Država će subvencionirati najam stanova mladim obiteljima?
Shutterstock

Država će subvencionirati najam stanova mladim obiteljima?

Kako do krova nad glavom? To se čini kao nemoguća misija uz ovakve cijene kvadrata. One koji su odustali od kupnje zbog previsokih cijena, isti problem muči i kod najma koji je sve skuplji pa država planira subvencioniranje najma kao novu mjeru.

Agentica za nekretnine, Klara Kregar, potvrdila je za RTL da cijene najma nikad nisu bile veće. Primjerice, garsonijera veličine 25 kvadrata sada se iznajmljuje za 450 eura, saznajemo prema Tportal.hr.

‘Recimo, za dvosoban stan za najam od 45 do 50 kvadrata potrebno je izdvojiti čak 550 do 600 eura. Ako pričamo o centru ili širem centru, to ide i naviše, oko 750 eura’, rekla je Kregar.

Mnogi traže alternativu izvan grada gdje su cijene tek neznatno niže. Skuplji kvadrati najviše pogađaju studente koji sve teže financiraju nebeski visoke cijene kvadrata.

Bruna Bandula, predsjednica Hrvatskog studentskog zbora, ispričala je da postoje primjeri u kojima studentima u roku tjedan dana stanodavci kažu da su povisili cijenu najma za 100 eura pa studenti moraju ili prihvatiti taj iznos ili tražiti novi smještaj.

“Vrlo mali broj njih je kreditno sposoban i Hrvatskoj jako nedostaje sustavna stambena politika za zbrinjavanje stanovništva”, poručila je Mihaljinac Knežević.

Vladajući su također postali svjesni problema pa Državni ured za mlade i demografiju planira nove mjere. Riječ je o subvencioniranju cijene najma za mlade obitelji.

”Mislim da je zbrinjavanje, pogotovo mlađe populacije, i rješavanje njihovog stambenog pitanja kroz najam ključna mjera koja nedostaje u Hrvatskoj. Ona postoji u većini europskih država i mislim da je krajnje vrijeme da se uvede i kod nas”, zaključila je Mihaljinac Knežević.

Prema najavama vladajućih, to će biti već ove godine. Jedino ostaje otvoreno pitanje pod kojim uvjetima i u kojem iznosu.