Što vam sve treba od opreme za igranje nogometa?

Nogomet je sport s više od 275 milijuna aktivnih igrača, a za takvu popularnost nisu zaslužna samo jednostavna pravila, već i oprema na koju nećete potrošiti previše novca.

Nema popularnijeg sporta na svijetu od nogometa. Prate ga milijarde navijača u svakom kutku svijeta, a istraživanja pokazuju da ima i najmasovniju bazu aktivnih igrača, zbog čega nije iznenađenje da se svake godine pojavi neki novi virtuoz s nogometnom loptom.

A osim jednostavnih i zabavnih pravila, za popularnost nogometa svakako su zaslužni i troškovi bavljenja ovom sportom. Naime, za razliku od Formule 1 za koju vam trebaju milijuni eura sponzorskog novca, u nogometu se već za par stotina eura možete opskrbiti svime što vam je potrebno.

Za nogomet vam ne treba ni skupocjeni osobni trener, kao ni neka specijalna lokacija za treniranje, što je učinilo loptanje nogom najpopularnijom razbibrigom na ovom planetu, u koju se rado uključuju i hrvatski studenti.

Sve kreće od lopte i kopački

Ako se želite ozbiljno baviti nogometom, tada vam svakako prvo treba lopta. One se pojavljuju u različitim dimenzijama, a ona koja se koristi u seniorskim utakmicama ima opseg od 68 do 70 cm. Proizvode ih popularni proizvođači sportske opreme kao što su Adidas, Puma i Nike, od kojih možete očekivati kvalitetnu i izdržljivu loptu.

Nakon lopte, vrijeme je da se okrenete nogometnoj obući. Naime, upravo o onome što imate na stopalima ovisi koliko ćete se uspješno kretati te hoćete li moći opaliti loptu na način na koji priželjkujete. 

Obuća se razlikuje ovisno o tome po kakvom terenu se igra nogomet te radi li se o dvoranskoj utakmici ili na otvorenom. Koje su sve opcije na raspolaganju igraču najlakše je provjeriti na linku https://www.r-gol.com/hr/nogometna-obuca.

Tu posebno mjesto imaju kopačke, dizajnirane da bi se uspješno nosile s travnatom podlogom. Cijene im kreću od 50 eura pa idu sve do nekoliko stotina, ovisno o njihovoj kvaliteti i ugledu samog proizvođača. Adidas, Nike i Puma predvode i ovdje listu najpopularnijih kreatora, a svake godine izbace pregršt novih i zanimljivih modela.

Postoje kopačke koje su napravljene za meku travu, kao i one s kojima ćete se bolje snaći po razmočenoj i teškoj podlozi. Razlika je u rasporedu i količini čepova s njihove donje strane.

Kod kopački je najvažnije kupiti one koje su prave veličine, ali i udobne. Odlično je što su dostupne u svim veličinama, od onih za odrasle pa sve do dječjih, čiju ponudu provjerite na https://www.r-gol.com/hr/djecje-kopacke.

Dres, čarape i eventualno rukavice

Nakon što ste nabavili loptu i kopačke, već ste obavili glavni dio posla. Sada vam još treba dres, odnosno kratka majica i kratke hlače. Od njih se očekuje da uspješno upijaju znoj i budu maksimalno prozračne, kako biste se u njima ugodno osjećali čak i ako se utakmica odvija u ekstremnim vremenskim uvjetima.

Ne zaboravimo ni ono što nogometaši nazivaju “štucnama”, odnosno visokim čarapama ispod kojih ćete stavljati svoj kostobran, kako biste zaštitili cjevanice.

Nogometne čarape obično su dostupne u šarenim bojama i također ih proizvode ugledni proizvođači, a unatoč tome što su prozračne i dobro upijaju znoj, svakako ih treba nabaviti barem nekoliko i redovito prati, kako biste se uvijek ugodno osjećali u njima.

To je sve što je potrebno jednom nogometašu, dok će golman trebati specifičan dres, otporniji na udarce loptom, a tu su i golmanske rukavice koje će zaštititi zglobove čuvara mreže. Puma, 4keepers i Reusch neke su od marki rukavica koje golmani kupuju, a dostupne modele možete provjeriti na https://www.r-gol.com/hr/golmanske-rukavice.

U svakom slučaju, nogometna oprema dostupna je na svakom koraku u Hrvatskoj i možete po cijeni do 300 eura nabaviti baš sve što vam treba. Baš zato nema zapreka da se počnete baviti nogometom, sportom koji je ovoj zemlji donio pregršt sportskih uspjeha posljednjih godina.

(Sponzorirani članak)