Foto: Tehnička škola Daruvar primila vrijednu donaciju opreme/TŠD

FSB i Tehnička škola Daruvar dobili donacije u vidu industrijske opreme

Voditelj Laboratorija za projektiranje izradbenih i montažnih sustava, doc. dr. sc Tomislav Stipančić, ovih je dana primio vrijednu donaciju u obliku elektroničkih komponenti i opreme za Fakultet strojarstva i brodogradnje (FSB) u Zagrebu. 

Opremu i komponente donirala je tvrtka ProElektronika iz Zagreba, a vrijednost opreme je 15 tisuća kuna. U pitanju su servo motori, napajanja, PLC, kablovi i razni konektori, a kako ističu na FSB-u, u pitanju je dugogodišnja suradnja između ProElektronike i fakulteta. 

ProElektronika ulaže u mlade i edukaciju

Ovom donacijom podržan je razvojni projekt u Laboratoriju za projektiranje izradbenih i montažnih sustava, Fakulteta strojarstva i brodogradnje. U sklopu projekta se nadograđuje zastarjela oprema na robotu kartezijske strukture s novim i modernim komponentama. Nadogradnju vrše studenti kroz svoje seminarske, završne i diplomske radove pod stručnim vodstvom djelatnika Laboratorija.Time je projekt omogućio edukaciju studentima na najnovijoj opremi zadnje generacije, gdje usvajaju znanja i vještine kroz programiranje, spajanje komponenti, integraciju robota u mrežno okruženje, te kroz razvoj industrijskih aplikacija vezanih za robotsku paletizaciju i rukovanje predmetima rada.

Foto: FSB

FSB razvija robotske aplikacije

Osim toga, studenti razvijaju robotske aplikacije u sklopu Digital Twin vizije, gdje je ostvaren digitalni blizanac robota u virtualnoj okolini, te potom povezan sa stvarnim robotom. Kretnje robota u virtualnoj okolini su tako sinkrone s kretnjama stvarnog robota i obrnuto. 

Robot se trenutno koristi kao platforma za izradu završnog rada u kojem student rješava problem upravljanja pomoću G-koda bez uporabe vanjskog računala. Kroz takav tip rada student usvaja realna znanja te testira svoje ideje na stvarnom sustavu što je neizmjerno važno za obrazovanje budućih inženjera.

Foto: FSB

Tehnička škola Daruvar dobila opremu u iznosu 13 tisuća eura

ProElektronika u medijima ovih je dana povezivana s još jednom donacijom. U pitanju je donacija opreme za Tehničku školu Daruvar. Vrijednost ove donacije je 13 tisuća eura, a prema riječima direktora, odluka je temeljena na odličnim poslovnim rezultatima u prošloj godini i željom da „vrati dio sredstava nazad u zajednicu“. 

„Nakon odlično odrađene godine i statusa vodećeg distributera opreme za industrijsku automatizaciju, firma ProElektronika je odučila „vratiti“ dio sredstava nazad u zajednicu, kako bi pomogla u razvoju mladih snaga i kako bi ih što bolje pripremila za fakultetsko obrazovanje ili početak rada u struci sa stvarnim i realnim najmodernijim komponentama.“ – rekao je Dario Novak, direktor tvrtke i bivši učenik Tehničke škole Daruvar.