Foto: Shutterstock

Koji su najbolje plaćeni poslovi u 2023. godini?

Posao koji osigurava zadovoljavajuća primanja svakako je bolji od rada za minimalnu plaću. Zato izdvajamo najbolje plaćena zanimanja u Hrvatskoj, o kojima mnogi sanjaju u novoj kalendarskoj godini…

Iako svi mi želimo raditi nešto što nas ispunjava i u čemu uživamo, istina je da je novac također sasvim logična motivacija za započeti neku karijeru, jer odlična nam primanja daju više opcija za kvalitetno provođenje slobodnog vremena, a i rješavaju egzistencijalna pitanja.

Baš zbog toga sve više se mladih pita koji su najbolje plaćeni poslovi u Republici Hrvatskoj, kako bi prema njima usmjerili svoje obrazovanje. Traže se zanimanja koja osiguravaju plaću znatno veću od prosječne hrvatske koja iznosi oko tisuću eura, a takva radna mjesta kod nas postoje čak i bez potrebe rada za tvrtku u inozemnom vlasništvu.

Istina je, najbolja zanimanja u našoj zemlji donose djelatnicima plaću koja prelazi vrijednost od dvije tisuće eura, a može biti i veća od tri tisuće, zbog čega svakako vrijedi razmisliti o karijeri koja je tako obećavajuća.

Zato proučite naš popis najbolje plaćenih poslova u Hrvatskoj, a ako vam se nešto od toga sviđa pobrinite se da steknete potrebne vještine, kreirajte svoj životopis i počnite aktivno tražiti radno mjesto koje će vam osigurati isplativa primanja…

Rad u avioindustriji ide uz visoku plaću

Foto: Shutterstock

Svaka analiza isplativih zanimanja započinje avioindustrijom, u kojoj su već desetljećima neki od najbolje plaćenih poslova.

Na samom vrhu su definitivno piloti, koji u Hrvatskoj primaju plaću od gotovo tri tisuće eura čak i u nacionalnoj aviokompaniji, a radi se o vještini s kojom postajete izuzetno traženi i u inozemstvu pa plaća može biti dvostruko ili čak trostruko veća.

Naravno, biti pilot nije jednostavno, jer radi se o jednom od najodgovornijih poslova današnjice. Da biste mogli uopće dobiti dozvolu, morate proći različite psihofizičke testove, a prolazite i kroz konstantne provjere letačke vještine.

Treba vam 105 sati letačkog iskustva i 40 sati instrumentalnog letenja kako biste dobili dozvolu sjesti u kokpit aviona, dok kapetan postajete nakon 1500 sati leta, uključujući i ono noćno. Osim komercijalnih zrakoplova možete voziti i vojne avione, a pogreške u ovom poslu gotovo da su nedopustive pa se od vas traži konstantna mirnoća i mentalna snaga, u različitim okolnostima koje vam nisu uvijek poznate.

Osim pilota, plaću iznad 2500 eura u Hrvatskoj imaju i kontrolori leta, čiji je zadatak komunicirati s pilotima i usmjeravati ih u njihovom letu. Radi se o vrlo odgovornom poslu pri kojem primate mnogo informacija u kratkom vremenu i morate brzo donositi odluke, što može biti stresno.

Do pozicije kontrola leta možete doći kroz Fakultet prometnih znanosti, ali i stručnim osposobljavanjem kroz program koji traje 14 tjedana, nakon kojeg vas još čeka osposobljavanje u simulatoru i na radnom mjestu. Sve to traje dvije do tri godine, a također prolazite psihofizička testiranja i uvijek morate biti hladne glave dok ste na radnom mjestu, kako biste obavili ono što se od vas traži.

Iznadprosječne plaće imaju i domaćice zrakoplova iliti stjuardese, koje mogu zarađivati oko dvije tisuće eura, što od vas također traži određene predispozicije, poput 160 centimetara minimalne visine, kao i dobro poznavanje engleskog jezika.

Sve u svemu, većina pozicija u avioindustriji ide uz dostojanstvena primanja pa iako ovi poslovi mogu biti stresni i naporni, ima smisla krenuti u tom smjeru ako vam je cilj osigurati si zadovoljavajuću mjesečnu zaradu…

IT industrija i dalje u usponu

Foto: Shutterstock

Ako mislite da poslovi za studente ne mogu biti dobro plaćeni, onda vjerojatno niste jedan od studenata informatike. Njih ugledne tvrtke počinju vući za rukav i prije nego što dobiju diplomu na fakultetu.

Da, u IT tvrtkama u Hrvatskoj rade brojni studeni i primaju dostojanstvena primanja, ovisno o svojim vještinama. Perspektivan programer i prije diplome može primati plaću veću od 1.500 eura, a jednom kad postanete senior ili voditelj tima, ta će se cifra udvostručiti.

U 2023. godini posebno su traženi programeri aplikacija, kao i oni koji su se specijalizirali za rad s umjetnom inteligencijom. IT tvrtke trebaju i dizajnere, testere te eksperte za CSS pa svatko tko poznaje tehnologiju kreiranja stranica i aplikacija na Internetu može relativno lako do pristojno plaćenog radnog mjesta.

Što je najbolje, biti IT stručnjak znači imati širom otvorena vrata rada za inozemne tvrtke na daljinu, uz još veća primanja nego što možete dobiti u Hrvatskoj. Potražnja za developerima vjerojatno neće nestati još barem čitavo desetljeće pa zaista ima smisla stjecati znanje i vještine povezane s informatikom…

Inženjeri, pomorci i farmaceuti dobro zarađuju

Foto: Shutterstock

Osim IT industrije i avioprijevoznika, odličnu plaću možete dobiti i ako postanete inženjer. Bilo da se odlučite za građevinu, kemiju, biomedicinu ili strojarstvo, jednom kad se nađete u stabilnoj i snažnoj tvrtki plaća će vam bez problema premašiti vrijednost od dvije tisuće eura. Naravno, u inozemstvu postaje još dvostruko ili trostruko veća.

Farmaceutska industrija također dijeli odlične plaće, koje kreću od 1.500 eura na više za magistre farmacije, a ako razvijate lijekove za velike kompanije primanja će vam biti i znatno veća.

Jedna od najbolje plaćenih struka svakako je pomorstvo. Već konobari na luksuznim kruzerima bez problema mogu do plaće od tri tisuće eura, a s godinama i do još malo veće. Isto vrijedi za kuhare te koktel majstore, dok su najbolje plaće na brodu ipak namijenjene onima koji njime upravljaju, kao i inženjerima i mehaničarima koji se brinu da sve ispod palube radi kako treba.

Tu plaće idu sve do sedam tisuća eura ili čak više od toga, ovisno za koju kompaniju radite, a isplativ je i rad na naftnim platformama, gdje i obični radnici mogu zaraditi tri od četiri tisuće eura mjesečno, uz doduše izuzetno težak rad 12 sati dnevno.

Za one koji pak više vole vrijeme provoditi u uredskom stolcu i raditi s ljudima, prodaja i marketing mogu biti prilično unosni poslovi, pogotovo ako se nađete na važnoj poziciji u velikoj kompaniji ili radite na postotnu proviziju.

Direktori prodaje imaju u Hrvatskoj plaće preko tri tisuće eura, a u velikim kompanijama ide to do sedam tisuća, dok se lijepo može zaraditi i od marketinga, čak i ako imate svoju malu agenciju ili paušalni obrt.

Za kraj, spomenimo i zanimanja kao što su serviser klima, automehaničar, fizioterapeut i kozmetičar, za kojima postoji velika potreba u našoj zemlji, a to donosi i izdašnu zaradu.

U svakom slučaju, postoji pregršt zanimanja koja donose lijepa mjesečna primanja u Hrvatskoj. Neka od njih povezana su s fakultetskim obrazovanjem, druga s praktičnim usavršavanjem. Na vama je samo odabrati ono u čemu vjerujete da možete biti dobri i zatim krenite sa stjecanjem znanja i unaprjeđenjem vještina, kako biste jednog dana zarađivali onoliko koliko vjerujete da zaslužujete…