Virusi na mobitelu i usporedba sigurnosti 2023.: Android vs iOS
Shutterstock

Virusi na mobitelu i sigurnost 2023: Android vs iOS

Android i iOS pametni telefoni doslovno preuzimaju svijet, a to bi mogla biti dobra vijest za cyber kriminalce. Virusi na mobitelu danas su sve češći. Ako cijenite sigurnost svog mobilnog uređaja, vjerojatno ćete htjeti usporediti Android i iOS. Evo kako se mjere u nizu različitih značajki.

Rasprava o Androidu i iOS-u traje godinama. Stoga, razdvojimo svaku točku rasprave i analizirajmo koji točno operativni sustav pametnog telefona prevladava za svaku kategoriju i za koji je manje moguće da ćete navući virus na mobitel.

Android vs Iphone
Shutterstock

Sigurnost tržišta aplikacija

Pobjednik: iPhone

Svaka aplikacija u Apple App Storeu pomno se pregledava, što može smanjiti broj dostupnih aplikacija, ali pomaže u smanjenju aplikacija prožetih zlonamjernim softverom i sigurnosnim problemima. Virusi na mobitelu mogu biti gadna stvar, a to je jedan od načina koji ih reducira.

Androidovo otvoreno tržište Google Play Store ima mnogo više aplikacija za odabir nego Apple App Store, ali postoji daleko veća šansa da hakeri uđu na platformu za distribuciju zlonamjernog softvera putem zlonamjernih aplikacija, čime inače navučete virus na mobitel.

U brojnim je prilikama otkriveno da visoko rangirane aplikacije sa stotinama tisuća preuzimanja iz trgovine Google Play sadrže zlonamjerni softver za Android, zbog toga su virusi na mobitelu vrlo česti.

Korisnici Androida također mogu promijeniti svoje postavke kako bi dopustili aplikacije izvan trgovine Google Play. To pruža još veći izbor aplikacija, ali otvara korisnike još većem riziku od preuzimanja zlonamjerne aplikacije, čime korisnik završi s virusom na mobitelu. Appleov sigurni App Store lako pobjeđuje na ovom planu.

Kao usputna napomena, svakako izbjegavajte trgovine aplikacija trećih strana; dok Play Store i App Store imaju svojih nedostataka, oboje su mnogo sigurniji od drugih neslužbenih tržišta aplikacija drugdje na mreži.

Proizvođači uređaja

Pobjednik: iPhone

Integrirani dizajn Appleovih uređaja čini sigurnosne propuste rjeđima i teže ih je pronaći.

Appleovi mobilni uređaji i njihovi operativni sustavi prilično su neodvojivi, što im daje daleko veću kontrolu nad načinom na koji zajedno rade. Iako su značajke iOS uređaja ograničenije od Android uređaja, integrirani dizajn iPhonea čini sigurnosne propuste daleko rjeđima i težima za pronalaženje.

Androidova otvorena priroda znači da se može instalirati na širok raspon uređaja. Ovisno o proizvođaču i modelu, to može biti dobra ili loša stvar. Neki se mobilni uređaji savršeno integriraju s Androidom, dok drugi ostavljaju značajne sigurnosne propuste.

Sigurnost temeljena na uređajima na Android uređajima također se razlikuje – neki nude skenere mrežnice i otiska prsta, dok su drugi ograničeni na lozinke i uzorke.

Ažuriranja za zaštitu uređaja

Pobjednik: iPhone

Apple ažuriranja lakše je kontrolirati na svim uređajima, obećavajući dosljednu sigurnost.

Ažuriranja softvera za Android i iOS i sigurnosna ažuriranja neki su od glavnih načina na koje Apple i Google mogu zaštititi svoje uređaje. Budući da Apple strogo kontrolira uređaje u svom ekosustavu, ažuriranja je lakše izraditi i distribuirati. To također znači da Apple obično može održavati iOS uređaje ažuriranima dulje, općenito povlačeći službenu podršku nakon 5 godina.

Broj Android uređaja koje Google mora opsluživati čini praktički nemogućim da svi budu ažurirani na istu razinu sigurnosti te istu količinu vremena i učestalosti.

To također otežava uvođenje tih ažuriranja jer se moraju distribuirati među više proizvođača i uređaja. Ažuriranja izlaze rjeđe, a mobilni uređaji kraće su podržani.

Podrška za sigurnosne aplikacije trećih strana

Pobjednik: iPhone i Android

Ova dva operativna sustava podržavaju širok raspon sigurnosnih aplikacija, uključujući VPN-ove.

Koliko god bi sigurnosne značajke ugrađene u uređaj mogle biti korisne, također je važno moći integrirati usluge treće strane poput antivirusnog softvera i VPN aplikacija u operativni sustav.

Srećom, pametni telefoni iPhone i Android podržavaju najpopularnije i najkorisnije sigurnosne aplikacije, uključujući NordVPN. S aplikacijom NordVPN na svom uređaju možete zaštititi svoj iOS ili Android uređaj od hakera i virusa na mobitelu, Wi-Fi njuškala i brokera podataka.

Virusi na mobitelu
Shutterstock

Sigurnost izvornog koda operacijskog sustava

Pobjednik: iPhone i Android

Apple pomno čuva svoj izvorni kod, dok je Android maksimalno iskoristio svoj open-source operativni sustav.

Appleov zatvoreni izvorni kod otežava hakerima pronalaženje sigurnosnih propusta. Iako Androidova priroda otvorenog koda može značiti upravo suprotno od toga, ona ga također čini lakšim za pristup velikom broju programera aplikacija, a Google polako počinje koristiti ovu značajku u svoju korist.

Uz vlastito sigurnosno istraživanje, Google je povećao nagrade koje je spreman platiti neovisnim sigurnosnim istraživačima za prijavu novih ranjivosti Androida. Na velikom godišnjem događaju o mobilnoj sigurnosti 2017., istraživači mobilne sigurnosti nisu uspjeli prikupiti niti jednu nagradu za pronalaženje hakova za Android.

Popularnost

Pobjednik: iPhone

Manje korisnika znači manje meta i manje motivacije za hakere da razviju malware za iPhone.

Manji broj meta na iOS-u, kao i njegova pojačana sigurnost, čine iPhone nešto manje atraktivnom metom za hakere. Kao najkorišteniji pametni telefon na svijetu, popularnost Androida postala je njegova slabost; više korisnika znači više meta za hakere i više razloga za razvoj zlonamjernog softvera za Android, odnosno virusa na mobitelu (isto vrijedi i za Windows računalni OS).

Korisnici Androida imaju prednosti. Popularnost Androida i otvoreno tržište znače da je dostupan mnogo širi raspon sigurnosnih aplikacija. Sigurnost vašeg operativnog Android sustava može varirati, ali s pravim aplikacijama možete ga podići na istu razinu sigurnosti kao iOS ili čak i višu.

Android vs. iOS: Razina prijetnje

Razina prijetnje od virusa na mobitelu ovisi o stvarima koje su izvan vaše kontrole, kao što su nedosljedna izdanja ažuriranja, ali i lakoći i brzini kojom hakeri mogu razviti eksploatacije.

1. Android hakerima olakšava razvoj podviga, povećavajući razinu prijetnje.

Appleov zatvoreni razvojni operativni sustav čini hakerima veći izazov za pristup razvoju eksploatacija. Android je sušta suprotnost. Svatko (uključujući hakere) može vidjeti njegov izvorni kod za razvoj podviga. Kao najčešće korišteni mobitel na svijetu, moglo bi se reći da su Android telefoni općenito osjetljiviji na sigurnosne nedostatke.

2. Nedosljedna izdanja ažuriranja Androida mogu značiti da postoji više Android grešaka u optjecaju.

I Android i iPhone primaju nekoliko ažuriranja godišnje, uključujući sigurnosne zakrpe za ispravljanje opasnih sigurnosnih propusta. Ažuriranja Androida ovise o hardveru, proizvođaču vašeg telefona i podršci za vaš trenutni telefon. Također je lakše vratiti ažuriranja, za razliku od Appleovog strožeg sustava ažuriranja.

Je li lakše hakirati iPhone ili Android?

Vjerojatnost da će vaš telefon biti hakiran djelomično ovisi o tome kako koristite uređaj i koje sigurnosne mjere poduzimate. Na kraju krajeva, i Android i iPhone sustavi mogu biti hakirani.

iOS sigurnost više se fokusira na zaštitu temeljenu na softveru, dok Android koristi mješavinu zaštite temeljene na softveru i hardveru.

U konačnici, uređaj je siguran samo do određene točke, osim ako ne poduzmete vlastite mjere opreza. Kako biste poboljšali sigurnost na iOS-u ili Androidu, možete koristiti aplikaciju NordVPN za šifriranje podataka i zaštitu vašeg pametnog telefona na mreži.

Hardverska integracija

Prije odabira OS-a trebali biste također razmotriti hardversku integraciju. Ovo nismo uključili na popis za usporedbu jer je doista previše ovisno o kontekstu da bismo odredili jasnog pobjednika.

Hardver svih uređaja sa sustavom iOS imat će istu razinu sigurnosti budući da ih sve proizvodi jedna tvrtka. Android se, s druge strane, koristi na hardveru širokog spektra različitih proizvođača, pa je o ovoj temi teže dati procjenu.

Neki proizvođači Android uređaja, poput Samsunga, imaju dodatne sigurnosne značajke ugrađene u svoj hardver, dok drugi nemaju. To nije greška Androida, već simptom toga koliko su android uređaji raznoliki. Ukratko, nijedan OS ne može zahtijevati objektivno bolju integraciju hardvera u sigurnosne svrhe, ali Appleov sustav je dosljedniji budući da su oni jedini iOS programeri. Ako idete s Androidom, trebali biste istražiti određeni hardver na kojem ćete pokretati OS.

Što je zajedničko sigurnosti iOS-a i Androida?

I iOS i Android imaju slične ugrađene značajke, uključujući virtualne sandboxove koji ograničavaju štetu koju mogu učiniti zlonamjerne aplikacije, tako lako navučete virus na mobitel. Šifriranje pogona za iOS dolazi standardno, dok korisnici Androida moraju ovu značajku omogućiti.

Oba OS-a u potpunosti podržavaju VPN enkripciju, što je posebno važno za mobilne uređaje (NordVPN pruža vrhunsku sigurnost za iOS i Android uređaje).

iOS vs Android sigurnost: Pobjednik je…

Dakle, što je sigurnije: Android ili iOS? Studije pokazuju da mobilni zlonamjerni softver mnogo više cilja na Android nego na iOS, pa je iz tog razloga, i svih ostalih navedenih u ovom članku, iOS sigurniji. Iako možete ukloniti zlonamjerni softver, odnosno virus na mobitelu s Androida i iPhonea, bolje je da ga uopće ne preuzimate.

Android je naporno radio na poboljšanju ove značajke. David Kleidermacher, šef sigurnosti za Android u Googleu, čak je rekao da je sigurnost Androida sada jednaka sigurnosti njegovog rivala, iOS-a.

Međutim, sve dok ne vidimo da se te promjene potvrđuju u stvarnom svijetu, morat ćemo to dati iOS-u. U 2023. iOS je i dalje najbolji operativni sustav kada je u pitanju sigurnost pametnih telefona. Ali to ne znači da se ne može poboljšati.

Dok mu je Google za petama, Apple nije ostao miran. Nedavna ažuriranja iOS-a uključila su mnoga sigurnosna poboljšanja, uključujući indikatore snimanja, opciju “približne lokacije” i nadzor lozinke i programa za praćenje u Safariju. Mogućnost ograničavanja praćenja aplikacija i nametljivog prikupljanja podataka uvijek je pozitivno.

Virus na mobitelu
Shutterstock

Kako ostati siguran na Androidu i iOS-u?

Preuzmite aplikacije iz službenih trgovina. Pokušajte ne preuzimati aplikacije s web-mjesta trećih strana jer nikada ne možete znati jesu li legitimne i sigurne.

Koristite jake lozinke. Jaka lozinka treba sadržavati mala i velika slova, zajedno s posebnim znakovima i brojevima. Obavezno izradite jedinstvene lozinke za svaki račun koji imate.

Izbjegavajte prijavu u aplikacije putem Facebooka. Mnoge aplikacije i web stranice omogućuju vam brzu prijavu na njihove usluge pomoću vašeg Facebook profila. Međutim, ako je vaš Facebook ugrožen, hakeri mogu lako pristupiti svim drugim računima povezanim s njim. Zatim mogu ukrasti vaš identitet i pokrenuti napade društvenim inženjeringom na vaše prijatelje i druge kontakte.

Ažurirajte svoj softver na vrijeme. Ažuriranja za iOS i Android popravljaju pogreške i dodaju nove sigurnosne značajke. Primamljivo je odgoditi ažuriranja za kasnije, ali ako to učinite, izlažete se opasnosti.

Koristite VPN. Virtualna privatna mreža skriva vašu IP adresu i šifrira vaš promet, smanjujući rizik od hakiranja, što će smanjiti mogućnost pojave virusa na mobitelu. Ako se često spajate na javni Wi-Fi, morate imati VPN na Androidu ili, ako koristite Apple, VPN za iPhone, jer prijestupnici mogu koristiti lažne pristupne točke kako bi zarazili vaš uređaj zlonamjernim softverom, čime završite s virusom na mobitelu.

NordVPN iOS i Android aplikacije dolaze sa značajkom Dark Web Monitor koja obavještava korisnike ako njihovi osobni podaci ikada procure na dark webu. S jednim NordVPN računom možete zaštititi do šest različitih uređaja: pametne telefone, prijenosna računala i još mnogo toga.

NordVPN također ima značajku zaštite od prijetnji koja vam pomaže identificirati datoteke sa zlonamjernim softverom, sprječava vas da sletite na zlonamjerne web stranice i na licu mjesta blokira praćenje i nametljive oglase.

Kako ostati siguran na Androidu i iOS-u?

Mnogim korisnicima Android je privlačan jer je otvoreniji operativni sustav. To, međutim, znači da morate biti oprezniji. Ali imajte na umu da također morate biti oprezni i s iOS-om.

Uzmite u obzir sve aplikacije koje preuzimate. Preuzimanje lažne aplikacije najlakši je način za zarazu vašeg Android telefona, tableta ili nosivog uređaja zlonamjernim softverom ili virusom. Isto može vrijediti i za iOS, osobito ako preuzmete aplikaciju s izvora treće strane. Zato je važno preuzimati aplikacije samo iz renomiranih izvora.

Vaša najbolja oklada? Za Android držite se trgovine Google Play. Google Play sadrži bezbroj aplikacija. Zaista nemate razloga preuzimati Android aplikacije s bilo kojeg drugog mjesta. Ako se odvažite nešto skinuti izvan Google Playa, vjerojatno biste mogli povećati svoje šanse za preuzimanje zaražene aplikacije, čime ćete imati virus na mobitelu. Isto vrijedi i za iOS. Uvijek je bolji izbor otići u Apple App Store za svoje aplikacije.

Android nasuprot iOS-u: Kako mobilni operativni sustav utječe na sigurnost?

Android operativni sustav

Popularnost: Operativni sustav Android iznimno je popularan. To znači da programeri neprestano izrađuju nove aplikacije dizajnirane za rad na sustavu. To je dobro za korisnike … uglavnom. Problem nastaje kada hakeri kreiraju aplikacije dizajnirane da zaraze vaše mobilne uređaje. Postoji postupak pregleda aplikacije za Google Play.

Nažalost, postupak je daleko manje strog od onoga s kojim se programeri suočavaju kada dodaju aplikacije u Appleov App Store. Lakše je, dakle, zlonamjernim aplikacijama ušuljati se u trgovinu Google Play, a korisnicima je lakše slučajno neku od njih instalirati i tako će zavšiti s virusom na mobitelu. Jedan od glavnih problema je da krajnji korisnik može otići na Android uređaj i omogućiti instalaciju softvera iz nepoznatih izvora. To znači da na Android uređaj možete instalirati softver koji ne dolazi iz Google Play Storea. Softver—ili APK, kako se zove—može se preuzeti i instalirati s web stranice zaobilazeći pregled Google Play Storea.

Otvoreni kod: vlasnici Androida mogu modificirati izvorni kod svojih Android uređaja. Ovo čini sustav boljim izborom za korisnike koji žele fleksibilnost da promijene način rada svojih mobilnih uređaja. Ali Android uređaje također može učiniti ranjivima na napade. Kada mijenjaju izvorni kod svog uređaja, korisnici bi mogli slučajno ostaviti prostor za kibernetičke kriminalce.

Fragmentirano: Za razliku od operativnog sustava iOS koji radi samo na proizvodima marke Apple, operativni sustav Android radi na mobilnim uređajima koje proizvodi mnoštvo tvrtki. Neke tvrtke mogu ponuditi hardver koji je sigurniji od drugih. Štoviše, proizvođač uređaja može koristiti prilagođeni ROM ili osnovni operativni sustav koji ima instaliran softver koji se ne može jednostavno ukloniti ili analizirati na zlonamjernu namjeru ili virus na mobitelu.

Appleov iOS

Strože kontrole: programerima je teže staviti aplikacije u App Store. To je zato što je postupak pregleda stroži. Zbog toga je manja vjerojatnost da će se zlonamjerna aplikacija ušuljati u Appleovu trgovinu i da će Apple korisnici pokupiti virus na mobitelu.

Manja fleksibilnost: Apple ne dopušta vlasnicima svojih uređaja da modificiraju njegov operativni sustav iOS ili prilagođene ROM-ove koji se učitavaju na njihove uređaje. To čini sustav sigurnijim jer Apple kontrolira cjelokupno iskustvo. To ne sprječava neke vlasnike da “jailbreakuju” svoje Apple mobilne uređaje, mijenjajući njihov izvorni kod na svoju ruku. Jailbreaking otvara nove mogućnosti na uređajima – kao što je, na primjer, promjena glasa digitalnog asistenta Siri. Budite oprezni ako to učinite: Apple neće pružiti podršku takvim uređajima.

Manje primamljiva meta: Budući da operativni sustav iOS pokreće manje mobilnih uređaja, hakeri ne ciljaju sustav tako često. Ovo ima smisla: hakeri i kibernetički kriminalci mogu osigurati više žrtava ako više svojih napada usmjere na popularniji operativni sustav Android.

Virusi na mobitelu gadna su stvar, a na različitim operativnim sustavima postoje i različite mogućnosti otvorenosti pristupa raznim hakerima. Ipak, u ovom ste se članku upoznali s nekim od načina na koje možete povećati sigurnost na svom mobitelu.