Teenage filmovi s predivnim lekcijama (10 prijedloga)

Mnogi misle da teenage filmovi ne mogu biti poučni jer su prvenstveno napravljeni da budu zabavni i drže pažnju mladih gledatelja. To svakako nije istina, a filmovi u kojima ćemo pričati u nastavku dokaz su tome. Naravno, teenage filmovi nisu namijenjeni isključivo tinejdžerima (mladima od trinaeste do devetnaeste godine), već ih mogu gledati i stariji. Neke od ovih filmova mogu gledati i mlađi, ali sve ovisi o zrelosti djeteta – neke poruke vrlo vjerojatno neće s djetetom rezonirati na isti način.

Bilo da ste roditelj koji traži dobar film za movie night s djetetom ili student koji krati vrijeme prije ispita, svakako ćete uživati u ovoj listi koja sadrži i neke kultne klasike i novije filmove. Filmove ćemo komentirati, ali nećemo vam otkriti kraj ili ključnu radnju! Ako vam se uvod u neki film svidi, možete odmah pogledati i najavu za film kako biste odlučili je li baš on dobar izbor za vaše odmaranje ovaj vikend.

Dakle, odgovaramo na pitanja što su teenage filmovi, zašto su teenage filmovi odlična opcija za vas i vašu obitelj te koji teenage filmovi su vrijedni vašeg vremena. Naravno da nisu svi jednako dobri, ali mi smo zaista pomno i sigurno napravili našu listu – teenage filmovi koji će vas naučiti bitne lekcije.

Zašto gledati teenage filmove?

Zašto bismo uopće htjeli gledati teenage filmove? Nisu li gotovo svi teenage filmovi na isti kalup i ne pričaju o ničemu što je novo ili revolucionarno? Zapravo, kad kažemo teenage filmovi, mislimo na filmove koji su napravljeni za mlade, a u njima većinski glume mladi. Ne mislimo na filmove dječje tematike. Naravno da nisu svi filmovi jednaki, ali svi filmovi s ove liste nose neke ozbiljne i bitne poruke koje su svakako bitna lekcija i za mlade i za ostale. Zašto bismo gledali teenage filmove, a ne neki drugi žanr?

Omogućujemo mladima da se poistovjete s likovima.

U razdoblju odrastanja vrlo je često čuti kako se mladi ne mogu poistovjetiti sa svojom okolinom i kako imaju osjećaj da ih baš nitko ne razumije. Ponekad se to događa jer nismo sigurni kako komunicirati s njima, a ponekad zaista nemaju priliku vidjeti nikoga tko prolazi kroz neki specifičan problem koji i njih brine. Filmove lako možemo kategorizirati po problematici i tako naći onaj koji je nama osobno bitan te bi mogao poslati dobre poruke – dobra je vijest da se svi teenage filmovi bave nekom problematikom.

teenage filmovi
FOTO: SHUTTERSTOCK

Moguće je da neće svaki film jednako djelovati na svakoga, zbog čega je uvijek dobra ideja istražiti više opcija u nekoj kategoriji. Teenage filmovi se možda mogu činiti međusobno sličnima, ali svaki je krojen po mjeri producenta. Svaki je lik poseban, drugačiji i ima svoje vještine i mane, zbog čega je zapravo bitno naći baš onog protagonista s kojim suosjećamo.

Susrećemo se s poznatim problemima.

Iako je svatko posebna priča za sebe, moramo priznati da mladi često prolaze kroz slične probleme. Teme kao što su neprihvaćenost u društvu, zlostavljanje među vršnjacima, zlouporaba opijata ili alkohola, nesretne ljubavi i problem s pronalaskom vlastitog identiteta samo su neke od onih koje se redovito spominju među mladima. Neke od ovih tema stigmatizirane su više od drugih, zbog čega je teško naći rješenje i održive opcije za promjenu. Tu u pomoć ukaču teenage filmovi koji nas mogu inspirirati.

U svijetu mladih, ali i u svijetu odraslih, ovo su problemi koje smo već vidjeli ili ćemo ih u budućnosti vidjeti. Bitno je o njima pričati kako bismo znali da nismo sami i da diljem svijeta postoje ljudi u raznim narodima i na raznim mjestima koji prolaze kroz identičnu stvar. Iako to ne rješava naš problem direktno, možemo osjetiti nadu i olakšanje.

Učimo o društvenim interakcijama.

Jedan od razloga zašto je kod djece bitno da se druže s vršnjacima jest upravo da nauče kako funkcioniraju društvene interakcije i koja su ponašanja prihvatljiva, a koja nisu. Jednako tako i u kasnijem odrastanju valja izlagati sebe i druge različitim kulturama i vrijednostima. Na taj način dobivamo dojam o tome kako pristupiti nekim kompliciranim situacijama i teškim razgovorima.

Ovakvo se znanje uvijek isplati i može biti izuzetno korisno u razgovoru s prijateljima, vršnjacima, ali i roditeljima. Tko zna, možda ih ovih filmova pokupite i neki ljubavni savjet! Nemamo što za izgubiti, zar ne? Ulažemo tek nekoliko sati svog vremena i malo suza. Dobro, suze ulažu samo oni koji su prirodno emotivni i uvijek se rasplaču na dobar film.

Upoznajemo se s drugačijim načinima života.

Još jedna bitna napomena kod ovakvih filmova jest da su protagonisti vrlo raznoliki. Žive na različitim mjestima, bave se različitim stvarima i druže s ljudima raznih orijentacija, dobi, interesa i karakteristika. Ponekad je potrebno vidjeti neki način života kako bismo mogli reći da on je ili nije za nas, a ovo je odličan način da upravo teenage filmovi inspiriraju mlade da kažu „da“ ili „ne“ nečemu što im okupira misli.

Na ovaj način razvijamo i toleranciju te empatiju, što je za mlade danas vrlo bitno jer je svijet polako postao mehanički sustav bez razumijevanja. Prije svega je bitno da budemo dobri ljudi, a nakon toga se razmatraju sve ostale titule, zar ne?

Još uvijek uživamo i u drugim žanrovima.

To što su ovo teenage filmovi ne znači da se ne bave ničim drugim i da ne postoji neko krupnije značenje. I teenage filmovi još uvijek se bave romantičnom tematikom, mogu biti vrlo dramatični, a često ima i puno humora i akcije. Satira, ironija i sarkazam neka su sredstva koja će vas zabavljati, a ni oni koji vole emotivne scene neće biti zakinuti.

Biranje filmova za mlade ne znači da gubite mogućnost pogledati nešto što je dobro za vas na neki drugi način – i dalje ćete biti izloženi različitim temama koje su jako bitne. Bit će i smijeha i suza i veselja i iznenađenja!

Što su „coming of age“ filmovi?

Ako vas ova lista posebno dojmi i sigurni ste da želite gledati još ovakvih filmova, dopustite nam da vas upoznamo sa žanrom koji će vam ponuditi još brojne odlične opcije – coming of age filmovi. To su filmovi koji se bave tematikom odrastanja i onom burnom i žurnom tranzicijom iz djetinjstva u odraslo doba. Opisani su upravo strahovima, stigmatiziranim razgovorima i emocijama koje se javljaju u ovim trenucima. Oni su ujedno i teenage filmovi, ali se ovako nazivaju među mladima i lakše je naći film ako u tražilicama pretražujemo ovaj izraz!

FOTO: SHUTTERSTOCK

Odličan su medij za učenje i mogu pružati vrlo katarzično iskustvo. Vjerujemo da će potaknuti brojne razgovore između vršnjaka međusobno te tinejdžera i roditelja. U ovim filmovima uglavnom glume mlađi glumci, ali ima i dobro poznatih lica koja su se već proslavila u industriji filma. Priđite filmskim večerima bez osude i zasigurno će vas teenage filmovi naučiti barem jednu lekciju koja će vam poslužiti u budućnosti.

Teenage filmovi čije poruke ne smijete propustiti – top 10

Napokon, bacimo se na listu teenage filmova koje je zaista šteta propustiti. Navedeni teenage filmovi izdvojeni su zbog svojih divnih priča, vrijednih lekcija i vrhunske glume. Nakon što pročitate opis filma, možete pogledati i najavu te tako odlučiti koji ćete izabrati za svoje sljedeće druženje s prijateljima.

The Edge of Seventeen

Hailee Steinfeld proslavila se u ulozi zbunjene i izgubljene Nadine, srednjoškolke u čijem se životu ništa ne događa onako kako bi ona htjela. Osim što je tijekom odrastanja imala problema sa samopouzdanjem i našla se u poziciji outsidera, Nadine već neko vrijeme ima problematičan odnos s majkom koja favorizira njenog starijeg brata. Život je malo lakši otkad njena prijateljica Krista i ona nalaze jednostavne, ali efektivne načine da se zabave i njeguju svoje prijateljstvo. Ipak, i tome uskoro dolazi kraj.

Krista ulazi u vezu u kojoj se u potpunosti mijenja, a njen dečko je upravo stariji brat protagonistice Nadine. Osim što je zbunjena svime što se dešava, Nadine više ne pronalazi ništa stabilno u svome životu i objašnjava svojem sarkastičnom i simpatičnom učitelju (kojeg glumi Woody Harrelson) kako razmišlja o samoubojstvu. Teenage filmovi često se dotiču teme samoubojstva tako da im moramo pristupiti ozbiljno.

Interesantna i iznenađujuće prirodna dinamika koju cinična djevojka i sarkastični profesor imaju vrlo je humoristična i osigurava kvalitetu filma. U narednim tjednima, Nadine sluša njegove prodike i lekcije te pokušava unijeti promjene u svoj život, ali je većinu vremena neuspješna ili stvari pođu po zlu. Ako želite uspijeva li Nadine izaći na kraj sa silnim problemima, pogledajte film! Mnogi u teenage filmovi dinamični skroz do kraja, tako da ćete sigurno biti iznenađeni ishodom!

Lady Bird

Religijski identitet i biranje karijere samo su neki od problema kojih se dotiče ovaj hit film gdje vrhunska glumica Saoirse Ronan glumi Christine. Njen nadimak, koji si je dala sama, je Lady Bird, a tako ju zovu uglavnom prijatelji. Pohađanje stroge i religiozno orijentirane škole naučilo je protagonisticu da zapravo uopće ne želi imati posla s religijom kasnije u životu, a to teško pada svima oko nje jer ju već smatraju anarhisticom.

Čudan odnos koji ima s majkom često je izvor frustracije, prvenstveno jer oba lika imaju intenzivne karakteristike koje se međusobno pobijaju. Prvi intimni odnosi, zbunjenost oko koncepta grijeha, veze koje su izvana divne, a na kraju ne funkcioniraju… Sve su ovo trenuci kroz koje Lady Bird prolazi, a ujedno i momenti koje drugi teenage filmovi često obrađuju s manje pažnje.

Mogu li mali konflikti prerasti u veće probleme i hoće li protagonistica biti sretna što je napokon ulovila dečka koji joj je zapeo za oko saznajte u divnoj priči koju je napisala i režirala Greta Gerwig. I da, za one kojima je to bitno, u filmu se pojavljuje i Timothée Chalamet.

Beautiful Boy

A kad smo već spomenuli jednog od najpopularnijih mladih glumaca današnje scene, vrijeme je da popričamo o filmu u kojem je Timothée Chalamet prikazao razarajuću i tužnu stvarnost ovisnosti. Kompliciran, ranjiv i nestabilan odnos Davida i Nicholasa, oca i sina koji se bore s ovisnošću i neprikladnim ponašanjem mladog delinkventa.

U scenama koje slamaju srca, Chalamet i Steve Carell pokazuju svoje vrhunske glumačke sposobnosti. Svađe, prepirke, ranjivi trenuci i suze te trud koji često ne urađa plodom pokazuju koliko je zapravo teško obraniti vlastito dijete od problema. Nic je korisnik opijata koji više ne prepoznaje tko je i gdje želi biti, a njegov otac pokušava ga usmjeriti i zaštiti. Teenage filmovi ne bave se samo problemima koje roditelji vole nazvati izmišljenima, već i onim problemima koji su svima vidljivi i opipljivi.

Film je inspiriran stvarnim memoarima Davida i Nica Sheffa, zbog čega je film još više emocionalan i težak za gledati. Jedna od najtežih realizacija koje obojica prolaze kroz film jest da zapravo uopće ne poznaju drugu osobu i kroz vrijeme je sve teže naći razlog za trud i ponovne pokušaje. Svakako pogledajte ovo kinematografsko remek djelo kako biste podigli svijest o ovisnostima i razarajućem utjecaju istih na osobu i ljude oko nje – ono nudi puno bogatije iskustvo no što mislite da teenage filmovi nude.

The Perks of Being a Wallflower

Potreba za mijenjanjem vlastitog života kada počnu nove ere kod tinejdžera je posebno stvarna, a Charlie (kojeg glumi Logan Lerman) nadao se da će ovo biti zadnja promjena koju treba napraviti prije no što nađe prave prijatelje. Tako je i bilo – upoznao je Patricka i Sam, tinejdžere koji se također teško uklapaju među popularnima.

Ipak, drago nam je da ovaj film ne podržava konvencionalni stereotip štrebera kao outsidera, već možemo upoznati zaista raznolike ljude s raznolikim hobijima. Tako se, primjerice, dio Charliejevih novih prijatelja bavi burlesknim predstavama u čijem se kontekstu često raspravlja i tema seksualnog identiteta i rodnih stereotipa.

Jedna od Charliejevih tajna upravo je njegova ljubav za pisanjem, ali i tamna prošlost zbog koje često pati od simptoma posttraumatskog poremećaja. Bez da vam otkrivamo detalje, želimo vam poručiti da je ovaj film pravo slavlje prosječnosti, predavanje o ljubavi i percepciji romantičnih odnosa te priča o rastancima koji su jednako slatki kao što su i gorki. Mnogi su teenage filmovi inspirirani upravo ovim!

Love, Simon

Simon je jedan od prvih protagonista koji vjerno i realistično prikazuje problem koji je danas sve češći, a radi se o homoseksualnosti o kojoj nas je strah pričati. Nick Robinson u ovoj ulozi vjerno je prikazao Simona, srednjoškolca koji se zaista ne može požaliti na obiteljske odnose, prijatelje ili ocjene – gdje je onda problem? Pa, Simon je „u ormaru“, odnosno nije nikome rekao da ga privlače muškarci, a ne žene. Teenage filmovi uvijek prilaze temi seksualnog identiteta oprezno i s pozitivne strane, tako da oko toga ne morate brinuti.

Ova kriza identiteta u potpunosti ga izjeda jer ima osjećaj kao da laže svima, uključujući i sebi, ali barem malo olakšanja osjeća nakon što je kontaktirao osobu pod pseudonimom Blue. Radi se o studentu koji je pod tim imenom priznao da je homoseksualac te tako ohrabrio Simona da mu se javi. Borba s dijeljenjem ove informacije, razmišljanje o tome što će reći roditelji i procjenjivanje tko od prijatelja već zna samo su neki problemi s kojima se naš protagonist bavi.

Film nas poučava o tome koliko smo svi različiti i kako svatko ima neku tajnu koja ga karakterizira. Također govori o toleranciji, otkrivanju vlastitog identiteta i odnosima s roditeljima. Teenage filmovi poput ovog savršeni su za sve koji žele naučiti kako biti suosjećajni prema drugima.

10 Things I Hate About You

Julia Stiles i Heath Ledger proslavili su se u američkoj romantičnoj komediji u kojoj glume Katarinu i Patricka. Iako će vam se isprva činiti da je priča u kojoj glavni lik zbog izazova mora izlaziti s protagonisticom potpuni klišej i da u njoj ne možemo naći nikakve kvalitetne lekcije, brzo ćete shvatiti da to nikako nije istina. Kad ljudi spomenu termin teenage filmovi, mnogima će upravo ovaj film biti prva asocijacija – da, toliko je dobar.

Bianca je mlađa sestra naše protagonistice Kat i pravi je ulov – barem tako misle drugi učenici. S druge strane, Kat je sarkastična, inteligentna, brza na jeziku i previše iskrena. U njenom govoru nema filtriranja, zbog čega često dijeli svoje feminističke ideje. Njihov otac davno je razvio pravilo da djevojke ne smiju imati dečke, a nakon kontinuiranih molbi mlađe sestre, dopušta da Bianca nađe dečka samo ako i Kat bude u vezi. Njegovo je razmišljanje kako Kat nikad neće biti u vezi, ali je očito bio u krivu.

Cameron želi biti s Biancom pa zbog toga uvjerava Patricka, pridošlicu, da on bude s Kat samo kako bi mu omogućio izlaske s mlađom sestrom. Priča o djevojci koja mora prkositi svijetu i dečku koji ju je naučio da i nije tako jaka i nedodirljiva kao što je mislila inspirirala je mlade diljem svijeta da budu transparentni i iskreni s onima koje vole. Budući teenage filmovi također su vrlo intenzivno inspirirani ovim kultnim klasikom!

Easy A

Jedna od najgorih stvari koje se mladoj tinejdžerici može dogoditi u srednjoj školi su glasine koje ju prozivaju lakom curom. Emma Stone u potpunosti je razvalila ulogu mlade Olive, djevojke koja je odlučila sa svojim vršnjacima podijeliti i drugu stranu priče koja se skriva iza navedenih glasina. Inteligentna, zanimljiva i anonimna Olive postala je glavna atrakcija tako što je svom prijatelju Brandonu pomogla da odglumi heteroseksualnu vezu i vruće odnose na lokalnoj zabavi.

U nadi da će Brandona prestati maltretirati, riskirala je vlastitu reputaciju. Ono što nije očekivala je javljanje sličnih studenata koji se bore sa svojim seksualnim identitetom – očekivali su da će za njih napraviti isto što je napravila i za Brandona. Uskoro cijela škola misli kako je moral bacila kroz prozor i odlučila biti najprovokativnija djevojka generacije.

Ružne riječi i kritike isprva ne utječu na nju mnogo, ali stvari se mijenjaju kako tih komentara biva sve više. Podrška komičnih roditelja i zbunjujući odnos s dečkom u kojeg je već dugo zatreskana situaciju dovode na novu, kompliciraniju razinu. Za ostatak morate pogledati film!

Mean Girls

Jedan od kultnih filmova koje smo definitivno morali uključiti na listu jest poučan film o tome kako mladi utječu jedni na druge. Lindsay Lohan protagonistica je pod imenom Katie – novu eru života započinje tako što upisuje srednju školu nakon što je živjela u Africi i bila educirana privatno. Pronalazak prijatelja, pojam popularnosti i grupiranje u stereotipne kategorije samo su neki od problema koji ju muče.

Ipak, njen se život mijenja kad upoznaje takozvane „zločeste cure“ – Karen, Gretchen i Regina. Ova grupa djevojaka uvijek ima alternativne motive i tajne planove, a o svakome moraju znati sve. S obzirom na to koliko su popularne i lijepe, Katie poželi da je dio njihovog svijeta. Kad se počela družiti s njima, osjetila je kao da je napokon vidljiva i popularna, a to je svakako san koji svaka srednjoškolka živi u nekom trenutku.

Sviđa joj se Aaron, ali on je Reginin bivši dečko pa djevojke posežu za tajnim spletkarenjima. Film se možda čini površnim, ali se bavi mnogim bitnim temama – poremećajima u prehrani, stereotipima, uklapanjem… Ako ste netko tko voli učiti kroz komediju i mislite da su klasični teenage filmovi najbolji, ovo je idealan film za vas.

The Spectacular Now

Sutter je ono što mnogi žele biti – popularan klinac s poslom i djevojkom, ali isto tako relativno dobra osoba s dobrim smislom za humor. Njegov se život mijenja nakon što upoznaje Amy, djevojku koja već zna njega, ali on nju nikad nije primijetio. Iako njegovi prijatelji nisu oduševljeni time što se dvojac druži (jer je Amy čudna i nije popularna), Sutter se dobro zabavlja u njenom društvu i daje joj komplimente.

Ovaj film odličan je pokazatelj koliko smo svi odgovorni za ljude oko sebe te da stvari koje govorimo uvijek imaju utjecaj na drugu osobu. No, što činiti kad romantični odnosi nisu označeni kao veza, ali niti kao prijateljstvo? Što reći kad jedna osoba izrazi ljubav, a druga joj kaže da njena ljubav nije istinita? Teenage filmovi mogu nas natjerati da razmišljamo o pitanjima koja su nam nekoć bila u potpunosti strana.

Dirljiva priča u koju su Miles Teller i Shailene Woodley uložili svaki dio svog glumačkog talenta malo koga može učiniti ravnodušnim, pogotovo kada u priču uđu obiteljski problemi i zavrzlame.

Call Me By Your Name

Zadnji film na popisu svakako je slomio mnoga srca i uzrokovao mnoge „klik“ trenutke u mladim glavama. Naš protagonist je Elio, a glumi ga fantastični Timothée Chalamet. Elio živi u Italiji i provodi vrijeme sa svojim dobro situiranim roditeljima i zanimljivim prijateljima. Njegova je majka prevoditeljica, a otac profesor koji upravo kreće s mentoriranjem mladog i ambicioznog studenta iz Amerike. Njegovo je ime Oliver i u život mladog Elia unijet će mnoge probleme.

Nostalgična, melankolična i zbunjujuća okolina ne pomaže našem protagonistu koji se bavi pitanjima osobnog identiteta – koga voli? Što ga zanima? Jesu li sve stvari kratke i prolazne? Učimo o čistoj, ali prolaznoj formi ljubavi i slomljenim srcima, ali i odnosima te užitcima koje mladi ljudi traže.

Spora radnja omogućava nam da u potpunosti upoznamo mladog protagonista i poistovjetimo se s mislima koje ga okupiraju. Ovaj je film svakako odličan izbor i za one koji vole estetiku i idilu kultura koje drže umjetnost kao glavnu vrijednost – studenti likovne akademije i arhitekture, ali i drugi ljubitelji ovih tema,  uživat će u vizualima. Očito je da teenage filmovi ne moraju biti isključivo izvor lekcija, već i inspiracije.

Zaključak

Teenage filmovi možda nisu prvi izbor mnogima, ali svakako se isplati pogledati ih kako bismo naučili nešto novo i našli likove s kojima se možemo poistovjetiti. Većina govori o temama koje su svima drage, ali se o njima puno ne priča u društvu jer su stigmatizirane ili vrlo ozbiljne. Za naše je mentalno zdravlje dobro da destigmatiziramo ove teme i naučimo koliko je bitno biti podrška onima oko nas.

Ipak, ako teenage filmovi nikako nisu za vas, preporučujemo vam da pogledate naš popis Disney filmova ili pak najboljih horor filmova ove godine! Vjerujemo da ćete na barem jednog od ovih popisa naći nešto za sebe! Ne zaboravite pripremiti kokice i uživati.