discipline u atletici
Pixabay

Koje su sve discipline u atletici?

Atletika je sport koji uključuje mnoge discipline, od kojih velika većina spada u jednu od tri kategorije: trkačke, bacačke, i skakačke. Trkačke discipline su one u kojima se sportaši natječu trčeći. Bacačke discipline su one u kojima sportaši bacaju određeni predmet. Skakačke discipline, pak, uzimaju u obzir skakanje pojedinog natjecatelja, bilo ono u daljinu ili u visinu. Neke discipline, kao što su desetoboj i sedmoboj, sastoje se od više drugih disciplina. Atletika, ipak, nije toliko popularna u svijetu kao neki drugi sportovi, poput nogometa ili košarke, no nije niti tako daleko od njih. U nastavku ćemo Vam pojasniti koje su sve discipline u atletici.

Trkačke discipline u atletici (od 50 m do maratona)

U većini slučajeva, staza se mjeri u metrima, iako neke niže razine atletike, kao što su natjecanja za djecu, mogu mjeriti utrke u jardima. Događaji na kraćim stazama nazivaju se sprintevi. Neke od uobičajenih udaljenosti za utrke su 50, 55, 60, 100, 200 i 400 metara. Ovdje valja uzeti u obzir da su utrke na 50, 55 i 60 metara karakteristične za dvoranska natjecanja. Na stazama standardne veličine jedan krug je 400 metara.

Utrke duge 800, 1.500, 1.600 ili 3.200 metara često se nazivaju utrkama na srednjim stazama. Najčešće discipline u atletici koje testiraju izdržljivost atletičara odvijaju se na 5.000 i 10.000 metara. Takve su utrke poznate kao utrke na duge staze. Neka natjecanja mogu uključivati i dulje utrke. Maraton, koji je dug 42,2 km, ulazi u program na nekim natjecanjima, kao što su Olimpijske igre.

Trkačke discipline u atletici (štafete, prepone i zapreke)

Štafete su natjecanja u kojima četvero timskih kolege trče, jedan po jedan, prenoseći malu palicu, štafetu, od jednog do drugog. Tri najčešće udaljenosti za štafete su ukupno 400, 800 ili 1.600 metara. Ove se utrke često identificiraju po broju trkača i udaljenosti koju svaki trči, a ne ukupnoj udaljenosti utrke. Tako se, na primjer, štafeta od 400 metara naziva štafeta 4×100. Obično se izgovara kao “štafeta četiri puta 100”.

Postoje i utrke s preponama i zaprekama. Atletičari moraju preskočiti ravnomjerno raspoređene prepone dok trče. Uobičajene udaljenosti uključuju 60, 110, 300 i 400 metara s preponama za dječake i muškarce te 60, 100, 300 i 400 metara s preponama za djevojčice i žene. Te se utrke ponekad prepoznaju po udaljenosti i “visokim preponama”, “srednjim preponama” ili “niskim preponama”. Što je utrka kraća, to je veća visina prepona, u većini slučajeva. Na primjer, prepone mogu biti visoke 107 cm za mušku utrku na 110 s preponama i 91 cm za muško natjecanje na 400 s preponama. Postoje i utrke sa zaprekama koje se najčešće odvijaju na 3.000 i 5.000 m. Iza pojedine zapreke nalazi se lokva koja ima nekoliko svrha, a jedna je da se natjecatelji osvježe prilikom skoka u nju. Utrke na više kilometara znaju biti izuzetno iscrpljujuće…

Bacačke discipline u atletici

Bacačke discipline uključuju one discipline u atletici u kojima atletičari bacaju predmete rukom. To su disk, kugla, kladivo i koplje. Veličina predmeta koji se baca može varirati ovisno o dobi i spolu natjecatelja. U bacanju diska, sportaš baca teški disk kružnim pokretima, a u bacanju kugle, sportaš baca tešku kuglu, obično gurajući je sa svog ramena. Kladivo je zapravo teška kugla za koju je spojena žica na čijem je kraju ručka, a također se baca kružnim pokretima. Četvrta disciplina je bacanje koplja. Ona je unikatna jer se jedina odvija sa zaletom.

Skakačke discipline u atletici

Također postoje četiri discipline u atletici u kojima sportaši skaču što je dalje ili što je više moguće. To su skok u vis, skok u dalj, troskok i skok s motkom. U skoku u vis i skoku s motkom, atletičar kreće iz zaleta i preskače letvicu koja se podiže nakon svakog uspješnog pokušaja, te on ili ona doskače na veliku podlogu (debelu strunjaču) kako ne bi došlo do ozljede. Skakač s motkom koristi dugačku, savitljivu motku kako bi se prebacio preko letvice. Za skok u dalj i troskok, sportaš kreće iz zaleta i skače što je više moguće u područje koje je prekriveno najčešće pijeskom. U troskoku, kao što mu ime govori, atletičar izvodi tri uzastopna skoka, a udaljenost se mjeri od prvog skoka do mjesta gdje je natjecatelj doskočio nakon svog finalnog skoka.

Primjer natjecanja skoka u vis u Keniji koji uvelike odstupa od uvriježenih regulativa ove discipline. Ipak, svaka im čast…

Kombinirane discipline

Postoje i kombinirane discipline u atletici, kao što su desetoboj i sedmoboj, koji kombiniraju više disciplina u jedan korištenjem određenog bodovnog sustava kako bi se natjecateljima pridodali ukupni rezultati. Desetoboj se obično prostire na dva dana i uključuje deset disciplina — četiri trkačke, tri bacačke i tri skakačke. Četiri trkačke discipline su 100 m, 400 m, 1.500 m i 110 m prepone. Bacačke discipline u desetoboju su bacanje kugle, bacanje diska i bacanje koplje, dok su skakačke skok u dalj, skok u vis i skok s motkom.

Desetoboj je stvoren za dječake ili muškarce. Djevojke i žene obično se natječu u sedmoboju, koji uključuje ovih sedam disciplina: utrku na 200 m, utrku na 800 m, 100 m prepone, skok u vis, skok u dalj, bacanje kugle i bacanje koplja. Neka atletska natjecanja, posebno ona za mlade, mogu koristiti nestandardne kombinacije disciplina za desetoboj ili sedmoboj. Druga natjecanja mogu uključivati kombinirane discipline koji se sastoje od različitog broja disciplina, kao što je petoboj koji ima pet disciplina.

Neuobičajene discipline

Uz maraton, koji nije dio većine atletskih natjecanja, postoje i drugi događaji koji se rijetko uključuju. U utrci sa zaprekama, koju smo gore spomenuli i koja obično iznosi 3.000 metara za muškarce i 2.000 metara za žene, natjecatelji moraju prijeći preko velikih zapreka nalik na prepone i skočiti kroz plitku lokvu dok trče po stazi. Discipline brzog hodanja su one discipline u kojima natjecatelji prelaze velike udaljenosti, poput 20 ili 50 kilometara, što je brže moguće, ali ne smiju trčati. Jedno ili oba stopala moraju biti u kontaktu s tlom cijelo vrijeme. Neke discipline mogu uključivati i utrke u invalidskim kolicima za osobe koje ih koriste.

Postoje i mnoge discipline koje su nekoć bile standardne u atletskim natjecanjima, ali su u većini slučajeva prekinute. Čak i zaboravljene. Među njima su skok u dalj iz mjesta, skok u vis iz mjesta, grupno trčanje u kojima četvero timskih kolege trče u skupini. Pa, zatim, dvoručno bacanje kugle, diska i koplja, čak i potezanje konopa. Neke discipline mogu uključivati jednu ili više ovih disciplina.