Najbolje strane božićne pjesme – 10 najslušanijih hitova

Svatko od nas dobro zna da pravog božićnog ugođaja nema bez božićne glazbe, zbog čega danas obrađujemo najbolje strane božićne pjesme Osim predivnih crkvenih pjesama koje nas uvode u vrijeme božićnog veselja postoji i pregršt pjesama koje svi vole slušati u vrijeme blagdana. Kakav je to Božić bez već poznatih hitova koji lete sa svih strana?

najbolje strane božićne pjesme
FOTO: UNSPLASH

Ako ne znate koje su najbolje strane božićne pjesme, a želite što prije osjetiti pravo božićno raspoloženje, evo našeg pregleda najpopularnijih božićnih hitova. Naravno, nemojte ih slušati dok učite za ispite zimskog semestra – to bi moglo biti vrlo loše za vaše pamćenje!

Najbolje strane božićne pjesme koje vole sve generacije

1. „All I Want for Christmas Is You“ – Mariah Carey

Prvo mjesto na našem popisu drži nitko drugi nego Mariah Carey, često nazivana i „Kraljicom Božića“. Ova je pjesma izdana 1994. godine i bila je glavni singl njenog prvog blagdanskog albuma jednostavno nazvanog „Merry Christmas“.

Pjesma je odmah nakon izlaska postala veliki hit, a kritičari su pohvalili njen božićni duh, koji je posebno naglašen zvončićima i pratećim vokalima. Zaposjela je vrh top lista mnogih zemalja i postala svojevrsnom božićnom himnom.

Mnoge najbolje strane božićne pjesme dolaze upravo s njenog repertoara, ali „All I Want For Christmas“ je definitivno bila najuspješnija i najunosnija za ovu popularnu pjevačicu. Danas postoje mnoge šale o njenoj karijeri te činjenici da svaki Božić zarađuje više no ostatak godine, ali poznata pjevačica zna se našaliti na svoj račun i takve šale potvrditi.

2. „Let It Snow! Let It Snow! Let It Snow!“ – Dean Martin

Na drugom mjestu liste koja sadrži najbolje strane božićne pjesme nalazi se pjesma skladana davne 1945. riječ je o pjesmi koja nije zamišljena kao božićna već su je njeni tekstopisci napisali za vrijeme najtoplijeg kalifornijskog ljeta tog vremena, kao izraz njihovih želja.

Ipak, pjesma im se jako svidjela pa je izdana u predblagdanskog vrijeme, a prvi ju je otpjevao Vaughn Monroe. Najpopularniju verziju pjesme pjeva nitko drugi nego jedan od najpoznatijih američkih glumaca ikad, Dean Martin.

3. „Last Christmas“ – Wham!

10 godina prije izlaska hita Mariah Carey danje je svjetlo ugledala božićna pjesma grupe Wham! Koja je veliki hit i dan danas. 

Pitate li ikoga koje su najbolje strane božićne pjesme na listi te osobe zasigurno će se naći pjesma „Last Christmas“ koju je otpjevao neprežaljeni britanski pjevač ciparskog porijekla George Michael koji je preminuo baš na Božić 2016. godine.

Ova pjesma zapravo nema mnogo veze s Božićem jer njega se spominje samo u glavnom refrenu. Sama pjesma govori o propaloj ljubavnoj romansi, ali upravo je spomen Božića ono što ovu pjesmu čini toliko veličanstvenom. 

Božićno vrijeme je vrijeme darivanja i vrijeme kada ne smijemo biti sami, na što nas i podsjeća ova sjetna božićna melodija.

4. „Driving Home For Christmas“ – Chris Rea

Iako ova pjesma iz 1988. godine nikada nije zaposjela vrhove top ljestvica i postigla platinastu nakladu, ona se također vrlo često nalazi na listi na kojoj su nabrojane najbolje strane božićne pjesme i gotov je uvijek negdje na vrhu tog popisa.

Pjesmu je napisao, skladao i ispjevao poznati britanski pjevač Chris Rea, poznat po svom jedinstvenom glasu i vokalnim sposobnostima. 

Pjesma je svake godine sve popularnija iako je sve starija, pa je tako sa skromnog 53. mjesta na britanskoj top listi iz 1988. godine dospjela na 10. mjesto u 2021. godini. 

5. „Shake Up Christmas“ – Train

Američki rock bend Train postao je još popularniji diljem svijeta nakon izlaska njihovog božićnog hita kojeg mnogi prepoznaju kao pozadinsku glazbu u reklamnom spotu Coca Cole objavljenom za vrijeme blagdana 2010. godine.

Uspjeh ove pjesme potaknuo je bend na stvaranje novog glazbenog materijala za blagdane pa su tako najbolje strane božićne pjesme koje su sami napisali i skladali objavljene u obliku albuma „Christmas in Tahoe“ 2015. godine. Najboljestrane božićne pjesme u vašem se domu tako mogu vrtiti satima i satima!

6. „Santa Claus Is Comin’ To Town“ – Bruce Springsteen

Ovo je jedna od najstarijih božićnih pjesama i omiljena je svim generacijama. Nastala je još prije 2. svjetskog rata, a prvi je put izvedena za radio 1934. godine. otpjevao ju je popularni američki pjevač, plesač i glumac Eddie Cantor.

Ovo je najizvedenija božićna pjesma u Americi ikada, a od tada je doživjela mnoge obrade i otpjevana je od strane raznih izvođača.

Verzija koju pjeva najpoznatiji američki rock pjevač Bruce Springsteen jedna je od najslušanijih jer je napravljena u rock izvedbi. Mnogi su mislili da ova verzija neće biti popularna, no mnoge najbolje strane božićne pjesme dolaze upravo u zanimljivim kombinacijama i izvedbama.

7. „Jingle Bell Rock“ – Bobby Helms

Na svijetu teško da postoji ljubitelj glazbe koji ovu božićnu pjesmu ne ubraja u najbolje strane božićne pjesme ikada snimljene. Ne kažu bez razloga da su stari hitovi najbolji hitovi!

Pjesmu je 1957. objavio Bobby Helms, koji se godinama borio oko autorstva ove pjesme s dvojicom tekstopisaca.

Pjesma je svoju posljednju obradu doživjela 2022. godine, a otpjevala ju je Lindsay Lohan u Netflixovom filmu „Falling for Christmas“. Iako je Lindsay glumica, mnogi su pohvalili njenu zanimljivu interpretaciju pjesme pa ćemo ju svakako spomenuti.

8. „Do They Know It’s Christmas“ – Band Aid

Najpoznatija dobrotvorna božićna pjesma „Do They Know It’s Christmas“ također pripada u najbolje strane božićne pjesme. 

Napisali su je Midge Ure i Bob Geldof, a razlog stvaranja bilo je prikupljanje novaca za Etiopiju, u kojoj je u to vrijeme vladala velika glad.

Pjesma je snimljena u samo jednom danu, u muzičkom studiju u Londonu 1984. godine. Pjesmu je izveo Band Aid, humanitarna glazbena grupa koja je okupljala najuspješnije pjevače tog vremena poput Georgea Michaela, Boy Georgea, Bona, Phila Collinsa, Duran Duran, Paula Younga i mnogih drugih izvođača.

Pjesma se istog Božića našla na 1. mjestu britanske top ljestvice, a sav novac od prodaje albuma, uključujući i državni porez doniran je Etiopiji. Najbolje strane božićne pjesme često imaju i najljepše priče iza njih!

 9. „White Christmas“ – Bing Crosby

I pjesma „White Christmas“ je doživjela mnoge obrade i aranžmane raznih poznatih pjevača, ali je njena najpopularnije verzija ostala ona koju je otpjevao Bing Crosby. Upravo je njegova verzija pjesme postala najprodavanija i najslušanija na svijetu stoga definitivno pripada u najbolje božićne pjesme u povijesti.

Pjesma je na 15. dodjeli Oscara u proljeće 1943. godine proglašena najboljom originalnom pjesmom, a njeni su tvorci osvojili nagradu Oscar za svoje postignuće.

10. „Have Yourself a Merry Little Christmas“ – Judy Garland

Još jedna vrlo stara božićna pjesma je i pjesma iz 1944. godine koju je Judy Garland po prvi puta otpjevala u mjuziklu „Nađimo se u St. Louisu“. 

Verzija koju pjeva Judy Garland dosegla je 27. mjesto Billboardove top liste, a kasnije su je obradili mnogi poznati pjevači poput Michaela Bubléa, poznatog kanadskog pjevača, Josha Grobana, Johna Legenda i drugih. Najbolje strane božićne pjesme često dolaze u puno različitih izvedbi.

Zanimljive činjenice o božićnim pjesmama

U nastavku vas želimo zaintrigirati i s vama podijeliti činjenice koje opisuju najljepše strane božićne pjesme. Sigurni smo da barem neke od ovih zanimljivosti niste znali.

božićne pjesme
FOTO: UNSPLASH
  1. Tiha noć pjesma je koja je inspirirala jedan mirovni sporazum tijekom Prvog svjetskog rata. Naime, bila je večer pred Božić te su Britanci čuli Njemačke vojnike kako pjevaju ovu pjesmu na svom jeziku. Britanci su zapjevali natrag i tu večer su vojnici čak zajedno zaigrali nogomet. Ipak, već dva dana poslije, ratovanje je nastavljeno.
  2. Godine 1906., izvedbe pjesme Sveta noć na violini bila je druga izvedba ikad koja se pustila na radiju.
  3. Mel Tormé možda nije ime koje pamtite, ali pjesmu “Chestnuts Roasting on an Open Fire” zasigurno dobro poznajete. Ova je pjesma zapravo napisana tijekom jednog od najvrućijih ljeta koja je Mel imao priliku iskusiti. Godine 1944., odlučio je napisati ovu pjesmu ironično jer je priželjkivao hladnoću.
  4. Još jedna činjenica o Melu jest da je on zapravo židovske vjeroispovijesti, a napisao je neke od najpoznatijih božićnih pjesama na svijetu.