koja je moja IP adresa
Pixabay

Koja je moja IP adresa? I još 12 važnih pitanja…

Internet je dio naše svakodnevice i često ga koristimo ne razmišljajući o tome kakve virtualne tragove ostavljamo i kako bi se te informacije mogle iskoristiti. Istina je da ostavljate više takozvanih “kolačića” nego što mislite, svaki put kada pristupite internetu. Sve počinje Vašom IP adresom. U nastavku pomažemo na pitanje: “Koja je moja IP adresa?”, ali i učimo Vas (ako ne znate) što je to IP adresa, njezine različite vrste, informacije koje pruža i što možete učiniti da se zaštitite.

1. Što je IP adresa?

Izraz IP adresa označava adresu internetskog protokola. Adresa internetskog protokola jedinstveno je numeričko ime koje ima svaki elektronički uređaj spojen na računalnu mrežu. IP adresu možete zamisliti kao sličnu Vašoj kućnoj adresi. Specifična je za određeni uređaj i služi kao način za prepoznavanje i lociranje tih uređaja. Trenutno se koriste dvije vrste IP adresa: IPv4 i IPv6.

2. Što je IPv4?

IPv4 je izvorni dizajn adrese internetskog protokola. Iako se i danas koristi, nije baš uobičajen jer koristi 32 bita i dopušta samo ukupno četiri milijarde adresa. Budući da četiri milijarde adresa nije bilo dovoljno za eksponencijalni rast interneta, dogodio se fenomen nazvan “IPv4 exhaustion”. “Iscrpljenost IPv4 adrese” je ozbiljno smanjenje dostupnih nedodijeljenih IPv4 adresa. Zato je novija verzija, IPv6, uvedena kako bi se prilagodila velikom rastu.

3. Što je IPv6?

IPv6 je najnovija verzija internetskog protokola. Za razliku od 32-bitnih adresa koje koristi IPv4, IPv6 koristi 128-bitne adrese. IPv6 je dizajniran tako da internetski svijet ne ostane bez IP adresa u bliskoj budućnosti budući da ima mogućnost beskonačno više adresa od IPv4. IPv6 također pomaže u prevenciji IP spoofinga. Spoofing IP adrese je kibernetički napad u kojem hakeri lažno predstavljaju korisnika, uređaj ili klijenta na internetu. Koristi se za maskiranje izvora prometa napada.

4. ‘Koja je moja IP adresa’?

Lokacija Vaše IP adrese je dio Vaše IP adrese koji omogućuje identifikaciju geografske lokacije Vašeg računala. Ako koristite proxy poslužitelj ili usmjerivač, tada se identificira lokacija poslužitelja ili usmjerivača. U većini slučajeva ne otkriva se točna adresa Vaše lokacije, već se umjesto toga prikazuje grad, država ili opće područje. No, postoje iznimke i za one koji su talentirani za računala i internet – moguće je otkriti gdje se točno nalazite. Ova posebna sposobnost poznata je kao geolociranje i vrlo je popularna u svijetu marketinga.

koja je moja IP adresa
Pixabay
Network proxy

Osim uobičajenih IP adresa, postoje i one virtualne. Virtualna IP adresa (VIP ili VIPA) je IP koji nije povezan s određenom fizičkom lokacijom. Ove javne VIP-ove mogu dijeliti brojni uređaji povezani na internet i uobičajeni su u kućnim ili uredskim mrežama.

Ako Vas zanima koja je Vaša IP adresa, provjerite na svjetski poznatoj stranici – What Is My IP Address.

5. Kako promijeniti svoju IP adresu i sakriti svoju lokaciju?

Skrivanje Vaše lokacije prvi je korak u zaštiti Vaših online aktivnosti i podataka. Moguće je promijeniti svoju IP adresu i sakriti svoju lokaciju. Kako? Trebat će vam VPN, što je skraćenica za “virtualnu privatnu mrežu”.

6. Što je VPN?

Pixabay

VPN Vas usmjerava preko šifriranog poslužitelja ili proxyja koji virtualno mijenja Vašu lokaciju. Recimo da ste u Zagrebu, ali poslužitelj na koji je Vaše računalo usmjereno nalazi se u Splitu. Činit će se kao da se Vaše računalo fizički nalazi u Splitu, iako ste zapravo još uvijek u Zagrebu. Vaši podaci su šifrirani prije nego što dospiju do Vašeg pružatelja usluga. Toliko je siguran da čak ni Vaš davatelj internetskih usluga neće biti upućen u vaše mrežne aktivnosti.

Prednosti promjene adrese i skrivanja lokacije

Korištenje VPN-a ključ je da se zaštitite na mreži. Nudi brojne prednosti:

 • Čuva informacije zaštićene prilikom korištenja javnih hotspotova
 • Sprječava druge da prate Vaše internetske aktivnosti i dobiju informacije koje će upotrijebiti protiv Vas
 • Omogućuje Vam pristup geo-blokiranom sadržaju
 • Pomaže vam u izbjegavanju IP blokiranja*

*IP blokiranje je način da se ograniči pristup web stranici s ili do određene lokacije.

7. Koja je razlika između javnih i privatnih IP adresa?

Ono što mnogi ne shvaćaju je da sve IP adrese nisu iste. Dvije različite IP adrese su javne i privatne IP adrese i iako imaju puno sličnosti, postoje značajne razlike u načinu na koji svaka od njih funkcionira.

8. Kako funkcionira privatna IP adresa?

Privatne IP adrese često se nazivaju lokalnim IP adresama i koriste se interno iza usmjerivača ili poslužitelja. Privatne IP adrese se ne mogu usmjeravati. Iako ne postoje dvije iste privatne adrese u domu ili uredu, one mogu biti identične privatnim adresama u drugom domu ili uredu. Javne i privatne IP adrese sadrže određene brojeve koji ih identificiraju kao jedno ili drugo. Ponekad su ti brojevi vrlo slični: na primjer, dok je 192.168.255.255 privatni IP, 192.169.255.255 bit će javni.

9. Kako funkcionira javna IP adresa?

Javna IP adresa može se usmjeravati i jedinstvena je. Ne postoje dvije iste javne IP adrese na svijetu. Vaša javna IP adresa dobiva se od Vašeg pružatelja internetskih usluga. Glavna razlika između to dvoje je u tome što Vaša javna IP adresa može komunicirati diljem svijeta, dok Vaša privatna IP adresa može komunicirati samo s usmjerivačem ili poslužiteljem iza kojeg zauzvrat ima javnu IP adresu koja može komunicirati s ostatkom svijeta. Javne IP adrese također koriste tvrtke koje nude javni Wi-Fi.

10. Što je privatna mreža i tko je koristi?

Privatna mreža je mreža koja koristi prostor privatne IP adrese tako da joj uređaji izvan te mreže ne mogu pristupiti. Ove su mreže standardne u tvrtkama i privatnim organizacijama zbog zahtjeva za boljom sigurnošću i zaštitom imovine tvrtke. Rasponi privatnih IP adresa definirani su IPv4 i IPv6 specifikacijama.

11. Jesu li privatne i rezervirane IP adrese iste?

Privatna i rezervirana IP adresa nisu iste. Rezervirane IP adrese su IP-ovi koje su Internet Engineering Task Force i Internet Assigned Numbers Authority spremili za posebne svrhe.

12. Što drugi mogu saznati o Vama iz Vaše IP adrese?

Istina je da Vaša IP adresa otkriva više nego što mislite. Zapravo, sama po sebi može otkriti informacije kao što su:

 • zemlja
 • država
 • grad
 • poštanski broj

Ne zaboravimo informacije koje web stranice prikupljaju od vas kada ih posjetite. Web stranice prikupljaju podatke kao što su:

Je li Vam ikada, dok ste pretraživali internet, iskočila reklama proizvoda koji ste gledali prije dva dana? Ovo nije slučajno. Ovo je proizvod tvrtki i marketinških stručnjaka koji prikupljaju podatke iz Vaše online aktivnosti.

13. Kako se te informacije koriste?

Ove informacije korisne su marketinškim stručnjacima kako bi Vam mogli slati oglase za proizvode za koje ste pokazali interes. To je poznato kao ciljano oglašavanje i postaje sve popularnije. Kriminalci mogu iskoristiti te informacije za hakiranje Vaših bankovnih računa, krađu brojeva kreditnih kartica, pa čak i za krađu Vašeg identiteta. Talentirani hakeri mogu saznati sve što žele znati o Vama preko Vaše IP adrese i online aktivnosti.

Zaštita na internetu

Virtualna zaštita jednako je važna kao i fizička zaštita. Danas je zaštita sebe putem interneta velika komponenta zaštite Vas i Vaše obitelji u svakodnevnom životu. Dobra vijest je da postoje koraci koje možete poduzeti kako biste zaštitili svoje online aktivnosti i bezbrižno surfali webom znajući da su Vaši podaci i transakcije sigurni. Kako biste ostali što sigurniji na internetu, prakticirajte iduće natuknice:

 • Redovno ažurirajte svoja računala i mobilne uređaje
 • Postavite jake lozinke
 • Čuvajte se prijevara koja uključuju krađu identiteta
 • Držite osobne podatke osobnima
 • Osigurajte svoju internetsku vezu
 • Kupujte na legalnim i sigurnim stranicama
 • Pročitajte pravila o privatnosti svake stranice