“Tajni kurikulum” obučava studente medicine da imaju manje empatije
Shutterstock

“Tajni kurikulum” obučava studente medicine da imaju manje empatije

Empatija je temeljna vještina koju studenti medicine trebaju. General Medical Council, koji postavlja standarde i ishode za obrazovanje i obuku studenata medicine u Ujedinjenom Kraljevstvu, kaže da je empatija ključna za njihovu strategiju, piše ScienceAlert.

Međutim, “tajni kurikulum” na medicinskim fakultetima može smanjiti empatiju studenata medicine. Nova studija, objavljena u BMC Medical Education, prva je koja sustavno pokazuje zašto empatija opada tijekom medicinskog obrazovanja i postavlja važna pitanja o prioritetima trenutnog medicinskog obrazovanja.

Poznato je da empatija smanjuje bol pacijenata i poboljšava njihovo zadovoljstvo njegom, ali spriječava i burnout kod liječnika. Ipak, razine empatije kod studenata medicine često opadaju kako njihova obuka napreduje, saznajemo prema N1.

Ovaj kurikulum uključuje suptilne, neformalne utjecaje na studente. Na primjer, često postoji neuravnotežen fokus na biomedicinski model bolesti, koji se fokusira na tijelo kao stroj, u odnosu na “biopsihosocijalni” model bolesti, koji uključuje biološke, psihološke i društvene čimbenike.

No, i način na koji je kurikulum strukturiran tako da stvara stresno radno opterećenje i promiče utjecaj uzora (koji možda i sami pokazuju malo empatije) ima učinka.

Studenti, koji vjerojatno nemaju dovoljno iskustva o tome kako je biti pacijent, često se prilagođavaju ovom skrivenom kurikulumu razvijajući cinizam i postajući emocionalno distancirani i desenzibilizirani. To zauzvrat smanjuje empatiju.

Kao i sve studije, ovaj pregled ima neka ograničenja. Studije uključene u pregled bile su male, vrlo malo ih je bilo izvan Europe ili Sjeverne Amerike, a mnoge su bile ograničene kvalitete. Međutim, izvanredna dosljednost identificiranih tema jamči rigorozne napore da se preokrene pad empatije.