zastave država
Shutterstock.com

Zanimljive zastave država: Donosimo 8 najčudnijih

Svaka država je predstavljena svojim simbolima. Najvažniji od tih simbola je državna zastava. Državna zastava je glavni simbol koji predstavlja državu na raznim sportskim natjecanjima, službenim sastancima, političkim kongresima i svim drugim događajima. Svi dobro poznajemo boje i simbole zastave svoje zemlje i razumijemo kako ona lijepo i detaljno predstavlja našu zemlju, u različitim bojama i simbolima. Za razliku od nekih nama poznatih zastava, neke zastave država imaju razne tajne sa svojim simbolima i smatraju se najčudnijim i najzanimljivijim zastavama na svijetu.

Čudne zastave država

Neke zastave država predstavljaju otoke, postojale su još od davnih dana, ali su sada zaboravljene. Pogledajmo pobliže najneobičnije zastave država koje većini nisu poznate, a istodobno su zanimljive.

Butan

Wikimedia Commons

Gledajući jednu od najzanimljivijih zastava na svijetu, zastavu Butana, vidimo dvije osnovne boje: žutu i narančastu. Svaka od njih ima svoje značenje. Žuta predstavlja kraljevu moć, a narančasta predstavlja budizam. Možete vidjeti bijelog zmaja u središtu butanske zastave u središtu dvije boje, što simbolizira jednakost i vrijednost koja se pridaje svakom od dva faktora. Ovaj bijeli zmaj imena Druk također je poznat kao Thunder Dragon. Razlog zašto je upravo bijele boje je taj što odražava čistoću ljudskih postupaka i misli. Četiri komada nakita u rukama zmaja osiguravaju bogatstvo i sigurnost zemlje. Bilo je mnogo opcija za zastavu. Posljednja je odobrena 1969. i nikad nije mijenjana.

Grenada

Wikimedia Commons

Zastava Grenade službeno je usvojena nakon neovisnosti od Ujedinjenog Kraljevstva 1974. godine. Kada pogledate ovu zastavu, možete vidjeti samo tri boje: crvenu, žutu i zelenu. Šest zvijezda u gornjem i donjem dijelu predstavljaju šest crkava u zemlji, a zvijezda u središtu crvenog kruga je Carriacou i Petite Martinique (dva otoka). Muškatni oraščić s lijeve strane jedan je od glavnih simbola kulture Grenade i najprodavaniji je proizvod u ovoj otočnoj zemlji u Karibima (jako dobar za mnoge vegetarijanske recepte). Inače, Grenada se nekada zvala “Otok začina”… Crvena boja zastave Grenade znači hrabrost i vitalnost, a zlatna boja mudrost i toplinu, dok zelena znači vegetaciju i poljodjelstvo.

Grenland

Wikimedia Commons

Ova zastava je jedina skandinavska zastava bez skandinavskoga križa. Zastavu Grenlanda dizajnirao je Thue Christiansen, lokalni inuitski učitelj i političar. Boje su odabrane na temelju boja danske zastave, budući da je Grenland autonomna država unutar Kraljevine Danske. Zastava Grenlanda sastoji se od bijele i crvene pruge. Blizu središta nalazi se krug, gdje je gornji dio na bijeloj pruzi crven, a donji dio na crvenom dijelu bijeli. Na što vas podsjeća bijeli i crveni krug? Na japansku zastavu…

A što predstavlja zastava Grenlanda? Značenje ovog fascinantnog dizajna zastave znači zalazak sunca u oceanu, punom santi leda. Zastava je u cijelosti uspješno prikazala zemlju u nekoliko simbola. Zanimljivo je to da prije nego što je odlučeno o ovoj jednoj od najzanimljivijih zastava, postojalo je nekoliko drugih opcija u kojima se koristila zelena boja. Dakle, zastava Grenlanda (green = zeleno) nema zeleno na sebi…

Mozambik

Wikimedia Commons

Zastava Mozambika, odobrena 1983. godine, jedina je zastava na svijetu koja ima oružje na sebi. Možda ste se već pitali zašto Mozambik ima AK-47 na svojoj zastavi… AK-47, koji je ugrađen u zastavu Mozambika, simbolizira stalnu borbu zemlje za neovisnost i njenu obrambenu moć. Iako je bilo ponuda za uklanjanje AK-47 sa zastave, dizajn je ostao nepromijenjen, a sve prijedloge za promjenu zastave parlament je odbacio. Motika koja se križa s puškom predstavlja poljoprivredu u zemlji. I oružje i motika prikazani su na otvorenoj bijeloj knjizi. Također naglašava važnost obrazovanja u zemlji.

Zvijezda na zastavi Mozambika predstavlja internacionalizam i marksizam. Na zastavi se koristi pet boja: zelena, crna, žuta, bijela i crvena, a svaka od njih ima posebno značenje. Zeleno predstavlja kopneno bogatstvo zemlje, crno afrički kontinent, žuto minerale zemlje, crveno borbu zemlje za neovisnost, a bijelo mir.

Libanon

Wikimedia Commons

Libanonska zastava, odobrena 1943., sastoji se od bijelih i crvenih pruga. Predstavlja dolinu Bekaa između planine Libanon i Antilibanonskih planina. Libanon se često naziva zemljom cedra. Stoga se u središtu zastave, u bijeloj pruzi, nalazi zeleni cedar koji simbolizira svetost i mir libanonskog cedra, koji se spominje u mnogim biblijskim odlomcima. Prema nekim legendama, vjeruje se da je libanonska zastava inspirirana austrijskom zastavom. Prema nekim izvorima, crvena pruga predstavlja krvoproliće libanonskog naroda dok se borio da zaštitu svoje zemlju.

Kiribati

Wikimedia Commons

Kad pogledate jednu od najjedinstvenijih zastava, zastavu Kiribatija, možda ćete imati dojam kao da gledate krajolik. Valovi prikazani na crvenoj pozadini, sunce vidljivo na horizontu i prikaz ptice koja leti zaista razlikuju ovu zastavu od ostalih zastave država. Na zastavi Kiribatija, službeno odobrenoj 1979., valovi predstavljaju Tihi ocean koji okružuje Kiribate. Tri pruge na valovima predstavljaju tri skupine otoka (Gilbert, Phoenix i Line Islands). Ptica fregata koja leti iznad oceana preuzeta je s njihovoga grba i predstavlja moć, slobodu na moru i primjer kiribatskog kulturnog plesa. Sunce pokazuje položaj Kiribatija na ekvatoru. Ukupno 17 sunčevih zraka predstavlja 16 Gilbertovih otoka i Banabu (bivši Ocean Island).

Nepal

Wikimedia Commons

Jedina zastava na svijetu koja nema pravokutni oblik je zastava Nepala. Možemo reći da se stoga zastava razlikuje od svih ostalih svjetskih zastava. Bez obzira što je tamo prikazano, već svojim oblikom privlači pozornost.

Zašto zastava Nepala nije pravokutna? Zastava se sastoji od dva trokutasta dijela. U svom neobičnom obliku simbolizira najviše vrhove Everesta. Crvena boja koja podsjeća na boju maline ovdje predstavlja cvijet pjenišnika koji je njihov nacionalni cvijet. Crveno također znači pobjedu. Plava boja koja ga okružuje predstavlja mir. Simboli sunca i mjeseca u svakom dijelu su simboli smirenosti i odlučnosti. Međutim, do 1962. godine, umjesto mjeseca i sunca, stajala su ljudska lica. Nakon te godine simboli su promijenjeni, a zastava Nepala je službeno odobrena.

Papua Nova Gvineja

Wikimedia Commons

Crna boja na zastavi nije tipična za mnoge svjetske zastave država. Zastava Papue Nove Gvineje jedna je od tih iznimaka. Zastava je službeno usvojena 1971. godine. Te je godine održan natječaj na kojem su sudjelovali mnogi s idejnim rješenjem. Zanimljivo, pobjednica natječaja i dizajnerica zastave Papue Nove Gvineje bila je 15-godišnja djevojčica!

Polovica ove državne zastave je crne, a druga polovica crvene boje. Postoje četiri zvijezde u crnoj boji, jedna zvijezda manja od ostalih. Crvenom bojom prikazana je ptica tamnožuto-narančaste boje. Crna i crvena su boje koje godinama predstavljaju plemena Papue Nove Gvineje. Crno-bijela je bila boja zastave Njemačkog carstva koje je koloniziralo Novu Gvineju prije 1918. godine, odnosno, kraja Prvog svjetskog rata. Ptica koja je ranije spomenuta, rajska ptica, također se odražava na zastavi ove države koja se nalazi u Oceaniji.

Neke druge zastave

U svijetu postoji još pregršt zastava koje ne pripadaju državama, nego određenim teritorijima. Još ćemo samo spomenuti i prikazati dvije zastave – Guama (prekomorski teritorij SAD-a u Mikroneziji) i Sicilije (najveći otok Mediterana u vlasništvu Italije).

Wikimedia Commons
Zastava Guama
Wikimedia Commons
Zastava Sicilije