Hrvatski studenti projektirali minijaturnu kuću s izolacijom od micelija gljiva
Jutarnji.hr / Ida Bajtek i Tvrtko Ževrnja

Hrvatski studenti projektirali minijaturnu kuću s izolacijom od micelija gljiva

U okviru skupa o pasivnim kućama održana je i izložba drugog međunarodnog natječaja na temu “Micro eco kuća 2022”. Prvu nagradu s radom Small is tall osvojili su Ida Bajtek i Tvrtko Ževrnja, studenti zagrebačkog Arhitektonskog fakulteta.

Natječaj je raspisan u okviru konferencije Održiva arhitektura i energetska učinkovitost koja je održana nedavno u Beogradu, a zanimljiv je zato što je bio namijenjen mladim arhitektima i dizajnerima, ali i studentima. Zadatak je za sve bio isti – osmisliti projekt kuće koja ne smije biti manja od sedam kvadrata, a veća od 25 kvadrata. Nagrađeni studenti osmislili su kuću čiji je osnovni modul funkcionalna jedinica površine četiri kvadrata. Nizanjem šest takvih jedinica tvori se vertikalna cjelina koja se svojim oblikom i malom tlocrtnom površinom može uklopiti u grad, šumu, uz more, saznajemo prema portalu Jutarnji.hr.

Jutarnji.hr / Ida Bajtek i Tvrtko Ževrnja

– Nosiva konstrukcija kuće lagani je drveni skelet koji je ispunjen recikliranom gumom između potkonstrukcije od platica te obložen dodatnom toplinskom izolacijom od micelija gljiva. Armiranobetonski podrumski prostor je u ulozi temelja kuće. Završnu fasadnu oblogu čine fotobioreaktorski paneli s mikroalgama. Mikroalge koriste ugljikov dioksid i druge plinove iz zraka te sunčevu svjetlost kako bi se u procesu fotosinteze razmnožavale, stvarajući biomasu, pa nastaje kisik. Dobivena biomasa pretvara se u konvertoru koji je smješten u podrumu u toplinsku energiju koja se zatim vraća u kuću. Višak toplinske energije uz pomoć termoelektrične baterije pretvara se u električnu energiju kojom se opskrbljuje cijela kuća – opisali su studenti. Također, predvidjeli su i kompost te skupljanje kišnice i filtriranje otpadne vode putem bioloških pročistača.