Disney filmovi

Najbolji Disney filmovi: Top 20 prikladnih za sve generacije

Walt Disney ime je koje prepoznaju mnoge generacije ljudi diljem svijeta, a Disney filmovi odgajali su generacije. Riječ je o čovjeku čija je vizija stvaranja animiranih filmova nadilazila vrijeme u kojem je živio, a koji je još davne 1933. godine uvidio da je djeci potreban film koji će ih nasmijati, natjerati da zapjevaju i naučiti što je dobro, a što je zlo.

Mickey mouse vrtuljak - Disney
FOTO: UNSPLASH

Sastaviti listu na kojoj se nalaze Disney filmovi, rangirani kao najbolji ikad vrlo je težak zadatak jer svatko od nas ima svoje favorite, ali ipak postoje neki od njih koji u svima nama bude radost i nostalgiju i koje ćemo uvijek iznova poželjeti gledati.

Pogledajmo popis 20 najboljih filmova iz produkcije Walta Disneyja i uživajmo u čarobnom putovanju na koje nas nose…

1. Snjeguljica i 7 patuljaka (1937.)

Snjeguljica i 7 patuljaka je dugometražni crtani film kojeg je producirao Walt Disney i njegov studio, a bazira se na istoimenoj bajci koju su napisala braća Grimm, poznati njemački bajkopisci.

Ova svjetski poznata priča o princezi nevjerojatne ljepote, koju pokušava ubiti njena zločesta i ljubomorna maćeha, a kojoj život spašava sedam šumskih patuljaka, iznimno je omiljena još i danas.

Ovo je najstariji Disney film, a popularnost mu je bila velika i među publikom i kritičarima. Animirani film je napravljen s budžetom od manje od 2 milijuna dolara, a nakon izlaska je zaradio 20 puta veći iznos.

Film je dobio i počasni Oscar, a muzika iz filma je bila nominirana za nagradu Oscar za najbolju originalnu muziku. 

2. Pinocchio (1940.)

Fantastični animirani film „Pinocchio“ jedan je od najpoznatijih filmova ikad, a posebno je hvaljen zbog mnogih životnih lekcija za djecu koje uključuju učenje razlike dobra i zla, važnost govorenja istine i važnost truda kako bi se ostvarile životne želje.

Izvrsna priča u kojoj Cvrčak (Pinocchijeva savjest) pomaže drvenom lutku da ostane na putu dobra kako bi mu se ostvarila želja da ga Plava vila pretvori u pravog dječaka, još uvijek intrigira gledatelje svih dobi i budi u njima nostalgiju.

Iako je film star i napravljen pomoću statičnih slika, u mnogočemu nadmašuje neke današnje animirane filmove svojim scenarijom, animacijom i stilom. Takvi Disney filmovi jedinstveni su rad i vrlo cijenjeni. 

3. Dumbo (1941.)

Fenomenalni Disneyev animirani film o slonu Jumbo Junioru, kojeg pogrdno nazivaju Dumbo (što znači glup) zbog njegovih velikih ušiju, također je bio veliki hit među djecom i odraslima.

Dumbo je jedan od najkraćih Disneyevih filmova, ali iznimno upečatljiva priča o slonu velikih ušiju koji leti pomoću njih, i kojeg prati njegov dobar prijatelj miš (koji je u stvarnom svijetu poznat kao životinja koje se slonovi boje) uvijek će se smatrati pravim filmskim klasikom.

4. Bambi (1942.)

Priča Felixa Saltena jedna je od najtoplijih priča o životinjama ikada i kao takva je bila odlična za adaptaciju na filmsko platno. Ovo je prvi Disney film u kojoj su svi likovi životinje.

Animacija, glazba i priča iznimno su značajne i oduševljavaju sve nove generacije gledatelja. Lane Bambi i njegov prijatelj Ljupko mnogima su omiljeni likovi upravo zbog nevjerojatne topline ovog poučnog filma.

Kako bi animacija u filmu bila što sličnija stvarnosti angažirani su razni umjetnici i fotografi koji su crtačima donijeli mnogo slika iz prirode, kroz sva godišnja doba, kako bi se dočarala svaka sitnica.

Slike su uključivale razne životinje i biljke, ali i važne stvari koje dočaravaju prirodu, poput kora drveća, snježnih nanosa, oblaka i slično.

5. Pepeljuga (1950.)

Jedan od starijih animiranih filmova Disneya je i onaj o Pepeljugi, djevojci koja je nosila staklene cipelice. Priča u kojoj se princ zaljubljuje u djevojku koju je njena maćeha pretvorila u sluškinju odiše romantikom, a animirane slike i muzika tog vremena daju joj dašak glamura.

Film je bio jako popularan, a lik Pepeljuge poznat je djeci svake dobi koje se često odijevaju poput Pepeljuge u vrijeme maškara.

6. Alisa u zemlji čudesa (1951.)

Animirani Disney film napravljen po adaptaciji istoimene knjige još je jedan fantastični film nastao nakon 2. svjetskog rata, a govori o djevojčici Alice koja je upala u zečju rupu i završila u nekom sasvim novom svijetu. Prilikom premijere film nije postao uspješnica, nije bio po volji kritičarima, a nije oduševio niti velik broj gledatelja.

Ipak, desetak godina kasnije postao je jako popularan, a isto je i s njegovim adaptacijama koje su bile vrlo gledane.

Jedan od najzanimljivijih likova iz filma je Češirska mačka, koja je svojim izgledom zaintrigirala sve gledatelje.

7. Petar Pan (1953.)

Priča o nestašnom dječaku Petru koji nikada neće odrasti jer tako želi, a koji svoje dane provodi leteći zemljom koja se zove Neverland, u pratnji svojih prijatelja koje on zove „Izgubljenim dječacima“ jedna je od najfantastičnijih priča svih vremena.

Na ideju da napravi film o njemu došao je sam Walt Disney koji je kao dijete u kazalištu gledao izvornu predstavu. Kasnije ga je čak i glumio u školskoj predstavi. 

Petar svoje dane provodi u igri i odmoru, druženju s vilom Zvončicom, te sukobima s intrigantnim gusarom Kapetanom Kukom i njegovom posadom, sve do trena kada upoznaje djevojčicu Wendy koja želi odrasti i vratiti se svojim roditeljima, koja mu postaje vrlo draga.

8. 101 Dalmatinac (1961.)

Najpoznatija Disneyjeva zločinka svakako je Cruella De Vil, ekscentrična bogatašica koja se želi domoći predivnih točkastih štenaca kako bi od njih napravila kaput.

Priča o 101 psiću uključuje zaljubljeni par Rogera i Anitu, te njihove pse Ponga i Perditu koji su ponosni roditelji malih psića na koje se okomila zla Cruella.

Ovo je 17. Disneyev film, i također je bio jako uspješan i zaradio velike novce na kino blagajnama. Film je povećao popularnost ove pasmine koja je postala poznata diljem svijeta.

9. Knjiga o džungli (1967.)

Knjiga o džungli nastala je na temelju istoimenog romana Rudyarda Kiplinga, a govori o odrastanju dječaka Mowglija među životinjama iz džungle koje su ga prihvatile kao svojeg.

U bijegu od bengalskog tigra Sheer Khana koji jede ljude, Mowgli prolazi kroz mnoge opasne pustolovine da bi na kraju pobijedio tigra i stigao u selo. Odmah po dolasku upoznaje djevojku koja se zaljubi, a njegovi pratitelji i prijatelji medvjed Baloo i pantera Bagheera tuguju za njim kad ih napusti.

Ovaj Disneyev crtani film je postigao veliki uspjeh, a poučna priča o prijateljstvu koju nosi je za svaku pohvalu.

10. Mala sirena (1989.)

„Mala sirena“ nije samo odličan animirani film već i pravi glazbeni spektakl, koji je obogatio Disney s dva kipića Oscara za nevjerojatnu glazbu. 

Sirena Ariel još je i danas jedan od najpopularnijih likova, a priča o njenoj zabranjenoj ljubavi zbog koje je gotovo uništila očevo podvodno carstvo uistinu je izvrsno ispričana te uključuje mnoge živopisne likove poput morske vještice Ursule i raka Sebastiana koji pjeva reggae.

11. Ljepotica i zvijer (1991.)

Fantastični mjuzikl nastao na temelju francuske bajke iz 18. stoljeća govori o djevojci iz malog grada koja se zaljubi u zvijer koja živi u dvorcu u okolici, a koja je ustvari začarani princ jedan je od uspješnica Disney produkcije.

Odlična glazba, zanimljivi likovi i brza radnja donijeli su mjuziklu mnoge pohvale kritičara i gledatelja, a film je osvojio i dva Oscara za glazbu i Zlatni globus u kategoriji mjuzikla.

Film je bio jako popularan te je zaradio višestruko od svog budžeta, kao i mnogi Disney filmovi.

12. Aladdin (1992.)

Temeljen na istoimenoj bajci iz arapskog djela „1001 noć“, ovaj je animirani film postao popularan diljem svijeta, uz zaradu od preko pola milijarde dolara u kinima.

Priča o Aladdinu, nestašnom, ali dobrom lopovu koji pronalazi čarobnu svjetiljku u kojoj se nalazi duh koji ispunjava želje zaintrigirala je mališane diljem svijeta,a film je osvojio i dva Oscara i Grammy za pjesmu godine pod nazivom „A whole new world“. Disney filmovi glazbom zaista pokreću emociju!

Potaknuti uspjehom ovog Disneyevog filma producenti su stvorili i TV seriju koja je također bila vrlo gledana.

13. Kralj lavova (1994.)

Jedan od najgledanijih Disneyjevih animiranih filmova je „Kralj lavova“, 32. po redu animirani film ove produkcijske kuće, u kojem glavne uloge imaju lavovi, te u njemu nema ljudskih likova.

Ovo je jedan od potresnijih Disney crtanih filmova, te jedan od rijetkih u kojem umire jedan od važnijih likova koji je ujedno i pozitivac. Film je većinom crtan rukom što mu daje poseban šarm i vrijednost, a film je postao toliko popularan da je zaradio gotovo milijardu dolara u kino dvoranama diljem svijeta.

Glazba u filmu je izuzetna, a originalne pjesme „Život teče u krug“ i „ Can You Feel The Love Tonight“ postale su hitovi. Film je osvojio tri Zlatna globusa i 2 Oscara, oba za najbolju glazbu. 

14. Herkules (1997.)

Animirani film koji se bazira na starogrčkim mitovima temeljen na mitu o Heraklu, sinu boga Zeusa, postigao je ogromni uspjeh kod kritike, ali i kod publike. 

Animacija i glazba se razlikuju od ostalih Disney filmova, i iako je film bio uspješan nije dosegnuo zaradu ostalih uspješnica u tom vremenskom periodu.

Bez obzira na to, film ima velike poklonike i još je uvijek rado gledan.

15. Mulan (1998.)

Još jedan od filmova iz Disneyjeve renesanse priča je koja se temelji na kineskoj legendi o djevojci Mulan koja glumi muškog ratnika kako bi se umjesto svog oca borila u vojsci. Priča o heroini koja je htjela spasiti oca i pokazati svoju vrijednost jedna je od najljepših drevnih kineskih legendi.

Mulan je požeo veliki uspjeh kod kritičara i publike te je bio nominiran za Oscara i Zlatni globus. 

16. Tarzan (1999.)

Jedan od najskupljih animiranih filmova svih vremena ostvario je veliki uspjeh u kinodvoranama diljem svijeta, a posebno popularna je bila glazba iz filma. Pjesma Phila Collinsa „You’ll Be in My Heart“ najveća je uspješnica filma što je pokazala i nagrada Oscar za najbolju pjesmu, a ni drugi Disney filmovi nisu daleko što se tiče glazbenog repertoara.

Ovaj se film smatra posljednjim djelom iz razdoblja „Disneyjeve renesanse“, te najboljom animiranom adaptacijom romana E.R. Burroughsa „Tarzan of the Apes“.

17. Careva nova ćud (2000.)

Iako nije postigao očekivani uspjeh, ovaj je animirani film, koji je prvotno zamišljen kao epski mjuzikl, svojom animacijom, humorom i pričom jedan od zanimljivijih djela Disney produkcije.

Priča o samoživom peruanskom caru kojeg se slučajno pretvara u ljamu prenesena je u iznimni scenarij koji će vas nasmijati, a kojeg prati odlična muzika. Među izvođačima u filmu nalazi se Sting.

18. Princeza i žabac (2009.)

Također baziran na već gotovoj priči, noveli „Žablja princeza“, ovaj se animirani Disney film razlikuje od sličnih tog doba jer je napravljen u tradicionalnoj 2D animaciji. 

Humoristična priča u kojoj princ začaran u žabu poljubi princezu misleći da će ga ona pretvoriti ponovno u princa, a dogodi se da on princezu pretvara u žabu, zanimljiva je i privlačna za gledanje. 

19. Vrlo zapetljana priča (2010.)

50. po redu Disneyev film opet se bazira na bajci braće Grimm, pod imenom Matovilka. Napravljena u 3D animaciji ova je fantastična komedija jedna od velikih uspješnica.

Imala je ogroman proračun od gotovo 300 milijuna dolara čime je postala najskuplji animirani film svih vremena, a zaradila je dvostruko više. 

Pohvaljen i od kritičara i od publike film „Vrlo zapetljana priča“ nije osvojio niti jednog Oscara, ali je bio nominiran u nekoliko kategorija. Posebno hvaljena bila je muzika iz filma.

19. Frozen ili Snježno kraljevstvo (2013.)

Jedan od najpopularnijih animiranih filmova ikad svakako je i Frozen, film inspiriran romanom „Snježna kraljica“ Hansa Christiana Andersena. Elsa, njena sestra Anna, Kristoff i živi snjegović Olaf spašavaju kraljevstvo koje će uskoro prekriti vječna zima. Iako mnogi kažu da novi Disney filmovi nisu kao što su bili stari, mi svakako volimo i novi duh kreative!

Ovaj je animirani Disney film napravljen u 3D produkciji, a zaradio je preko milijardu dolara na kino blagajnama. Film je osvojio i dva Oscara od kojih j jadan za najbolji animirani film, a drugi za najbolju originalnu pjesmu poznatu kao „Let it Go“ ili „Puštam sve“.

Film je također osvojio Zlatni globus, nagradu BAFTA i dva Grammyja.

20. Moana (2016.)

Moana je animirani pustolovni film koji priča priču o kćeri poglavice sela u Polineziji koja spašava svoj narod i svojom hrabrošću inspirira ljude oko sebe.

Hvaljen od kritičara, osobito u segmentu animacije i glazbe, ovaj je Disney film odličan za sve uzraste, a ne samo za najmlađe.

Film je jedinstven i zbog prekrasnih animacija oceana za što Disney mora zahvaliti Pixaru. Ako pak u vašoj kući Disney filmovi služe samo za zabavu najmlađih, možda biste trebali pronaći neki dobar horor film!