Nitko se od studenata nije prijavio za specijalizaciju na hitnoj pomoći
unsplash

Nitko se od studenata nije prijavio za specijalizaciju na hitnoj pomoći

Natječaj za specijalizaciju u pet velikih hrvatskih bolnica bio je raspisan još prošlog mjeseca. Pokazalo se kako svi mladi liječnici žele biti dermatolozi, plastični kirurzi ili radiolozi, no nitko ne želi raditi na hitnoj pomoći. Naime, ovo je poražavajući podatak koji može utjecati na zdravlje cijele države.

Iako je nedavno najavljena reforma zdravstva, kao i mnoge promjene u zdravstvu koje tek počinju, pokazalo se kako će nedostajati ljudi koji žele raditi na hitnoj medicinskoj pomoći. Razlozi nedostatka interesa su različiti, ali isto tako, postoje i razlozi zašto je ovo tako posebna vrsta posla, saznajemo prema mirovina.hr.

Unsplash

Nekima tako ne odgovara trenutna situacija s medicinarima, drugi misle kako je to težak i odgovoran posao, a neki navode kao glavni problem manju plaću. S obzirom na cjelokupnu situaciju sa zdravstvom, studenti odmah znaju kako svoj put ne žele nastaviti na Hitnoj.

S druge strane, pročelnik Objedinjenog hitnog prijema KBC-a Zagreb, Ivan Gornik ima drugačije viđenje ovog posla. Kaže kako je dinamičan i brz, nema puno okolišanja i mudrovanja te kako se potezi brzo vuku i rezultati brzo vide.

No, ako se ovakav trend nastavi, Hrvatska bi mogla biti u velikim zdravstvenim problemima.