svjetska prvenstva u nogometu
Foto: Shutterstock

Svjetska prvenstva u nogometu: Top 5 najvećih iznenađenja

Svjetska prvenstva u nogometu najgledaniji su događaji na svijetu, a održavaju se svake četiri godine. Na njima uglavnom sudjeluju najbolji igrači na svijetu koji predstavljaju svoje zemlje. Za mnoge igrače je velika čast nastupiti za svoju državu i braniti njezine boje, a to definitivno može biti snažna motivacija za postići neki zapaženi uspjeh i razveseliti navijače.

svjetska prvenstva u nogometu
Foto: Shutterstock

Upravo takva motivacija potrebna je nešto “manjim” i slabijim reprezentacijama kako bi došle do iznenađenja i pobjede nad nekim od velikana svjetskog nogometa. Srećom, to je upravo jedna od najvećih čari nogometa i u ovom sportu možemo vidjeti kako te slabije reprezentacije dolaze do čuda na najvećoj svjetskoj sceni. Upravo smo u čast njima odlučili kreirati jedan popis od pet najvećih iznenađenja kada su Svjetska prvenstva u nogometu u pitanju.

Svjetska prvenstva u nogometu
Foto: Shutterstock

Svjetska prvenstva u nogometu – 5 najvećih iznenađenja

Iako smo kroz povijest vidjeli mnogo toga što bi ljubitelji nogometa i kladionica mogli okarakterizirati iznenađenjem kada su Svjetska prvenstva u nogometu u pitanju, odabrali smo pet rezultata koji su možda ipak malo iznad ostalih.

Saudijska Arabija – Argentina 2:1

Utakmica koja nam je definitivno najsvježija u pamćenju kada spominjemo Svjetska prvenstva u nogometu je ona između Saudijske Arabije i Argentine koja se odigrala na Svjetskom prvenstvu 2022. godine. Argentina je na to natjecanje došla s nizom od 36 utakmica bez poraza i bila je jedan od najvećih favorita za osvajanje naslova. Sjajno je i ušla u utakmicu protiv autsajdera te povela 1:0 vrlo rano. Postigla je nakon toga čak tri gola, ali sva su tri poništena zbog zaleđa.

U drugom poluvremenu došao je veliki šok kada je Saudijska Arabija zabila dva brza pogotka i preokrenula rezultat. Tako je nanijela Argentini prvi poraz nakon više od tri godine, a u Saudijskoj Arabiji je nakon te utakmice proglašen čak i državni praznik!

Južna Koreja – Italija 2:1

Svjetsko prvenstvo koje se održalo 2002. godine bilo je pravi spektakl jer je ujedno bilo i prvo koje se održalo u Aziji. Domaćini su bili Japan i Južna Koreja, a Italija je na njega došla prepuna zvijezda koje danas spadaju u neke od najvećih legendi svjetskog nogometa. Igrala se osmina finala, a Južna Koreja je uz podršku domaćih navijača konačno uspjela izboriti tu fazu, nakon što je na prethodna dva Svjetska prvenstva u nogometu ispadala u grupnoj fazi i to bez ijedne pobjede.

Iako je utakmica bila obilježena i nekim sudačkim odlukama koje su na kraju bile jako dvojbene te je utakmica označena kontroverznom, to ne umanjuje koliko je senzacionalna bila ova pobjeda Južne Koreje koja je došla u produžecima i to nakon “zlatnog gola”, starog pravila koje kaže da kada jedna ekipa postigne gol u produžecima, automatski je pobjednik i utakmica se prekida.

Senegal – Francuska 1:0

Još jedna utakmica koja spada u najveća iznenađenja kada su Svjetska prvenstva u nogometu u pitanju dolazi nam s tog famoznog turnira 2002. u Japanu i Južnoj Koreji. Radi se o prvoj utakmici na čitavom natjecanju, a u njoj su igrali Senegal i Francuska jer je Francuska zaradila tu čast osvajanjem zadnjeg Svjetskog prvenstva 1998. godine.

Ogromnih su očekivanja Francuzi ušli u to natjecanje, ali čvrsti Senegal pokazao se nesavladivom preprekom. Nakon pogotka koji je ujedno donio i pobjedu, svjedočili smo jednom ikonskom slavlju u kojem su Seneglaci u svom stilu počeli plesati oko dresa Pape Bouba Diopa!

Sjeverna Koreja – Italija 1:0

Još se jednom na našem popisu našla Italija i jedna od Koreja. Ovoga puta riječ je o Sjevernoj Koreji. Ova utakmica odigrala se 1966. godine, a ujedno je najbolja utakmica u povijesti Sjeverne Koreje. Italija je na tom natjecanju bila branitelj naslova, a kao što možete zamisliti, Sjeverna Koreja bila je najveći autsajder tog Svjetskog prvenstva.

Pak Doo Ik je igrač koji je u ovoj neobičnoj utakmici postigao jedini pogodak i tako direktno bio zaslužan za izbacivanje branitelja naslova još u prvom krugu te tako priredio jedno od najvećih iznenađenja ikad kada su tema Svjetska prvenstva u nogometu!

Kamerun – Argentina 1:0

Poput Italije, i Argentina se čak dvaput našla na ovom popisu. Svjetsko prvenstvo na kojem je Kamerun bio uspješniji od Argentine odigralo se 1990. godine, a Argentina je na njega ovoga puta došla kao branitelj naslova, s možda i najboljim igračem ikada, Maradonom, u svojim redovima. Naravno, uz njega su bila još neka velika imena i legende svjetskog nogometa.

Međutim, Kamerunce to nije niti malo uplašilo pa je tako pred sami kraj utakmice François Omam-Biyik zatresao mrežu Argentine i šokirao branitelje naslova, iako je u tom trenutku Kamerun imao igrača manje zbog crvenog kartona.