Najbolji savjeti za polaganje vozačkog ispita
unsplash.jpg

Najbolji savjeti za polaganje vozačkog ispita

Konačno dobivanje vozačke dozvole važna je prekretnica u životima većine ljudi, kojoj se raduju s nevjerojatnom količinom uzbuđenja, iščekivanja, pa čak i tjeskobe. Naravno, ne postoji jamstvo da ćete izaći s vozačkog ispita s prolaznom ocjenom, ali postoje neki savjeti kako možete poboljšati svoje šanse za uspjeh. U nastavku stižu neki najbolji savjeti za polaganje vozačkog ispita.

Za polaganje vozačkog ispita bitna je vježba

Kao i za sve drugo, da biste naučili kako biti dobar vozač, potrebno je provesti mnogo vremena za volanom. Postoje stvari koje ćete naučiti tijekom vožnje, a koje jednostavno ne možete naučiti čitanjem i učenjem iz skripta. Stoga je važno provesti dovoljno vremena za volanom.

Prije polaganja upoznajte svoj automobil

Automobil koji koristite za test trebao bi vam biti poznat, a ne onaj u koji sjedate prvi put. Htjet ćete znati gdje se nalaze kontrole za sve što vam treba, od svjetala do brisača vjetrobrana, kako ne biste bjesomučno tražili ako počne padati kiša. Način na koji reagiraju papučice kočnice i gasa u svakom automobilu mogu biti različiti, pa vam saznanje koliko su one osjetljive može pomoći da izbjegnete prenaglo ili presporo kočenje ili ubrzavanje.

Za polaganje vozačkog ispita trebali biste se pripremiti na sve

Bilo da se radi o vremenskim uvjetima, vozilu hitne pomoći koje dolazi niz cestu ili bilo kojoj drugoj situaciji koja bi se mogla dogoditi, trebali biste biti psihički spremni prilagoditi se i odigrati u skladu s tim. Jedini pravi način da to učinite je da riješite te sate vježbe vožnje, i to pokušajte učiniti u različitim vremenskim uvjetima. Ako vozite samo po lijepom i sunčanom vremenu, neće vam se previše svidjeti ako će vaše polaganje vozačkog ispita pasti na kišni dan.

Obratite pozornost na vožnju

Zvuči dovoljno očito, ali lako vas može omesti ono što ocjenjivač radi. Ako pokušavate zaviriti na izraz lica ocjenjivača, to baš i nije dobra ideja ako iz auta želite izaći s položenim ispitom. Obraćajte pozornost samo na cestu i ono što se oko vas događa jer to je najbolji način na koji ćete si osigurati prolaz – a sve to ionako možete pročitati nakon završetka testa. Sve ostale brige taj čas ostavite iza sebe i posvetite punu pozornost zadatku koji je pred vama. Bilo da se radi o školskim obvezama ili drugim stvarima koje vam se događaju u životu, najbolje je da to privremeno zaboravite.

Nemojte žuriti

Prije zakazanog testa si ostavite dovoljno vremena, tako da možete stići i upoznati se s područjem. Dolazak na mjesto polaganja točno na vrijeme može povećati stres koji već osjećate i dovesti vas u paniku prije nego što vaš test uopće počne. Ako je moguće, rezervirajte lekciju neposredno prije ispita jer vam to može pomoći da se zagrijete i izbrišete tremu koju možda osjećate.

Napetost će loše utjecati na vaše polaganje vozačkog ispita

Ključ dobre vožnje je ostati smiren i riješiti se svake napetosti. Morate imati bistar um, svijest o tome što se događa oko vas i sposobnost reagiranja na bilo što. Kada ste nervozni i napeti, niste u stanju jasno razmišljati i nećete u skladu s tim moći dobro reagirati.

Ne zaboravite osnove

Nervoza vas može svladati, a u svojoj brizi da zapamtite najsitnije detalje pravila na cesti, možda previđate ono bitno. Redovito provjeravanje retrovizora jedna je od najčešće zaboravljenih stvari koje novi vozači propuštaju u svom testu. Usredotočeni su na cestu ispred sebe pa tako često zanemare provjeriti što je iza ili pokraj njih.

Ne bojte se postavljati pitanja

Želite izgledati kao da znate što točno radite, ali to ne znači da ako vam uputa nije jasna, ne biste trebali tražiti pojašnjenje. Ako ne zatražite pojašnjenje, ispitivač će bez sumnje vjerovati da ste čuli i razumjeli upute, pa ako ne učinite ono što su tražili, mogli biste izgubiti bodove i možda pasti na testu.

Najčešće pogreške na vozačkom ispitu

Jedna od najčešćih pogrešaka kandidata na polaganju vozačkog ispita je zaboravljanje provjere prometnih uvjeta. To je ona provjera koja se sastoji od pogleda u unutarnji retrovizor, vanjski retrovizor i okreta glave u mrtvi kut. Prije izvođenja bilo kakve druge radnje za volanom, prvo je potrebno provjeriti sve prometne uvjete.

Još jedna od najčešćih pogrešaka koje se dešavaju je gašenje vozila. To se dešava prilikom dizanja, mijenjanja i pritiskanja papučica, a razlog je nedovoljno gasa i nedovoljno snage kod pritiskanja papučica.

Oduzimanje prednosti još je jedna od najčešćih pogrešaka koje se dešavaju. Možda se to može desiti zbog prekasnog uočavanja vozila, krive procjene njegove udaljenosti. Oduzimanjem prednosti smatra se situacija u kojoj vozilo koje je u prednosti uspori zbog vašeg vozila.

Još jedna pogreška koja se često dešava prilikom skretanja, parkiranja  i polukružnog okretanja jest zahvat rubnog kamena pa biste i tu trebali paziti i procijeniti udaljenost vozila od rubnika u retrovizor.

Često se dešava i nepoštivanje prometnih znakova i semafora zbog prekasnog uočavanja. Tu može doći do intenzivnog kočenja i prelaska zaustavne crte što je često razlog zašto mnogi kući ne ponesu vozačku dozvolu.

Još jedna greška, koja je često i opasna, upravo je nepropuštanje pješaka. To može biti zbog prekasnog uočavanja pješaka ili jednostavno mislite da mu niste dužni stati. No, to je samo još jedan razlog zašto možda nećete proći vozački.

Osim toga svega, ponekad je krivac i sama brzina, bilo prespora ili prebrza. Oboje se smatra ometanjem normalnog prometa i nepoštivanjem prometnih znakova i pravila.

Na kraju možemo zaključiti da iako tu postoji mnogo okidača zbog kojih bi se moglo pasti na ispitu, nemojte biti prestrogi prema sebi. Bitno je da se kod polaganja ispita smirite, duboko dišete i ohrabrujete same sebe. Znajte da je normalno biti pod stresom u situacijama poput polaganja vozačkog ispita, ali svakako znajte da smo svi ljudi i da je ljudski pogriješiti. No, istovremeno nemojte zaboraviti učiti iz vlastitih i tuđih pogrešaka.