Foto: Pexels

Kako odabrati naušnice u odnosu na oblik lica?

Ako ste jedna od onih dama koje vole svakodnevno nositi nakit i međusobno kombinirati različite komade onda je ovo pravi tekst za vas. U obilju modela koji se mogu pronaći na tržištu treba odabrati idealan komad, kako s aspekta estetike, tako i s aspekta usklađenosti.

A što je još, osim privlačnosti i estetike, bitno kod odabira nakita, posebice kada je riječ o naušnicama?

Stručnjaci kažu da je vrlo važno koji model biramo u odnosu na oblik lica te da to može značajno utjecati na cjelokupan izgled, pogotovo kada su u pitanju naušnice.

U nastavku pročitajte par savjeta koje ćete lako primijeniti i isprobati u praksi, ali vam mogu biti od koristi i pri svakoj sljedećoj kupnji.

Uz ovalno lice najbolje pristaju jednostavni i standardni modeli nakita

S obzirom na to da je ovalni oblik lica jedan od najčešćih u ženskoj populaciji, onda imate sreće, jer se najveći broj nakita radi upravo po njemu. Što se tiče naušnica, stručnjaci smatraju da uz njih najbolje pristaju biserne, manje naušnice i one u obliku suze.

Kao što vidite, vrlo je važno da postoji omjer komada s veličinom glave, a upravo tu žene najčešće griješe. Ako niste sigurni što je najbolje za vas, uvijek možete potražiti savjet prodavača u trgovini koja se bavi ovakvom vrstom prodaje.

Za one srcolikog oblika i oštre brade najbolje pristaju blago viseće sa širim donjim dijelom

Najsličniji oblik lica ovalnom je tzv srcoliki, koji se od prethodna razlikuje samo po tome što se sužava ispod jagodičnih kostiju i završava oštrom bradom. Možete ga prepoznati i po širokom ili visokom čelu.

A budući da je slična prethodnoj, pristajat će modeli u obliku suze ili piramide, odnosno svi oni modeli naušnica koji se u donjem, visećem dijelu malo šire i tvore savršen oblik. Tako se postiže odličan sklad nakita i ostatka figure.

Dulji modeli rezervirani su za one s okruglim licem

To je jednostavno objašnjenje kada je ovaj oblik u pitanju i nema puno rasprave. Ako ste se našli ovdje, znajte da nikada nećete pogriješiti s visećim naušnicama bilo kojeg oblika i veličine. Bitno je samo da vodite računa da rubovi budu oštri kako biste napravili kontrast u odnosu na ovakvo lice.

Poanta je da se na ovaj način vizualno dodaju kutovi licu. Također možete odabrati oblike s geometrijskim oblicima koji imaju jasne kutove i granice.

Ali i za one četvrtastog oblika

Viseće naušnice rezervirane su i za dame koje imaju četvrtasto lice i koje zapravo mogu dobro izgledati uz manje modele, okrugle ili ovalne. Gotovo svi modeli dolaze u obzir ako su simetrični u odnosu na veličinu glave. No oni viseći trebaju dopuštati barem vidljiv efekt izduženosti i duljina im mora biti veća od širine.

Ovo su četiri standardna i najčešća oblika, no mogu se razlikovati i obrnuti trokut, kvadrat, pravokutnik i dijamant.