Zastave svijeta i priča koja stoji iza njih (Top 7)
Shutterstock

Zastave svijeta i priča koja stoji iza njih (Top 7)

Zastave svijeta su puno više od komada tkanine s bojama i specifičnim dizajnom – ona je simbol cijele određene nacije. Svaka zastava na svijetu jasno se razlikuje od jedne zemlje do druge i izravan je odraz povijesti, kulture i pozadine države. Međutim, tko dizajnira nacionalnu zastavu neke zemlje i što motivira poseban dizajn svake zastave?

Zastave svijeta i njihova pozadina

U nastavku ovog članka, donosimo vam neke od zanimljivih priča koje se kriju iza kraljevskih boja i uzoraka nekih poznatih zastava svijeta.

Zastave svijeta – Velika Britanija – The Union Jack

Zastava se sastoji od crvenog križa svetog Jurja (zaštitnika Engleske), križa svetog Patrika (zaštitnika Irske) i slanog križa svetog Andrije (zaštitnika Škotske). Iako je Wales sada dio Ujedinjenog Kraljevstva, pripadao je Kraljevini Engleskoj u vrijeme kada je zastava dizajnirana i stoga nije predstavljena na zastavi.

Zastave svijeta
Shutterstock

Zastave svijeta – SAD – The Stars and Stripes

Od 1775. godine bilo je 28 inkarnacija zastave SAD-a s različitim brojem zvijezda i pruga. Današnje Zvijezde i pruge, sa svojih 13 vodoravnih pruga i 50 zvjezdica, verzija su koja je na snazi od Dana neovisnosti 1960. godine. Pruge predstavljaju trinaest kolonija koje su proglasile neovisnost i postale prve države Unije, a pedeset zvijezda predstavljaju 50 trenutnih država SAD-a.

Zastave svijeta
Shutterstock

Zastave svijeta – Francuska – Tricolor

Bijela boja francuske zastave predstavlja kralja, a također je tradicionalna boja kuće Bourbon koja je vladala Francuskom sve do Francuske revolucije. Crvena i plava predstavljaju grad Pariz; to su bile boje revolucionara koji su 1789. godine zauzeli Bastillu.

Zastave svijeta
Shutterstock

Zastave svijeta – Kanada – Javorov list/L’Unifolié

Iako je sada ikoničan i nepogrešiv simbol Kanade, zastava s javorovim lišćem s 11 točaka nacionalna je zastava Kanade tek od 1965. godine, nakon ozbiljne nacionalne rasprave koju je pokrenuo tadašnji premijer Lester B. Pearson. Zastava s javorovim lišćem sada je toliki sinonim za Kanadu da svake veljače ima svoj Dan nacionalne zastave Kanade.

Zastave svijeta
Shutterstock

Zastave svijeta – Australija

Union Jack u kantonu i velika bijela zvijezda Commonwealtha sa sedam krakova u donjoj lijevoj četvrtini na australskoj zastavi snažno su usmjereni prema Commonwealthu. Ostale zvijezde predstavljaju zviježđe Južnog križa, noćni fenomen lako vidljiv iz Australije.

Zastave svijeta
Shutterstock

Zastave svijeta – Južna Afrika

Sadašnja nacionalna zastava Južne Afrike naručena je nakon puštanja Nelsona Mandele iz zatvora 1990. godine. Crna, zelena i žuta nalaze se na zastavama Afričkog nacionalnog kongresa i stoga se kaže da predstavljaju crnačko stanovništvo zemlje. Crvena, bijela i plava boja preuzete su iz boja Burskih republika. Zeleni pokrivač (oblik Y) obično se tumači kao ujedinjenje različitih etničkih skupina i kretanje prema novoj ujedinjenoj Južnoj Africi.

Zastave svijeta
Shutterstock

Zastave svijeta – Njemačka – Bundesflagge (savezna zastava)

Sadašnji oblik zastave uveden je 1990. godine, nakon ponovnog ujedinjenja Njemačke. Crna, crvena i zlatna povezuju se s Njemačkom još od 1840. godine, kada je frankfurtski parlament crno-crveno-zlatnu proglasio službenim bojama Njemačke. Za boje se kaže da predstavljaju demokraciju.

Zastave svijeta
Shutterstock

Zastave svijeta – Nigerija

Zelene pruge predstavljaju nigerijsko bogatstvo, bujnu vegetaciju i poljoprivrednu industriju, dok bijela označava njihovu želju za mirom i skladom. Zastavu je dizajnirao 23-godišnji student Michael Taiwo Akinkunmi, a prvi put je službeno korištena 1. listopada 1960. godiene.

Zastave svijeta
Shutterstock

Zastave svijeta – Kina – Wu Xīng Hóng Qí (crvena zastava s pet zvjezdica)

Crvena predstavlja komunističku revoluciju u Kini, dok pet zvjezdica i njihov odnos predstavljaju jedinstvo kineskog naroda pod vodstvom Komunističke partije Kine (KPK). Orijentacija zvijezda (četiri manje zvijezde oko jedne veće) predstavlja jedinstvo oko većeg dobra.

Zastave svijeta
Shutterstock

Zastave svijeta – Brazil – Auriverde (zlatno i zeleno)

Sadašnja zastava Brazila službeno je usvojena 1889. godine. Zastava je zelena i simbol je bujnih polja i šuma Brazila. Njegovo glavno obilježje je veliki žuti dijamant (simbol brazilskog bogatstva u zlatu), a u njegovom središtu lebdi plava nebeska kugla s bijelim zvijezdama koje predstavljaju noćno nebo nad Rio de Janeirom. Moto na brazilskoj zastavi “Ordem e Progresso” u prijevodu znači “red i napredak” i inspiriran je motom pozitivizma francuskog filozofa Comtea – “Ljubav kao načelo i red kao osnova; napredak kao cilj.”

Zastave svijeta
Shutterstock

Zastave svijeta – Danska – Dannebrog

Poznata kao najstarija zastava na svijetu, s procijenjenim podrijetlom iz još 1219. godine, zastava nosi bijeli skandinavski križ na crvenom polju. Legenda o podrijetlu sa značajnim utjecajem na dansku nacionalnu historiografiju povezuje uvođenje zastave s bitkom kod Lyndanissea 1219. godine. Novija povijest pripisuje dizajn zastave križarskim ratovima – carska ratna zastava Svetog Rimskog Carstva koristila je isti dizajn.

Zastave svijeta
Shutterstock

Zastave svijeta – Bangladeš

Zeleno polje zastave predstavlja bujnost zemlje, a crveni disk predstavlja sunce koje izlazi nad Bengalom, kao i krv onih koji su umrli za neovisnost Bangladeša. Zastava je poznata po tome što je crveni krug pomaknut tako da izgleda kao da je u sredini kada se vijori na jarbolu.

Zastave svijeta
Shutterstock

Zastave svijeta – Malezija – Jalur Gemilang (Pruge slave)

Zastava se sastoji od polja od 14 naizmjeničnih crvenih i bijelih pruga duž letvice, koje predstavljaju jednak status 13 malezijskih država članica i savezne vlade, te plavog kantona koji nosi polumjesec (koji predstavlja islam) i zvijezdu s 14 krakova. Poznat kao Bintang Persekutuan (Federalna zvijezda). Boje zastave znak su East India Company.

Zastave svijeta
Shutterstock

Zastave svijeta – Indija – Tiranga (“Tricolor”)

Tiranga je usvojena kao nacionalna zastava neovisne Indije 1947. godine, a sastojala se od boje šafrana, bijelih i zelenih pruga, a u središtu je bila Dharma Charkha cara Asoke. Boja šafrana označava snagu i hrabrost zemlje, bijela srednja traka označava mir i istinu, a zelena traka pokazuje plodnost, rast i povoljnost zemlje. Čakra namjerava pokazati da postoji život u pokretu i smrt u stagnaciji.

Zastave svijeta
Shutterstock

Zastave svijeta – Rusija – Trikolor

Zastava je prvi put korištena kao zastava za ruske trgovačke brodove i postala je službena kao zastava Ruskog carstva 1696. godine.

Zastave svijeta
Shutterstock

Nakon uspostave i raspada Sovjetskog Saveza, carska trobojnica u potpunosti je vraćena 1993. godine nakon ustavne krize kao trenutna zastava. Izbor boja je značajan po tome što predstavljaju redoslijed prioriteta, bijela za Boga, plava za kralja i crvena za narod i/ili državu.