Stručnjaci se pitaju trebaju li kušati čak 1650 godina staro vino
YouTube Screenshot

Stručnjaci se pitaju trebaju li kušati čak 1650 godina staro vino

Najstarije vino na svijetu proizvedeno je prije više od 1650 godina i možda je još uvijek u redu za popiti. Boca je prekrivena prljavštinom, ali tekućina još uvijek može biti dovoljno prihvatljive kvalitete da je možete piti i nazdraviti.

Vjeruje se da je vino proizvedeno negdje između 325. i 359. godine. Unatoč šljamu i prljavštini koja je jasno okruživala bocu, njen bi sadržaj, prema stručnjacima, ipak mogao biti prihvatljivog okusa.

Boca vina jedna je od 16 boca, ali jedina netaknuta, koja je otkrivena tijekom iskapanja rimske grobnice u njemačkom gradu Speyeru 1867. godine, saznajemo prema TimesNowNews.

Tada se vino proizvodilo pomoću maslinovog ulja kako bi se zrak zatvorio izvana. Ono što je ostalo u boci je bistra, bezalkoholna tekućina i čvrsta supstanca nalik kolofoniji.

Boca je izložena u Povijesnom muzeju Pfalz u Speyeru više od sto godina, a stručnjaci se pitaju trebaju li to vino napokon isprobati.

Profesorica vina, Monika Christmann, rekla je: “Mikrobiološki vjerojatno nije pokvareno, ali, kao što možete zaključiti na temelju izgleda, ne bi baš donijelo radost nepcu.”

Prema Christmann, okus vina bio bi vrlo vjerojatno užasan i možda uopće ne bi bilo vrijedno rizika otvaranja boce i uništavanja nalaza.