Shutterstock.com

Kako se razlikuju rugby union i rugby league?

Rugby union i rugby league vrlo su popularne varijante ragbija koje se igraju diljem svijeta. Podrijetlom iz Ujedinjenoga Kraljevstva, rugby union je stariji – Rugby Football Union (RFU) osnovan je 1871. godine.

Međutim, ragbi se u međuvremenu podijelio na dva dijela, 1895., kada su klubovi Lancashirea i Yorkshirea htjeli da njihovi igrači dobiju naknadu za izostanak s posla. RFU je bio protiv bilo kakvog oblika profesionalizma i stoga su sjevernjački klubovi osnovali Northern Union, a amaterski sport RFU-a bio je poznat kao rugby union, a igra Northern Uniona zvala se rugby league. Tijekom godina obje su se igre razvijale odvojeno s raznim promjenama pravila i propisa. U konačnici, Rugby Football Union je 1995. prihvatio profesionalizam.

Kada raspravljamo o razlici između rugby league i rugby union, važno je istaknuti da ta dva oblika ragbija dijele veliku količinu sličnosti.

Sličnosti

Cilj igre: U oba sporta, cilj obje momčadi je pobijediti u utakmici postizanjem više bodova od svojih protivnika kroz više polaganja, pretvaranja, drop kickom i golovima iz kaznenog udarca.

Bodovanje: U oba oblika, polaganje se boduje kada igrač dotakne loptu izvan gol-linije obrambenog tima. Timovima je tada dopušteno pokušati osvojiti još dva boda pretvaranjem.

Lopta: Jajolika lopta korištena u oba sporta potpuno je ista i u oba oblika ragbija može se ponijeti naprijed na tri načina: Trčanjem s njom, udarcem nogom ili kao rezultat akcije. Također se može prenositi u bočnom smjeru ili unatrag, ali ne i naprijed.

Pixabay
ragbi lopte

Obaranje: I u rugby league i u rugby union dopušteno je obaranje samo igrača koji nosi loptu i, u oba sporta, igra se nastavlja tako da se lopta prenosi drugom članu tima, iako na malo drugačije načine.

Razlike

Teren: Rugby union tereni su maksimalne veličine 144 m x 70 m, dok tereni za rugby league mogu biti maksimalne veličine 122 x 68 m. Unatoč ovim malim razlikama, i rugby league i rugby union općenito se mogu igrati na istim terenima s tim da neke ligaške i sindikalne momčadi dijele stadione. Primjer je stadion Headingley u Leedsu, koji dijele Leeds Rhinos (rugby league) i Leeds Carnegie (rugby union).

Igrači: U rugby union svaka momčad ima 15 igrača na terenu, dok u rugby league svaka momčad ima 13 igrača (više nego u nogometu). U oba sporta ovi igrači igraju na pozicijama napadača i braniča.

Posjed: U rugby unionu, momčad može držati loptu koliko god želi i može, dok im je druga momčad pokušava oduzeti. Međutim, u rugby league svaka momčad smije biti napadnuta samo šest puta prije predaje posjeda.

Obaranje: Obaranje je općenito vrlo slično u oba sporta, ali u rugby league igračima je dopušteno koristiti svoje noge kako bi oborili protivnika kada imaju obje ruke na njima. Nakon što je izvršeno hvatanje u rugby league, dolazi do igranja loptom, igra se zaustavlja na trenutak kako bi se igraču koji je napadnut omogućilo da vrati loptu suigraču. U rugby union, međutim, igra teče i ne prestaje s ruckom koji se često formira u borbi za loptom.

Bodovanje: Iako i rugby league i rugby union imaju iste načine bodovanja, postoje suptilne razlike… -> Polaganje: U rugby league polaganje vrijedi pet bodova, dok u rugby league vrijedi četiri; Pretvaranje: U oba sporta vrijedi dva boda; Drop kick: U rugby league vrijedi jedan bod, dok u rugby unionu vrijedi tri; Kazneni udarac: Vrijedi tri boda u rugby unionu, ali samo jedan u rugby league.

Demografski podaci: Općenito, rugby union se više smatra igrom srednje klase, dok se ragbi league više smatra sportom radničke klase. To je osobito slučaj u Velikoj Britaniji, Novom Zelandu i Australiji.