Najbolje aplikacije za uređivanje slika u 2022. godini
unsplash.jpg

Najbolje aplikacije za uređivanje slika u 2022. godini

Najbolje aplikacije za uređivanje slika danas nisu samo za profesionalne fotografe, a nisu ni izdane isključivo za računala. S obzirom na internu računalnu snagu najboljih telefona s kamerom, vaš pametni telefon sada može lako uređivati ​​fotografije, no, naravno, može ih i snimati. Bez obzira na to jeste li povremeni fotograf, influencer s mnoštvom sljedbenika ili pak profesionalni fotograf, ​​fotografije danas možete uređivati na svom pametnom telefonu i učiniti ih profesionalnim.

No, kako se odlučiti za najbolju aplikaciju za uređivanje slika? Prvo, naravno, mora biti intuitivna i jednostavna za korištenje. Ako ste početnik u uređivanju fotografija, zbunjujući skup izbornika nije baš ono što želite. A ako ste ih već počeli uređivati ​​na računalu, poželjet ćete jednako iskustvo koje stane na manji zaslon vašeg pametnog telefona. U svakom slučaju, nećete htjeti trošiti vrijeme kopajući po mnoštvu izbornika kako biste pronašli postavke.

Najbolje aplikacije za uređivanje slika ipak bi trebale nuditi širok raspon moćnih alata za prilagodbu fotografija točno onako kako želite. I što je još važnije, moraju olakšati dijeljenje fotografija, bilo da se radi o vašim kolegama, obitelji ili prijateljima. Stoga, prema svim spomenutim značajkama, ovo su neke od najboljih aplikacija za uređivanje slika.

Koje su najbolje aplikacije za uređivanje slika?

Na vrhu popisa najboljih aplikacija za uređivanje slika bez problema se može pronaći PicsArt. Ima sjajan skup alata, plus značajke kao što su AI foto efekti, naljepnice, preklapanja teksta i pozadine za poboljšanje vaših fotografija.

Osim toga, PicsArt ima vodiče i dnevni izazov za uređivanje fotografija koji će vam pomoći da usavršite svoje vještine, ali i biblioteku slika koje možete sami uređivati. Osim toga, aplikacija ima društvenu komponentu koja vam omogućuje razgovor s drugim korisnicima i dijeljenje fotografija s njima.

Ako pak tražite nešto sveobuhvatnije, Snapseed nudi značajke kao što su nedestruktivno uređivanje, krivulje, uređivanje RAW slika, ekspozicija ravnoteže bijele boje i filtar s dvostrukom ekspozicijom. Također možete stvoriti slojevite efekte koje možete spremiti i primijeniti na više fotografija. Međutim, namijenjen je onima koji imaju nešto znanja o uređivanju fotografija, tako da je ovdje krivulja učenja strmija od nekih drugih aplikacija za uređivanje slika.

I dok su Google Photos alati za uređivanje skromni, nema premca kada je u pitanju sigurnosno kopiranje ne samo vaših fotografija, već i svih vaših videozapisa, te njihova sinkronizacija na bilo kojem uređaju koji imate, bilo da je to osobno računalo, Mac, tablet ili pametni telefon.

1. PicsArt (Android, iOS)

PicsArt je definitivno najbolji izbor aplikacija za uređivanje slika jer je zabavna, jednostavna za korištenje, ali pokriva i gotovo sve osnove za mobilnu fotografiju korisnika. Omogućuje mnogo kreativne kontrole, izvrsne alate za uređivanje slika i veliki izbor atraktivnih filtara.

Osim toga, možete brzo odabrati ili izraditi zabavne naljepnice, kombinirati svoje slike u vrlo prilagodljive kolaže, dodati umjetnički tekst i dijeliti ih na svom računu. Potpuno opremljeni modul kamere uključuje efekte prije snimanja i alate za fotografije.

Možete koristiti Remix Chat za dijeljenje i zajedničko uređivanje fotografija sa 150 milijuna mjesečnih korisnika PicsArt-a ili samo sa svojim prijateljima. Upute unutar aplikacije lako je pratiti, a izazovi potiču korisnike da pošalju svoje kreacije na temelju određene vrste uređivanja ili teme; pobjednici se biraju glasovanjem zajednice.

Međutim, često iskaču oglasi za PicsArt premium usred procesa uređivanja, što je vrlo neugodno. Da biste ih isključili — i imali uređivač videozapisa, plus više alata, filtera i sadržaja — morate kupiti premium pretplatu za 11,99 USD mjesečno ili 55,99 USD godišnje. (postoji i studentski popust).

2. Snapseed (Android, iOS)

Snapseed nije za obične korisnike, već za ozbiljne fotografe koji žele ili trebaju provesti vrijeme stvarajući najbolju moguću sliku, sve dok su u pokretu. Kao takav, ima cijeli niz vrhunskih alata za uređivanje, uključujući selektivne kistove za uređivanje, lijepu kolekciju filtara povezanih s filmom (kao što su Lens Blur, Retrolux i Double Exposure).

Za fotografe orijentirane na detalje, Snapseed može biti ne samo zabavan, već i zarazna. Budući da je uređivanje nedestruktivno, uvijek možete otići u Stack (slojevi uređivanja) i prilagoditi ili ukloniti bilo koje uređivanje (uključujući ispravljanje pogrešno napisanog teksta).

Ili možete upotrijebiti Stacks kist da primijenite efekt samo na dio svoje slike. Osim toga, možete spremiti hrpu izmjena koje ste primijenili na sliku kao “Preset”, koji se zatim može primijeniti na druge fotografije i dijeliti s drugim korisnicima.

Snapseedovi izvrsni tradicionalni alati i nedestruktivno uređivanje čine ga jednom od najboljih aplikacija za uređivanje slika za ozbiljne fotografe koji žele ili trebaju provesti vrijeme uređujući svoje slike. Aplikacija je besplatna i ne postoji premium verzija.

3. Adobe Photoshop Camera (Android, iOS)

Adobe Photoshop Camera jedna je od najboljih aplikacija za uređivanje slika zahvaljujući svojoj umjetnoj inteligenciji koja primjenjuje specijalne efekte i ispravke fotografija prije ili nakon snimanja kamerom na telefonu.

Photoshop Camera koristi filtre, zvane “lenses”, za primjenu posebnih efekata ili podešavanje boje, osvjetljenja i jasnoće. Ali ono što kameru čini posebnom je korištenje programa Adobe Sensei koji automatski identificira vrstu fotografije (portret ili pejzaž) i stvara maske za ključne aspekte, poput lica ili neba. Tako, na primjer, lenses za nebo mogu mijenjati boju neba, dodavati ili uklanjati oblake, pa čak i dodavati odgovarajuće refleksije u površini vode, bez utjecaja na druge dijelove slike.

Osim toga, neki objektivi imaju “spriteove” — pametne objekte koji se mogu stisnuti, zumirati i pomicati unutar područja slike koje je identificirao Sensei. To omogućuje postavljanje i promjenu veličine objekata postavljenih na leću (kao što su planeti ili oblaci). A neki objektivi imaju male animacije, poput zvijezda padalica ili raketnog broda koji se diže u zrak.

iPad verzija programa Adobe Photoshop ima nekoliko pametnih značajki za radnu površinu, kao što je kist za pročišćavanje rubova, koji vam omogućuje rotiranje platna i bolje definiranje objekta koji želite odabrati. Obje značajke također su omogućene dodirom.

Adobe redovito dodaje nove efekte (sve besplatne), od kojih su neke kreirali slavni umjetnici i utjecajni ljudi. Budući da svaki od objektiva ima varijacije (pristupa im se povlačenjem desno ili lijevo), možete provesti sate fotografskih avantura. PS Camera divna je aplikacija koja je u biti fotografiranje pritiskom na gumb, iako možete napraviti neke prilagodbe efekata. Kao takav više će se svidjeti fotografima koji vole zabavu, nego profesionalcima ili ozbiljnim amaterima. Aplikacija je besplatna i ne postoji premium verzija.

4. Pixlr (Android, iOS)

Pixlr je jedna od najboljih aplikacija za uređivanje slika za povremene fotografe koji žele napraviti samo malo finog podešavanja, možda dodati neke zgodne efekte i zatim podijeliti na svim društvenim mrežama koje imaju na svom telefonu. Intuitivno sučelje lako je svladati, tako da možete odmah pristupiti zabavljanju sa svojim slikama.

Pixlr ima lijep izbor alata za prilagodbu fotografija jednostavnih za korištenje, a da vas ne opterećuje izborom. To uključuje kistove za primjenu selektivnih izmjena (kao što su potamnjivanje ili poništavanje). Knjižnice filtara za posebne efekte, preklapanja i obruba zabavne su i općenito atraktivne. Crtane naljepnice su raznolike i zabavne. Možete i brzo stvarati kolaže koristeći unaprijed postavljene izglede ili dizajnirane predloške koji vam omogućuju miješanje fotografija, kao i njihovo zumiranje i premještanje unutar rezerviranih mjesta.

Premium verzija (1,99 USD mjesečno ili 11,99 USD godišnje) isključuje oglase i pruža mnogo više sadržaja (naljepnice, slojevi, obrubi i fontovi). Dok bi ozbiljni fotografi Pixlrovu biblioteku alata za uređivanje mogli smatrati preplitkom, povremeni korisnici uživat će u jednostavnoj kreativnosti aplikacije za uređivanje slika.

5. Adobe Lightroom (Android, iOS)

Mobilna verzija Adobe Lightroom (iOS i Android) dio je tijeka rada temeljenog na cloudu koji uključuje pohranu vaše cijele biblioteke fotografija i pristup datotekama pune rezolucije (izvorne i uređene) na svim vašim uređajima (mobilnom, prijenosnom i stolnom računalu). Dakle, kada kupite cijeli sustav Lightrooma (počevši od 9,99 USD mjesečno), kupujete moćan ekosustav za obradu fotografija koji pruža kontrolu i kvalitetu i to na profesionalnoj razini.

Međutim, ako sve što želite je vrhunska aplikacija za uređivanje slika na vašem telefonu ili tabletu, samostalni Lightroom Mobile je besplatan, ali možete i platiti 4,99 USD mjesečno za Premium pretplatu koja vam daje 100 GB prostora za pohranu.

Lightroom Mobile izvrsna je platforma za učenje. Njegova neprestano rastuća biblioteka interaktivnih uputstava naučit će vas uređivati ​​svoje slike kao profesionalac. I to je dobro, jer je skup značajki prilično dubok, s desecima alata za rad s ekspozicijom, bojom, selektivnim uređivanjem, filtrima i slično.

Većina uređivanja uključuje kontrole klizača, s brzim odzivom tako da točno znate kako prilagodba utječe na vašu sliku. Štoviše, izmjene su nedestruktivne, tako da se uvijek možete vratiti na svoju izvornu sliku.

Uz intuitivno dijeljenje na društvenim mrežama, Lightroom ima područje Discover, gdje možete vidjeti animacije koraka koje su drugi fotografi i umjetnici koristili za stvaranje svojih najboljih slika. Osim toga, u Lightroom Discover možete dodati vlastite uređene slike.

Lightroom Mobile vrhunska je aplikacija za uređivanje slika za svakoga tko ozbiljno želi izvući najbolje iz svojih fotografija.

unsplash.jpg

6. Instagram (Android, iOS)

Instagram ima više od 850 milijuna korisnika i to s dobrim razlogom: njegov fokus na brzo, jednostavno dijeljenje fotografija i videa na društvenim mrežama dobitna je formula. Njegovo intuitivno sučelje nudi brzi put od snimanja slike ili videa preko jednostavnog uređivanja do istovremenog objavljivanja na više društvenih mreža.

Lajkanje i dijeljenje objava, slanje i primanje izravnih poruka i općenito komuniciranje s drugima, primarne su aktivnosti Instagrama. Zapravo, najvažnija metrika (koju tvrtke i utjecajne osobe koriste za unovčavanje svojih Instagram računa) vaša je stopa angažmana ili koliko ljudi pregledava i lajka vaše objave. A mnoge od nedavno dodanih značajki uključuju alate za mjerenje i poboljšanje vaše stope angažmana.

Instagram često dodaje i uklanja značajke i alate, što neke korisnike zbunjuje, a druge uzbuđuje. No, jedna konstanta je da nastavlja rasti u popularnosti.

unsplash.jpg

7. Google fotografije (Android, iOS)

Google Photos jedina je aplikacija za uređivanje slika koja se smatra neophodnom za bilo koji mobilni uređaj. Ako ste ikada izgubili sve medijske datoteke kada vam se telefon pokvario ili je zagubljen, razumjet ćete zašto.

Iako ima samo minimalne alate za uređivanje, Google Photos organizira vaše fotografije i videozapise, nudi jednostavno dijeljenje i — što je najvažnije — automatski stvara sigurnosnu kopiju vaše cijele biblioteke slika u oblaku. Odatle se neprimjetno sinkronizira sa svim vašim uređajima na kojima je aplikacija za uređivanje slika instalirana. To uključuje Apple telefone, prijenosna računala, tablete i stolna računala; Windows računala i sve Android uređaje.

Googleove značajke za uređivanje fotografija dizajnirane su tako da zahtijevaju vrlo malo unosa od korisnika i kao takve su brze i jednostavne. Na primjer, jedini klizači koje kontrolira korisnik su za podešavanje boje, svjetla i kontrasta na cjelokupnoj slici. Također ima pregršt filtera s klizačem za kontrolu jačine efekta. Google Photos ima i svoju zabavnu stranu. Na primjer, automatski generira animirane GIF-ove iz fotografija koje snimate u serijama.

Google Photos također je jedan od najboljih izbora za pohranu i dijeljenje fotografija. Samo imajte na umu da više ne nudi neograničenu pohranu: sve fotografije koje prenesete računat će se u vaše besplatno ograničenje od 15 GB na Google disku. Ako želite više prostora, morat ćete ga platiti, a cijene počinju od 1,99 USD mjesečno za 100 GB.

8. Pixtica (Android)

Pixtica ne čini mnogo toga što nećete pronaći u drugim najboljim aplikacijama za uređivanje slika, ali rijetkost je sve to dobiti na jednom mjestu — i to u tako prekrasnom paketu jednostavnom za korištenje.

Ova aplikacija za uređivanje slika samo za Android nudi potpunu kontrolu nad svakim aspektom fotografije, od ISO-a do brzine zatvarača do fokusa, dok vam filtri, panorama, HDR, naljepnice i hiperlaps načini rada daju mnoštvo kreativnih opcija.

Plaćena verzija omogućuje vam korištenje više filtara i veće razlučivosti te otključava razne druge opcije, ali besplatna će biti dovoljna za većinu ljudi.

9. Prisma (Android, iOS)

Prisma nudi nešto malo drugačije od većine najboljih aplikacija za uređivanje slika jer je izgrađena oko stilskih filtara inspiriranih pravim umjetnicima. Dok mnoge druge aplikacije za uređivanje slika koriste filtre, Prisma ide all-in na umjetničku stranu stvari, omogućujući vam da svoje fotografije pretvorite u mini-Picassa ili Van Gogha. I stvarno radi, koristeći pametnu umjetnu inteligenciju za primjenu efekata s nevjerojatno preciznim rezultatima.

Postoji ukupno više od 300 filtara za korištenje, ali mnogi od njih su zaključani iza paywalla; možete plaćati 1,99 USD tjedno, 7,99 USD mjesečno ili 29,99 USD godišnje da ih sve otvorite.

Premium pretplata također vam daje pristup HD obradi vaših slika. Nakon što se filtar primijeni, možete jednostavno dodati prilagođenu pozadinu ili dodatno prilagoditi ekspoziciju, kontrast i druge postavke, spremiti ih na svoj telefon ili podijeliti s drugima. Osim toga, redovito se dodaju novi filtri kako bi aplikacija za uređivanje slika bila u toku.

10. Facetune 2 (Android, iOS)

Facetune 2 ostaje najbolja aplikacija za uređivanje slika za retuširanje portreta. Koristeći sofisticiranu inteligenciju, nadilazi zaglađivanje i toniranje kože i izbjeljivanje zubi. Posebno je intrigantna mogućnost pretvaranja ozbiljnog izraza lica u privlačniji nasmiješeni portret. Jednostavne kontrole klizača omogućuju vam da povećate ili smanjite intenzitet efekata.

Nažalost, ako ne kupite premium verziju aplikacije za uređivanje slika, ne možete koristiti neke od zanimljivijih alata. To uključuje promjenu pozadine, boje neba ili očiju, uklanjanje mrlja ili korištenje alata za retuširanje (kao što je uklanjanje podočnjaka, preoblikovanje obrva i strukture lica ili dodavanje sjaja koži).

Premium verzija košta 1,99 USD mjesečno, 35,99 USD godišnje ili 69,99 USD za jednokratnu kupnju, što je prilično skupo. Ipak, besplatna verzija također je moćan alat.

11. Afterlight (Android, iOS)

Afterlight 2 je dizajniran za one koji žele provesti vrijeme uređujući pojedinačne fotografije. Alati za boju, ekspoziciju, kompoziciju i strukturu prilično su opsežni, uključujući slojeve, krivulje i selektivnu nijansu.

Naljepnice su jednostavne, ali raznolike, a tekst uključuje brojne fontove; oba se mogu uređivati ​​za boju, neprozirnost, položaj, veličinu i rotaciju. Uz višestruke razine poništavanja i ponavljanja, možete koristiti zaslon povijesti za vraćanje vaše slike na određenu fazu. Ili, možete koristiti zaslon slojeva za odabir, uređivanje ili brisanje određenog uređivanja.

Sučelje je općenito jednostavno za korištenje. Nažalost, značajan broj alata i opcija, da ne spominjemo više od 130 filtera, dostupni su samo ako kupite članstvo za 2,99 USD mjesečno, 17,99 USD godišnje ili 35,99 USD za stalno. Također, Android verzija nije toliko napredna kao iOS verzija.

12. VSCO (Android, iOS)

Sa svojim fokusom na tradicionalnu fotografiju, VSCO ima veliki izbor korekcija i podešavanja fotografija koje daju rezultate dobre kvalitete, uključujući filtere tipa filmske emulzije. Možete čak i uvesti RAW datoteke. Međutim, njegov skup značajki nije sveobuhvatan kao neke od drugih najboljih aplikacija za uređivanje slika.

Na primjer, nema selektivnih izmjena, teksta ili posebnih efekata. I dok možete odabrati boju obruba unutar svoje fotografije, jedina vrsta obruba je prilično nezgrapna koja će stvoriti kvadratni format fotografije. Ipak, možete spremiti do samo 10 “recepata” – popisa izmjena učinjenih na fotografiji – za korištenje na drugim slikama. VSCO-ova kamera prije snimanja također nudi lijep niz kontrola (samo u iOS-u, ne i Androidu), uključujući selektivnu točku fokusa i ručnu kontrolu nad ravnotežom bijele boje, ISO-om i ekspozicijom.

VSCO ima zajednicu korisnika i influencera, ali ne očekujte vrstu interakcije koju imate na Instagramu ili drugim društvenim mrežama. S druge strane, lako je objaviti fotografije iz VSCO-a na bilo koju mrežu koja je na vašem telefonu, ali samo jednu po jednu. Sve fotografije koje objavite na svom VSCO profilu javne su čak i onima koji nemaju VSCO račun, a jedine postavke privatnosti odnose se na dijeljenje postavki lokacije vaših fotografija.

Besplatna aplikacija za uređivanje slika ograničena je na osnovne alate za uređivanje (samo fotografije) i deset unaprijed postavljenih postavki (filtara). Za 19,99 USD godišnje imat ćete pristup uređivaču videozapisa, više od 200 unaprijed postavljenih postavki, naprednim alatima za uređivanje (kao što su HSL i obrubi), alatima za montažu fotografija i animiranog materijala (uključujući slojevitost), tjednim foto izazovima i snažnijoj podršci za učenje (savjeti, trikovi i upute).

13. TouchRetouch (iOS, Android)

Googleov novi alat Magic Eraser privukao je dosta pozornosti otkako je stigao na Pixel 6 i Pixel 6 Pro, ali teško da je ovo prva aplikacija za uređivanje slika koja uklanja neželjene objekte s fotografija. Zapravo, TouchRetouch postoji već godinama, tiho oslobađajući vaše slike ružnih pozadinskih značajki. Nevjerojatno je jednostavan za korištenje: jednostavno prebojite objekt koji želite ukloniti i kliknete prijateljski gumb “Idi” — i jednostavno ga nema.

Doduše, nije uvijek 100% uspješan i definitivno radi bolje na snimkama, gdje je neželjeni objekt na relativno čistoj pozadini, ali većim dijelom obavlja posao, a za samo 2 dolara teško da će vas baciti u bankrot.

Kako odabrati najbolju aplikaciju za uređivanje slika?

Područje aplikacija za uređivanje slika vrlo je pretrpano i konkurentno. Dakle, kada jedna aplikacija predstavi popularnu značajku, druge brzo uskoče na isto mjesto. Na primjer, uspjeh Snapchata sa svojim fotografijama i video porukama koje brzo nestaju stvorio je mnoge imitatore.

Općenito, međutim, najbolje aplikacije za uređivanje slika obično spadaju u dvije kategorije: one namijenjene svakodnevnim korisnicima i one koje su više usmjerene na profesionalne fotografe ili profesionalne korisnike. Na ovaj su popis uključene obje vrste aplikacija, ali vrijedi procijeniti svoje potrebe prije nego što jednu odaberete.

Kao što je slučaj s većinom aplikacija, većina najboljih aplikacija za uređivanje slika daje vam određeni broj značajki besplatno, ali morate platiti mjesečnu ili godišnju pretplatu za cijeli paket značajki.

Kakve su aplikacije za uređivanje slika u usporedbi s alternativama za stolna računala?

Najbolje aplikacije za uređivanje fotografija idealne su za brzo uređivanje na telefonu, ali koju dodatnu funkcionalnost dobivate ako koristite najbolji softver za uređivanje fotografija na stolnom ili prijenosnom računalu?

Pa očito to ovisi o određenim aplikacijama i programima. Ali općenito, razlike možete podijeliti na četiri ključna područja:

Veličina zaslona

Ako uređujete fotografiju na telefonu pomoću aplikacije, nužno ćete je gledati na prilično malom ekranu. Čak i na tabletu, malo je vjerojatno da ćete biti veći od 10 inča — dok većina prijenosnih računala obično počinje s 10 inča i ide do 15 inča ili više. Sa stolnim računalima u tom smislu očito možete ići daleko više. Prilikom detaljnog uređivanja veći zaslon uvijek će biti poželjniji.

Metode kontrole

Na telefonu ili tabletu obično ćete koristiti prst, ili možda olovku ili Apple Pencil. Na stolnom ili prijenosnom računalu vjerojatnije je da će to biti trackpad ili miš, plus tipkovnica. Oba imaju svoje prednosti, a koji ćete preferirati može ovisiti o tome što pokušavate učiniti ili na što ste najviše navikli.

Složenost značajki

Softver za uređivanje fotografija na stolnom računalu obično nudi bogatije iskustvo uređivanja fotografija od opcije aplikacija. Ako kao primjer uzmemo Photoshop, verzija aplikacije za uređivanje slika daje vam izvrstan niz opcija za uređivanje fotografija, ali nećete koristiti slojeve i raditi složene izreze.

Priče

Većina najboljih aplikacija za uređivanje slika je besplatna ili ne košta više od nekoliko dolara.