težina nogometne lopte
Pixabay

Težina nogometne lopte: Koliko je teška u svakoj varijanti nogometa?

Nogometna lopta veličine 5, prema FIFA zakonu 2, famozna “The Ball”, teži od 420 do 450 g. Međutim, morate imati na umu da nogometna lopta ne dolazi samo u jednoj veličini. Isto tako, težina nogometne lopte varira ovisno o veličini lopte.

Općenito, ne može se bilo koja lopta koristiti za igranje nogometa. Odabrane lopte prolaze kroz temeljitu provjeru od strane FIFA-e prije upotrebe u nogometnoj utakmici.

To je zato što je nogometna lopta vitalni dio igre, i kao takva, svaki će sitni detalj odrediti koliko će igra teći glatko ili, pak, malo manje glatko. Sigurno se pitate zašto nešto tako malo kao što je težina nogometne lopte ima toliko utjecaja na cijelu nogometnu utakmicu.

Složit ćete se da je nogomet jedan od najrasprostranjenijih sportova na svijetu. Ima preko četiri milijarde navijača diljem svijeta koji vole nogomet. Štoviše, pronaći ćete različite vrste nogometa, a uz to i odgovarajuće lopte za svaku vrstu. U nastavku pogledajte kolika je težina nogometne lopte u raznim varijantama ovog sporta…

Nogomet na pijesku

Pixabay

Ovo je vrsta nogometa koja se igra na pijesku, i to najčešće na pješčanim plažama. Ova vrsta nogometa zahtijeva drugačiju vrstu vještine od ostalih vrsta nogometa. Zašto? Igranje nogometa na pijesku obično je puno teže od igranja na standardnom terenu. Osim toga, vođenje lopte u ovoj postavci vrlo je teško. Stoga je žongliranje loptom bolje i praktičnije.

FIFA upravlja nogometom na pijesku zajedno s ostalim vrstama nogometa. Osim toga, sadrži svoju ligu koju ljudi gledaju jednako kao i obični nogomet. Vrsta lopte koja se koristi za ovu vrstu nogometa naziva se lopta za nogomet na pijesku. Ima logike, zar ne? Teži između 400 i 440 g, a dostupna je u veličinama 3, 4 i 5 (za odrasle).

Naravno, lopta za nogomet na pijesku malo je lakša od tipične nogometne lopte jer je mekšeg materijala s manje šavova.

Nogomet

težina nogometne lopte
Pixabay

Ovo je uobičajeni nogomet koji svi znamo. Obično se igra na velikom terenu s 11 igrača na obje strane. Najpoznatiji je sport zbog ogromne baze obožavatelja i globalne popularnosti, ali i zbog svojih korijena koji sežu u daleku prošlost. FIFA strogo regulira nogometnu loptu koja se koristi za ovu igru. Prema FIFA-inim pravilima, lopta koja se koristi je veličine 5 i teži oko 450 g.

Futsal

Pixabay

Futsal je minijaturna verzija nogometa kojom upravlja vladajuće tijelo FIFA. Služi kao alternativa klasičnom nogometu jer se igra na puno manjem terenu. Futsal je lako dostupan jer ne zauzima puno prostora. Broj igrača je također različit jer postoji samo pet igrača u svakoj ekipi.

Futsal lopte prema FIFA-inim propisima teže od 410 do 430 g. Ove lopte odskaču manje od prosječne nogometne lopte oko od 50 do 65 posto manje. Lopta veličine 4 koristi se za igranje malog nogometa. FIFA također navodi pravila i propise za futsal.

Ulični nogomet

težina nogometne lopte
Pixabay

Ovo će Vam vjerojatno biti vrlo poznato ako ste kao dijete voljeli nogomet. Za razliku od futsala ili klasičnog nogometa, ovo je vrsta koja se igra na ulicama. Ne zahtijeva nikakav omeđen teren ili određenu lokaciju. Nakon postavljanja vratnice – igra počinje! Ulični nogomet je vrlo popularan jer je nešto s čime se svatko može poistovjetiti.

Nedostatak luksuza pronalaženja golemog terena za igranje “velikog nogometa” doveo je do izuma uličnog nogometa. Ne vode se nikakva posebna pravila. Pravila donosite na temelju toga gdje se nalazite i kako god Vi i Vaši suigrači odaberete. Ponekad se ulični nogomet može igrati profesionalno s tu i tamo organiziranim profesionalnim natjecanjima. U ovom slučaju, lopta za ulični nogomet teži oko 450 g.

Dvoranski ili mali nogomet

težina nogometne lopte
Pixabay

Ovo je vrsta nogometa koja se igra u zatvorenom prostoru sličnih dimenzija poput košarkaškog ili rukometnog terena. Vrsta lopte koja se koristi za to je obično nogometna lopta s manje odskoka. Lopta veličine 4 može se koristiti kao lopta za mali nogomet.

Različite vrste lopta

Baš kao što postoje različite vrste nogometnih lopti, one također dolaze u različitim veličinama. Ove veličine kreću se od veličine 1 do veličine 5. Svaka veličina ima svoju funkciju i odgovarajuće korisnike za nju. Veličine se moraju uzeti u obzir pri kupnji nogometne lopte. To je zato što svaka veličina utječe na to kako će se loptom igrati. Osim toga, drugačije su konstruirane i bitne su za sigurnost igrača.

Veličina 1

Ovo je najmanja veličina nogometne lopte. Vrlo je sigurna za djecu jer je manja i mekša za noge. Međutim, ova veličina lopte ne može se koristiti u profesionalnom okruženju jer se igračima može činiti malena.

Osim toga, može se koristiti tijekom igre i naučiti djecu kako postati bolja u igranju nogometa. Osim toga, smanjuje rizik od ozljeda zbog svoje meke i male prirode. Međutim, njome se također može prilično lako upravljati jer je lagana. Teži ispod 200 grama.

Veličina 2

Lopta veličine 2 također je sićušna kao i lopta veličine 1, iako je malo veća od svoje manje alternative. Ova veličina lopte najprikladnija je za djecu od oko četiri godine. Teži između 210 i 280 g.

Veličina 3

Ova veličina lopte prikladna je za djecu u dobi od šest do devet godina. Nalazi se među najmanjim loptama koje se koriste u profesionalne svrhe. Lopta veličine 3 teži između 280 g i 340 g. Tu je i lopta veličine 3 za igranje utakmica. One teže između 300 i 340 g.

Veličina 4

Ova veličina lopte je za nešto stariju djecu, onu između 9 i 12 godina. Nogometna lopta veličine 4 također se može koristiti za igranje futsala i malog nogometa. Ima manji odskok od lopte standardne veličine 5. Osim toga, teži od 350 do 390 g, a može se koristiti i za službene utakmice.

Veličina 5

Ovo je veličina koju je FIFA odobrila za nogometne saveze diljem svijeta. Nogometna lopta veličine 5 koristi se u profesionalnim utakmicama i ligama. Lopta veličine 5 mora biti strogo unutar raspona od 410 do 450 g. Štoviše, to je najveća nogometna lopta koja se koristi za službene utakmice. Ova veličina je uglavnom veća od ostalih. Stoga se ovom loptom smiju igrati samo odrasli. Na taj način možete spriječiti ozljede i poteškoće.

FIFA-ine regulacije

FIFA-in standard za težinu i veličinu nogometne lopte izveden je iz FIFA-inog zakona 2, pod nazivom “The Ball”. Detaljno sadrži sve specifikacije kao i propise za službene utakmice. Bilo koja lopta koja nije odobrena prema FIFA-inim standardima ne može se koristiti za službene utakmice. Zašto? Svaka neznatna promjena u veličini ili težini lopte može utjecati na utakmicu. Stoga se svaki najmanji detalj mora strogo pratiti.

Prema FIFA-i, sve lopte koje se koriste za službene utakmice moraju biti:

  • izrađene od odgovarajuće kože, po mogućnosti od umjetne kože, a također mora biti u obliku kugle.
  • teške između 410 g i 450 g na početku utakmice. Ova se odredba o težini mora strogo pridržavati. Utječe na odskok lopte i koliko daleko će lopta ići.
  • opsega između 68 i 70 cm. Promjer bi trebao biti 22 cm.
  • unutarnjeg atmosferskog tlaka od 0,6 do 1,1 bara.

Također je potrebno da sve lopte koje se koriste na nogometnim utakmicama imaju službene FIFA oznake kvalitete. Ovime se potvrđuje da je svaka lopta uspješno prošla kontrolu FIFA-inih smjernica.