irski rukomet
Screenshot Ninh Ly YT

Što je irski rukomet, sport u kojem lopta leti 150 km/h?

Možete zaboraviti uobičajene sportske turnire, s pripremljenim igračima i razrađenim lokacijama. Irski rukomet je nešto sasvim jedinstveno. Kako ime govori, irski rukomet nastao je u Irskoj i uglavnom se ondje i igra. Oko malih gradova, sela, pa čak i u velikim irskim gradovima igrališta ima dovoljno. Igra zahtijeva samo vrlo minimalističku odjeću, zid, lopticu i dva igrača. Dakle, nema veze s klasičnim rukometom.

Povijest

Točno podrijetlo irskog rukometa nije poznato, ali igra se tisućama godina u zemljama na “Otoku”. U Irskoj se za irski rukomet kaže da je jedan od najstarijih irskih sportova koji datira još od starih gelskih igara, poznatih i kao “pogrebne” igre. To su bila sportska natjecanja koja su se održavala u čast neke preminule osobe. Iako je irski rukomet poznat kao drevna irska igra, najraniji pisani zapisi pojavili su se u Statutu Galwayja iz 1527. koji zabranjuje mještanima da igraju igru na zidinama svoga grada.

Do 1800. godine popularnost rukometa iznimno je porasla, igrao se u gotovo svakom gradu i selu u Irskoj. Mnogi zemljoposjednici u Irskoj podržavali su igru i izgradili igrališta na svojoj zemlji omogućujući igračima da sudjeluju u raznim loptačkim igrama. Kako su Irci migrirali u Englesku, uveli su irski rukomet koristeći dvoranske teniske terene. Zbog toga današnja pravila nalažu da se mogu koristiti bočni zidovi. Irci koji su se vratili, donijeli su ideju bočnih zidova u Irsku dajući igri novu prednost. Tereni s bočnim zidom postali su poznati kao “Fives Courts”. Međutim, mještanima je često bilo zabranjeno igrati na terenima novog stila pa su nastavili sa svojim rukometom odigravajući udarce u jedan zid.

Popularizacija

Iako u Irskoj nije postojala rukometna liga, mnogi bi igrači putovali diljem zemlje kako bi se natjecali protiv bilo koga tko se bio spreman okladiti. Do kasnih 1800-ih, igra je postala međunarodna s igračima iz Sjedinjenih Američkih Država koji su se natjecali protiv irskih igrača za svjetski naslov, ali zbog nedostatka pravila mnogi su mečevi često bili sporni. Kada je Gelska sportska udruga osnovana, pomogla je u promicanju gelskih igara koje su uključivale irski rukomet, a do 1924. pomogli su u stvaranju Irske amaterske rukometne udruge koja je krenula u organiziranje regionalnih i međunarodnih natjecanja.

Igra se igrala diljem Irske i mnogima je postala popularan sport za gledanje. Mnogi bi igrali igru u lokalnim selima, nedjeljom nakon mise i u školama. Iako je bila popularna među gledateljima, izgradnja novih i poboljšanih unutarnjih terena rezultirala je padom gledatelja do točke kada se utakmice više nisu odigravale na lokalnim ulicama.

Irski rukomet – varijacije

Prema Gelskoj sportskoj udruzi, postoje četiri varijante rukometa koje se igraju u Irskoj.

Na četiri zida

Najpopularniji oblik irskog rukometa, a igra se na terenu koji je sličan terenu za skvoš ili racquetball, dimenzija 6 x 12 metara. Kako bi zaštitili igrače od ozljeda, obavezno je nositi štitnike za oči i rukavice jer gumena lopta može putovati brzinom od 150 km/h tijekom meča. Takozvana “sezona četiri zida” traje od travnja do studenog, a međunarodno je igra deset različitih zemalja.

Na jednom zidu (Wallball)

Može se igrati na otvorenom ili u zatvorenom, a za utakmicu je potreban samo jedan zid, što je najjednostavnija verzija igre. Zid obično ima mjere od 6 x 5 metara, a lopta je slična loptici za racquetball. Irska “sezona jednog zida” igra se od svibnja do kolovoza. Igra ju preko 33 zemlje, a World Wall Ball Association osnovana je s ciljem postizanja olimpijskog statusa.

Softball

Priznata je kao tradicionalna rukometna igra u Irskoj. Često se igra vani tijekom ljetnih mjeseci na terenu dimenzija 18 x 9 m. Lopta je mekša od loptice koja se koristi u verziji s četiri zida (što i govori naziv Softball) tako da igrači ne moraju nositi zaštitu za oči ili ruke. Sezona softballa igra se od lipnja do listopada.

Hardball

Ovo je najstariji oblik rukometa u Irskoj. Lopta je izrađena od pluta i kože. Hardball se igra na terenu veličine 18 x 9 m, a sezona traje od svibnja do lipnja. Hardball je najstarija varijanta irskog rukometa. Kao što ime sugerira, lopta koja se koristi je mala i tvrda. Potrebna je zaštita na rukama zbog tvrdoće loptice koja može putovati brzinom većom od 150 km/h. Hardball sezona traje od svibnja do lipnja.

Irski rukomet danas se igra u timovima sveučilišta, okruga i seoskih klubova u Irskoj. Međutim, mnoge druge ekipe iz raznih zemalja diljem svijeta okupljaju se na Svjetskom prvenstvu svake tri godine. Slično svim sportovima, postoji odabrana skupina bivših i sadašnjih igrača gotovo legendarnog statusa. Cijenjeni zbog svojih vještina, mnogi koji trenutno igraju u Irskoj, treniraju razne timove i sudjeluju u treninzima diljem svijeta u pokušaju održavanja popularnosti igre.

Da Vam previše ne filozofiramo, u nastavku pogledajte primjer utakmice irskog rukometa…