Kako desna strana mozga utječe na učenje i pamćenje?

Jeste li se ikada borili s pamćenjem informacija za ispit ili zadržavanjem novih vještina koje ste naučili? Unatoč našim najvećim naporima, tradicionalne tehnike pamćenja možda nisu uvijek najučinkovitiji način za učenje i zadržavanje informacija. Ipak, istraživanja su pokazala da korištenje potencijala desne strane mozga može dovesti do boljeg učenja i pamćenja. 

Desna strana mozga često se povezuje s kreativnošću, intuicijom i maštom te je odgovorna za obradu informacija na holističkiji i intuitivniji način. Razvijanjem desne strane mozga možemo poboljšati svoju sposobnost učenja i pamćenja informacija, kao i poboljšati naše vještine rješavanja problema i kritičkog razmišljanja. Istražili smo različite tehnike i strategije koje će vam pomoći da desna strana mozga postane vaš adut za poboljšanje sposobnosti učenja i pamćenja.

Desna strana mozga i uloga znanosti

Razumijevanje znanosti iza uloge desnog mozga u učenju i pamćenju ključno je za razvoj učinkovitih tehnika za poboljšanje ovih kognitivnih procesa. Desna strana mozga odgovorna je za obradu informacija na intuitivniji način, dok lijeva hemisfera obrađuje informacije na analitičniji i linearniji način. To znači da je desna strana mozga prikladnija za zadatke kao što su prepoznavanje uzoraka i kreativnost, dok je lijeva strana mozga vještija u logičkom zaključivanju, jeziku i numeričkom računanju.

Uključimo li desnu stranu našeg mozga, vjerojatnije je da ćemo zapamtiti i naučiti nove informacije. Studije su otkrile da vizualne slike i tehnike kreativne vizualizacije mogu poboljšati pamćenje i učenje. Vizualizirajući koncept ili ideju na kreativniji način, sposobniji smo ih kodirati u svoje dugoročno pamćenje. Desna strana mozga obrađuje informacije na cjelovitiji način, što nam pomaže da napravimo asocijacije i veze između različitih informacija.

Desna strana mozga ima također vrlo važan aspekt u povezanosti s emocijama. Emocije se obrađuju u limbičkom sustavu mozga koji je usko povezan s desnom hemisferom. Ako smo emocionalno uključeni u temu ili koncept, vjerojatnije je da ćemo ga se sjetiti. Učimo li o povijesnom događaju koji za nas ima osobni značaj, veća je vjerojatnost da ćemo se sjetiti pojedinosti tog događaja. Razlog tome je što je desna strana mozga prikladnija za obradu emocionalnih i kontekstualnih informacija.

Ako smo pretjerano usredotočeni na logično rasuđivanje i analitičko razmišljanje, možda zanemarujemo kreativne i intuitivne aspekte naše kognicije koji su ključni za učinkovito učenje i pamćenje. To može rezultirati poteškoćama u zadržavanju informacija ili poteškoćama u učenju novih vještina. Desna strana mozga je važna razvijanjei zaokruženijeg pristup učenju i rješavanju problema.

Desna strana mozga i tehnike kreativne vizualizacije

Tehnike kreativne vizualizacije učinkovit su način za poboljšanje aktivacije desnog mozga, a time i za poboljšanje učenja i pamćenja. Vizualizacija je proces stvaranja mentalnih slika određenog koncepta, ideje ili scenarija u našem umu. Kada se bavimo kreativnom vizualizacijom, koristimo desnu hemisferu našeg mozga, koja je odgovorna za obradu informacija na intuitivniji i kreativniji način.

  • Mentalne slike: jedan od najučinkovitijih načina korištenja kreativne vizualizacije za učenje i pamćenje. Ako se pokušavamo sjetiti popisa stavki, možemo vizualizirati svaku stavku u svom umu i povezati je s određenom slikom ili scenarijem. To može biti nešto jednostavno poput zamišljanja banane za riječ “voće” ili složeno poput zamišljanja priče ili scene koja uključuje sve stavke s popisa. Što je mentalna slika živopisnija, vjerojatnije je da ćemo zapamtiti informacije.
  • Mentalne mape: tehnika za korištenje kreativne vizualizacije i poboljšanje aktivacije desne strane mozga. Mentalne su mape vizualni prikazi informacija koji koriste slike, simbole i boje za stvaranje holističkog i intuitivnog razumijevanja koncepta. Stvaranjem mentalne mape informacija koje pokušavamo naučiti, možemo uključiti i lijevu i desnu hemisferu našeg mozga te napraviti veze i asocijacije između različitih informacija. To može pomoći da poboljšamo naše cjelokupno razumijevanje koncepta i olakšati pamćenje.

Osim korištenja vizualizacije za zadržavanje pamćenja, kreativna vizualizacija također se može koristiti za poboljšanje učenja i kreativnosti. Pokušamo li naučiti novu vještinu ili razviti novu ideju, možemo koristiti vizualizaciju da zamislimo različite scenarije i mogućnosti. To nam može pomoći da stvorimo ideje, uspostavimo veze između različitih koncepata i pristupimo problemima iz kreativnije i intuitivnije perspektive.

Postoji mnogo različitih tehnika za korištenje kreativne vizualizacije za poboljšanje aktivacije desne strane mozga, uključujući vođene vizualizacije, meditaciju i afirmacije. Važno je uključiti osjetila i emocije u proces vizualizacije i stvoriti osjetilne mentalne slike koje su povezane s informacijama koje pokušavamo naučiti. Desna strana mozga će nam osobio biti zahvalna.

desna strana mozga učenje
Foto: Shutterstock

Desna strana mozga, umjetnost i glazba 

Uključivanje umjetnosti i glazbe u naše učenje može biti učinkovit način za poboljšanje pamćenja. Radi se o moćnim alatima za uključivanje kreativnih i intuitivnih aspekata naše spoznaje koji mogu pomoći da učenju i rješavanju problema pristupimo iz intuitivnije perspektive.

  • Korištenje vizualnih pomagala i slika: jedan od najboljih načina za uključivanje umjetnosti u naše učenje. Učimo li o ljudskom tijelu, možemo koristiti dijagrame, ilustracije i fotografije koje će nam pomoći da vizualiziramo različite organe, sustave i strukture. To može pomoći da se uključi desna strana mozga, koja je odgovorna za obradu informacija na vizualniji i prostorniji način. Križaljke su također korisne za mozak i bude našu unutrašnju kreativnost.
  • Kreativne aktivnosti: odličan način korištenja umjetnosti za poticanje aktivnosti mozga. Desna strana mozga će reagirati na kreativne aktivnosti poput crtanja, slikanja ili kiparstva. Ove nam aktivnosti mogu pomoći da iskoristimo svoju kreativnost, maštu i intuiciju te nam olakšati da pristupimo rješavanju problema i učenju iz cjelovitije perspektive. Ako pokušavamo naučiti novi koncept, možemo stvoriti vizualni prikaz tog koncepta u obliku crteža ili slike. Desna strana mozga će se automatski uključiti i uspostaviti veza i asocijacije između različitih informacija.
  • Glazba: moćan alat za poticanje aktivnosti desnog mozga i poboljšanje pamćenja. Slušanje glazbe može nam pomoći da uključimo emocionalne aspekte naše spoznaje, a učenju i rješavanju problema pristupimo iz kreativnije perspektive. Želimo li naučiti novi jezik, slušanje glazbe na tom jeziku pomaže nam da učinkovitije apsorbiramo zvukove i ritmove jezika te olakšava pamćenje novog vokabulara i gramatičkih pravila. Desna strana mozga sjajno reagira na glazbu što će nam olakšati put prema boljem pamćenju.

Uz slušanje glazbe, sviranje instrumenta ili pjevanje također može biti učinkovit način za poticanje aktivnosti desnog mozga i poboljšanje pamćenja. Sviranje instrumenta zahtijeva od nas da angažiramo i lijevu i desnu hemisferu našeg mozga, a može nam pomoći da poboljšamo našu koordinaciju, prostornu svijest i kreativnost. Pjevanje nam, s druge strane, pomaže da uključimo emocionalne i intuitivne aspekte naše kognicije i učinkovitije zapamtimo tekstove i melodije.

desna strana mozga umjetnost
Foto: Unsplash

Desna strana mozga i moć meditacije

Meditacija je moćni alat za razvoj desnog mozga i poboljšanje kognitivnih sposobnosti kao što su pamćenje, kreativnost i intuicija. Ova praksa uključuju treniranje uma da se usredotoči na sadašnji trenutak, dok također njeguju osjećaj otvorenosti, znatiželje i neosuđivanja.

Jedan od načina na koji mindfulness i meditacija mogu pomoći u razvoju  mozga je poboljšanje naše sposobnosti usredotočivanja i koncentracije. Kada prakticiramo svjesnost, učimo promatrati svoje misli i emocije bez da se zarobimo u njima, što može pomoći u manjem ometanju i povećanju raspona pažnje. Njegujući ovu vrstu fokusirane pažnje, možemo uključiti desnu hemisferu našeg mozga, koja je odgovorna za obradu informacija na intuitivniji način.

Osim poboljšanja fokusa i koncentracije, mindfulness i meditacija također mogu pomoći u jačanju kreativnosti i intuicije. Kada prakticiramo mindfulness, postajemo usklađeniji sa svojim unutarnjim mislima i osjećajima, što nam može pomoći da iskoristimo svoju urođenu kreativnost. Razvijanjem većeg osjećaja samosvijesti i otvorenosti, možemo pristupiti učenju i rješavanju problema iz kreativnije perspektive, što nam može pomoći da stvorimo nove ideje i uvide.

Još jedan način na koji mindfulness i meditacija mogu pomoći u razvoju mozga je smanjenje stresa i promicanje opuštanja. Kad smo pod stresom ili zabrinuti, naš se mozak usredotočuje na logičnije i analitičke aspekte spoznaje, dok isključuje kreativne i intuitivne aspekte. Prakticiranjem pažnje i meditacije možemo aktivirati parasimpatički živčani sustav koji je odgovoran za promicanje opuštanja i smanjenje stresa. Kada smo opušteni, naš mozak može bolje uključiti desnu hemisferu, što nam može pomoći da lakše pristupimo učenju i rješavanju problema.

desna strana mozga pamćenje
Foto: Shutterstock

Desna strana mozga i mnemotehnički uređaji

Pamćenje je kritična kognitivna funkcija koja nam omogućuje učenje, prilagodbu i pamćenje važnih informacija. Mnemotehnički uređaji su alati koji se mogu koristiti za poboljšanje pamćenja pružanjem strukture ili povezanosti s informacijama koje želimo zapamtiti. Ovi alati mogu biti posebno učinkoviti za razvoj desnog mozga, koji je odgovoran za obradu informacija na holističkiji i intuitivniji način.

  • Akronimi su vrsta mnemotehničkog sredstva koji se stvaraju uzimanjem prvog slova svake riječi na popisu i korištenjem tih slova za oblikovanje nove riječi ili izraza. Da biste zapamtili redoslijed operacija u matematici (zagrade, eksponenti, množenje, dijeljenje, zbrajanje i oduzimanje), možete upotrijebiti akronim. Ova vrsta mnemotehničkog uređaja može vam pomoći da povežete popis operacija s nezaboravnom riječi ili frazom, koje se može lakše prisjetiti nego popis nepovezanih pojmova.
  • Vizualizacija je vrsta mnemotehničkog sredstva koja uključuje stvaranje mentalne slike koja predstavlja informacije koje želite zapamtiti. Želite li zapamtiti telefonski broj, možete stvoriti mentalnu sliku brojeva koji čine oblik, kao što je smajlić ili kuća. Ova vrsta vizualizacije može vam pomoći da informacije povežete sa slikom, koje se možete lakše prisjetiti nego niza brojeva.
  • Asocijacija je vrsta mnemotehničkog sredstva koja uključuje povezivanje informacija koje želite zapamtiti s nečim što vam je već poznato. Želite li zapamtiti nečije ime, možete povezati njegovo ime s fizičkom značajkom ili osobnom karakteristikom. Ova vrsta povezivanja može vam pomoći da nove informacije povežete s nečim što vam je već poznato i značajno, što može olakšati pamćenje.
desna strana mozga igre
Foto: Unsplash

Brain Gym za bolju integraciju i funkcioniranje mozga

Brain Gym niz je jednostavnih i zabavnih vježbi osmišljenih za promicanje bolje integracije i funkcioniranja mozga. Ove se vježbe temelje na ideji da fizičko kretanje može imati pozitivan učinak na kognitivne sposobnosti, uključujući pamćenje, pažnju i rješavanje problema. Istovremenim uključivanjem tijela i mozga, vježbe Brain Gyma mogu pomoći u poboljšanju veza između lijeve i desne hemisfere mozga, što dovodi do veće ukupne integracije mozga.

Jedan primjer vježbe Brain Gym je Cross Crawl, koja uključuje dodirivanje suprotnog koljena suprotnim laktom dok stojite ili hodate. Ova vježba pomaže u poboljšanju koordinacije i ravnoteže, a također potiče veze između lijeve i desne hemisfere mozga. Još jedna vježba Brain Gyma je Lazy 8s, koja uključuje crtanje figure 8 u zraku rukom ili cijelim tijelom. Ova vježba pomaže u poboljšanju praćenja pogleda i vizualne obrade, a također potiče opuštanje i smanjenje stresa.

Vježbe Brain Gyma uključuju i Hook-Ups, vježbu prekriženje ruku i nogu dok duboko dišete kako biste pospješili smirenost i fokus i Brain Buttons, pritiskanje dviju točaka pritiska na prsima kako bi se aktivirao mozak i povećala energija i budnost.

Istraživanje je pokazalo da redovito vježbanje mozga može imati pozitivan učinak na kognitivno funkcioniranje, uključujući poboljšanja pamćenja, pažnje i akademskog uspjeha. Ove vježbe također mogu biti korisne za osobe sa stanjima kao što su ADHD, disleksija i druge poteškoće u učenju. Osim poboljšanja kognitivnog funkcioniranja, Brain Gym također mogu biti koristan za cjelokupno fizičko zdravlje i dobrobit. Redovitom tjelesnom aktivnošću možemo poboljšati zdravlje kardiovaskularnog sustava, smanjiti stres i tjeskobu te pospješiti ukupnu vitalnost i energiju.