kanabis
Shutterstock.com

10 savjeta u vezi kanabisa: Važni su ako ga konzumirate…

Nema tko nije čuo za marihuanu, ili kanabis, ako Vam je draži engleski naziv. Mnogi su ovu halucinogenu biljku probali barem jednom u životu. U dobrom dijelu zapadnog svijeta ova droga je legalna, što u rekreativne, što u medicinske svrhe, no veliki dio svijeta i dalje je protiv legalizacije kanabisa. Koliko se god spominje u kontekstu “lakih droga”, i dalje je – droga. Kod nekih pojedinaca zna izazvati ozbiljne posljedice, a kako da ne dođe do njih, ili da se smanji šansa za tim, pročitajte u nastavku u kojem donosimo mudre savjete…

kanabis
Pixabay

1. Koristite kanabis poslije adolescencije

Što ranije u životu počnete koristiti marihuanu, to je veći rizik od ozbiljnih zdravstvenih problema i problema s učenjem, osobito za mlade. Redovita uporaba kanabisa u ranoj dobi može oštetiti mozak koji se razvija i utjecati na mentalno zdravlje, donošenje odluka te učenje i pamćenje. Čekanje prije početka upotrebe marihuane(idealno do srednjih dvadesetih kada je mozak potpuno razvijen) može smanjiti rizik od navedenih problema.

2. Ne pretjerujte na početku

 • THC je glavna psihoaktivna kemikalija u marihuani. Visoke količine THC-a povećavaju vjerojatnost razvoja ovisnosti ili poremećaja mentalnog zdravlja.
 • Odaberite legalne proizvode s oznakama koje pokazuju veći omjer CBD-a i THC-a.
 • Budite oprezni s proizvodima koji imaju visok sadržaj THC-a.
 • Počnite s malom količinom proizvoda od marihuane. Pričekajte da vidite kakve učinke ima na Vas prije nego što počnete konzumirati više.
 • Izbjegavajte korištenje sintetičkih proizvoda od kanabisa (npr. K2, Spice), koji se ponekad prodaju u specijaliziranim trgovinama (u Hrvatskoj su popularni aparati). Ovi lijekovi su vrlo jaki i mogu izazvati ozbiljne zdravstvene probleme, a u rijetkim slučajevima i smrt (ovo se upozorenje ne odnosi na sintetičke medicinske proizvode od marihuane kao što je Marinol).

3. Izbjegavajte pušenje kanabisa

Pušenje marihuane (joint, lula ili bong) najštetniji je način na koji možete koristiti marihuanu jer izravno utječe na Vaša pluća. Opcije poputvapeaili konzumiranja jestivih namirnica mogu biti manje štetne za Vaša pluća, ali još uvijek mogu uzrokovati štetu. Imajte na umu da te alternative mogu utjecati na Vaše zdravlje i na druge načine.

Ako odlučite pušiti kanabis, izbjegavajte duboko udisanje ili zadržavanje daha, jer ti postupci povećavaju količinu toksina koju Vaša pluća apsorbiraju.

4. Ne konzumirajte previše kanabisa

 • Što češće koristite marihuanu, veća je vjerojatnost da ćete razviti zdravstvene probleme, osobito ako ga koristite svakodnevno ili gotovo svakodnevno.
 • Smanjite svoje zdravstvene rizike ograničavanjem na povremenu upotrebu i izbjegavanjem svakodnevne ili gotovo svakodnevne upotrebe.
 • Česta uporaba kanabisa može dovesti do ovisnosti u bilo kojoj dobi. Rizik od ovisnosti je najveći ako česta uporaba počne u mladosti.

5. Ne miješajte kanabis s drugim drogama

 • Korištenje marihuane s drugim drogama povećava rizik za Vaše zdravlje.
 • Kombinacija kanabisa s duhanom, alkoholom ili drugim drogama može pojačati tjelesno i mentalno oštećenje te povećati mogućnost za ozljedama i rizičnog donošenja odluka.
 • Pušenje duhana i marihuane u kombinaciji povećava rizik od raka, problema s disanjem i ovisnosti od obje droge.

6. Oprezno s jestivim kanabisom

Ako odlučite koristiti jestive namirnice, počnite s malom količinom i krenite polako!

 • Konzumiranje proizvoda od kanabisa inače ima jače i dugotrajnije učinke u usporedbi s pušenjem droge.
 • Jestivim namirnicama također je potrebno više vremena od vremena kada se pojedu do trenutka kada osjetite učinke (30 minuta do 2 sata). To može dovesti do konzumiranja previše THC-a što može rezultirati motoričkim oštećenjem, vrtoglavicom, mentalnom zbunjenošću, halucinacijama, deluzijama, tjeskobom, ekstremnom sedativnošću i srčanim stresom.

Neki ljudi odlučuju raditi jestive namirnice od marihuane. Nemoguće je točno odrediti koliko THC-a ima u bilo kojem dijelu određenog jestivog proizvoda. To može dovesti do nenamjerne prekomjerne konzumacije.

7. Što dalje od djece

 • Jasno označite sve proizvode od kanabisa i držite ih izvan dohvata djece, mladih, nepoznatih odraslih osoba i kućnih ljubimaca.

Evo nekoliko savjeta o tome kako sigurno pohraniti svoju marihuanu.

 • Kanabis biste trebali učiniti neprikladnim za upotrebu ili konzumaciju prije nego što ga pohranite. Jedna od metoda pohrane viška marihuane je da ga sameljete, pomiješate s vodom i pomiješate s pijeskom za mačke, a zatim stavite u svoj uobičajeni kućni otpad.
 • Izbjegavajte pušiti u blizini drugih ljudi, posebno djece. Pasivno pušenje kanabisa može dovesti do iritacije pluća i drugih zdravstvenih problema.

8. Ne konzumirajte kanabis dok ste u automobilu

kanabis
Screenshot Elton John YT
 • Vožnja pod utjecajem marihuane je nezakonita i povećava rizik od sudara.
 • Kanabis narušava Vaše rasuđivanje, koordinaciju i usporava vrijeme reakcije.
 • Ne vozite automobil, kamion, motocikl, motorne sanjke, čamac, terensko vozilo ili bilo koje drugo motorizirano vozilo nakon upotrebe marihuane.
 • Korištenje kanabisa može učiniti opasne i druge aktivnosti kao što su biciklizam, skijanje i snowboarding.

9. Na vlastitu odgovornost

 • Neki ljudi, osobito mladi, imaju veću vjerojatnost da će razviti probleme s mentalnim zdravljem zbog upotrebe marihuane.
 • Izbjegavajte korištenje kanabisa ako imate osobnu ili obiteljsku povijest problema s mentalnim zdravljem (osobito psihoza, tj. shizofrenija, bipolarni poremećaj) i problema s ovisnošću.

10. Pazite na nerođenu djecu

Dosadašnja istraživanja pokazala su da uporaba marihuane tijekom trudnoće i dojenja može dovesti do potencijalnih šteta za zdravlje fetusa, dojenčadi i djeteta.