milijuna dolara kada se pridoda zarada od marketinških i drugih aktivnosti.

Nogomet, također, zauzima prvo mjesto kada je riječ o najpopularnijim ženskim sportovima. Ženski nogomet također ima poprilično veliku TV publiku. Ukupno je 993 milijuna ljudi gledalo Svjetsko prvenstvo za žene 2019. godine. Finale je privuklo više od 260 milijuna gledatelja. Nedavno smo svjedočili sjajnim slikama s Europskog prvenstva u Engleskoj gdje su stadioni najčešće bili puni, pogotovo kad je igrala domaća selekcija. Popularizaciji nogometa među ženskom publikom pridonijeli su i razni filmovi koji su kao stvoreni za studente, poput Bend It Like Beckham.

Poznati nogometaši: Lionel Messi, Cristiano Ronaldo, Luka Modrić, Zlatan Ibrahimović, Harry Kane

Poznate nogometašice: Alexia Putellas, Sam Kerr, Catarina Macario, Lena Oberdorf, Debinha

2. Košarka

Najpopularniji sportovi
Pixabay

Košarka, u svakom slučaju, spada među najpopularnije sportove te ima drugi najveći broj profesionalnih liga na svijetu.

Osim što je druga u kategoriji najpopularnijih sportova na svijetu, košarka ima i neke od najboljih sponzorskih ugovora. Na primjer, LeBron James je jedna od središnjih figura Nikea. Jedan od najvećih košarkaša u povijesti potpisao je doživotni ugovor s ovom svjetski poznatom tvrtkom u iznosu od čak milijardu američkih dolara! Michael Jordan, pak, od svake prodane Air Jordan tenisice zaradi pet posto, što na godišnjoj razini iznosi 150 milijuna dolara.

Iako je košarka među najpopularnijim timskim sportovima i njome dominiraju igrači iz SAD-a, postoji nekolicina sjajnih igrača koji su priznati u cijelom svijetu. Primjerice – Dražen Petrović, Toni Kukoč, Dirk Nowitzki, Tony Parker, Giannis Antetokounmpo, Nikola Jokić, Luka Dončić,…

Poznati košarkaši: LeBron James, Kevin Durant, Stephen Curry, Giannis Antetokounmpo, Luka Dončić

Poznate košarkašice: A’ja Wilson, Breanna Stewart, Sabrina Ionescu, Jonquel Jones, Kelsey Plum

3. Kriket

Pixabay

Završavajući popis tri najpraćenija sporta, moramo spomenuti kriket, s procijenjenih 2–2,5 milijarde sljedbenika diljem svijeta. Najpopularniji je u Indiji, Pakistanu, Južnoafričkoj Republici i Šri Lanki. Također, jedan je od najpopularnijih sportova u Australiji. Sveukupno, izvori tvrde da postoji oko 15 zemalja u kojima je kriket “glavni” sport. Nažalost, brojke su manje zapanjujuće kada je riječ o plaćama, prema nekim statistikama iz proteklih godina.

Oko 20 najplaćenijih sportaša u Šri Lanki zarađuje približno 30 tisuća dolara godišnje. Indijski igrači kriketa najbolje su plaćeni igrači kriketa na svijetu, s 23.380 dolara po utakmici. Što je to za Messija i LeBrona Jamesa?

Poznati kriket igrači: Marnus Labuschagne, Jasprit Bumrah, Babar Azam, Virat Kohli, Pat Cummins

Poznate kriket igračice: Ellyse Perry, Sarah Jane Taylor, Belinda Clark, Cathryn Fitzpatrick, Lisa Sthalekar

Najpopularniji zimski sportovi

Za neke od nas zima uglavnom služi za dobru knjigu i vruću kavu. Međutim, drugi su tijekom ovoga godišnjega doba izuzetno natjecateljski raspoloženi.

Na listu najpopularnijih sportova na svijetu rijetko kad uđe nekoliko zimskih sportova pa smo, stoga, odlučili idući prostor posvetiti trima najpopularnijim zimskim sportovima na svijetu.

1. Hokej na ledu

Pixabay

Hokej je općenito vrlo popularan sport. Hokej na ledu i hokej na travi zajedno imaju 2–2,2 milijarde sljedbenika širom svijeta. Američka NHL jedna je od liga s najvećom zaradom uopće u sportu. U sezoni 2021./22., ukupni prihod NHL lige iznosio je preko 4,5 milijardi dolara. Liga je, također, imala ukupnu vrijednost franšiza u iznosu većem od 680 milijuna dolara u 2022. godini. Kada je riječ o najpopularnijim sportovima u Kanadi, hokej na ledu zauzima prvo mjesto. Kanada je također dom nekih od najpoznatijih hokejaša na svijetu — Waynea Gretzkyja i Marka Messiera. Obojica su ostavili traga u povijesti ovog sporta. Najplaćeniji igrač sezone 2021./22. je centar i kapetan Edmonton Oilersa, Connor McDavid, s plaćom od 12,5 milijuna dolara.

Poznati hokejaši: Connor McDavid, Auston Matthews, Cale Makar, Aleksandar Ovječkin, Sidney Crosby

Poznate hokejašice: Anna Prugova, Meeri Raisanen, Angelina Gončarenko, Tanja Eisenschmid, Amanda Kessel

2. Snowboarding

Pixabay

Službeno priznat kao olimpijski sport 1994., snowboarding je postao jedan od najpopularnijih zimskih olimpijskih sportova. Snowboarding, freestyle skijanje, alpsko skijanje i skijaški skokovi proizveli su ukupno više od pet tisuća sati televizijskog emitiranja na ovogodišnjim Olimpijskim igrama u Pekingu, što je uključivalo prijenos u 48 različitih teritorija diljem svijeta. Gledajući te sate, snowboarding je generirao najveći broj gledatelja od 92 milijuna, a potom slijede skijaški skokovi.

Snowboarding, također, spada u rubriku “najpopularniji sportovi”. Pogotovo među mladima i onima koji su skloni ekstremnijim aktivnostima. Ovo može biti vrlo unosan pothvat ako ste talentirani za ovaj sport i, naravno, imate uvjete. Na primjer, ikona ovog sporta, Shaun White, nalazi se među najbogatijim zimskim sportašima u povijesti. Naime, njegovo se bogatstvo procjenjuje na 65 milijuna američkih dolara.

Poznati snowboarderi: Mark McMorris, Maxence Parrot, Stale Sandbech, Sage Kotsenburg, Shaun White

Poznate snowboarderice: Jamie Anderson, Chloe Kim, Anna Gasser, Lindsey Jacobellis, Torah Bright

3. Alpsko skijanje

Najpopularniji sportovi
Pixabay

Na Olimpijskim igrama u Pekingu 2022., alpsko skijanje proizvelo je više od 1.400 sati sadržaja i ostvarilo gledanost od oko 77 milijuna.

Alpsko skijanje posljednjih 20-ak godina postaje sve zanimljivije ljudima. U Hrvatskoj je zainteresiranost za ovim sportom naglo narasla dolaskom obitelj Kostelić na svjetsku scenu krajem 90-ih. Janicu Kostelić, zahvaljujući njezinim uspjesima, mnogi smatraju najboljom skijašicom u povijesti. Do 25. godine života, kada je odlučila prekinuti skijašku karijeru zbog mnogobrojnih ozljeda, osvojila je šest medalja na olimpijskim igrama (četiri zlata) i pet zlatnih medalja na svjetskim prvenstvima. Triput je bila najbolja skijašica svijeta, a 2006. godine izabrana je i za najbolju sportašicu na svijetu!

Poznati skijaši: Marco Odermatt, Alexis Pinturault, Filip Zubčić, Clement Noel, Matthias Mayer

Poznate skijašice: Mikaela Shiffrin, Petra Vlhova, Federica Brignone, Tessa Worley, Janica Kostelić (bivša skijašica)